Csak nekem tűnik úgy, hogy ez a fórum egyre kihaltabb? A témák sem pörögnek annyira, mint régen. A nevek is nagyon ismerőssé váltak mostanában, ugyanaz az 1-2 tucat ember válaszolgat egymásnak. Csak nekem tűnik úgy?
Csak nekem tűnik úgy...
Szerintem egyértelmű. Minél tökéletesebb egy operációs rendszer, annál kevesebb a gond vele. Ezáltal alacsonyabb a kérdésszám is.
Tökéletes operációs rendszer (QNX) a BlackBerrymen van. ;)
Egyes éleslátók szerint ez miattam és csakis miattam van így. Egyszerűen elmenekülnek a kérdezők a válaszaim elől. Sőt, már azt az ominózus suse fórumot is én tettem tönkre, amiről azt se tudom, hogy hol volt, volt-e egyáltalán.
szar a wifi, nem megy az nvidia, hogy kell telepiteni ubuntut. ez megy korbe korbe
Talán lehet ok, az is, hogy úgy értelmezik az ismertető idevonatkozó részét, hogy mind a negyvenezer bejegyzést át kell nyálazni mielőtt kérdeznének... :) Vagy ha ma valaki vesz magának valami készüléket, csak oda adja a gyereknek tanulmányozásra és amikor vissza adják az is elmagyarázzák melyik az a két vagy három mozdulat amitől működik. Erre meg minek, fórum?
Ja, és hozzátenném, hogy igazából (bár a hétvégén épp telepítettem egyet), egy jó ideje nem is használok linuxot. Más is van így?
tenkesNem igazán, mivel sokan használunk továbbra is Ubuntu-t. Nekem legalábbis bejött, és úgy érzem, hogy az évek alatt csak egyre jobb lett a helyzet. Mióta használom, nőtt a támogatottsága és a kompatibilitása. Ellenben pl. a Windows megítélése és minősége inkább visszaesett. Saját gépeken nem is lenne okom azt futtatni.
Igazából ez tendencia. - Én eleinte linuxos levelezőlistákat olvastam (UHU, Suse), de már nagyon régen leiratkoztam. Kb. halott volt mind a kettő. - Utána Linuxforum, Linuxempire - ezek is teljesen halottak. Ennek három okát látom: - Tényleg kevés probléma van ma már az elterjedtebb linuxokkal. - A legtöbben máshonnan szerzik be az információt. (Én pl. Youtube videókat nézek, bár nem linuxosakat.) - Tetszik, nem teszik, nem terjed (eléggé) a linux. Ha lennének új felhasználók, akkor kérdések is lennének. Ja és persze a pc használat is csökken a mobileszközök miatt. Ott pedig a linux nagyon rosszul teljesít, még az MS-hez képest is. (Android nem számít) Megoldásként át lehetne alakítani az oldalt valamiféle hírportállá, de valószínűleg az se lenne elég.
balzamonNem értem a logikádat. A mobil eszközöknél határozottan megbukott a Windows. Egyértelműen az Androidé a terep, amely 100% Linux-alapú rendszer. A Linux nem is passzolhatna jobban ezekre az eszközökre. Maga a kernel egyértelműen ezekre illik jobban mint PC-re, ahol megannyi hardverelemmel kell számolni.
tenkesGondolom megszokás kérdése is. Nekem az Ubuntu a kényelmes, már elég jól ismerem minden részét, és tetszik is. A Windowst nem ismerem ilyen mélységekben, de amit látok megvalósítást, azok többsége pont nem annyira szimpatikus. Még kikapcsolódáshoz is jobbnak vélem a PlayStation-t (egyfajta FreeBSD a rendszere), ha éppen videót akarok nézni, akkor pedig a RPI-t, OSMC-vel. Ettől függetlenül van egy Windows telepítésem is, ritkásan ha szükségem van rá, akkor használom.
KendekBocsáss meg, de a desktop linux + a desktop linux fejlesztések mennyit profitálnak az androidból? Mert a Google csak a linux kernelt használja az androidhoz, más közös az android és a desktop linux között nincs. Sőt továbbmegyek. Ha a Google-nek sikerül összeraknia egy másik kernelt (amivel kísérletezik is), akkor simán dobhatja a linuxos kernelt is, és akkor annyi a mobilos linux sikersztorinak. Vagy még továbbmegyek Google összedob végre egy desktopon is használható androidot(vagy ChromeOS-t), és a desktop linux mehet a süllyesztőbe. Sokan a Windows halálát látják a mobilos sikertelenségükben. Én a desktop linux halálát látom. A mobilos eszközök sokkal zártabbak, ott nincs helye a szabad linuxnak. Márpedig a tabletpiac nélkül a linux disztribúciók x %-a hamarosan az érdektelenség miatt kihal. Persze ne legyen igazam.
Ha van egy időmilliomos, aki tud is témákat feldobni, az kellene ide. Való életből szitukat. Blog vagy ilyesmi formában. Meg hírek. Amiken lehet csamcsogni
KendekNem a mobilokra gondoltam, hanem a PC-re, ahol a win részesedés 90% feletti. A mobil eszközöknél a "Linux" szintén megbukott (be sem indult). Az android linux alapú, de nem sorolnám a klasszikus "linuxok" közé. Gondoljunk csak a használatra és azon belül pl. a biztonságra, ahol egy áruházas zseblámpa app is főállásban kémkedik. (Talán épp itt látszik meg, hogy a biztonság mennyire függ, az elterjedés mértékétől.) Én jelenleg azt gondolom magamról, hogy jobban, megbízhatóbban, hosszabb távon tudok üzemeltetni egy win10-et, mint egy linuxot, és persze szükségem is van azokra a szolgáltatásokra, amit nyújt. De, ez nyilván én vagyok. A linux használattal töltött időm nem volt haszontalan, az érdeklődés (Linux-fan?) is megmaradt, de az igényeimnek jelenleg (és a fejlődést látva, valszeg később is) a win felel meg jobban. (+1 magánvélemény: Ez a win, már nem az a win, ami a 7(8) verzióval lezárult, és ez nem jó hír a PC-s linux terjedésének.)
tenkesMik azok a szolgáltatások érdekel?
balzamonAz Android nem csak a Linux kernelt használja, megannyi natív bináris van még ott mellette, amik megegyeznek azokkal a programokkal amik pl. Ubuntu alatt is futnak. Ha benézel a /system/bin alá, akkor megérted, hogy mire gondolok. Az más kérdés, hogy átstrukturálták a rendszert, és kiegészítették egy saját futtatókörnyezettel a jobb kompatibilitás miatt. A legtöbb alkalmazás ezen réteg fölött fut, csak pár olyan van ami teljesítménybeli okokból natív részelemeket is tartalmaz. De ilyen réteget akár az Ubuntu fölé is fel lehetne húzni. De ennél jobbnak vélem a Snap és Flatpak kezdeményezéseket. Ezek is a biztonság és a kompatibilitás miatt jöttek létre. Ez utóbbi pedig az ami ma is még nagy hátránya a rendszernek. Mivel nem lehet úgy általános alkalmazást fejleszteni, hogy az egyrészt több Linux-disztribúcióval is kompatibilis legyen, másrészt a rendszer pár kiadása után ne csorbuljon a futtathatóság. Így pedig sok szoftverkiadónak alapból nem is pálya a Linux, mint operációs rendszer.