Jó cucc csak pl most kipróbáltam lehúzta a vinyót clonezilla be bebootol vissza dugom a vinyót és rakok be még egy tárhely pendrive-ot és teszi a hülyét shell....

már azon vagyok rakok fel az asztalira egy clonzilla servert vagy ne mtudom ami eléri a házi servert..

• klt válaszolt erre.
    • Szerkesztve

mennydorges

Rendben! Tehát helyesen feltételezzük, hogy van egy viszonylag jól beállított, belakott, működő rendszered.
    Ezen csinálnál valamit, amitől remélsz egy valamilyen eredményt, de a kimenetele kétes.
    Teszem azt, telepítesz valami újdonságot, mert ígéretes, viszont az hoz függőségként egy tonna másmilyen csomagot, amikből néhány tör valamely jelenleg telpítettet.
    Ennek ellenére "hősők vagyunk!!!" felkiáltással telepíted a kérdéses csomagáradatot.
    A rendszer megborul, semmi sem úgy működik, mint előtte, kéne egy "undo".
    Erről van szó, ugye?

klt jap. Ez lenne a lényeg. mint a kérdésben visszaállítás egy megadott fix pontra.

• klt válaszolt erre.

mennydorges

Erre van megoldás, amihez nem kell .iso, Windows7, nem kell újratelepíteni, kiszerelni a vinyót/ssd-t, a mentést futó rendszeren meg lehet csinálni, a visszaállítás után kell egy reboot.
        Mindez ssh-n keresztül intézhető, nem is kell a gép közelében lenni.
        (Kell hozzá ssh hozzáférés, de az feltételezem megvan.)
        Érdekelhet ilyen megoldás is?

klt ez lenne a legjobb igen.Illetve rajtam kívül van még egy tag akit érdekelne 🙂

• klt válaszolt erre.

mennydorges

Systemback a te barátod (meg az enyém is 😁 )!

https://gitlab.com/Kendek/systemback/blob/master/systemback.sh

Valahányszor kétes kimenetelű dologba kezdek, csinálok egy visszaállítási pontot. Mindegy, hogy VPS-en, házi szerveren, vagy desktopon. Mindenhol jó szolgálatot tesz.

A használata -miután be van röffentve- úgy néz ki, hogy
            /opt/systemback.sh -n
            csinál egy új visszaállítási pontot. (Azért /opt/ , mert oda tettem a szkriptet)
            /opt/systemback.sh -r
            visszaáll a legutóbbi visszaállítási pontra (kérdésre, hogy felhaszálók adatait vissza akarom-e hozni, nemmel szoktam válaszolni), ezután reboot, és az előző rendszer fogad.
            Percek alatt megvan, közel sem tart addig, mint egy újratelepítés.
            A következő posztban a beröffentésről...

klt

Beröffentés.
              Az említett Gitlab oldal sokmindent elmagyaráz.
              Ami szerintem lényeges:
              Állítsd be, hogy hány db visszaállítási pontot akarsz megtartani!
              A szkriptben a max_rp_num= adja meg.
              Én 3-at szoktam, de lehet több is, meg kevesebb is.
              Az első visszaállítási pont gyakrolatilag annyi helyet foglal majd, mint amennyit a rendszered is egyébként.
              A többi növekményes, tehát csak az előző különbsége lesz letárolva, emiatt 3 visszaállítási pont mérete lényegesen kisebb, mint az első 3-szorosa.
              Hova menjen a mentés?
              A szkriptben ezt a storage_dir= adja meg.
              Célszerűnek tartom, hogy ne arra a partícióra kerüljön, ahol a rendszer is van. Ez megnyitja a lehetőségét a formázás utáni részleges újratelepítésnek, és aztán visszaállításnak, viszont ehhez külön észnél kell lenni. Csináltam ilyet, de van buktatója.
              És a storage_dir=/home/SB beállítást használom, így a home könyvtárban lesznek a visszaállítási pontok, a /home pedig nálam mindig külön partíción van.
              De ez nem előirás. A könyvtárat létre kell hozni, a szkript nem csinálja meg magától.

Föl kell térképezned, hogy hol tartasz olyan adatokat, amiket nem szeretnél, hogy visszaállítson!
              Én MINDEN adatterületet a szervereimen a /srv alá toltam, és a szkriptet módosítottam, hogy hagyja békén a /srv -t.
              Az adatterületek mentéséről külön gondoskodom, és neked is ezt ajánlom.
              Ha jól emlékszem, két sort kell átírni, ahol az rsync --exclude paramétereket kap, az egyik a mentés, a másik a visszaállítás sora. Ezt majd kinézem neked pontosan.
              Nagyjából ennyi most hirtelen.
              Azt javaslom, csinálj egy virtuális gépet, tegyél rá egy Linuxot, valamit módosíts rajta, telepítgess, majd röffentsd be rajta a Systemback-et, és csinálj egy visszaállítási pontot.
              Ezután jól barmold el a virtuális géped!
              Majd állítsd vissza.... 😀

Így látni, érezni fogod, hogyan teszi a dolgát, ráadásul nem az éles szervereden nyúlsz esetleg mellé.
              Nagyon kevés alkalommal használtam a SB-et visszaállításra, de amikor kellett, akkor mentőöv volt a javából.

Tök jó:

systemback.sh: sor: 9: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 13: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 19: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 26: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 33: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 41: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 59: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 63: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 65: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 67: $'\r': parancs nem található
              systemback.sh: sor: 68: szintaktikai hiba „$'\r'” váratlan token közelében
              'ystemback.sh: sor: 68: `init()

• klt válaszolt erre.

mennydorges

Nem működött a download gomb, és Windowson Notepaddal kopi-pasztáztad?
                Vagy mit csináltál?

kimásoltam majd beírtam az elérést és a darabot.

Igazából azért akartma iso-t mert ha elszáll teljesen úgy hogy az ssh-ba se tudok mit csinálni vagy be se tudok lépni panelről visszaállítani könyű lett volna. a mentést meg egy routerba csatlakoztatott külső ssd tárolná.. De mndegy.

Még most telepítem a php 7.2 , 7,3 7,4 -et és kész vagyok eddig beállítotam mindent egyedül az ssh keys maradt elvileg hátra. előtte mentés és kiderül.

Na most csinálja. Ez csak 4 kb-lesz?

Setting write protection... done

Calculating checksum... done

Flushing filesystem buffers... done

The restore point is successfully created.

• klt válaszolt erre.

mennydorges
                  Ennyi.
                  Most próbáld ki, hogy írj valamit az egyik konfig fájlodba.
                  Mondjuk, egy kommentet a végére.
                  Meg esetleg csinálj egy másolatot valamiről az /etc/ könyvtárban más néven.
                  Ezek ártalmatlan beavatkozások, szóval nem barmolják el a rendszered.
                  Viszont el fognak tűnni, ha csinálsz egy visszaállítást!

klt

Közben nézem, hogy nekem egy jóval régebbi változat működik. Azt hiszem, ebben az újban a 386-os és az 500-as sorban kell módosítani, hogy békén hagyja az adatterületeket, de kipróbálgatom, aztán visszajelzek, ha biztos lesz.

klt az alatt mit értesz hogy békén hagyja? Köszi ezzel most sokat segítettél. Végre kész eddig a szeróm. Feltelepítve mentve. Még a 25 portot megreklamálom a szolgáltatónál és elkezdek valamerre kutakodni hogy bekonfigoljam az email rendszert.

mennydorges A 25-ös port az mindig bonyolult. Ha van pozitív visszajelzésed, akkor megírnád? Segítenéd a később keresőből ideérkező hasonló cipőben járó SMTP üzemeltetőket.