Ez pedig a ,,sudo parted -l" paranccsal kapott üzenet.

lindor

Próbáljuk meg újratelepíteni a GRUB-ot, lássuk kapsz-e valamilyen hibaüzenet!
Akár az egész folyamatot bemásolhatod ide, csak használd hozzá a kód beillesztése gombot!
Így néz ki: </>

A GRUB újratelepítéséhez a parancsok:

sudo mount /dev/sda2 /mnt
sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt
update-grub
grub-install /dev/sda1
exit
sudo reboot

csuhas32 Nem tudom mennyire számít, de ami nekem bevált (többször is működött), az csatolja a /dev/pts -t is.
    És a grub-install megelőzi az update-grub -ot.
    Ezt a mintát szoktam használni (XY, XX behelyettesítendő):

sudo mount /dev/sdXY /mnt
    sudo mount /dev/sdXX /mnt/boot/efi 

for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done  

sudo chroot /mnt  

grub-install /dev/sdX
    update-grub

Ez egyébként a Ventoy pendrájvomon is el van téve szükség esetére 😉

klt
      Most telefonról vagyok, nem tudom a kérdezőt úgy kiszolgálni, hogy az X és Y helyén a parted -l-re kapott konkrét értékek legyenek behelyettesítve.
      sda1 az EFI System
      sda2 a /

• klt válaszolt erre.

csuhas32
        Csak a minta miatt hoztam ide, egyébként 95% ugyanaz, amit te is javasoltál...
        Akkor behelyettesítem én:

sudo mount /dev/sda2 /mnt
        sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi 

for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done  

sudo chroot /mnt  

grub-install /dev/sda
        update-grub
        exit

És @lindor -nak:
        a grub-install és az update-grub utáni hibaüzenetet volna jó látnunk, ha van.

klt
          Ez egy EFI-s telepitesu rendszer - az eszkozre keruljon a rendszerbetolto? (grub-install /dev/sda)
          (Vegul-is, ez is mukodhet, felteve ha a BIOS-ban van CSM opcio, - es az enabled-re van allitva.)

• klt válaszolt erre.

lala2 Nem kell a CSM, anélkül is jó.
            Egyébként tudom, mire gondolsz, és én is úgy gondoltam 🙂

De volt itt egy vita (majd visszakeresem), és az jött ki, hogy már nem kell az EFI partícióra tenni a GRUB-ot.

Szerk.:
            Ez volt, ahol ellenőriztem, hogy valóban úgy van-e:

https://ubuntu.hu/d/45939-efi-eszkoz-lemez-nem-particio

Az eredeti vita topikját még nem találom.

klt
              Azert megneznek egy GParted kepet a rendszerrol - mert van ugyan boot, esp jeloloje az
              EFI System Partition-nak, de /boot/efi csatolasi pont is adva lett neki?

(Csak zárójelben, nem akarom összezavarni a kérdezőt, de egyszer velem is előfordult, hogy csak akkor kaptam kielégítő eredményt, ha volt egy 1 MiB-os bios_grub partíciócska is, ha jól emlékszem Kendeknek is volt egy ilyen HP-ja, és a közelmúltban talán Márta volt az a fórumtársunk, akinek csak Így lett indítható a rendszer. Néha ebbe is bele lehet szaladni. Én a mostani Mint telepítésemen is csináltam bios_grub-ot, lehet, hogy el lett volna nélküle is, de nem zavarja, hogy ott van, nekem meg az 1 MiB nem túlzottan hiányzik.)

lala2
                  És ezt látni fogod egy live alól, ehhez nem a telepített rendszer /etc/fstab fájlját kellene megkukkantani?

• klt kedveli ezt.

csuhas32
                  Beillesztettem e kódsort a terminálba.
                  Az eredmény az lett, hogy lefutott a parancs, majd az ablak bezárult.

lindor

Nincs neted a live alatt, hogy bemásold nekünk ide karakteresen (szöveges formátumban) a folyamatot?
                    A parancsokat egyesével (sorként) kellene bemásolni és mindegyik után entert nyomni. Egyszerre másoltad be a „kódsort” vagy soronként?
                    (Bocsánat, hogy sokat kérdezek vissza, de abból hogy lefutott magában nem tudjuk meg a lényeget, hogy hiba nélkül futott le avagy hibaüzenettel futott le.)

lindor Az általad leírtak alapján készítenem kellene egy ilyen partíciót?

Nem biztos, csak ez is egy lehetőség. Menjünk sorban, először próbáljuk meg újratelepíteni a GRUB-ot, ha ez kevés, akkor körülnézni a BIOS (UEFI) beállításokban (Secure Boot kikapcsolva?, mi bootol elsőként, a boot menüben nincs Ubuntu vagy Linux Mint?), szerintem ennyi vélhetően elég lesz, ha mégsem akkor ráérsz még ekkor is csinálni egy új telepítést csinálni kézi particionálást választva
                      1 MB bios_grub
                      512 MB FAT32 EFI System
                      Az összes többi maradék hely Ext4, /csatolási ponttal
                      A rendszerbetöltőt én az EFI System-re tenném, amennyiben magát a lemezt jelölitek meg erre, nekem az is megfelel, ha működik. :-)

• klt kedveli ezt.

lindor
                      Sajnos nagyon homályos a kép - számomra kivehetetlen - még nagyítva is.
                      De mutatom az én EFI-s telepítésű Mintem partícióit:
                      https://ibb.co/wNMG8yb

• klt válaszolt erre.

csuhas32

csuhas32 hogy hiba nélkül futott le avagy hibaüzenettel futott le.

Az exita chroot-ból lépett volna ki, ha ehelyett a terminál záródott be, akkor achroot biztosan kisiklott!
                        Valami nem volt jó.

Soronként kéne a parancsokat egyesével végrehajtatni, és minden sor (parancs) után, ha van válasz, akkor azt ide visszamásolni, hogy elolvashassuk....
                        Ha nincs válasz, akkor a parancs hiba nélkül futott le.

lala2

Amúgy kaptunk már parted -l kimenetet, a képen szerintem nincs több infó, mint amit abból ki lehetne bogarászni.

klt
                        A pirossal bekarikázott részt ugyan ebben a formában kell beírni?
                        Bocsánat a kérdés miatt, de rettenetesen tudatlan vagyok ezen a területen.

Ightorn

Megpróbálok majd egy jobb felbontású képet csatolni.