Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Windows rendszerről szeretnék Linuxra váltani, így meg is tettem a kezdő lépéseket.
Rufust használva telepítő USB-t készítettem, majd csatlakoztattam.
Néhány pillanattal később meg is jelent a Linux Mint asztala. Működött is minden, így elindítottam a telepítést. Először azt hittem sikerült, de a csatolt képen látható üzenet fogadott. Az utasításhoz híven megnyomtam az Enter billentyűt, mire újraindult a gép, de hiába próbált a rendszer betölteni, folyamatosan csak a Lenovo ThinkPad kezdőoldalra ugrott vissza.
Mi lehet a probléma?

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv,
Lindor

lindor

Szia!
A képen látható üzenet csak egy üzenet, az a FALIED ott pirossal valóban hiba, de teljesen lényegtelen, ettől még indulna a telepített rendszer.
Lehet, hogy nem lett jól telepítve a rendszerbetöltő, ami adódhat abból, hogy nem lett tökéletesen kiírva a Rufusszal a telepítő.
Ha UEFI módban szerettél volna telepíteni, akkor először is ezt nézd meg:
https://youtu.be/ojnZObGqbiw?t=1303

Amúgy meg bootolj be ismét a telepítő alól és mutass nekünk egy képernyőképet a GParted programról vagy pedig jöhet a
sudo parted -l
parancs kimenete.
(Ctrl+Alt+T-vel nyitsz egy terminált BEMÁSOLOD [írhatod kézzel is, csak el szokták véteni, a vége szóköz mínusz kis el] innen a parancsot oda, entert nyomsz [talán kettőt is] és a terminálablak teljes tartalmát visszamásolod nekünk egy hozzászólásba.)
Ebből már tudni fogjuk, hogy GPT vagy msdos partíciós táblád van.

• klt kedveli ezt.

Mire megírtam a csuhas32 válaszolt... Lassú voltam...

lindor
nem az van, hogy vedd ki a telepÍtő pendrive-ot ?

Köszönöm a segítőkészségeteket.
Csuhas32, köszönöm a linket. Az alapján újra elkészítettem a pendrive-ot.
Újra telepítettem a Linux asztalán található lemez ikonnal a rendszert, a hibát, ami az első üzenetben csatoltam, már nem fedeztem fel, ugyanakkor ismét az történt, hogy a telepítés utáni újraindulást követően felvillant a Lenovo ThinkPad kezdőoldal, és ezután folyamatosan csak újraindult a rendszer.

mint@mint:~$ sudo parted -l
Model: ATA ST320LT007-9ZV14 (scsi)
Disk /dev/sda: 320GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt
Disk Flags:

Number Start End Size File system Name Flags
1 1049kB 538MB 537MB fat32 EFI System Partition boot, esp
2 538MB 320GB 320GB ext4

Model: VendorCo ProductCode (scsi)
Disk /dev/sdb: 8053MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:

Number Start End Size File system Name Flags
1 32.8kB 2677MB 2677MB ISO9660 hidden, msftdata
2 2677MB 2682MB 4350kB Appended2 boot, esp
3 2682MB 8053MB 5371MB ext4

Ez pedig a ,,sudo parted -l" paranccsal kapott üzenet.

lindor

Próbáljuk meg újratelepíteni a GRUB-ot, lássuk kapsz-e valamilyen hibaüzenet!
    Akár az egész folyamatot bemásolhatod ide, csak használd hozzá a kód beillesztése gombot!
    Így néz ki: </>

A GRUB újratelepítéséhez a parancsok:

sudo mount /dev/sda2 /mnt
    sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi
    sudo mount -B /dev /mnt/dev
    sudo mount -B /proc /mnt/proc
    sudo mount -B /sys /mnt/sys
    sudo chroot /mnt
    update-grub
    grub-install /dev/sda1
    exit
    sudo reboot

csuhas32 Nem tudom mennyire számít, de ami nekem bevált (többször is működött), az csatolja a /dev/pts -t is.
      És a grub-install megelőzi az update-grub -ot.
      Ezt a mintát szoktam használni (XY, XX behelyettesítendő):

sudo mount /dev/sdXY /mnt
      sudo mount /dev/sdXX /mnt/boot/efi 

for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done  

sudo chroot /mnt  

grub-install /dev/sdX
      update-grub

Ez egyébként a Ventoy pendrájvomon is el van téve szükség esetére 😉

klt
        Most telefonról vagyok, nem tudom a kérdezőt úgy kiszolgálni, hogy az X és Y helyén a parted -l-re kapott konkrét értékek legyenek behelyettesítve.
        sda1 az EFI System
        sda2 a /

• klt válaszolt erre.

csuhas32
          Csak a minta miatt hoztam ide, egyébként 95% ugyanaz, amit te is javasoltál...
          Akkor behelyettesítem én:

sudo mount /dev/sda2 /mnt
          sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi 

for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done  

sudo chroot /mnt  

grub-install /dev/sda
          update-grub
          exit

És @lindor -nak:
          a grub-install és az update-grub utáni hibaüzenetet volna jó látnunk, ha van.

klt
            Ez egy EFI-s telepitesu rendszer - az eszkozre keruljon a rendszerbetolto? (grub-install /dev/sda)
            (Vegul-is, ez is mukodhet, felteve ha a BIOS-ban van CSM opcio, - es az enabled-re van allitva.)

• klt válaszolt erre.

lala2 Nem kell a CSM, anélkül is jó.
              Egyébként tudom, mire gondolsz, és én is úgy gondoltam 🙂

De volt itt egy vita (majd visszakeresem), és az jött ki, hogy már nem kell az EFI partícióra tenni a GRUB-ot.

Szerk.:
              Ez volt, ahol ellenőriztem, hogy valóban úgy van-e:

https://ubuntu.hu/d/45939-efi-eszkoz-lemez-nem-particio

Az eredeti vita topikját még nem találom.

klt
                Azert megneznek egy GParted kepet a rendszerrol - mert van ugyan boot, esp jeloloje az
                EFI System Partition-nak, de /boot/efi csatolasi pont is adva lett neki?

(Csak zárójelben, nem akarom összezavarni a kérdezőt, de egyszer velem is előfordult, hogy csak akkor kaptam kielégítő eredményt, ha volt egy 1 MiB-os bios_grub partíciócska is, ha jól emlékszem Kendeknek is volt egy ilyen HP-ja, és a közelmúltban talán Márta volt az a fórumtársunk, akinek csak Így lett indítható a rendszer. Néha ebbe is bele lehet szaladni. Én a mostani Mint telepítésemen is csináltam bios_grub-ot, lehet, hogy el lett volna nélküle is, de nem zavarja, hogy ott van, nekem meg az 1 MiB nem túlzottan hiányzik.)

lala2
                    És ezt látni fogod egy live alól, ehhez nem a telepített rendszer /etc/fstab fájlját kellene megkukkantani?

• klt kedveli ezt.

csuhas32
                    Beillesztettem e kódsort a terminálba.
                    Az eredmény az lett, hogy lefutott a parancs, majd az ablak bezárult.