csuhas32 Pasztázva könnyen lehet, csak a gyárban. Tisztítva pár évvel ezelőtt. Meglehetősen tele volt.
Úgy gondolom, a proci felfutás valós, különben mindig csinálná.
A tiszta szilikon zsírt többre becsülöm, mint az idővel átkeményedő csoda pasztákat. Lehet, valamivel nagyobb a hőellenállása, de a szilikon zsír nem időre hibát okozó alkatrész.
Szeretem a tűzrókát, de ha ez okozza a problémát (és a guglié jobb) akkor lecserélem.

klt Ez az aktuális. A háttérben egy YouTube lejátszás megy.

big@big-TECRA-A10:~$ sensors
    coretemp-isa-0000
    Adapter: ISA adapter
    Core 0:       +64.0°C  (crit = +105.0°C)
    Core 1:       +64.0°C  (crit = +105.0°C)

BAT1-acpi-0
    Adapter: ACPI interface
    in0:          11.37 V  

toshiba_acpi_sensors-acpi-0
    fan1:        2548 RPM

acpitz-acpi-0
    temp1:        +65.0°C  (crit = +107.0°C)

big@big-TECRA-A10:~$ 

Nagy Gyula A zsír nagyon jó szigetelő anyag, az állatok télire zsírréteget növesztenek a hideg ellen.
      A "hővezető" pasztákat úgy készítik, hogy a szilikonzsírba hővezető anyagot kevernek, mert az ezüst is, meg az alumínium is elég nehezen kenhető önmagában.
      Amúgy meg a te géped, a gépészet meg a te szakmád, azt kensz, amit szeretsz.

a mester Annak idején úgy tanították, a levegőnél minden jobb.
        A hatvanas évektől foglalkozok elektronikával is. A szuper paszták előtt a szikikon zsírt használták a legáltalánosabban, mert nem lágyult a melegre, nem folyt ki a résből. Emellett nem szemcsés és olyan lágy, hogy jó vékonyra összezárható.
        Ebben (is) jobb, mint az adalékolt paszták. A teljes hővezetési ellenállás számít.
        Épületgépészként is hőfok érzékelők kapcsán is foglalkoztam a kérdéssel. Legutóbb egy elektronikus lázmérőt néztem.
        Ebben a fém hegy alatt valamilyen műanyag kiöntés közepén volt valószínűleg egy NTK csepp. Ez csak tipp, mert nem mértem meg.

Nagy Gyula

Core 0:       +64.0°C  (crit = +105.0°C)
        Core 1:       +64.0°C  (crit = +105.0°C)

Nekem ez elég soknak tűnik az általam mért értékekhez képest. (A különböző gépeken egy YouTube videó mellett 14–24 ˚C-kal kevesebb értéket adott vissza a sensors.)

a mester Az pedig nem mindegy. Az én laptopom (Dell G3) processzora is tud 70 fokos lenni, ha terhelem.
          Lejátszás háttérben jutyúbbal ennek nem terhelés, ezért ez nem melegszik ettől (45 fok körüli üzemi hőfokon van).
          De annak a régi cuccnak lehet, hogy 90%-os terhelést jelent egy jutyúb a háttérben. (Csak tippelem, lehet, hogy valójában csak 87%).
          Majd a top megmutatja.

Nagy Gyula
            Tudjuk, ott van a témaindítóban.
            YouTube videó lejátszásakor kiadott top parancs kimenetére várunk, ha jól sejtem, abból is a %Cpu(s): melletti érték kellene a hozzáértő fórumtársaknak, mert kezdenek kifogyni a kávézaccból és így lassan nem lesz miből jósolniuk.
            Szerk: Ja meg, hogy melyik folyamat pörgeti a CPU-t.

csuhas32 Amúgy ez csak a mellékszál, az emelkedett hőmérsékletet magyarázná egy magas terheltség.
              Az eredeti probléma -időnként megpróbál helyből felszállni, mint egy megbokrosodott Harrier- szempontjából az adott pillanatban nagyon dolgozó folyamat volna érdekes.

csuhas32 most rendesen viselkedik. bekapcsoltam egy videlót. Nyitva van egy face ablak is.

top - 20:13:15 up 11:26,  1 user,  load average: 0,24, 0,67, 0,73
              Tasks: 204 total,   1 running, 202 sleeping,   0 stopped,   1 zombie
              %Cpu(s):  4,9 us,  3,5 sy,  0,0 ni, 91,4 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,2 si,  0,0 st
              MiB Mem :   3711,3 total,    309,2 free,   2080,0 used,   1322,1 buff/cache
              MiB Swap:   4110,0 total,   3846,5 free,    263,5 used.   1246,7 avail Mem 

PID USER      PR  NI    VIRT    RES    SHR S  %CPU  %MEM     TIME+ COMMAND                                                                                                      
                32908 big       20   0 2857416 347192 101224 S   7,0   9,1   0:39.43 Isolated Web Co                                                                                              
                  887 big        9 -11 1165948  14076   9340 S   3,7   0,4   5:40.47 pulseaudio                                                                                                   
                33553 big       20   0  762112  53872  39424 S   1,7   1,4   0:04.42 xfce4-terminal                                                                                               
                31342 big       20   0   11,9g 537084 187716 S   1,3  14,1   8:38.02 firefox                                                                                                      
                31688 big       20   0  326460  43516  33792 S   1,3   1,1   0:08.28 Utility Process                                                                                              
                31622 big       20   0   11,0g 657444  98048 S   0,7  17,3   6:17.53 Isolated Web Co                                                                                              
                  767 root      20   0  560604  35152  20520 S   0,3   0,9   9:02.25 Xorg                                                                                                         
                 1228 big       20   0  414484  25888  18816 S   0,3   0,7   0:01.75 panel-1-whisker                                                                                              
                32945 root      20   0       0      0      0 I   0,3   0,0   0:00.52 kworker/u4:2-iwlwifi                                                                                         
                32949 root      20   0       0      0      0 I   0,3   0,0   0:00.37 kworker/u4:4-iwlwifi                                                                                         
                33168 root      20   0       0      0      0 I   0,3   0,0   0:00.10 kworker/1:2-mm_percpu_wq                                                                                     
                    1 root      20   0  102476   9428   4436 S   0,0   0,2   0:04.36 systemd                                                                                                      
                    2 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.04 kthreadd                                                                                                     
                    3 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_gp                                                                                                       
                    4 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_par_gp                                                                                                   
                    5 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 slub_flushwq                                                                                                 
                    6 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 netns                                                                                                        
                   10 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 mm_percpu_wq                                                                                                 
                   11 root      20   0       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_tasks_kthread                                                                                            
                   12 root      20   0       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_tasks_rude_kthread                                                                                       
                   13 root      20   0       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_tasks_trace_kthread                                                                                      
                   14 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:01.49 ksoftirqd/0                                                                                                  
                   15 root      20   0       0      0      0 I   0,0   0,0   0:07.56 rcu_preempt                                                                                                  
                   16 root      rt   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.19 migration/0                                                                                                  
                   17 root     -51   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 idle_inject/0                                                                                                
                   19 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 cpuhp/0                                                                                                      
                   20 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 cpuhp/1                                                                                                      
                   21 root     -51   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 idle_inject/1                                                                                                
                   22 root      rt   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.50 migration/1                                                                                                  
                   23 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:01.25 ksoftirqd/1                                                                                                  
                   26 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 kdevtmpfs                                                                                                    
                   27 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 inet_frag_wq                                                                                                 
                   28 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 kauditd                                                                                                      
                   29 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.04 khungtaskd                                                                                                   
                   32 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 oom_reaper                                                                                                   
                   33 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 writeback                                                                                                    
                   34 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:16.39 kcompactd0                                                                                                   
                   35 root      25   5       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 ksmd                                                                                                         
                   37 root      39  19       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 khugepaged                                                                                                   
                   38 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 kintegrityd                                                                                                  
                   39 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00

Nagy Gyula És most is 65 ˚C-os a CPU?
                Mert akkor meg kellene zsírozni a zsanért. A CPU-t meg újrapasztázni. Én továbbra is ezt gondolom a magam kis eszével.
                Szerk: Én így párban adtam ki, hogy kvázi egyszerre legyen meg a két érték: sensors && top.

csuhas32 A cpu hőfok jelenleg is annyi. Igazad van, ráfér a masinkára egy karbantartás.
                  Emellett az is igaz, hogy a bajokat nem ez okozza.
                  Remélem amikor megbokrosodik, sikerül egy terminált elindítani és a kérdést lefuttatni.

Nagy Gyula Nézem a top kimenetét, már használja a gép a swap-et. A cat /proc/sys/vm/swappiness parancsra mi a válasz? Amennyiben 60, akkor ezt szerintem állítsd át 10-re.

Nagy Gyula
                      Én úgy tudom, hogy az alapértelmezett 60 érték azt jelenti, hogy a memória 40%-os foglaltságánál már elkezdi a rendszer használni a cserehelyet (swap). Ez szerintem indokolatlan, feleslegesen terheli a rendszert, hiszen azért van a RAM, hogy azt használjuk. A te top kimenetedben például még csak 2080 MiB-ot használ a RAM-ból és máris 263,5 MiB-ot a swapből. Az én elméletem szerint ez terheli a CPU-t [szerk: meg feleslegesen irkál az SSD-re is]. Ha átállítod ezt az értéket 10-re, akkor csak a RAM 90%-os telítettségénél (nálad ez nagyjából 3600 MiB lenne, mostani olyan 1600 helyett) fog swappelni. Ez rendben van, ha kifogyna a rendszer a RAM-ból, akkor lassuljon, kezdje el használni a swap-et.
                      Tudtommal az /etc/sysctl.conf fájlt kellene szerkeszteni és a végére odabiggyeszteni a
                      vm.swappiness = 10
                      sort, (vagy persze a 10 helyett írhatsz bármit, amit szeretnél 0 és 100 között, az csak egy dolog, hogy én mindenképp 60 alatti számot javasolnék, leginkább 10-et, esetleg 5-öt).
                      Szerk: a memóriafoglaltságot a top helyett a free -m paranccsal célzottan is nézegetheted.
                      (Vagy akár kiadhatod a watch free -m parancsot is, ez két másodpercenként írja ki, hogy mi a helyzet.
                      A watch -n1 free -m pedig másodpercenként.)

csuhas32 Köszönöm, megtaláltam. Hogy hívják azt a terminálos szerkesztőt amivel beleírhatok?
                        Ha jól emlékszem, érdemes a timeshifttel egy mentést kérnem előtte.

Nagy Gyula
                          sudo nano /etc/sysctl.conf
                          Szerkesztes utan mentes/kilepes:
                          F3
                          enter
                          F2
                          ( Nalam: https://ibb.co/RNpwYPQ )
                          Persze ... lehet elotte mentest kesziteni ... de ez a szerkesztes nem fogja hazavagni a rendszert.

Köszönöm. Sikerült átírnom. Az újraindítás után aktualizálta.
                          Majd kiderül, így mit csinál. Valószínűsítem, ez nem befolyásolja a teljes ledöbbenést.

Nagy Gyula Valószínűsítem, ez nem befolyásolja a teljes ledöbbenést.

Nagy Gyula A gépem (a Firefox, YouTube, Face) állásban is képes lefagyni.
                            Az egér mutató a felső sávban megjelenik és képes vagyok a böngészőre leállítást kérni. Ekkor azt mondja, az oldal elfoglalt és mindenképp le akarom-e állítani. Az igen válaszra leállítja.
                            Ugyanezt munka/használat közben is megteszi.
                            Azért az állást írtam, mert a rendszer az inaktív időben elvileg a gyorsító tárazásban rendbe teszi magát. Kidobja gyorsító tárból a régebben használtakat, a gyorsítóban feleslegesnek itélteket. Munka közbeni belassulásnál is elvileg ezt teszi és visszagyorsul.
                            Időnként álló helyzetben is felszalad a processzor használat. turbó módba megy a hűtőventillátor.

A Firefox+YouTube esetén az általad közölt eredmény szerint a memóriaigény 2080+263,5 MiB volt. A „(a Firefox, YouTube, Face) állásban” ettől egy Face-szel gondolom, hogy több, legyen összesen 2800 MiB.
                            A 60 swapiness értéknél 1600 körül eddig bekapcsolt a swap, dolgoztatta pluszban az alapból 64 ˚C-os processzort, ami aztán így tovább melegedett, ettől csökkent az amúgy sem izmos teljesítménye és a rendszer megmerevedett.
                            Most a 2800 MiB memóriaigénynél marad minden a RAM-ban, a swapeléssel nem terheled ilyenkor (még) a processzort.
                            Amíg 3600 MiB alatt marad az összes memóriaigény, addig jó eséllyel gördülékenyen használható a rendszer.
                            Elő lehet hozni a teljes ledöbbenést, de talán jobban meg kell érte küzdeni.
                            Ebben a konfigurációban a leggyengébb láncszem a processzor, ezért azt kell a legjobban kímélni, nem túlnyomni munkával.
                            Én azt mondom, ha kitakaríttatod a gépet és újrapasztáztatod a processzort, akkor mindent megtettél, az SSD-vel, a 4 GB RAM-mal, az Xfce környezettel és a 10-re beállított swapinness értékkel ez egy viszonylag jó kis egyalkalmazásos gép lehet. Túl sok folyamatot egyszerre futtatni badarság, de amíg 3600 MiB alatt van az összes memóriaigény addig egyenletesen fog futni, ha ezen érték fölé kúszik, akkor megkezdi a swap használatát és a gyenge proci miatt arra számolok, hogy ilyenkor érezhető lassulás fog bekövetkezni, de azért talán nem fog ennyire lemerevedni. A hűtés nagyon sokat számít, de műszaki ember lévén ezt te is biztosan látod. Ha most alapjáraton 64 ˚C-os a processzorod, az szerintem nagyon sok. Gondold el, ha megfelelő lesz a hűtése és ez lejjebb megy mondjuk 10 ˚C-szal az is rengeteg. Nyáron milyen sok panasz van, hogy melegszenek a gépek. A szoba mennyivel melegebb nyáron mint most?
                            Én azt gondolom, hogy egy elégtelen hűtés esetén eleve magasabb a processzor hőmérséklete és ha meg van dolgoztatva, akkor erről a magas értékről rossz hőelvezetés miatt nem is ugyanannyit melegszik, hanem többet. Ha meg még a ventilátor sem dolgozik jól és onnan sem kap hűtést, akkor hatványozottan összeadódnak a dolgok.
                            Én valahogy így tudom elképzelni:
                            Kitakarított, jól pasztázott gép: alapjárat 50 ˚C, terhelésnél 65 ˚C.
                            Kitakarított, de elöregedett pasztájú gép: alapjárat 64 ˚C, terhelésnél 85 ˚C.
                            Eltömődött szellőzőnyílások, poros ventilátor, elöregedett paszta: alapjárat 67 ˚C, terhelésnél 92 ˚C.
                            És itt az utolsó esetnél sokkal többször tartózkodik a gép a terhelt állapot stádiumában mert kisebb valós terhelésre is jobban melegszik.
                            Persze ez csak az én képzelgésem.