Nagy Gyula "Elvileg" zárt rendszer, de lehet gyártási hiba, utólagos szivárgás, vagy csak épp határértéken átment az ellenőrzésen és egy erre érzékeny régebbi gépben már egy idő után nem megfelelő a hatásfoka.
Ezért érdemes (ha van rá lehetőség) ezeket a hibalehetőségeket, gyakorlatilag is kizárni.
Linux Toshiba A10-re
tenkes Van amit tartalmazott, van amit nem. Ezért volt keletje a Pucolónak és társainak.
Lécci áruld el, hogyan tudom megnövelni a swap méretét.
Gondolom arra nehezebb rávenni, hogy az időben haladva ne növelje a végtelen felé az adatmennyiséget. Hogy ne akadjon el relatív memóriahiányban.
Nagy Gyula hogyan tudom megnövelni a swap méretét.
klt
Én azért a biztonság kedvéért néznék előtte egy df -h
kimenetet, mert már jártam úgy, hogy külön partíción volt a home, ahol volt bőven hely, így oda kellett tenni a megnövelt méretű swapfájlt, mert a viszonylag kevés szabad hellyel bíró rendszerpartíciót nagyon megfojtogattam volna vele...
Nagy Gyula Van amit tartalmazott, van amit nem. Ezért volt keletje a Pucolónak és társainak.
Amikre te gondolsz, azoknak nem sok köze van a lemezkarbantartáshoz (ami mindig a rendszer része volt), legfeljebb az volt a 100. funkciójuk, ami kb. annyit csinált, hogy elindította a rendszer lemezkarbantartót.
Nagy Gyula Lécci áruld el, hogyan tudom megnövelni a swap méretét.
Nem nagyon értek hozzá, a választ inkább meghagyom a gyakorló linuxos kollégáknak, vagy pl:
https://magyarlinux.hu/swap-hasznalata-linux-alatt/
csuhas32 biztonság kedvéért néznék előtte egy df -h kimenetet,
Ja, igazad van. Erre nem is gondoltam.
Azért milyen már egy 4GB RAM-os gépen 64GB swap?
És mindez azért, hogy ne kelljen bezárni a FF nyitott fülecseit...
Majd aztán jön, hogy a sok swappelés idő előtt kinyírta az SSD-t és micsoda ronda dolog ez, nem kérte a rendszertől senki...
Kicsit az egész olyan, hogy 160-al akarok repeszteni az autópályán, de csak egy velorexre vagyok hajlandó beruházni, és attól várom el a száguldást.
- Szerkesztve
klt Azért milyen már egy 4GB RAM-os gépen 64GB swap?
Nekem úgy mégjobb lenne ha a swap-ból szépen eldobálná a szemetet. De gondolom, erre nehezebb rávenni, mint a swap méretének megnövelésére.
Nem tudom, de valószínűsítem, hogy a swap-ba rakottakat akkor sem dobja el ha közben bezártam az adatokhoz szolgáló ablakot. Gyanítom, akkor se töröl ha egy ablakon belül nézegetem a egymás után a honlapokat. Az operatív memóriából sem.
OFF: Ezeket én elkövethetetlenül nagy szakmai hibáknak (slendriánságoknak) látom. Ha jól látom, akkor ezek nem fakezűség és felelőtlenség miatt vannak így. Úgymond, rendszer filozófiai alapúak (hátsó szándékokat beteljesítők).
Tudom, agyament konteós vagyok és inkább ne terheljelek benneteket ilyen gondolatokkal. ON:
Maradjunk ott, hogy kérlek benneteket segítsetek. Adott körülmények között hogyan tudok javítani a helyzeten.
csuhas32 Én azért a biztonság kedvéért néznék előtte egy df -h kimenetet.
big@big-TECRA-A10:~$ df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
tmpfs 372M 1,7M 370M 1% /run
/dev/sda3 219G 83G 125G 40% /
tmpfs 1,9G 0 1,9G 0% /dev/shm
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
/dev/sda2 512M 6,1M 506M 2% /boot/efi
tmpfs 372M 104K 372M 1% /run/user/1000
Nagy Gyula Nekem úgy mégjobb lenne ha a swap-ból szépen eldobálná a szemetet. De gondolom, erre nehezebb rávenni, mint a swap méretének megnövelésére.
Te mindig nem érted az egésznek az alapvetését.
Mi a szemét a swap-ben?
Olyan nincs.
A swap a fizikai memória kiterjesztése egy fájlba. Nyilván, ott a proci nem tud vele dolgozni, csak a tényleges fizikai RAM-ban.
Van 4GB-od a gépben, amiből te 32GB-ot akarsz használni?
Semmi gond, csinálni kell egy akkora swap-et.
Azután az ott van és kész, a rendszer meg tesz bele valamit, ha akar.
Már írtam, de megismétlem:
Amikor a fizikai memóriában hely kell egy programnak, és nincs, akkor a kernel valamit kilapoz a swap-be.
Az a memóriaterület a fizikaiban így felszabadul, és oda tudja adni a programnak, hogy "nesze, használd!"
Megpróbálom vázolni, egyszerűsítve:
Fut egy A program, és használ mondjuk 1GB-ot. Jön a B program, és kér 2GB-ot. De nincs annyi.
Ezért mielőtt B megkapná a 2GB-ot, "A" program 1GB-ja kikerül a swapbe (mivel A program most kicsit pihen).
Egyszer csak B program kér még sok GB-ot, de már a swap is elfogyott, nincs annyi, a rendszer közli vele, hogy vége, nincs tovább, ossza be, ami az övé. Erre B program átnézegeti a puffereit, felszabadítja esetlg, amit tud, de végül összeomlik, mert annyi feladatot bíztak rá, amit a rendelkezésre álló memóriákkal nem tud elvégezni.
Erre a rendszer kipucolja B program maradványait, az általa addig használt memóriát használhatónak nyilvánítja.
Ettől A program adatai még a swap-ben maradnak!!!!!
Akkor kerül ki onnan, amikor A program közli a rendszerrel, hogy már nem is kell neki az a terület (felszabadítja), vagy kilép (evidencia, hogy ekkor már nem kell neki).
Ha viszont A program szóhoz jut, és dolgozni kezd az adatain, azt szintén csak a fizikai memóriában tudja megtenni, ekkor viszont a swap-ben lévő cuccot visszalapozza (betölti) a kernel a fizikai memóriába.
Ennek fényében mi a szemét a swapben?
Nagy Gyula kérlek benneteket segítsetek. Adott körülmények között hogyan tudok javítani a helyzeten.
Filozófiai alapon addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Vagy varrjál hozzá a paplanhoz, vagy húzd beljebb a csülkeidet!
Gyakorlati alapon alakítsd a felhasználói szokásaidat a gép terhelhetőségéhez mérten.
Nagy Gyula Gyanítom, akkor se töröl
Nosza, próbáld ki!
Nagy Gyula OK. Nincs külön home partíciód, a rendszerpartíción (sda3) 125 GiB hely szabad, nyugodtan növelheted a swapfájl méretét. Ha a @klt -től kapott linket követed, akkor ott a
sudo fallocate -l 4G /swapfile
sornál kell figyelj, ha itt 4G-t adsz, meg az most azt hiszem nem lesz neked jó, ha jól emlékszem a swapfájlod most is 4 GiB-os. Ha a 4G helyére 6G-t írsz, akkor 6 GiB-os, ha 8G-t írsz, akkor 8 GiB-os lesz...
Nem tudom, mekkorát szeretnél.
Nagy Gyula Azt kellene végre elfogadnod, hogy a swap nem memória és nem is "üzemszerű" működés. Egyszerűen azért létezik, mert ha elfogy a fizikai memória akkor megáll a gép. Azért fogy el, mert a rendszer is használja hiszen fut, és a felhasználó is használja, mert szoftvereket használ. Egyszerűen az OS nem tud semmit sem törölni a memóriából, mert a teljes területe használva van. (sok esetben a szoftver bezárása után is, hiszen még egyéb háttérfolyamatokat (pl. mentések) meg kell csinálnia és ehhez idő kell, terheléstől függően.)
Ekkor lép be a swap, ami viszont még SSD esetén is (pláne régebbi interfésznél) nagyságrendekkel lassúbb, mint a memória. Akadozni fog, laggolni fog, annyit lehet vele nyerni, hogy (egy ideig) nem fagy le a gép.
Egyszerűen egy mai környezetben kell egy i3-nak megfelelő CPU, 8GB RAM és SSD ahhoz, hogy normális legyen a futás.
Egy Ubinak 4GB az ajánlott RAM, de ez csak azt jelenti, hogy magának a rendszernek kell ennyi a stabil futáshoz, szó sincs arról, hogy a felhasználó még külön csinál valamit (hiszen arra nem is lehetne semmit sem ajánlani, mivel ki tudja ki mit fog futtatni).
És ez főleg azért van így, mert telik az idő. Azért nem elég ma már a Pentium I-es 1GB memóriája, mert sokkal-sokkal több az elvárt információ és egyetlen honlap ebből 300-400MB-ot megenne.
Nagy Gyula Adott körülmények között hogyan tudok javítani a helyzeten.
Ha, a gépcsere nem opció:
- tisztítás, pasztázás, hardver ellenőrzés
- live-ban letesztelni legalább 5-6 ajánlott rendszert, hogy melyik felel meg a gépnek és neked
- jól beállítani: swap, megjelenítés, automatikusan induló programok, stb. amit a többiek ajánlottak
- megtalálni a szoftveres alternatívákat (pl. youtube-t videót nem böngészőből nézni, hanem ajánlott appal)
Ennél többet nem nagyon lehet tenni.
Nagy Gyula "Szerintem ha a kritikus hőfok 105 fok, "
Az a 105 csak egy szám. Aki összerakta a sensors.conf konfigurációt, ezt tartotta egyfajta határértéknek. Amikor meg lekéred a sensors-tól az adatokat, az szolgaian kiírja neked ezt is.
Rég nem foglalkoztam vele, ezért nem tudom, van-e a rendszerben valami, ami figyeli a sensors alarm jelzéseit.
a mester Aki összerakta a sensors.conf konfigurációt, ezt tartotta egyfajta határértéknek.
Talán nem alaptalanul, mert az intel is ezt állítja.
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/35568/intel-core-2-duo-processor-p8600-3m-cache-2-40-ghz-1066-mhz-fsb.html
T junction = 105 C (Junction Temperature is the maximum temperature allowed at the processor die.)
klt tenkes Akkor legyen egy kis etimológia.
Kezdetben volt egy egy csatornás gép ütemezetten végrehajtott folyamatokkal. Akkora programokkal amelyek szubrutinostól belefértek a memóriába. Akkor ha nem, akkor amire épp nem volt szükség, eldobták. Amikor újra arra került a sor, akkor újra töltötték a memóriába (a rendelkezésre álló háttértárból). Ha futás közben képződött adat, akkor kiírták (lásd példul, szövegszerkesztő).
Kemény gazdasági és technológiai tétel volt a hardver, ezért kisegítő megoldásokat csináltak a gyorsítás érdekében.
A lapozó technológia egy szekvencoonálisan olvasható állománnyal jó gyorsító technológia volt a fájlrendszer és a memória között.
A rendszert úgy csinálták meg, hogy egy automatizmus valószínűségi alapon meghatározta, hogy épp mi kerüljön a memóriába és mit tartsanak meg a gyorsabb kiolvasású tárolóba.
Közben első rendű fontossága volt annak, hogy ne omoljon össze a rendszer. Ezután következett az, hogy az adott vasból kihozzák sebességben is a legtöbbet.
Kinek kinek az ízlésére bízom, hogy mára miért szorultak háttérbe, vesztek el ezek a szempontok.
Sokat hallottam azokból amikkel megideologizálták a szempont változtatásokat. Tőletek is ezeket hallom vissza.
Még azt is, hogy közben annyira olcsóvá vált a vas, hogy nem éri meg (több munkával) jobb hatékonyságú programot, rendszert csinálni.
Szemét? van ilyen is. például azok amiket ideiglenes (munka) állományoknak neveznek. A használat után.
A következő tétel az, hogy adott konfig méretek mellett mit tartsunk meg a gyorsabb elérésű területeken. Úgy is igaz ez, hogy a processzorokban is memória hierarchia van gyorsaság szerint is (ez a memória a különbség a normál és a celeron processzorok között). A lassúbb helyre szorítás nyilván azon az áron van, hogy ha el kell érni akkor onnan több időt vesz igénybe.
Ment az optimalizálás, hogy átlagban mi adja a legnagyobb teljesítményt.
Ha ennyiből nem értettétek meg akkor is felesleges tovább ragoznom a témát.
csuhas32 Köszönöm. Remélem sikerül átállítanom. Remélem 6 G elég lesz ahhoz, hogy két ütemezett kikapcsolás között a masinka ne fogyjon ki a memóriából.
a mester A "megfövős" procik után azt olvastam, hogy beépítették a processzorokba a védelmet. Az órajel csökkentéstől a lekapcsolásig.
Nagy Gyula Remélem sikerül átállítanom.
A free -m
mit mond?
- Szerkesztve
Nagy Gyula Szemét? van ilyen is. például azok amiket ideiglenes (munka) állományoknak neveznek. A használat után.
Én itt feladtam. Kevered a röpülőt a köpülővel, és közben tisztára meg vagy győződve, hogy nálad van a bölcsek köve
Inkább megyek, hörpintek egyet az illuminátus haverokkal.
Nagy Gyula beépítették a processzorokba a védelmet. Az órajel csökkentéstől a lekapcsolásig.
És ebből kijön, hogy a forró ugyanolyan gyors kell legyen
Jó, nem kötök bele, mert nem találtam adatot hogy a Core 2 duo família pontosan milyen hőmérsékleten kezdi a throttlingot.
Lehet, hogy csak 100 fokon, és akkor mindegy.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Biztos ismered a viccet...
Régi (elavult, gyenge, nem megfelelő állapotban lévő) gépen
Fusson stabilan, gyorsan
A mai felhasználási igényekkel és szokásokkal használva
A fentiekből egyszerre mindig csak kettő választható.
csuhas32
ig@big-TECRA-A10:~$ free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 3711 2610 293 116 807 731
Swap: 4109 16 4093
klt Én itt feladtam. Kevered a röpülőt a köpülővel, és közben tisztára meg vagy győződve, hogy nálad van a bölcsek köve
Lehet, nem beszélem hibátlanul a szakmai zsargont. De szerintem így is az érthetőség határán belül szóltam.
Szerinted miért szorult vissza az első helyről az üzembiztonság? Hogy a hardver kihasználtságról (sebességről) ne is beszéljünk.
A szlogenekben mindkettő az első helyeken van most is. A gyorsabb és megbízhatóbb, háziasszony barátabb új rendszer.
Kérlek javíts ki ha tévednék.
Nagy Gyula Swap: 4109
Ez nem lett 6 GiB.
csuhas32 Még nem állítottam át.
Most gyűjtöm a lelkierőt a masinka karbantartásához.
Készítem a helyet és a szerszámokat.