Nagy Gyula Nem csináltál semmi memóriatöltőt, mégis a fizikai RAM 85% körül volt tele a top szerint, amit küldtél
Amúgy az már a reset után volt, szóval 0 információt hordoz a hiba pillanatáról
Nem is tudom, minek raktad ide?
Többedszer látom, hogy van egy zombid
Ez nem tragédia, nem is biztos, hogy összefügg a gondoddal.
De alkalmasint megnézném a helyedben, hogy melyik a zombi folyamat?
A jelenléte nem normális, és többedik top kimeneteden látom, tehát szisztematikus.
Linux Toshiba A10-re
- Szerkesztve
Nagy Gyula
Nem tudom nalad telepitve van-e a "Rendszerfigyelo" (gnome-system-monitor)?
Megnyitva, a "Folyamatok" fulon lathato tobbek kozt a CPU %-os, ill. a Memoria szamszeru
terhelese. ... Nalam jelenleg a "firefox-bin" (3 megnyitott fullel) a legnagyobb RAM fogyaszto
248.2 MB-al. https://ibb.co/0jRGd6J
Ha rakattintva megjelolom, akkor a bal also sarokban megjelenik a "Folyamat befejezese"
ablak/opcio. Erre kattintva megjelenik egy megerosito ablak https://ibb.co/6HkkZRr
Ezzel kiloheted a folyamatot (bezarul a firefox).
Ezt barmelyik mas nagy terhelest produkalo folyamattal megteheted.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Ma is szétszedtem, mert az előzőnél kimozdult a helyéről a mikrofon. Az ezután való újraindítás után következett be a megállás.
Ha ez igaz és a sok f...g mellett amiket irkálsz nem az volt az első dolgod, hogy ezt a szerintem lényeges körülményt megoszd velünk, akkor azért, ha pedig nem igaz és a bolondját járatod velünk, akkor azért, a csuháska nagy fingsui könyvének harmadik fejezetének első zsolozsmája szerint: Figyelni kell a szavakra, a háttértár egyértelműn utal arra, hogy háttérhatalmak dolgozhatnak a háttérben!” (Bár merevlemez esete itt nem forog fenn, azaz a gépben nem egy HDD tányérja forog, de ez ne tévesszen meg senkit, az SSD ennek csak a gonosz általi álcázása, a háttértér, az háttértár), vagyis az ilyen témát a továbbiakban hanyagolnom kötelező.
(Megvan! A finomság a szó, amit kerestem, csak nehezen ugrott be.)
klt Nem csináltál semmi memóriatöltőt, mégis ....
A teljes megfagyás utánról annyi információm van, hogy felpöröggetett a ventillátor.
Ez azt jelenti, hogy a proci nagy terheléssel ment, de nem kapcsolt be benne a vészhelyzeti teljesítmény korlátozás (nem hevült túl).
A top pillanat felvételt az újraindítás után csináltam, mentettem el. Arra már nem emlékszem, hogy előtte elindítottam-e a tűzrókát. Ezt jelenti, hogy nem (én, mint felhasználó) csináltam a bőséges memória töltést.
Nem vagyok profi ámítástechnikus. Ha az lennék akkor a segítségetek nélkül is ki tudnám deríteni, konkrétan mi okozza a kellemetlen jelenségeket.
Annyi eddig kiderült (számomra), hogy (a nem totál lemerevedéseknél) valami elvette a tűzrókától, az épp aktív laptól az erőforrásokat. Hogy mi és miért, nem tudom. A felvételeken látszik, hogy sem a proci, sem a memória nem volt koppanásig kiterhelve.
lala2 Nem tudom nalad ....
Igen, használtam grafikus ellenőrző programokat is. Telepítettem Gnome kezelőt és alkalmazásokat is.
Volt, hogy nem a terminálost, hanem a grafikus által mutatottat másoltam ide a fórumba.
csuhas32 Ha ez igaz és
Többször elmondtam, majdnem biztos, hogy nem hardver hiba.
A kezdetek óta magam rakom össze és hangszerelem (tartom karban) a gépeimet. A ZX spectrum memória bővítésével indulva (1984). Alátámasztásként azt is elmondtam, egyéb elektronikai ismeretem, gyakorlatom is van.
Az is egyértelmű, hogy problémám van. Öngól lenne hamiskodnom (ez akkor is igaz ha kételyeid vannak az erkölcsiségemmel kapcsolatban).
Az sdd az igazi merev lemez. Még lemez sincs benne ami foroghatna benne. A csatlakozásának hibátlansága is fontos.
Nagy Gyula" Még lemez sincs benne ami foroghatna benne."
Ellenben tele van elektronokkal, amik oda-vissza szaladgálnak a vezérlésnek megfelelni akarva
Nagy Gyula A teljes megfagyás utánról annyi információm van,
Nagyon fontos információd van róla, amit csak te tudsz:
mit csináltál előtte?
Ha meg akarod találni a hibát, és elkerülni a jövőben, meg kéne tanulnod szándékosan előidézni. Ha hibát jelentesz normális helyen, elengedhetetlen adalék a "how to reproduce".
Vaktában kaptál már egy rakás tippet, mik okozhatnak ilyen tüneteggyüttest.
A hűtés, fogjuk rá, rendben.
Nem tudjuk még earlyoom beválik-e? (Ha igen, akkor se szó, se beszéd bezáródó rókáról jöna következő riport)
Nem tudjuk, bevált-e a steril profilú böngésző?
Nem tudjuk, hozott-e javulást a snap mentesítés?
Nem tudjuk, róka helyett Chromium (nem Chrome!!!) beválik-e?
.....
klt Nagyon fontos információd van róla, amit csak te tudsz:
A face chaten hangbeszélgetést folytattam.
klt Nem tudjuk, bevált-e a steril profilú böngésző?
Nem tudjuk, hozott-e javulást a snap mentesítés?
Nem tudjuk, róka helyett Chromium (nem Chrome!!!) beválik-e?
Ezeket még nem csináltam meg. Nem akarok egyszerre többfélét, mert azt is tudni szeretném, mi okozza a hibát.
Nagy Gyula A face chaten hangbeszélgetést folytattam.
Akkor most oszd fel a képernyőt, az egyik oldalra tedd a műszereket, a másikra pedig a böngészőt, és így folyamatában FOLYAMATOSAN látod, hogy hogy alakul a terhelés.
Valahogy így:
Az egyik konzolon a htop fut (ha nincs telepítve: sudo apt install htop
) de helyettesítheted másik terhelésmérővel.
A másik konzolban watch -n 2 sensors
fut, 2 mp-enként írja a hőmérsékleti adatokat.
A böngészőben meg kezdj el facénhangcsetelni, azt figyeld, mi történik.
Ha lerohad a rendszer, akkor az a paraméter lesz gyanús, ami addig monoton növekedett.
Ha nem omlik össze, akkor hosszabb ideig kell figyelni, de lényeges, hogy a "műszerek" folyamatosan szem előtt legyenek, ha purcanás van, lásd az utolsó leolvasható értékeket....
- Szerkesztve
klt Akkor most
Köszönöm, telepítettem. A face messengeren telefonáltam.
Rendszeresen használom így és fél óra után sem szokott beállni.
Amit most ajánlottál, jobb, mint amit eddig használtam.
Most beszélgettem 40 percet.
A proci 50% körül volt. A memóriát nem töltötte. Most nem jutottunk közelebb a hiba behatárolásához.
Nagy Gyula Rendben. Hagyd a műszereket mindig látható helyen pár napig. Az eddigiek alapján néhány naponta lerohadt a géped. Amikor lerohad, csinálj akár telefonnal képernyőképet, hogy a betűk olvashatók legyenek.
HA nem rohad le, csak a róka el-el tűnik, akkor nagyon valószínű, hogy az earlyoom dolgozik, és kiütögeti. Ez esetben biztosan memóriatúlfogyasztás a hiba oka.
klt Az eddigiek alapján néhány naponta lerohadt a géped.
A tűzróka. A gép nagyon ritkán.
- Szerkesztve
Nagy Gyula
Megmutatnad ennek a parancsnak a kimenetet?
sudo hdparm -Tt /dev/sda
(Nem fugg ossze a "ledobbenesekkel" - csak kivancsisag.)
- Szerkesztve
/dev/sda:
Timing cached reads: 3480 MB in 2.00 seconds = 1742.36 MB/sec
Timing buffered disk reads: 796 MB in 3.00 seconds = 265.14 MB/sec
- Szerkesztve
Nagy Gyula
Koszi!
Cserebe anyam laptopjanak a kimenete:
/dev/sda:
Timing cached reads: 5302 MB in 2.00 seconds = 2654.13 MB/sec
Timing buffered disk reads: 280 MB in 3.01 seconds = 93.12 MB/sec
(Regi 5400 RPM laptop HDD)
lala2 Köszönöm.
És kérlek, írd meg ezeknek a varázs kifejezéseknek a jelentését.
Annyit látok, hogy ezek átviteli sebességek.
És, igen. Az sdd sokkal gyorsabb, mint a HDD. Sajnálom, hogy úgy alakították, hogy nagyon számít a háttértár sebessége is. A régi HDD-re az ellenőrzések azt írták, jó állapotban van és nagyon öreg. Sok cucc "erkölcsileg" avul el. Így megy a szemétbe. Jobb esetben beolvasztásra.
Nagy Gyula
Az első: 1742.36 MB/sec a CPU + gyorsítótár + RAM hármas együttesére jellemző átviteli sebesség.
A második: 265.14 MB/sec az SSD (olvasási?) sebessége.
lala2 Ez a PC-m:
Ez valamivel gyorsabb.
Hol tudom megnézni, az általad mondott utasítás sorban mi mit jelent? Persze az is haladás, hogy recept szerint le tudom kérdezni. Megjegyezni akkor tudom ha értem is.