Nagy Gyula Érdemes lenne meglátnod, hogy van amiben nagy tudásom van. Legalábbis, a Tiednél nagyobb
Ez bizonyára így van, lehet, hogy nem is valamiben, hanem sok mindenben. Én kénytelen vagyok a saját tudásszintemmel elvegetálni, ám mégis az a helyzet, hogy a kezem alatt lévő gépek a számomra megfelelő módon működnek, a tiéd viszont nem így tesz, már a 436. hozzászólás születik ebben az ügyben.
Te szeretsz agyalni én inkább kipróbálni és a tapasztalatok alapján valószínűsíteni az elméleti hátteret.
Másképp működünk.
A géped *buntu 16.04-gyel és 2 GB RAM-mal, merevlemezzel jól ment, most 4 GB RAM-mal, SSD-vel és Xubuntu 22.04-gyel ledöbben, lefagy.
Végre a memtest lefutott, eredmény: az rendben.
Gyanúsított: Snap és Snap Firefox.
Már rég kipróbáltam volna minimum egy Snap-mentes Firefoxot, de tutira feldobtam volna egy Debian 12 Xfce-t a Xubuntu mellé és kipróbáltam volna, azzal hogyan működik.
Az én tapasztalataim azt mondatják velem, hogy a mai minimum a 8 GB RAM, i5-ös processzor, 240 GB SSD. Egy ilyenen bármelyik rendszer szépen elfut alapfelhasználásra. Alatta már előfordulhatnak kompromisszumok.
Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy például anyukámnak még jól megy a gépe 4 GB RAM-mal és Xubuntu 22.04-gyel. De ha közelebbről megnézed, abban a gépben i3-as a processzor és leginkább egyalkalmazásosan használja, valamint szükség esetén van lehetőség a RAM bővítésére is, szóval ebből kiragadni, hogy 4 GB RAM-mal is jól használható magában hamis lehet a te gépedre és esetedre.
Vegyük a te gépedet. Lehet ezt a gépet viszonylag normálisan használni? Ez sok mindentől függhet. Milyen rendszer van rajta, hogy van az összerakva, hogyan van használva (ki használja).
A konfiguráció valójában szerintem a hardver + szoftver + felhasználó összessége.
Egy adott felhasználó az egyenletben általában nagyjából állandónak tekinthető, tehát szerintem mindig azt a hardver és szoftver összeállítást kell megtalálnunk, ami az adott felhasználóhoz illeszkedik.
Lehet például, hogy valaki más a te gépedet jól tudná használni, mondjuk egy másik szoftverrel, neked viszont jó lenne egy másik (erősebb gép) ugyanezzel a szoftverrel, vagy esetleg megfelelne ugyanez a gép egy másik szoftverrel.
Utóbbi esetben a hardvert (Toshiba A10) és a felhasználót (Nagy Gyula) itt állandónak vehetjük, akkor muszáj a szoftvert változtatni, a kérdés, hogy lehet-e olyan mértékben, hogy a végén kijöjjön az érzeted szerint jól működő konfiguráció.
A másik szoftver természetesen sok mindent takarhat. Lehet hogy az is elég, ha a snap Firefoxot lecseréled egy snap-mentes böngészőre, de az is lehet, hogy az egész rendszert le kell cserélned egy snap mentesre és akkor jó lesz. Vagy nem. Előfordul az is, egy adott hardverre nem létezik az a szoftver-összeállítás, amit egy adott felhasználó számára kielégítő használatot eredményezne. Ilyen esetben érdemes az adott felhasználónak keresni egy hozzá passzoló másik hardver és szoftver-összeállítást.