Nagy Gyula
Van egy mar-mar elfeledett teszt alkalmazas(script) a geekbench.
https://www.geekbench.com/download/
Letolt, kicsomagol, terminalt nyit a megnyitott fajlban
sudo ./geekbench_x86_64
Gyengebb gepen sokaig tart a teszt folyamat(kb, 15-20 perc)
A vegen mutat egy URL-t. (Valami ilyesmit)
https://browser.geekbench.com/v6/cpu/3788094/claim?key=133417
A bongeszo cimsoraba masolva nezheto meg az eredmeny.

A kapott eredmenyek (Single-Core, Multi-Core) az i3-8100-as CPU 1000-es ertekehez viszonyithatoak.

Nagy Gyula "A hogyan csinálja, gyakorlati kérdés."
És GYAKORLATILAG sokkal lassabb a lapozásnál, mert lemezművelet, te meg ELMÉLETILEG állítod, hogy nem lassabb, mint egy lapozás.
Szavakat lehet írkálni egymás mögé, de ez a fizikára nincs kihatással.

a mester Ha swapolni kell, az a rendszer túlélését szolgálja, nem pedig a felhasználói élményt.
    Magyarázhatod bármilyen kitalált elmélettel.

Nagy Gyula a snap és a böngésző következik a listámon.

Ez jó terv, akár be is válhat!
      @lala2 anyukájának van egy a tiédhez hasonló gépe (bár az nem Toshiba), 4 GB RAM, DualCore processzor, az SSD helyett ott még lassú merevlemez van, viszont a rendszer a Linux Mint (vagyis nincs Snap), a felület pedig a tiedénél még talán erőforrás-igényesebb Cinnamon és ők elvannak vele.
      (Én Debian 12 Xfce-t már rég tettem volna Xubuntu 22.04 mellé, de ha a Debian nekem sok lenne és a fentit próbálnám megközelíteni, de ragaszkodnék a már valamennyire megszokott Xfce-hez, akkor egy Linux Mint Xfce-t. Teljesen jól magyarított meg minden. De ez lehet, hogy még mindig nem te lennél, hanem én.)

Én a Xubuntu snap-mentesítését mint irányt elfogadva sem gatyáznék.
      Készítenék egy rendszer-visszaállítási pontot, aztán hajrá!
      Mit lehet veszteni? Legfeljebb jól használható lesz a gép! Ha nem jön be, még mindig vissza lehet állni a mentési pontra.
      De megeshet, hogy ez a fajta habitus sem stimmel hozzád.

csuhas32 @lala2 anyukájának van egy a tiédhez hasonló gépe (bár az nem Toshiba), 4 GB RAM,

+1
        Nálam van egy Toshiba Satellite A300 4GB RAMmal, SSD-vel. Nem fürgén, de szépen fut rajta a Lubuntu.

csuhas32 Én harminc éve úgy tapasztalom, hogy ..... .

A tapasztalataink valójában, ÉRTELMEZÉSEK. Az adatokból értelmezéssel lesznek információk. Van amikor átértelmezéssel változik az is ami a szemünk előtt előtt van. Így változik például egy ágacska (bot) sáskává.
        Jó tapasztalat, hogy folyamatosan nő a hardver igény. A miértjére van központi válsz amely a felszínen valamennyire igaz. Ezt is pedzegettem már. Úgy, hogy feltűnő aránytalanságot látok a gép igény növekedés javára. Első közelítésben úgy, hogy üzleti érdeket beteljesítően végzik a változtatást.
        Volt szó arról, hogy miért réteg szoftverek a szabad kategóriájú szoftverek.
        Szerinted ha a szabad szoftvereket ahogy mondják, a felhasználói igényekre optimalizáltan fejlesztenék, akkor lenne fikarcnyi esélyük a piacon az üzleti rendszereknek?
        A felhasználói szempontból rossz, a szabad és üzleti szoftverekben nagyon hasonló megoldások mondjuk úgy, erősen valószínűsítik, hogy (felső szinten) mindegyiknek ugyanaz a gazdája. Ez szintén vastagon túl mutat a számítástechnikán (tudom, pfúj konteós vagyok).

a mester Szavakat lehet írkálni egymás mögé, de ez a fizikára nincs kihatással.

Én megtanultam fogalmazni, Neked érdemes lenne megtanulnod jól értelmezni.
        Leírtam, hogy a swap (elméletileg) az operatív memória és a fájlrendszer közötti puffer. Az ebből való adat elérés (lapozásos technológiával) gyorsabb, mint a fájlrendszer részből. A többi a működtetése az operatív memória és a fájlrendszer oldaláról (nézve).

a mester Ha swapolni kell, az a rendszer túlélését szolgálja, nem pedig

Anno ezt nekünk úgy tanították ahogy mondtam és egyben ez az értelme. Swap nélkül is megoldható a rendszer összeomlásának elkerülése. Csak gyorsabb ki és vissza lapozni, mint eldobni (a fontosakat fájlba menteni) és utána a fájlrendszerből építeni vissza.

csuhas32 De megeshet, hogy ez a fajta habitus sem stimmel hozzád.

Még bizonytalan vagyok abban, hogyan tudok kis munkával változtatni úgy, hogy ne veszítsek semmit és ha nem jött be a próba akkor szintén nem túl nagy munkával vissza tudjam csinálni. Emellett van a kényelmetlenség és a gazdaságosság közötti kompromisszum. Mikor elégelem meg, hogy lassúbb és időnként (ha beüt a krack) újra kell indítanom. Első körben a böngészőt. A tudás élet érték, ezért örülök minden tudásnak. Az itt elért, megkapott tudásnak is. Lehet, nem (mindig) látszik, de nagyra tartom.

a mester Egy DDR2 memória sebessége kb. 6 GB/s, egy SATA III (amin a háttértár lóg) port meg max 600 Mb/s. Ahogy mondod. Ez van.

tenkes Egy DDR2 memória sebessége kb. 6 GB/s, egy SATA III (amin a háttértár lóg) port meg max 600 Mb/s. Ahogy mondod. Ez van.

"Csak" itt fix memória méret mellett a fájlrendszerből és a swap-ból való elérés közötti sebességkülönbségről van szó.

A fájlrendszer és a swap ugyanazon az eszközön van, ami ugyanazon a porton csatlakozik a géphez. Pont ugyanannyi az elérhető olvasási és írási sebesség, elérési idő mindkét esetben. Ezen a felhasználás célja sem változtat.

Nagy Gyula Még bizonytalan vagyok abban, hogyan tudok kis munkával változtatni úgy, hogy ne veszítsek semmit és ha nem jött be a próba akkor szintén nem túl nagy munkával vissza tudjam csinálni.

Rendszermentés és -visszaállítás. Ez az első aminek a használatát érdemes elsajátítani és begyakorolni. Timeshift, Systemback, systemback.sh.

Nagy Gyula Az elmélet és a gyakorlat akkor nem egyezik, ha

Ó drága kenyér! Murphy törvényieből idéztem egyet, de már meg is bántam 😃

Nagy Gyula Ezen belül a magyarítottsága miatt az Ubuntuhoz.

Azt azért nézted, hogy mennyivel magyarabb az Ubuntu, mint a Linux Mint? Vagy az én kedvencem, a Debian?

De az előrelépés lesz mindenképp, ha kipróbálasz valami MÁST, mint ami eddig nem vált be (teljesen).

tenkes Pont ugyanannyi az elérhető olvasási és írási sebesség, elérési idő mindkét esetben.

Ez az ami nem igaz. Az átvitel nem csupán a portból, ennek sebességéből áll. Fájlrendszer esetében először le kell kérdezni a fájl helyét a FAT-ból. Aztán át kell pozicionálni a fejet (sddnél nincs fizikai fej, de logikailag ugyanaz) a fájhoz. Általában az egész fájlt be kell olvasni, majd kikeresni belőle azt a részt ami kell. A lapozó technológiánál regisztrált, hogy egy szekvenciális állományban melyik szegmensben (szegmensekben) van ami kell és ezt egy művelettel átmásolják az operatív memóriába. Egyszer használva a lassú buszrendszert. És még nem vettem számításba a fájlrendszerben levő fragmentáltságot ami tovább növeli az elérési időt.
                  Nagy vonalakban ennyi.

csuhas32 Rendszermentés és -visszaállítás.

A timeshift a Te ajánlásodra fut a gépemen. 🙂

klt Azt azért nézted, hogy mennyivel magyarabb az Ubuntu,

Évekkel ezelőtt. De nyilván, változhat a helyzet.
                  Murpy nevével jelzetten is jó igazságok vannak közkézen. Persze az is igaz, hogy az igazságok is filozófiai alapon csináltak. Példul, Döbrögi igazsága is működik ameddig megvan hozzá az akarat és a feltételei.

Nagy Gyula" Nagy vonalakban ennyi."
                    Én nem fogom többször megzavarni a vonalaidat. Legalábbis most ez a tervem, de persze jöhetsz még újabb vonalakkal, amik esetleges triggereseményt okozhatnak.

Nagy Gyula Szerinted ha a szabad szoftvereket ahogy mondják, a felhasználói igényekre optimalizáltan fejlesztenék, akkor lenne fikarcnyi esélyük a piacon az üzleti rendszereknek?

Nincs itt semmiféle felsőbb hatalom. A szabad szoftvereket és az üzleti rendszereket is az adott pillanatban meglévő felhasználói igényekre igyekszenek optimalizálni. A felhasználó igénye az ami folyamatosan változik (nő), ezért igyekezni kell mindig ezt a folyton növekvő igényt kiszolgálni.
                      Ehhez mindig változtatni, fejleszteni kell a szoftvert, és mivel a felhasználó egyre több mindent és egyre gyorsabban szeretne végrehajtani a gépével, a gépet is.

Mondok neked egy esetet. Született egy szkript. Jó lenne, ha nem így maradna, automatikusan törlődne, ami nem kell, fel lehetne közvetlen tölteni az eredményét a fórumba... Ezek mind nem egy felsőbb hatalom sugallatai, hanem a te személyes felmerült igényeid.
                      De ezt csinálom folyton én is az ubuntu.hu-n, kérdezd csak meg @meskobalazs -t vagy @hepaly -t. Hol a kódot akarom másképp megjeleníttetni, hol a blog sörtérése nem felel meg, aztán meg csúszka kell a bloghoz is. Utána meg még képet is akarunk csatolni a hozzászóláshoz, helyben privátot küldeni. Jönnek BELŐLÜNK elő az újabb és újabb igények.
                      Van módszer a snap eltávolítására, de szerinted jó lenne erre egy szkript, hogy csak egy gombot kelljen megnyomni és ez biztosan másoknak is jó lenne. Ezt sem súgta neked senki.

A környezet változása egyrészt természetes folyamat az ember nélkül is, másrészt az ember természetéből fakadóan mindig igyekszik valami jobbat alkotni és ha egy másik ember meg elkezd használni egy jobb dolgot, ezt a harmadik ember is szeretné, ezzel óhatatlanul alakítja a környezetét.

Minden elmélet próbája a gyakorlati működés. Ha helyes az elmélet, akkor a gyakorlatban a dolognak működnie kell, olyan nincs, hogy helyes az elméleted csak a gyakorlat nem működik úgy.

Ennyi. Nem kell ide konteó. Ha azt mondod, lapos a Föld, akkor én felküldelek egy létrára és kirúgom alólad (persze kapsz szivacsot a létra alá). Ha igazad van és lapos a Föld, akkor nincs gravitáció és úgysem fogsz leesni, tehát nyugodt lehetsz. Ha pofára esel, akkor nem lapos a Föld.

csuhas32 Nincs itt semmiféle felsőbb hatalom.

Itt van az a pont amikor vagy abbahagyjuk, vagy nyitunk egy olyasféle lapot, mint ahogyan a HWSW-ben volt.
                        Azzal az igérettel a zsebemben indítottam, hogy ott (az illendőség keretein belül) szabadon azt mondhatok amit akarok.
                        Gyorsan nagyobb forgalma lett, mint az összes többi lapnak együttvéve volt.
                        A szólási lehetőségem megvonása után (érdeklődés hiányában) hamarosan bezárták, archiválták a fórumot. Nem tudom, Te ott voltál-e. A Mester jelezte, hogy Ő igen.
                        A felhasználók és a vágyaik is különbözők. Ez még az időben is változó valamennyire. Én is csak egy vagyok a sok közül.
                        Úgy vélem, általános igazságként a júzerekre is elmondható az ami a bioszférára is. A legkevesebb ráfordítással kielégíteni a szükségleteket és ambíciókat. Ezen belül lehet hiánygazdálkodás úgy is, hogy adott körülmények között miből mennyit engedhetek meg magamnak. Nagyobb jövedelem mellett, többet. És még ott vannak az egyénileg is változó prioritások. Példul van akinek a cigi a jó étkezés előtt van. Vannak időtlen idők óta bevált, gyakorlatilag változatlan formában használt eszközök. Biztos vagyok benne, Te is tudsz ilyeneket mondani.

a mester Én nem fogom többször megzavarni a vonalaidat.

Még annyit, hogy a különbséget jól szemlélteti a normál indítás és a hibernációból való ébredés közötti különbség. Nem ugyanaz a kettő, de jól hasonló.
                        A Föld nyilvánvalóan geoid. De olvastam elég jó lapos föld demagógiákat. Gravitációt magyarázókat is.
                        Emellett van még a számítógépes szimulációban vagyunk, élünk verzió. Ebben minden programozható.

Off
                          Azt mondta a haverom a Nyuszi, neki meg a Fogtündér, hogy pattogtassak kukoricát és olvasgassam ezt a topikot.
                          Durva.
                          🍿
                          On

tenkes Szerintem, ennek a topiknak is már annyi.

A neve szerinti funkciójában igen. Bár ha jobban belegondolok, élmény beszámolóhoz még nem.
                            Fantázia megmozgatónak sem (volt) utolsó. Még egy újabb lapot is szült.

Szerintem a swap nem memória. Csak egy tárterület, amin szükségből, memóriaadatokat tárolunk.
                            A HDD fejnek idő kell míg elér az olvasási/írási pontra, a használatát az lassítja nehezíti, hogy a fájlok töredezettek lehetnek, ill. hogy párhuzamosan több feladat is igényli a HDD-t munkáját, pl. az állandó swapolás és a rendszer vagy user egyéb fájlműveletei.
                            Az SSD esetén más a helyzet. Az SSD rendelkezik saját vezérléssel, az OS és a user akaratától függetlenül dönti el hová kerüljön egy adat, hogy az írási terhelést egyenletesen ossza el (akár össze -vissza). Ebből adódóan az elérési idejére sincs az OS vagy a user komoly hatással.
                            Két dolog miatt nincs egy SSD-n töredezettségmentesítés, az egyik a fenti ok (értelmetlen lenne), a másik, hogy a töredezettségmentesítés is enné a TBW-t.

És nem a fentiekkel van a gond, nem azért nem memória a swap. Azért nem az, és nem is megfelelő, vagy bevált megoldás, mert ezeknél sokkal nagyobb gond a sebesség és a válaszidő.
                            A RAM-ot a CPU csaknem közvetlenül éri el, ez nagyon nagy különbség. Egy NVMe SSD-nek (PCIe) kb. fél milliószor akkora a válaszideje, mint egy DDR4 RAM-nak. Plusz a PCIe 4.0 ! nem éri el egy DDR3 RAM sebességét.
                            Ezért nem memória a swap. Mert a normál RAM működésnél nagyságrendekkel kevesebbre képes, és ez bármilyen gépen meglátszik, lassulás, akadás, "fagyás" formájában. Minél régebbi a vas annál inkább kijön ez a különbség.

Csak egy szükségmegoldás arra, ha a felhasználáshoz képest alul van méretezve a memória mennyisége. Mindig is az volt.

tenkes Szerintem

Annak nevezed aminek akarod. Én maradok az etimológiánál, ahogy fejleszették.
                              Kezdetben volt a relés számítógép. Ebben volt egy művelet végző egység Két regiszter amelyet feltöltöttek és a két regiszter között inkrementálást tudtak végezni úgy, hogy az eredmény az első regiszterben jelent meg.
                              Nem írom részletesen tovább. A Neumann elvvel együtt több történelem könyvben is elolvasható.
                              A lényeg, hogy a rendelkezésre álló hardvert használták és használták ki. Ú gy hogy a hardver nagyon drága volt. A legolcsóbbak és leglassabbak a háttértárak voltak. A teljes rendszer gyorsítására találtak ki módszereket úgy, hogy ez a legolcsóbb legyen. A leglassúbb részekből az adat elérést PUFFERELÉSSEL, átmeneti tárolók létrehozásával gyorsították. Ilyen átmeneti tároló (oda-vissza) a swap is. Ezen nem változtat az sem, hogy van amikor az adatok közvetlenül mennek az operatív memóriába (félvezetős tárba). És az sem, hogy az operatív memóriából csak a swapig mennek le ideiglenes tárolásra az adatok (nem kerülnek a fájlrendszerbe kiírásra). Az sem, hogy az adat mozgatást a központi egység csinálja, vagy a modern gépekben célszámítógépek (a modern gépek önmagukban számítógép hálózat).
                              A HDD-k az LBA (logikai blokk area) rendszerrel indulóan már nem fizikai címzéssel mennek. Az adat elhelyezésről a HDD-be épített célszámítógép intézkedik. Ennek egy verziója van az sdd-kben is. Jelenleg már szinte minden (célszámítógépekkel) pufferelt. A memória chipek is célszámítógépek. A sínek (hidak) is ilyenek. A processzorok is ilyenek. Így a környezetében működve lehet jól értelmezni a swapet is.
                              Ha a swap tároló, akkor a félvezető tároló is tároló. Csak gyorsabb és technikailag más elérésű.