csuhas32 mert megzavarodik Marika néni

Ez nekem van. Nem találtam külön Xfce telepítőt. Viszont, ha jól néztem, akkor mindkét arculat telepítve van. Csak meg kell találnom, hogyan lehet váltani közöttük.
A mint fióknál valóban az okozta a hibát, hogy kivettem a pipát. Köszönöm.

Nagy Gyula Csak meg kell találnom, hogyan lehet váltani közöttük.

Ugyanott, ahol más Linuxon is váltasz. Szerintem volt már ez ebben a témában is.

csuhas32

big@sagemcom:~$ sudo apt install xfce4 xfce4-goodies
      [sudo] big jelszava: 
      Csomaglisták olvasása... Kész
      Függőségi fa építése... Kész
      Állapotinformációk olvasása... Kész
      xfce4 már a legújabb verzió (4.18).
      xfce4 kézi telepítésűre állítva.
      xfce4-goodies már a legújabb verzió (4.18.0).
      xfce4-goodies kézi telepítésűre állítva.
      0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
      big@sagemcom:~$ 

Nem ajánlja föl az arculatváltást. A 44. bejegyzésben van.

Nagy Gyula Nem ajánlja föl az arculatváltást. A 44. bejegyzésben van.

Akkor ezt most mind írjuk le újra? Ne már! Miért nem olvastad tovább? Biztos csináltál róla jegyzetet is. Na azt kellene ilyenkor előkapni.

csuhas32 Az Ubuntu összes környezete jól áll magyarítás terén.
        A tárolóid élnek? Ha igen, akkor én most a helyedben egy
        sudo apt install xfce4 xfce4-goodies
        parancsot nyomnék, aztán a bejelentkezési képernyőn az Xfce környezetet választanám.
        Ideiglenesen jobb lesz a helyzet valamivel.

Nagy Gyula Lefuttattam amit beírtál.
        Hibajelzés nélkül megcsinálta.
        Újraindítottam a gépet. Ugyanúgy indult ahogy korábban, választási lehetőség nélkül.
        Hogyan tudom rávenni az arculatváltásra?

lala2 Lehet hogy nalad nem pontosan igy nez ki, de a bejelentkezo ablakban lehet kivalasztani hogy
        melyik felulettel induljon a rendszer. https://ibb.co/ngCssxQ

Nagy Gyula Köszönöm.
        Az automatikus indítás kikapcsolása után már meg tudtam csinálni (már az új felülettel megy).
        Kérdés, ezt hogyan tudom alapértelmezetté tenni?

lala2 Szerintem az lesz az alapertelmezett felulet, amelyet utoljara beallitottal.
        (Proba: Ujrainditas, vagy leallitas - inditas.)

Nagy Gyula big@sagemcom:

Már nem is a TosHIBA-ra telepítesz! Remélem senki nem fog beleoffolni ebbe a szép összeszedett témába! :-D

Két külön dologról beszélünk. A Mint problémája megoldódott.
        Most a debian arculatváltásáról van szó. Már ez is megvan. A jelszó bekérésnél megjelent egy fogaskerék. Itt meg lehetett kérni az Xfce felületet. De ezzel nem működött rendesen. Nem volt hajlandó felcsatolni a meghajtókat.
        És igen. mint írtam, ez a próba a desktop gépen megy. Ennek a meghajtóján volt hely.

csuhas32 Mikor szereled be a lemezt a TosHIBA-ba?

Ahhoz előbb vennem kell egy illesztőt az odd helyére. Nem tudom mikor és hol kapok hozzávalót.

Nagy Gyula De ezzel nem működött rendesen. Nem volt hajlandó felcsatolni a meghajtókat.

Mondtam én, hogy nem kutyuljuk a felületeket, mert Marika néni megzavarodik és rumos lesz a diós beigli, a tea meg tele lesz mazsolával, de mindegy.

Nagy Gyula Két külön dologról beszélünk... És igen. mint írtam, ez a próba a desktop gépen megy.

Ez baj. A téma (kissé változékony) címe Toshiba A10 különböző variációkban, de a beltartalomra most már ez sem igaz. Ennek így már tényleg semmi, de semmi értelme.

csuhas32 Aszabaj, hoty forrdittva ülsz a lovon, és nem Gyula régi motoros szemével, poros szemüvegével nézed a dolgot.

Van ez a téma, hogy tegyünk, szuszakoljunk linukszot egy gépre. Elindult valahonnan, ki tudja, honnan.
            Aztán néha haladónak érzi magát, kipróbál ezt-azt. Arra vigyáz, hogy néha azért abból is mazsolázzon, amit ajánlotok neki.

Most éppen ott tartunk, hogy szimultán, több gépen, több linukszot próbál egyszerre, több(-kevesebb) sikerrel.

Talán majd egyszer azt is a fejébe lehet verni, hogy új témának, új topikban a helye. Sok reményem persze nekem sincs erre.

Nagy Gyula
            Konkluzio(?)
            Regi, mai szemmel nezve gyenge gepet is lehet hasznalni ... csak nem mindegy hogy mire, es hogyan!
            Tudomasul kell venni a hatarait, es ennek megfeleloen hasznalni.

A gondtalan (nem gondatlan 🙂 ) számítógép használatra, szerintem neked valami hasonló kellene:

1. változat

2. változat

Egyik sem konkrét javaslat, csakhogy az ilyen gépeknek a használati filozófiáját pontosan Marika nénire és Rád tervezték.
              (És ezt úgy érted, ahogy akarod. ld. nekem is van Chromebookom.)

lala2 Konkluzio(?)

Aminek nyilvánvalónak kellene lennie: Engem a hogyan és a miért is érdekel. Elsősorban a hogyan, mert használni szeretném. Most úgy látszik számomra, hogy a Debian alapúak közül maga a Debian a nyerő. Az arculatok közül a Gmómot és az Xfce-t próbáltam. Illetve, ezek pár verzióját. Szerintem az Xfce indokolatlanul fapados kinézetű és a szolgáltatásai is gyérebbek. Az indokolatlanulban az van, hogy szerintem ez aránytalanul nagyobb, mint amennyivel kisebb a gépigénye. Én még abban az időben kezdtem amikor a kis méretű rendszerben csak azt hívták be a memóriába amit épp használni akartak. A Gnómban (szinte) mindent feltöltenek a memóriába. Az Xfc-ben a beállítások egy zacskóra való kis program úgy, hogy nincs egy menü keretrendszer amiből az összes többi tematikusan is meghívható lenne. Ami van, az a nagy menű amiből minden más is indítható. Végülis így is kezelhető és megszokható. A mégkisebb étvágyúakat (még) nem próbáltam. Úgy gondolom, jó tudással egy minimál szerver telepítést is fel lehet erősíteni netképes asztali felhasználásra. Az ókos telókban kevesebb erő van, mint amit az asztali kategóriában már elégtelennek mondanak.
              Ajánlgattátok azt is, hogy általános böngésző helyett használjak célprogramokat. Hogy csináljak applikációk rendszert.
              Hát, (egyelőre) ezek a meglátásaim, tanulságaim. És persze az, hogy mindenképp fizetnünk kell az életdarabkáinkkal. Ha összeadjuk a pénzidőt, időt, tudást (idő befektetés), akkor jó közelítésben minden variációban ugyanannyi fog kijönni ha az egységnyi használat mennyiséghez viszonyítunk.
              Én a segítségeteket is igénybevéve most sokat fektettem be. Köszönet a segítségetekért.

tenkes Így van.
              Gyulának egy olyan világra lenne szüksége, ahol csak Windows létezik, linuksz rémálmokban sem kerül elő.
              Akkor tiszta lenne a feladat: felmegy a Win a gépre, vagy nem. És lehet új gépet venni az új igényekhez.

tenkes Tehát, az a konklúzió, hogy nem létezik olyan OS, amely az egyéni elvárásoknak megfelel.

Pontosabban: Olyan világot élünk amelyben egy egy terméket minden részletében, a legyártás szintjéig az egész Földön csak páran tudnak átlátni, ha egyáltalán van ilyen. A nagy konstruktőröknek is alkalmazkodniuk kell a rendelkezésre álló modulokhoz. Hogy a témánál maradjunk, példul a rendszer guruknak a hardver alaphoz.
                Így van valamilyen kínálat (mindenből) amelyből választani tudunk és van amit valamennyire hozzá tudunk igazítani az ízlésünkhöz, igényeinkhez.
                Ha lenne igazán felhasználóbarát oprendszer, akkor (szinte) mindenki azt választaná.
                Egyébként pedig, mint minden másban is: Vannak akik alaposan körbenéznek (és még így is lukba léphetnek) és egy széles skála végén vannak olyanok is akik megveszik az első kezük ügyébe esőt.

Nagy Gyula Az oprendszer csak arra való, hogy a számítógépet használni tudd, a feladataidat el tudd végezni a rendelkezésre álló programokkal.
                  Az oprendszerrel kapcsolatba se kéne kerülnöd.
                  Az oprendszer olyan, mint a vállalati rendszergazda: akkor teszi jól a dolgát, ha nem is találkozol vele, azt sem tudod, hol az irodája.