csuhas32 Mikor szereled be a lemezt a TosHIBA-ba?

Ahhoz előbb vennem kell egy illesztőt az odd helyére. Nem tudom mikor és hol kapok hozzávalót.

Nagy Gyula De ezzel nem működött rendesen. Nem volt hajlandó felcsatolni a meghajtókat.

Mondtam én, hogy nem kutyuljuk a felületeket, mert Marika néni megzavarodik és rumos lesz a diós beigli, a tea meg tele lesz mazsolával, de mindegy.

Nagy Gyula Két külön dologról beszélünk... És igen. mint írtam, ez a próba a desktop gépen megy.

Ez baj. A téma (kissé változékony) címe Toshiba A10 különböző variációkban, de a beltartalomra most már ez sem igaz. Ennek így már tényleg semmi, de semmi értelme.

csuhas32 Aszabaj, hoty forrdittva ülsz a lovon, és nem Gyula régi motoros szemével, poros szemüvegével nézed a dolgot.

Van ez a téma, hogy tegyünk, szuszakoljunk linukszot egy gépre. Elindult valahonnan, ki tudja, honnan.
    Aztán néha haladónak érzi magát, kipróbál ezt-azt. Arra vigyáz, hogy néha azért abból is mazsolázzon, amit ajánlotok neki.

Most éppen ott tartunk, hogy szimultán, több gépen, több linukszot próbál egyszerre, több(-kevesebb) sikerrel.

Talán majd egyszer azt is a fejébe lehet verni, hogy új témának, új topikban a helye. Sok reményem persze nekem sincs erre.

Nagy Gyula
    Konkluzio(?)
    Regi, mai szemmel nezve gyenge gepet is lehet hasznalni ... csak nem mindegy hogy mire, es hogyan!
    Tudomasul kell venni a hatarait, es ennek megfeleloen hasznalni.

A gondtalan (nem gondatlan 🙂 ) számítógép használatra, szerintem neked valami hasonló kellene:

1. változat

2. változat

Egyik sem konkrét javaslat, csakhogy az ilyen gépeknek a használati filozófiáját pontosan Marika nénire és Rád tervezték.
      (És ezt úgy érted, ahogy akarod. ld. nekem is van Chromebookom.)

lala2 Konkluzio(?)

Aminek nyilvánvalónak kellene lennie: Engem a hogyan és a miért is érdekel. Elsősorban a hogyan, mert használni szeretném. Most úgy látszik számomra, hogy a Debian alapúak közül maga a Debian a nyerő. Az arculatok közül a Gmómot és az Xfce-t próbáltam. Illetve, ezek pár verzióját. Szerintem az Xfce indokolatlanul fapados kinézetű és a szolgáltatásai is gyérebbek. Az indokolatlanulban az van, hogy szerintem ez aránytalanul nagyobb, mint amennyivel kisebb a gépigénye. Én még abban az időben kezdtem amikor a kis méretű rendszerben csak azt hívták be a memóriába amit épp használni akartak. A Gnómban (szinte) mindent feltöltenek a memóriába. Az Xfc-ben a beállítások egy zacskóra való kis program úgy, hogy nincs egy menü keretrendszer amiből az összes többi tematikusan is meghívható lenne. Ami van, az a nagy menű amiből minden más is indítható. Végülis így is kezelhető és megszokható. A mégkisebb étvágyúakat (még) nem próbáltam. Úgy gondolom, jó tudással egy minimál szerver telepítést is fel lehet erősíteni netképes asztali felhasználásra. Az ókos telókban kevesebb erő van, mint amit az asztali kategóriában már elégtelennek mondanak.
      Ajánlgattátok azt is, hogy általános böngésző helyett használjak célprogramokat. Hogy csináljak applikációk rendszert.
      Hát, (egyelőre) ezek a meglátásaim, tanulságaim. És persze az, hogy mindenképp fizetnünk kell az életdarabkáinkkal. Ha összeadjuk a pénzidőt, időt, tudást (idő befektetés), akkor jó közelítésben minden variációban ugyanannyi fog kijönni ha az egységnyi használat mennyiséghez viszonyítunk.
      Én a segítségeteket is igénybevéve most sokat fektettem be. Köszönet a segítségetekért.

tenkes Így van.
      Gyulának egy olyan világra lenne szüksége, ahol csak Windows létezik, linuksz rémálmokban sem kerül elő.
      Akkor tiszta lenne a feladat: felmegy a Win a gépre, vagy nem. És lehet új gépet venni az új igényekhez.

tenkes Tehát, az a konklúzió, hogy nem létezik olyan OS, amely az egyéni elvárásoknak megfelel.

Pontosabban: Olyan világot élünk amelyben egy egy terméket minden részletében, a legyártás szintjéig az egész Földön csak páran tudnak átlátni, ha egyáltalán van ilyen. A nagy konstruktőröknek is alkalmazkodniuk kell a rendelkezésre álló modulokhoz. Hogy a témánál maradjunk, példul a rendszer guruknak a hardver alaphoz.
        Így van valamilyen kínálat (mindenből) amelyből választani tudunk és van amit valamennyire hozzá tudunk igazítani az ízlésünkhöz, igényeinkhez.
        Ha lenne igazán felhasználóbarát oprendszer, akkor (szinte) mindenki azt választaná.
        Egyébként pedig, mint minden másban is: Vannak akik alaposan körbenéznek (és még így is lukba léphetnek) és egy széles skála végén vannak olyanok is akik megveszik az első kezük ügyébe esőt.

Nagy Gyula Az oprendszer csak arra való, hogy a számítógépet használni tudd, a feladataidat el tudd végezni a rendelkezésre álló programokkal.
          Az oprendszerrel kapcsolatba se kéne kerülnöd.
          Az oprendszer olyan, mint a vállalati rendszergazda: akkor teszi jól a dolgát, ha nem is találkozol vele, azt sem tudod, hol az irodája.

a mester Naaa! Ne bántsuk az ablakokat!
            Ott is van választási lehetőség bőven, pl. most a W10/W11 ill. , ha nem vesszük a vállalati kiadásokat, ez mindjárt 4 félét is jelent az egyszeri user számára W10Home/S és W11Home/S. Ráadásul az S pont emiatt jött létre, fokozott biztonság, kevesebb tekergetnivaló és mivel csak géppel együtt szerezhető be, garantáltan minden része működik.
            Az meg csak hab a tortán, hogy simán menüből is lehet kis túlzással duplájára gyorsítani, ha valakinek nem kell a csillivilli, meg pár felesleges szolgáltatás.

tenkes Tél van, becsuktuk az ablakokat! Néha kiszellőztetünk, de amúgy folyamatosan csukva vannak.
              Ősszel persze szépen megtisztítottuk őket, hogy az a kevés fény, ami ilyenkor jut, át tudjon jönni rajtuk.

a mester Az oprendszer csak arra való

Az oprendszert csak akkor tudjuk használni ha vannak felületei (ablakai) amelyen keresztül használni tudjuk. És persze, beidomítani a használhatósághoz.

tenkes Az meg csak hab a tortán, hogy simán

Nem simán, hanem ehhez megfelelő, elegendő tudással. Ha ez nincs, akkor vagy erősebb gépet vesz, vagy kiegyezik a gép/rendszer sebességével.

Nagy Gyula Az oprendszert csak akkor tudjuk használni ha vannak felületei (ablakai) amelyen keresztül használni tudjuk. És persze, beidomítani a használhatósághoz.

Itt a baj. Te az oprendszert akarod használni, mi meg a számítógépet.

a mester Szerintem Gyulának jó lenne egy olyan Linux is, amit valaki a gondosan összeválogatott konfigurációra feltelepít, beállít neki és amiben csak amolyan Vendégmunkamenet fiókot használhat (ez olyan, ami bejelentkezéskor a /tmp-be hozza létre az elmentett beállításokkal a fiókot és kijelentkezéskor törli is), annyi könnyítéssel, hogy azért lenne egy hely, ahová adatokat menthet.
                  Frissíteni, beállításokat csak az admin (támogató) tudna, Gyulának csak használnia kellene a gépet, ha a Gyula által mentett adatokról készül egy másik lemezre időnként automatikusan mentés és onnan félrenyúlás esetén bármi visszaállítható, akkor gyakorlatilag a PEBKAC kizárva.
                  Ha valami nincs a szája íze szerint beállítva, akkor a valakik hibásak, akik így állították be a rendszert és meglehet az érzete, hogy tudná ő ezt ennél sokkal jobban is csinálni, csak hát azok a hátteres izék nem hagyják érvényesülni.
                  Nincs felelősség, nincs csesztetés, hogy bármit rosszul csinál. Bekapcsol, használ és ennyi, közben meg lehet szabadon elmélkedni.

Nagy Gyula Pontosabban: Olyan világot élünk amelyben

Akkor most minden tudományág húzza be a féket, amíg minden felhasználó tudásban utol nem éri őket?
                    És ha nem akarja, vagy nem is tudja?

Ott a közel 600 linux OS, a belőle származtatott Android és tucatnyi továbbgondolása, beleértve a ChromeOS-t is, ehhez még hozzájön a UNIX többi leszármazottja pl. a BSD és macOS, valamint még jön a Windows.
                    Nem csak választék van, arra is minden lehetőség adott, hogy valaki megalkossa a saját OS-ét.

Nagy Gyula Nem simán, hanem ehhez megfelelő, elegendő tudással.

Tehát az olyan OS a jó, amihez semmilyen tudás nem kell? Mert az említett feladat kb. egy alsóson sem fog ki.
                    Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy bármihez, de különösen egy számítógép kezeléséhez nem kell semmilyen tanulás?

tenkes Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy bármihez, de különösen egy számítógép kezeléséhez nem kell semmilyen tanulás?

Amikor az előző házba költöztünk, gyermekeim értetlenül álltak a WC előtt, mert nem volt lehúzólánc, a tartály tetején levő gombot kellett felemelni.
                      Szóval még egy WC használatát is tanulni kell, pedig naponta, rutinból használjuk.

a mester Itt a baj. Te az oprendszert akarod használni, mi meg a számítógépet.

Én boldogan használom a számítógépet addig ameddig valamilyen korlátba nem ütközök. Márpedig a korlátok jönnek azzal az ideológiával lefedve, hogy ezek a fejlődés következményei. Ennek hamisságáról is többféle megközelítésből is sokat beszélgettünk.

csuhas32 Szerintem

Eddig igaz. Valójában kiemelten fontos számomra a jó eszköz használat. Hogy azt ami van, a lehető legtöbbre jól tudjam használni. Persze az jó, ha valami jól fel van készítve arra amire általában használni szoktam. Attól a falnak tudok menni ha valami mesterségesen (mondjuk, a ne nyúlj hozzá elrontod alapon) be van korlátozva. Nem csak én vagyok úgy, hogy tudatlanságból, vagy figyelmetlenségből félre nyúlok akár komoly következményeket is okozva.

tenkes Akkor most minden tudományág húzza be a féket

Ezt soha se mondtam. Csak azt, hogy létezik az alulról való kompatibilitás elve is. Persze ennek a fenékbe rúgása is szépen megideologizált. Ezeket Ti is többször előadtátok. Felesleges elismételnem. Akkor is mondtam, hogy ezeket hamisnak látom.
                        A többihez most csak annyit, információval való elárasztással is lehet blokkolni. Úgy méginkább, ha az információk zöme hamis. Ezek zöme célirányosan demagóg. Egészen egyszerűen nincs idő mindegyiket megismerni, kielemezni.
                        A legjobb eredményt akkor tudjuk elérni ha a nagyobb egészet megismerve nézzük a nagyobb egész részeit. Így jutottam azokra a meglátásokra is amelyek szerint itt is beszélek. A globalizáció valójában azt jelenti, hogy mindenütt mindenben ugyanazt az elvet érvényesítik. A működtetésekben és a konstrukciókban is. Az IT a nagyobb egésznek csak egy kis része.

a mester Szóval még egy WC használatát is tanulni kell, pedig naponta, rutinból használjuk.

A változtatások jelentős része csak azért van, hogy az újabbat is meg kelljen tanulni. Mert, az alattvalókat foglalkoztatni kell, hogy ne legyen idejük másra. Kiismerni azt amiben életnek bennünket és kibújni a kényszer környezetből. Az alattvalók számára gyártott kalickából. Erre ne legyen lehetőségük azoknak sem, akik "jól látnak a pályán". Tudom, pfúj agyament konteós vagyok.