Lehet, megtaláltam a hibát. A gép TPM chip error hibával indul. Nem tudom, a masinkámon hogy tudom korrigálni.
https://askubuntu.com/questions/1178285/how-to-solve-ima-error-communicating-to-tpm-chip-messages-during-boot
Az Ubi lap nem tölt be teljesen. A jelzés x-en áll és a fülen is a betöltést jelzi.
Linux Toshiba A10-re
Nagy Gyula" Az Ubi lap nem tölt be teljesen. A jelzés x-en áll és a fülen is a betöltést jelzi."
Ezt a két mondatot nem tudom értelmezni.
- Szerkesztve
a mester Ezt a két mondatot nem tudom értelmezni.
Nem tudom, milyen böngészőt használsz. A tűzróka úgy jelzi, hogy tölt, ahogy írtam.
Amikor betöltötte a lapot, megváltozik a jelzés.
Most megint kértem egy lap frissítést. Most végig csinálta. Akkor szokott ilyen hiba történni ha valami lassúbb, mint a beállított időzítések (valamelyik fél lekésik egy csatlakozást).
Kiegészítőket használsz a böngészőben? Azok is tudnak érdekes dolgokat produkálni.
Főleg mostanában a reklámblokkolók:
https://ipon.hu/magazin/cikk/lassu-a-youtube-es-nem-erted-az-okat-a-google-elarulta-mirol-van-szo
Nagy Gyula Szinte biztos, hogy ennek nincs köze a problémádhoz.
Június 11-én Ubuntu volt a gépen. Még most is?
- Szerkesztve
Nagy Gyula Lehet, megtaláltam a hibát
Nem valószínű, hogy a titkosító chip ilyen hibát okozna.
https://linuxmint.hu/forum/tpm-chip-vagy-mas
Az ubuntu.hu első betöltése pedig nálam is gyakran indokolatlanul lassú, vagy épp hibára fut FF alatt, pedig egy teljesen más gépen és W10 alól használom. Ez inkább a honlap, vagy a honlap-FF problémája.
- Szerkesztve
tenkes Ez egy sokadik nyitott akta (szerintem felesleges).
@lala2 keze alatt (anyukájának) van egy nagyon hasonló konfigurációja, de a proci tán kicsit gyengébb és az SSD helyett még merevlemez van. Az a beszámolója szerint bár lassacskán, de szépen fut, azon a gépen Linux Mint van, tehát a Firefox debian csomagból telepítve.
Nézzük itt hogy állunk:
Van egy (félig) kitakarított gép (lehet, ez is elég volt, nem tudom); 4 GiB RAM-mal; ha jól figyeltem, akkor processzorba integrált videokártyával; SNAP Firefoxszal; SSD, 2 magos processzor.
Én még mindig tartom, hogy szerintem nagyjából 3600 MiB RAM-igény elérésekor akad el a rendszer, mert ilyenkor kezdődik a swapelés és ez nehezen elvégezhető feladat elé állítja a gyenge processzort.
Folyamatban esetleg a SNAP Firefox lecserélése DEB csomagosra, talán az egész SNAP száműzése; memtest amiről nincs információnk, hogy megfelelő ideig végül is futtatva lett és mi lett az eredménye; a „ledöbbenéskor” futó folyamatok listázása; a swap méretének növelése [szerintem ez felesleges, a swap használatát kellene elkerülni, ha a 4 GiB RAM-mal ez [[tök mindegy miért, de láthatóan]] nem megy és a 4 GiB RAM-ot nem lehet tovább bővíteni, akkor továbbra is azt tartom, kell egy jobb gép, amiben [[jóval]] több a RAM.]
És akkor most jön a „TPM chip error hiba” elhárítása, ez majd megold mindent. Ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok.
- Szerkesztve
lala2
Live-kent inditottam a Xubuntu 22.04.3-at.
A "snap list" parancs ezt mutatja:
A szukseges elokeszuletek, majd a "curl" telepitese utan, kimasoltam a parancsot innen a forumoldalrol.
Bezartam a (snap-es) firefoxot, terminalt nyitottam es bemasoltam:
curl -sL https://gist.githubusercontent.com/jc00ke/4dd8c7afa79bd78412f93bce09a5de84/raw/6d84f9944e8a294a7754e5e0e92e0dfd2acebeb3/firefox-snap-to-deb.sh | sudo bash
Enter utan megvartam mig lefut a folyamat - bezarva a terminalt, a menubol inditottam a Firefoxot.
Alapertelmezett beallitasokkal indult.
A "snap list" parancs ezutan mar ezt mutatja:
A verzioszama: 120.0 (A jelenlegi legfrisebb)
Az automatikus frissiteserol nem tudok nyilatkozni, de ezek utan feltetelezem hogy az is rendben van.
- Szerkesztve
csuhas32 A swap (memória)/proci túlterhelés teóriáddal vannak bibik.
Úgy tűnik, a ledöbbenés szelektív a tűzrókára. Úgy is le tud döbbeni, hogy sem a memória, sem a swap nincs kihasználva. Emellett a proci sincs kiterhelve. Ezeket az észrevételeitekre itt dokumentáltam is.
Felmerült, hogy a proci túl meleg és visszaszabályoz. Ez is kilőve, mert a tisztítás után jól visszaesett a proci hőmérséklete és így is csinálta a megakadást.
Az, hogy nincsenek extrém "fogyasztói szokásaim", szintén látszik abból, hogy (általában) nincs memória elfogyás.
A memtest hiba nélkül futott több, mint két órát úgy, hogy több, mint egyszer hiba nélkül lezongorázott minden variációt (nem volt meg két teljes kör).
Pedzegettem, hogy összefüggést látok a frissítések és a ledöbbenések között úgy, hogy a problémák frissítés után indulnak, majd a javító frissítések után megszűnnek a következő frissítésekig.
Csak azzal foglalkoztatok, hogy vannak sok erőforrást igénylő részek, mint a snap is amitől Ti is szabadultok.
A gép TPM chip hibajelzéssel indul. Úgy gondoltam, (annyi más után) érdemes ezt a lehetőséget is megnézni.
Az egyik beíró mondta, neki is ezzel jelentkeztek lefagyásos tünetek.
Nem lefagyás, de működésképtelenség képződés van ezen a vonalon is.
Szóba hoztam, hogy az XP sp-3 frissítésénél változtattak a biztonsági filozófián és ezzel használhatatlanná vált a kedvenc nyomtatóm. A mobiloknál is megvan biztonsági hardverre, ennek változtatására is hivatkozva, hogy az oprendszer meddig frissül és az alkalmazások adott verziójú oprendszert követelnek meg (ha kell az adott funkció, vegyek új telót).
Így évült el az alma laptopunk is 4 G memóriával. Már nem frissíthetők rajta a netezéshez szükségesek.
Húgom laposa W10-zel kiírta, hogy a W11-hez már nem jó. A kereséssel tudtam meg, hogy azért, mert a w11 már az újabb verziójú TPM chipet követeli meg. A mezei júzer ilyenkor egy sóhajtással elmegy és vesz egy új masinkát.
Tudom elfuserált vagyok, olyan helyeken is összefüggéseket látok ahol nincs.
lala2 Köszönöm.
Úgy gondolom, kivárok. Megnézem, a frissítés és a javítások sor után hogyan alakul.
Ha ismét rendetlenkedik, akkor változtatok.
Ightorn Kiegészítőket használsz a böngészőben?
Köszönöm, ez is hasznos volt.
Vicces, hogy a reklám blokkolót a rendszer automatikusan telepíti. Az már kevésbé, hogy a reklámok emellett is megjelennek. Úgy is, hogy megállnak a filmek úgy, hogy újra kell indítani a lapot. Ekkor reklámmal indul újra a produkció.
Nagy Gyula A gép TPM chip hibajelzéssel indul. Úgy gondoltam, (annyi más után) érdemes ezt a lehetőséget is megnézni.
Az egyik beíró mondta, neki is ezzel jelentkeztek lefagyásos tünetek
Idéznéd?
Nagy Gyula A gép TPM chip hibajelzéssel indul. Úgy gondoltam, (annyi más után) érdemes ezt a lehetőséget is megnézni.
Az egyik beíró mondta, neki is ezzel jelentkeztek lefagyásos tünetek.
https://devicetests.com/fix-ima-error-ubuntu-boot
A Linux nem igényli a TPM-et, TPM nélküli gépeken is szó nélkül fut. Igazából a Windows sem igényli, még a W11-sem, csak a W11 esetén követelménnyé tették, hogy a további fejlesztéshez alapértelmezett legyen a megléte.
Csak bizonyos folyamatok igénylik a TPM-et, amelyek "mezei" felhasználásnál alapvetően nincsenek. A hibaüzenet egyik "megoldása" épp ezért lehet, hogy egyszerűen kikapcsolják.
Emiatt nem tartjuk valószínűnek, hogy ez okozza a fagyásokat.
Nagy Gyula A mezei júzer ilyenkor egy sóhajtással elmegy és vesz egy új masinkát.
A fejlődés ütemén lehet vitatkozni (pl. a W11 esetén van is felháborodás), de ugye az belátható, hogy egy OS fejlesztésekor lehetetlen minden, az elmúlt 30-40 évben kitalált protokoll, megoldás, szoftver és hardver folyamatos támogatása?
- Szerkesztve
Az simán lehet, hogy én tévedek, neked közvetlenebb információd vannak a gépről a működésről. Még az is lehet, hogy mindent tökéletesen látsz és zseniálisan, tűpontosan behatároltad a hibát.
Nagy Gyula Úgy tűnik, a ledöbbenés szelektív a tűzrókára. Úgy is le tud döbbeni, hogy sem a memória, sem a swap nincs kihasználva. Emellett a proci sincs kiterhelve. Ezeket az észrevételeitekre itt dokumentáltam is.
Szóval szerinted egyértelműen a (Snap) Firefox a gyanúsított.
Akkor viszont a következő előtt állok értetlenül:
lala2 Firefox snap to deb cseréjére tett javaslatára ugyanebben a hozzászólásban ezt írod:
Nagy Gyula lala2 Köszönöm.
Úgy gondolom, kivárok. Megnézem, a frissítés és a javítások sor után hogyan alakul.
Ha ismét rendetlenkedik, akkor változtatok.
Miért is?
Nagy Gyula Pedzegettem, hogy összefüggést látok a frissítések és a ledöbbenések között úgy, hogy a problémák frissítés után indulnak, majd a javító frissítések után megszűnnek a következő frissítésekig.
Mert eddig is a frissítések (szerinted) megjavították, aztán meg elrontották? Szóval ha vársz a frissítésekre, akkor azok lehet, hogy majd megjavítják, aztán majd elrontják? És akkor mennyivel leszünk előrébb?
Nehogy feltegyél akár a snap Firefox mellé egy bármilyen debian csomagból települő böngészőt és használd azzal a szokásos módon a gépet! Nehogy!
Nagy Gyula a masinkámon hogy tudom korrigálni.
A topikban ott azt írják, a BIOS-ban be kell kapcsolni.
Egy próbát megér.
Nagy Gyula A swap (memória)/proci túlterhelés teóriáddal vannak bibik.
Nicsakni:
https://ubuntu.hu/d/46306-ubuntu-toshiba-a10-re/166
Nem volt az olyan megalapozatlan.
Nagy Gyula úgy, hogy több, mint egyszer hiba nélkül lezongorázott minden variációt (nem volt meg két teljes kör).
Ez ellentmondásos.
Nagy Gyula Vicces, hogy a reklám blokkolót a rendszer automatikusan telepíti.
Én ilyet eddig nem láttam. Nekem magamnak kellett a kiegészítőket telepíteni, KIVÉVE, ha már létezett a profilkönyvtáram, amiben benne volt a telepített kiegészítő.
Ha bekapcsoltad a TPM-et (vagy ha nem akkor is ) érdemes kipróbálni:
-böngésző de nem snap-ból!!!!!
-TISZTA telepítésű legyen, nevezd át a profilkönyvtárat mielőtt elindítod, így automatikusan egy új, steril jön létre. NE! szinkronizáld a hibásan működő rókapéldány beállításaihoz, mert akkor nem lesz tiszta.
Ezután jöhet az újabb tesztvezetés.
Akadozik még?
Nagy Gyula Vicces, hogy a reklám blokkolót a rendszer automatikusan telepíti. Az már kevésbé, hogy a reklámok emellett is megjelennek.
Ilyet a rendszer nem tesz. Az FF rendelkezik beépített szűrővel (nem klasszikus blokkoló, hanem adatvédelem és nem is kell telepíteni), de azt a felhasználó saját maga állíthatja be. Minden egyéb kiegészítőt, csak a felhasználó tud telepíteni.
https://www.mozilla.org/hu/firefox/features/adblocker/