Június 11-én Ubuntu volt a gépen. Még most is?

Nagy Gyula Lehet, megtaláltam a hibát

Nem valószínű, hogy a titkosító chip ilyen hibát okozna.
    https://linuxmint.hu/forum/tpm-chip-vagy-mas
    Az ubuntu.hu első betöltése pedig nálam is gyakran indokolatlanul lassú, vagy épp hibára fut FF alatt, pedig egy teljesen más gépen és W10 alól használom. Ez inkább a honlap, vagy a honlap-FF problémája.

gytoth
      Részlet az inxi kimenetéből:

Host: big-TECRA-A10 Kernel: 6.2.0-36-generic x86_64 bits: 64
          Desktop: Xfce 4.16.0 Distro: Ubuntu 22.04.3 LTS (Jammy Jellyfish)

tenkes (majd a többiek megmondják, de én abban sem vagyok biztos, hogy az ubuntu desktop egyáltalán használja-e a TPM-et)

tenkes Ez egy sokadik nyitott akta (szerintem felesleges).
        @lala2 keze alatt (anyukájának) van egy nagyon hasonló konfigurációja, de a proci tán kicsit gyengébb és az SSD helyett még merevlemez van. Az a beszámolója szerint bár lassacskán, de szépen fut, azon a gépen Linux Mint van, tehát a Firefox debian csomagból telepítve.
        Nézzük itt hogy állunk:
        Van egy (félig) kitakarított gép (lehet, ez is elég volt, nem tudom); 4 GiB RAM-mal; ha jól figyeltem, akkor processzorba integrált videokártyával; SNAP Firefoxszal; SSD, 2 magos processzor.
        Én még mindig tartom, hogy szerintem nagyjából 3600 MiB RAM-igény elérésekor akad el a rendszer, mert ilyenkor kezdődik a swapelés és ez nehezen elvégezhető feladat elé állítja a gyenge processzort.
        Folyamatban esetleg a SNAP Firefox lecserélése DEB csomagosra, talán az egész SNAP száműzése; memtest amiről nincs információnk, hogy megfelelő ideig végül is futtatva lett és mi lett az eredménye; a „ledöbbenéskor” futó folyamatok listázása; a swap méretének növelése [szerintem ez felesleges, a swap használatát kellene elkerülni, ha a 4 GiB RAM-mal ez [[tök mindegy miért, de láthatóan]] nem megy és a 4 GiB RAM-ot nem lehet tovább bővíteni, akkor továbbra is azt tartom, kell egy jobb gép, amiben [[jóval]] több a RAM.]
        És akkor most jön a „TPM chip error hiba” elhárítása, ez majd megold mindent. Ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok.

lala2
          Live-kent inditottam a Xubuntu 22.04.3-at.
          A "snap list" parancs ezt mutatja:
          A szukseges elokeszuletek, majd a "curl" telepitese utan, kimasoltam a parancsot innen a forumoldalrol.
          Bezartam a (snap-es) firefoxot, terminalt nyitottam es bemasoltam:

curl -sL https://gist.githubusercontent.com/jc00ke/4dd8c7afa79bd78412f93bce09a5de84/raw/6d84f9944e8a294a7754e5e0e92e0dfd2acebeb3/firefox-snap-to-deb.sh | sudo bash

Enter utan megvartam mig lefut a folyamat - bezarva a terminalt, a menubol inditottam a Firefoxot.
          Alapertelmezett beallitasokkal indult.
          A "snap list" parancs ezutan mar ezt mutatja:
          A verzioszama: 120.0 (A jelenlegi legfrisebb)
          Az automatikus frissiteserol nem tudok nyilatkozni, de ezek utan feltetelezem hogy az is rendben van.

csuhas32 Ez egy sokadik nyitott akta (szerintem felesleges).

Nekem is ez a gondom, kicsit csapongó lett ez a téma, így túl a 300-on.

csuhas32 A swap (memória)/proci túlterhelés teóriáddal vannak bibik.
            Úgy tűnik, a ledöbbenés szelektív a tűzrókára. Úgy is le tud döbbeni, hogy sem a memória, sem a swap nincs kihasználva. Emellett a proci sincs kiterhelve. Ezeket az észrevételeitekre itt dokumentáltam is.
            Felmerült, hogy a proci túl meleg és visszaszabályoz. Ez is kilőve, mert a tisztítás után jól visszaesett a proci hőmérséklete és így is csinálta a megakadást.
            Az, hogy nincsenek extrém "fogyasztói szokásaim", szintén látszik abból, hogy (általában) nincs memória elfogyás.
            A memtest hiba nélkül futott több, mint két órát úgy, hogy több, mint egyszer hiba nélkül lezongorázott minden variációt (nem volt meg két teljes kör).
            Pedzegettem, hogy összefüggést látok a frissítések és a ledöbbenések között úgy, hogy a problémák frissítés után indulnak, majd a javító frissítések után megszűnnek a következő frissítésekig.
            Csak azzal foglalkoztatok, hogy vannak sok erőforrást igénylő részek, mint a snap is amitől Ti is szabadultok.
            A gép TPM chip hibajelzéssel indul. Úgy gondoltam, (annyi más után) érdemes ezt a lehetőséget is megnézni.
            Az egyik beíró mondta, neki is ezzel jelentkeztek lefagyásos tünetek.
            Nem lefagyás, de működésképtelenség képződés van ezen a vonalon is.
            Szóba hoztam, hogy az XP sp-3 frissítésénél változtattak a biztonsági filozófián és ezzel használhatatlanná vált a kedvenc nyomtatóm. A mobiloknál is megvan biztonsági hardverre, ennek változtatására is hivatkozva, hogy az oprendszer meddig frissül és az alkalmazások adott verziójú oprendszert követelnek meg (ha kell az adott funkció, vegyek új telót).
            Így évült el az alma laptopunk is 4 G memóriával. Már nem frissíthetők rajta a netezéshez szükségesek.
            Húgom laposa W10-zel kiírta, hogy a W11-hez már nem jó. A kereséssel tudtam meg, hogy azért, mert a w11 már az újabb verziójú TPM chipet követeli meg. A mezei júzer ilyenkor egy sóhajtással elmegy és vesz egy új masinkát.
            Tudom elfuserált vagyok, olyan helyeken is összefüggéseket látok ahol nincs.

lala2 Köszönöm.
            Úgy gondolom, kivárok. Megnézem, a frissítés és a javítások sor után hogyan alakul.
            Ha ismét rendetlenkedik, akkor változtatok.

Ightorn Kiegészítőket használsz a böngészőben?

Köszönöm, ez is hasznos volt.
            Vicces, hogy a reklám blokkolót a rendszer automatikusan telepíti. Az már kevésbé, hogy a reklámok emellett is megjelennek. Úgy is, hogy megállnak a filmek úgy, hogy újra kell indítani a lapot. Ekkor reklámmal indul újra a produkció.

Nagy Gyula A gép TPM chip hibajelzéssel indul. Úgy gondoltam, (annyi más után) érdemes ezt a lehetőséget is megnézni.
              Az egyik beíró mondta, neki is ezzel jelentkeztek lefagyásos tünetek

Idéznéd?

Nagy Gyula A gép TPM chip hibajelzéssel indul. Úgy gondoltam, (annyi más után) érdemes ezt a lehetőséget is megnézni.
                Az egyik beíró mondta, neki is ezzel jelentkeztek lefagyásos tünetek.

https://devicetests.com/fix-ima-error-ubuntu-boot
                A Linux nem igényli a TPM-et, TPM nélküli gépeken is szó nélkül fut. Igazából a Windows sem igényli, még a W11-sem, csak a W11 esetén követelménnyé tették, hogy a további fejlesztéshez alapértelmezett legyen a megléte.
                Csak bizonyos folyamatok igénylik a TPM-et, amelyek "mezei" felhasználásnál alapvetően nincsenek. A hibaüzenet egyik "megoldása" épp ezért lehet, hogy egyszerűen kikapcsolják.
                Emiatt nem tartjuk valószínűnek, hogy ez okozza a fagyásokat.

Nagy Gyula A mezei júzer ilyenkor egy sóhajtással elmegy és vesz egy új masinkát.

A fejlődés ütemén lehet vitatkozni (pl. a W11 esetén van is felháborodás), de ugye az belátható, hogy egy OS fejlesztésekor lehetetlen minden, az elmúlt 30-40 évben kitalált protokoll, megoldás, szoftver és hardver folyamatos támogatása?

Az simán lehet, hogy én tévedek, neked közvetlenebb információd vannak a gépről a működésről. Még az is lehet, hogy mindent tökéletesen látsz és zseniálisan, tűpontosan behatároltad a hibát.

Nagy Gyula Úgy tűnik, a ledöbbenés szelektív a tűzrókára. Úgy is le tud döbbeni, hogy sem a memória, sem a swap nincs kihasználva. Emellett a proci sincs kiterhelve. Ezeket az észrevételeitekre itt dokumentáltam is.

Szóval szerinted egyértelműen a (Snap) Firefox a gyanúsított.
                  Akkor viszont a következő előtt állok értetlenül:
                  lala2 Firefox snap to deb cseréjére tett javaslatára ugyanebben a hozzászólásban ezt írod:

Nagy Gyula lala2 Köszönöm.
                  Úgy gondolom, kivárok. Megnézem, a frissítés és a javítások sor után hogyan alakul.
                  Ha ismét rendetlenkedik, akkor változtatok.

Miért is?

Nagy Gyula Pedzegettem, hogy összefüggést látok a frissítések és a ledöbbenések között úgy, hogy a problémák frissítés után indulnak, majd a javító frissítések után megszűnnek a következő frissítésekig.

Mert eddig is a frissítések (szerinted) megjavították, aztán meg elrontották? Szóval ha vársz a frissítésekre, akkor azok lehet, hogy majd megjavítják, aztán majd elrontják? És akkor mennyivel leszünk előrébb?

Nehogy feltegyél akár a snap Firefox mellé egy bármilyen debian csomagból települő böngészőt és használd azzal a szokásos módon a gépet! Nehogy!

Nagy Gyula a masinkámon hogy tudom korrigálni.

A topikban ott azt írják, a BIOS-ban be kell kapcsolni.
                    Egy próbát megér.

Nagy Gyula A swap (memória)/proci túlterhelés teóriáddal vannak bibik.

Nicsakni:
                    https://ubuntu.hu/d/46306-ubuntu-toshiba-a10-re/166

Nem volt az olyan megalapozatlan.

Nagy Gyula úgy, hogy több, mint egyszer hiba nélkül lezongorázott minden variációt (nem volt meg két teljes kör).

Ez ellentmondásos.

Nagy Gyula Vicces, hogy a reklám blokkolót a rendszer automatikusan telepíti.

Én ilyet eddig nem láttam. Nekem magamnak kellett a kiegészítőket telepíteni, KIVÉVE, ha már létezett a profilkönyvtáram, amiben benne volt a telepített kiegészítő.

Ha bekapcsoltad a TPM-et (vagy ha nem akkor is 😃 ) érdemes kipróbálni:
                    -böngésző de nem snap-ból!!!!!
                    -TISZTA telepítésű legyen, nevezd át a profilkönyvtárat mielőtt elindítod, így automatikusan egy új, steril jön létre. NE! szinkronizáld a hibásan működő rókapéldány beállításaihoz, mert akkor nem lesz tiszta.

Ezután jöhet az újabb tesztvezetés.
                    Akadozik még?

Nagy Gyula Vicces, hogy a reklám blokkolót a rendszer automatikusan telepíti. Az már kevésbé, hogy a reklámok emellett is megjelennek.

Ilyet a rendszer nem tesz. Az FF rendelkezik beépített szűrővel (nem klasszikus blokkoló, hanem adatvédelem és nem is kell telepíteni), de azt a felhasználó saját maga állíthatja be. Minden egyéb kiegészítőt, csak a felhasználó tud telepíteni.
                      https://www.mozilla.org/hu/firefox/features/adblocker/

klt Letöltöttem a gyártó honlapjából a firefox-120.0.tar.bz2-t. Leállítottam Firefoxom, a tar.bz2-t kicsomagoltam, beléptem a firefox mappába és ott kettőt kattintottam a firefox állományra. Szerintem elindult egy tök üres Firefox.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Az rögtön látszik, ha tiszta. Nincsenek előzmények, újként üdvözöl, stb.
                        Szerintem az így kibontott és indított -telepítetlen- Firefoxod máshova teszi (máshol keresi) a profilkönyvtárat, mint a telepített.

OFF
                        Közben megnéztem a CPU-t. Egy közel 15 éves fejlesztésről beszélünk. Gyorsan összehasonlítottam, egy i3 8. gen procival, (azért azzal, mert az a legolcsóbb i sorozat, megjelenéskori árban alig különböznek, és a 8. gen kb. 5 éves, megy rajta a W11 is, remélhetőleg még jó ideig támogatott lesz mindenhol.)
                        Tehát 10 év a az eltérés a megjelenésben, a fogyasztás a fele, a teljesítmény az ötszöröse.
                        Csak és kizárólag a CPU-t nézve, nem maradt semmilyen előnye, ami miatt megéri továbbra is használni.
                        ON

gytoth Idéznéd?

https://askubuntu.com/questions/1178285/how-to-solve-ima-error-communicating-to-tpm-chip-messages-during-boot
                        Ezt néztem fordítóval. Ebben írta valaki. Nem kizárt, hogy hibás a vonatkoztatás, de egyikünk sem látja át teljesen a rendszert, így tippelgetünk és tesztelgetünk (feketedoboz vizsgálat).

tenkes de ugye az belátható, hogy

A tudatosságunk felépítésének és működésének jó modellje a számítógépeink. Én egy ideig eljátszadoztam avval, hogy milyen lehet egy kis takarítógép (élmény) valósága. Így sokmindent megtudtam magamról is.
                        Tökéletesen megfelelünk a robotgép definíciónak. Annyi, hogy higtechebbek vagyunk, mint amit jelenleg csinálni tudunk. Röviden: A belátásunk a programozottságunktól függ. Ehhez érdekes az is amit az MI-ről publikálnak.
                        Az a következő, hogy az alapján is, hogy mit minek értelmezünk (ezzel látunk), befolyásolja, hogy mit látunk jónak, természetesnek. Azt is, hogy mit tudunk, vagyunk kénytelenek elfogadni.
                        Gondolom, az nem kérdés, hogy sokkal gyorsabb a "fejlesztések miatti" elavulás, mint a fizikai tönkremenetel.
                        Annak belátásához sem kell diploma, hogy összességében ócsóbb egy programot jól megírni, mint egy kevésbé jót sok gépen futtatni (produktum/ráfordítás arány).
                        Mégjobb az arány ha már megvan a program. Csak adaptálni kell, vagy egy jó automatizmussal gép (hardver) függvényében a megfelelő verziót telepíteni. Adott korlátok között a telepítő programok is ezt teszik.
                        Annak idején fennen hangoztatták a szabványosítást, a modularitást (a modulonkénti cserélési lehetőséggel) és a felülről való kompatibilitást. Én ezek fenékberúgását és mesterségesen, inkompatibilátások gyártását látom. Jó, mostmár az ókos telóknál jó szinten egységesítették a csatlakozásokat (kakukktojás az alma).
                        Konkrétan a Windowsnál: Miért nem lehet úgy, hogy ha nincs benn az újabb chip, akkor publikáltan, nem működik az újabb biztonsági rendszer? Emellett van még az is, hogy az a chip is emulálható szoftveresen. Az ára annyi, hogy a gépből használja azt az erőforrás mennyiséget amit a chipbe épített erőforrásokból használhatna.
                        Az én elcseszett programozásommal ez így látszik.

csuhas32 Szóval szerinted egyértelműen

Nem. Csak a tünetek alapján valószínűtlenetek. Úgy is, hogy a jelenség több forrás eredőjében jön létre. Emellett tesztelgetem, mennyire jók a feltételezések.
                        Az már nagyon valószínű, hogy nem hardver. Ennél ott van még az is, hogy a hardver tárgyiasított szoftver. Alapon logikai hálózat, de a mai gépek valójában egy célszámítógépekből összeállított számítógép hálózat.
                        A hiba szoftverre mutat és ezen belül úgy hogy a hiba a böngészőben mutatkozik meg.
                        A helyzetet bonyolítja, hogy a működés a gépem és a távoli számítógép működésének együttesében valósul meg.
                        Most jött be a képbe, hogy a szolgáltató a reklámok miatt blokkolgatja a reklám blokkolót és ezzel a felhasználói gépeket.
                        Ha a snap jól működik, akkor csak annyi negatívuma van, hogy valamennyi erőforrást lefoglal. Ha ez belefér a memóriába és a proci kapacitásába akkor nem baj.
                        A frissítések elvileg fejlesztések és hibajavítások. A visszajelzések (tesztelések) eredményei szerint. Ezért nem eretnek feltételezés, hogy a frissítések okozhatnak problémákat és a javító frissítések megoldhatnak problémákat.
                        Ezt a vélelmet is lehet tesztelni.

A jelenlegi szándékom az, addig megyek ameddig számomra elfogadhatóan nem működik a masinka. Az még számomra sem biztos, milyen sorrendben és mennyire gyorsan tesztelgetek. Még az is lehet, hogy közben új szempontok, vélelmek kerülnek elő.
                        Ha közben nem változott a helyzet, akkor időnként megfagy és újra kell indítanom a folytatáshoz.
                        Ez bosszantóan kellemetlen, de még kezelhető.

Nagy Gyula Ha közben nem változott a helyzet, akkor időnként megfagy és újra kell indítanom a folytatáshoz.

Ha a megfagy azt jelenti, hogy csak a grafikus felület fagy meg, akkor nem KELL újraindítani, hanem te úgy döntesz, hogy „újraindítod”, ami akár jelenthet nem normál újraindítást, hanem erőszakos géplekapcsolást is.

Amennyiben a megfagy azt jelenti, hogy ilyenkor nem lehet átlépni tty-re, hosszas várakozás után sem keveredik ki belőle, szóval tényleg klasszikus fagyás van, akkor ennek hátterében merem biztosan állítani, hogy HARDVERHIBA van.
                          Ilyen esetén lehet itt gyártani a hozzászólásokat, szoftveresen trükközni bármit, filozofálni mindenfélét, ezeknek nem lesz semmilyen érdemi hatása.
                          A gép SZAKEMBER általi átvizsgálását javaslom.