tenkes Ezt nagyon szépen köszönöm.
A 13. havi nyugdíjam a végét járja, a pénztárcám ezért egy RX550 felé húz.

tenkes Épp az lenne szerintem a lényeg, hogy ezt el lehet felejteni 🙂 A nyílt forráskódú radeon amdgpu illesztőprogram ott van a kernelben, az embernek semmi dolga vele. A zárt cucc csak az OpenCL-hez kellhetne.

csuhas32 Igen, nVidia is lehet jó, nekem is az van (GTX1080Ti pillanatnyilag), de a tapasztalat azt mutatja, el kell fogadni a zárt drivert. Mintha volna olyan emlékem, hogy a a mester KDE-t szeret használni. Ez az nvidia-val kalandos lehet, ha meg kacsingat a Wayland felé, akkor a sajtát tapasztalatom azt mondatja, hogy KDE+nvidia+Wayland felejtős, használhatatlanul sz@r kombó.
      Nekem amúgy a videós dolgok miatt nagyon bevált az nvidia.

sömike Jelenleg egy 3. gen. I5-öm van, prociban tartózkodó VGA-val. Eddig elégnek bizonyult, de sajnos a legújabban trendy appimage programok miatt egyre gyakrabban jelennek meg be-beugró csíkocskák a képernyőn.

a mester
        Ha nem titok ... milyen lenne az uj gep (CPU, alaplap, RAM)?
        Nem erne meg jobban egy ujabb/erosebb Intel CPU IGP-vel?

a mester
          Szóval akkor egy HD 4000 pörög a prociban? Ahhoz képest az RX 550 valóban előrelépés, de én kiszorítanék egy 470/570 -et.
          OFF
          Nem tudom van e állami támogatás erre?

sömike OFF
            Nem tudom van e állami támogatás erre?

OFF
            Én az "állami" támogatásokat úgy éltem meg, hogy a felvett hosszú távú építési hitelem kamatait utólag megemelték. Amikor meg a gyerekeim után családi pótlékot kaphattam volna, azt éppen megszüntették.
            Anno a Sulinet programban kapott a fiam fényképezőgépet, meg LCD monitort. Azokra volt akkora kedvezmény, hogy meg tudtam venni.
            ON

lala2 Sajnos a 12 év akkora lyukat okozott a vén agyamban, hogy "benéztem" a processzort: gyorsabb, újabb, erősebb... csak éppen IGP nem jutott bele.
            Ez a Radeon RX550 már a tűzoltás kategória.

Köszönöm a válaszokat.
            Valaha nvidiás voltam, legutóbb inteles, most akkor AMD-s leszek.

a mester csak éppen IGP nem jutott bele

OFF
              Gonosz ON
              Az Orca nem megy SUSE-n? :-D
              ON

a mester csak éppen IGP nem jutott bele

És azt nem lehet kicseréltetni egy olyanra, amiben van IGP? Régebben vetted át mint 14 nap vagy nem online vásároltad?
              Ha az alaplapon van neki kivezetés, akkor ez is opció lehet esetleg. Lehet olcsóbb (és még talán kevesebbet is fogyaszt), mint egy videokártyát venni, amire amúgy nincs is szükséged.
              Fogd rám, hogy én választottam a procit és kész.

• klt kedveli ezt.

klt Most megkavarodtam:

a mester úgy néz ki, az új procimban nem lesz GPU,

Remélem csak arról van szó, hogy már meg van rendelve, vagy még frissen figyel a dobozában, mert akkor még lehet módosítani a "benézést"

Én egy RX 570 kártyát vettem (25k alkalmi vétel volt) fél éve. Nem csalódtam benne! A proci AMD a10-8770, Nem egy erőgép, de évek óta teszi a dolgát.

Nekem egy AMD A10-7860K Radeon R7 van (rendszerfigyelő szerint).
              De már nagyon öreg és még mindig elbír mindennel, amire megkérem. A nyomtatóhoz kellő 3D-s tervezést is.

Viszont én megrögzött AMD-s vagyok és amióta csak lehet, mindig prociba belekalapált videokártyát használok.

A mostani kínálathoz meg annyit konyítok, mint a mester. :-D