a mester Dobtad a SUSE-t is, vagy ami jó másnak Ubuntuhoz, az jó lesz nekedi is a SUSE-hoz?

Ha jól szűrtem le a témákból, akkor az olyan dolgok, mint a 3D-s játékok, a videokártyával végeztetett renderelések vagy bitcoin-vadászat terhelik le igazán őket, ilyeneket a te felsorolásodban nem látok, csak a 3D tervezést vélem olyannak, ami picit igénybe veheti a kártyát, szerintem a többiek által ajánlott Radeon RX-eknek ez nem lesz gond, bár természetesen nem tudom, milyen szédületes sebességgel forgatod a nyomtatásra szánt remekeket. Ha a SUSE-ra felteszel egy VirtualBoxot, jól fog majd abban futni az a címben emlegetett Ubuntu.
    Emlékeim szerint a megjelenítőd is „csak” FullHD, az szerintem nem kihívás semelyik dedikált kártyának.

Nekem egy NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] van a legjobb gépemben. Azért ez, mert a gépet használtan vettem, úgy, hogy egy ilyen új videokártyával adták és ez így akkor nekem nagyon jó vételnek tűnt.
    Gondom nincs vele, szépen kezelik a különböző Debian (alapú) disztribúciók, de nem használom ki, így az én tapasztalásaim vélhetően nem lesznek relevánsak a más dedikált kártyákkal való összehasonlításra.
    Olyan játékokat is fel tudnék telepíteni, futtatni, melyeket az előző gépemen nem volt lehetőségem, mert a minimális követelmények közé tartozik a dedikált videokártya megléte, nézhetnék UHD felbontású filmeket is (és bár ezeket kipróbáltam, pipa, működik), de a jelek szerint nincs igazából ezekre szükségem, mert a mostani rendszerem már nem is végeztem ilyen tevékenységeket.
    A gyakorlat azt mutatja, hogy leggyakrabban olyan dolgok futnak, melyekhez ez nem is kellene (böngésző, irodai alkalmazás, Skype videohívással, néha egy kis GIMP, ilyesmik).
    Ritkán küldöm meg picit a gépet, a maximum, hogy két monitor üzemel, az egyiken egy virtuális gépben fut egy rendszer, amit esetleg rögzítek, aztán kicsit játszadozom a felvétellel.
    Még soha nem éreztem, hogy ennek a videokártyának a határait feszegetném, ha úgy veszem bevált.

• klt válaszolt erre.

OFF
      Segíteni nyilván nem tudok, se asztali gépem, se Ubuntum (SUSE), de kíváncsi vagyok, mi lesz a választott kártya.
      ON

tenkes Ezt nagyon szépen köszönöm.
      A 13. havi nyugdíjam a végét járja, a pénztárcám ezért egy RX550 felé húz.

tenkes Épp az lenne szerintem a lényeg, hogy ezt el lehet felejteni 🙂 A nyílt forráskódú radeon amdgpu illesztőprogram ott van a kernelben, az embernek semmi dolga vele. A zárt cucc csak az OpenCL-hez kellhetne.

csuhas32 Igen, nVidia is lehet jó, nekem is az van (GTX1080Ti pillanatnyilag), de a tapasztalat azt mutatja, el kell fogadni a zárt drivert. Mintha volna olyan emlékem, hogy a a mester KDE-t szeret használni. Ez az nvidia-val kalandos lehet, ha meg kacsingat a Wayland felé, akkor a sajtát tapasztalatom azt mondatja, hogy KDE+nvidia+Wayland felejtős, használhatatlanul sz@r kombó.
          Nekem amúgy a videós dolgok miatt nagyon bevált az nvidia.

sömike Jelenleg egy 3. gen. I5-öm van, prociban tartózkodó VGA-val. Eddig elégnek bizonyult, de sajnos a legújabban trendy appimage programok miatt egyre gyakrabban jelennek meg be-beugró csíkocskák a képernyőn.

a mester
            Ha nem titok ... milyen lenne az uj gep (CPU, alaplap, RAM)?
            Nem erne meg jobban egy ujabb/erosebb Intel CPU IGP-vel?

a mester
              Szóval akkor egy HD 4000 pörög a prociban? Ahhoz képest az RX 550 valóban előrelépés, de én kiszorítanék egy 470/570 -et.
              OFF
              Nem tudom van e állami támogatás erre?

sömike OFF
                Nem tudom van e állami támogatás erre?

OFF
                Én az "állami" támogatásokat úgy éltem meg, hogy a felvett hosszú távú építési hitelem kamatait utólag megemelték. Amikor meg a gyerekeim után családi pótlékot kaphattam volna, azt éppen megszüntették.
                Anno a Sulinet programban kapott a fiam fényképezőgépet, meg LCD monitort. Azokra volt akkora kedvezmény, hogy meg tudtam venni.
                ON

lala2 Sajnos a 12 év akkora lyukat okozott a vén agyamban, hogy "benéztem" a processzort: gyorsabb, újabb, erősebb... csak éppen IGP nem jutott bele.
                Ez a Radeon RX550 már a tűzoltás kategória.

Köszönöm a válaszokat.
                Valaha nvidiás voltam, legutóbb inteles, most akkor AMD-s leszek.

a mester csak éppen IGP nem jutott bele

OFF
                  Gonosz ON
                  Az Orca nem megy SUSE-n? :-D
                  ON