• Abszolút kezdő
  • Problémák a linux operációs rendszereddel és a mesterséges intelligencia..

klt Például amikor átíratta velem a címeket volt bennem egy kellemetlen érzés, hogy nem kéne. Csak azért írtam át, mert gondoltam, ha nem működik valami akkor azt még vissza tudom állítani.

klt Mindenképpen érdemes.
Napi szinten használom.
ChatGPT
Válltottam pár levelet egy kazah sráccal, LEVELEZEK KAZAHUL!!! 🙂
Diktálok, az szenzációs. Én még mindíg csak két újjal tudok gépelni és azt is elég lassan. Diktálok, leírja, olyan nyelven amilyenen akarom. Magyarul diktálok angolul leírja.
Számítógéppel kapcsolatos gondok esetén fogom használni ezután az biztos.
Copilot
Internetes keresésre nagyon jó, van amiben jobb a google /még/ de közel járnak egymáshoz.

Ahhoz képest, hogy fél éve még sírva röhögtem akkora ostobaságokat válaszolt a ChatGPT , elképesztően sokat fejlődött. Ha tartja ezt az iramot két-három év múlva nem is tudom hová fog fejlődni.
Fél éve kipróbáltam, aztán úgy gondoltam ez egy lufi, egy médiahekk, egy újabb kamu pénzlehúzás, hogy fizess elő....
Egy hónapja újra kipróbáltam és azóta minden nap használom, minden nap meglepődök, hogy ezt is tudja? Ezt is? Ezt is?

Tegnap olvastam valahol, hogy van egy videoelemző GPT aminek megmutatsz egy filmet és ír neked egy kritikát, hogy eldönsd érdemes-e megnézned.... El is gondolkodtam rajta, hogy ez most bezár engem a saját izlésem buborékjába vagy időt spórol nekem hogy este mit érdemes megnéznem.

sziget Ebből fog aztán hatalmas tudás kialakulni, amihez bátran lehet nyúlni az élet bármely pillanatában. :-(

rapfen Fog, de nem egyéni szinten.
      Ez a folyamat minden korban ugyanúgy lezajlik, a mindenki által egyénileg birtokolt tudás lassan feleslegessé válik, így egyre kevesebben használják, tanulják meg. Nem is beszélve arról, hogy az elérhető ismeretek mennyisége egyre csak nő és ezért szükség van a specializálódásra. Viszont ettől még a kollektív ismeret jórészt megmarad, és exponenciálisan nő.
      Ez lehet pl. a mángorlás, a sajtkészítés, a szenes vasaló használata. Ezek közül melyik az ami nem volt alapismeret egy vidéki ember számára az 1900-as évek elején? Most viszont egész jól el lehet lenni nélkülük.
      Csak egyetlen változót látok ebben az egészben, magának a változásnak, a tudás átalakulásának a sebességét. Az utóbbi pár évtizedben ez hihetetlenül felgyorsult.
      De, ez is főleg a régebbi generációkat érinti, hiszen az új generációknak a változás "természetes" állapot, ill. ma már tény, hogy éppen ezért a tanulás fiziológiai folyamatai is változóban vannak.
      Ez is egy olyan modern kori technológiai robbanás, amely mindenki számára elérhető, mint a TV/Rádió, a személyi számítógép, az internet, a mobiltelefon. Vannak korosztályok akik nem tudnak mit kezdeni vele, vannak akik megtanulják, és vannak akik nem is értik mi ebben a nehéz.

Igen, talán igazad van, és csak én látok elkeserítőnek néhány dolgot. Ne érts félre, egyáltalán nem vagyok ellenére a technikai fejlődésnek. De gondolj bele, a fejlődésünk része volt megtanulni beszélni, aztán leírni, olvasni, megérteni a szöveget... most eljutunk szépen oda, hogy innen nem kell továbblépni. Nem kell a matekkal bíbelődni, megoldja a gép, nem kell helyesírást tanulni, földrajzot, történelmet, fizikát, kémiát...stb. minek a tudás. Megkérdem, ott a gép. Már most is hallottam gyerekektöl ezt. Utána meg csodálkozunk amikor nézzúk a tv-ben az "Észbontók"-at, hogy milyen alapdogokra mekkora marhaságokat válaszolnak. Ja mert nincs gép. Már most is rengeteg embernek alapfogalmai sincsenek a természetről, az élővilágról. Még a közvetlen kórnyezetét sem ismeri. GPS nélkül már alig találunk el valahová. Minek jegyezzem meg az utat, beütöm és majd mondja.
      Nekem elkeserítönek tünik, hogy pl mi értelme lenne orvosokat mérnököket, tanárokat... évekig tanítani, mikor egy kérdezni tudó ember elmondja a csetdzsítípínek vagy majd az utódjának, az meg válaszol. Még nyelveket sem kell tanulni, hiszen egyre szuperebb programok vannak fordítani.
      Kimarad az ami fontos, az agyunk, memóriánk, a koncentrációnk fejlesztése. Már most is uralkodik a technika, de nekem az a gyorsan közeledő jövőkép nem igazán bizalomgerjesztő. Nem ők lesznek a robotok, hanem mi, hiszen nélkülük már semmit nem fogunk tudni megoldani.

sziget Miért lenne lufi? Bank használat, Mobil stb. Nem akartuk de becsempészte magát az életünkbe akár úgy ís hogy vannak dolgok amik nélkülük elintézhetettelnek, a szolgáltató az állam elintézte majd megemelte az árakat amikor elegen használták. Miért eröltették ránk? Mert sok pénz van benn és ez az Ő érdekük. Sőt egyre többe kerül mert már nem tudunk lemondani rólla. Ezzel is ez lessz a helyzet, ma pár megmondó pénzért elmondja aki nem használja nem is trendi, hát használják bármibe fog kerülni mert trndi akarok lenni. Nem választhatok Vanda és ügyintéző között végig kell verekednem magam Vandán, meg kell győznömarról, hogy nekem ügyintéző kell. Ilyen kérdés nem tesz föl ha kivizsgálta ügyemet és ő az Inteligencia úgy dönt kell az ügyintéző akkor kapok egyébként nem. (Ill ha rafkosabb vagyok és kijátszom akkor is kapok ügy intézőt.) Kérem senki ne mondja ezcsak egy próba kisérlet. Túl sokat fizetek azért hogy ingyen tesztelje.

rapfen Részben egyetértek veled, hogy vannak buktatók és negatív hatások, de abban 110%-ig biztos vagyok, hogy a fejlődés visszafogása nagyobb károkat okozhat.
        Túl veszélyes és csábító a technológiára hagyatkozni? Talán. Viszont azon is érdemes elgondolkodni, hogy a technológia nélkül egyáltalán milyen eséllyel küzdene meg az ember a hétköznapokkal. Mesterségesen lehet ezen alakítani, szabályozni, de gyakorlatilag minden probléma megoldása, már az őskor óta egy technológiai fejlesztés.

rapfen ami fontos, az agyunk, memóriánk, a koncentrációnk fejlesztése

Ez most is működik, csak épp a kihívások mások és ezért a válasz is. Nekünk ez már "megugorhatatlan" tanulási folyamatokat igényel, de egy fiatalnak egyáltalán nem. Mint a több anyanyelvű babák, átlagban mindig jobb lesz a nyelvi tanulási képességük annál, mint aki felnőtt fejjel próbál idegen nyelvet tanulni.

• [törölve]

Én nem látom ezt annyira vészesnek. Át kell térni a Debiánra és kész. Vagy rosszul gondolom?

[törölve] Át kell térni a Debiánra és kész.

Ahhoz képest viszket az ujjad, hogy mikor töltheted le a 24.04.1-et 🙂

• [törölve]

a mester Ez csak okos választás lenne, ha értenék hozzá. Ezért csak kérdezem és nem állítom.

[törölve] Át kell térni a Debiánra és kész.

Ez itt ponttal végződik, ergo kijelentés, állítás, nem pedig kérdés.
              Bocsi, csak arra tudok reagálni, amit leírtál.

[törölve] Ez csak okos választás lenne, ha értenék hozzá.

Itt jön egy nagy szerintem: szerintem nem is kell annyira érteni hozzá. Csomagok vannak, konfig file-ok, meg egy egész internet a használathoz (ha elakadnánk).

• [törölve]

Kellemetlenkedsz. Mint mindig. Igen, ez kijelenthető.

[törölve] Áh! Értem már!
                Ha a válasz neked kellemetlen, mert rámutat a hiányosságodra, akkor gyorsan ráfogod a válaszadóra, hogy ő kellemetlenkedik. Pedig csak magadba kéne nézned. ( Azt nem is szorgalmazom, hogy próbáld megérteni a választ. )

[törölve] Én nem látom ezt annyira vészesnek. Át kell térni a Debiánra és kész. Vagy rosszul gondolom?
                [törölve] Ez csak okos választás lenne, ha értenék hozzá. Ezért csak kérdezem és nem állítom.

Mihez kellene értened? A Debianhoz? Azt, mint az összes rendszert, először mindenki úgy telepíti, hogy nem ért hozzá, aztán vagy belejön vagy nem.
                Szerintem nem a kiindulási tudás a döntő, hanem hogy Debian alapbeállításaihoz, a benne eleve meglévő meghajtókhoz képest milyen a hardvered és az igényeid viszonya, a szükséges tanulási hajlandóság és önállóság megvan-e benned ahhoz hogy egy tökéletesen működő rendszerig eljuss.

Lehet, hogy ehhez szinte semmit sem kell tenned, szerencsés esetben csak feltelepíted a Debiant és minden hardver rendben meghajtva, az alapbeállításai teljesen megfelelnek neked.
                A közlésed alapján a Debian live jól teljesített a Chromebookodon, mire vársz?
                Ha valami nem működik jól vagy mást szeretnél mint az alapbeállítás, akkor ott az egész internet és a rajta felhalmozott tudás...

• [törölve]

[törölve] ...deee melyiket? Xfce-t? Azon működik a Systemback? De abból is melyiket?

[törölve]

[törölve] ...deee melyiket? Xfce-t?

Ha Xubunturól jösz, és amúgy ismered az XFCE-t, akkor azt.

[törölve] Azon működik a Systemback?

Majd kipróbálod. Mindenesetre -hacsak nem telepíted-, Debianon nem lesz rajta a snap, hogy kicsesszen a Systemback-kel.

[törölve] De abból is melyiket?

A 64-bitest ajánlom, feltehetően a Xubu is az volt, vagy nem?

[törölve] melyiket?

Mindegyiket! Nem vicc. Rászánsz pár órát, feldobod őket és megnézed melyik az, amelyik a gépnek és neked is legjobban megfelel.

• klt kedveli ezt.