Sandor Kezsmarki Régi hdd, semmi extra.sajnos nem opció, hogy töröljem, pont azért van még meg,mert adatokat tárolok rajta.
Ez azt jelenti magyarul, hogy nincs róla mentésed és nem is lesz.
Sandor Kezsmarki Vissza kell váltanom windowsra,mert ez igy nem müködik, hogy linux alatt minden nap beleütközök valami problémába, amit átlaguserként kellene megoldanom.
Ha átlagfelhasználóként szeretnél használni egy Ubuntut, a hozzá tartozó adatpartíció is legyen linuxos, azaz Ext4 fájlrendszerű. Vagy használj Windowst és az adatpartíció legyen akkor nyugodtan akár NTFS.
Nekem az a meglátásom, hogy ez a „két rendszer közös adatpartícióval” már nem egészen az „átlaguser” kategória, pláne ennyire eltérő rendszerek esetén.
(Ha már fel tudsz telepíteni egy Ubuntut a Windows mellé, én akkor sem azt mondanám rád, hogy átlagfelhasználó vagy, hanem azt, hogy egy Ubuntut dual bootban telepíteni képes kezdő szintű rendszer-adminisztrátor. Én is itt tartok.)
Ha az Ubuntu felől tartanál a Windows felé és linuxos fájlrendszerű partíciódat szeretnéd Windows alól használni, ugyanígy belefutnál ebbe a problémába. Ha mindkét rendszer alól szeretnél használni egy partíciót, akkor azt exFAT-ra lenne érdemes formázni.
Amennyiben jelenleg NFTS partíción vannak az adatok, akkor én továbbra is tartom, hogy jelen esetben le kell őket menteni, a partíciót exFAT-ra formázni és az adatokat visszamásolni, majd szükség esetén mindkét rendszert beállítani az exFAT kezelésére.
Mivel úgy próbálod megoldani a feladatot, hogy nem ismered ehhez eléggé az általad használt rendszereket (nem tudod, hogy a Windows gyors rendszerindítását ki kell kapcsolni akkor, ha bármilyen másik rendszer alól is szeretnéd használni az ezen rendszerhez csatolt partíciót; nem tudod, hogy parancssorban a másik rendszeren [Ubuntu] hogyan kell kiadni egy NTFS partícióra a mount
parancsot; nem tudod milyen fájlrendszerű partíciót lenne legjobb használni, ha mindkét rendszer alól szeretnéd ezt megtenni; nem tudod/akarod megoldani, hogy más fájlrendszerű legyen ez az NTFS partíció...) természetesen nem lesz komfortos a helyzet számodra.
Most még, de könnyen bele lehet tanulni, rá kell szánni az ehhez szükséges időt és energiát és lépni egyet erről a szintről a két eltérő rendszert közös adatpartícióval használó kezdő szintű rendszer-adminisztrátorig.
Mindegy is mit választasz, a partíción tárolt fontos adatokról mentésed mindenképp legyen!
Ebben az esetben nem gond a partíciót formázni, vagy akkor sem kerülsz bajba, ha ez a lemez meghibásodik. Utóbbi bármikor előfordulhat, de mint írod, ez egy régi HDD, így ezzel még inkább számolni kell.