csuhas32 OFF
Hát ugye nekem a tisztem megvédeni a Windowst.
A Windows nem azért van, hogy a Linux nyűgjeit kiszolgálja és a Linux sem azért, hogy a Windowst majmolja. A Secure Boot sem azért van, hogy jól kitoljon a linux rendszerekkel, hanem azért, hogy csak eredeti aláírással rendelkező, tehát okosba változtatás nélküli rendszermag töltődhessen be a gépre. Ez a lehetőség minden egyéb OS előtt nyitva áll. Ráadásul minden gépen eleve kikapcsolható a Secure Boot.
Most komolyan! Azért lett kitalálva az SB, hogy azt az akkoriban 2-3% Linux felhasználó, töredék dual-bootozóját bosszantsa? Amikor két kattintással kikapcsolható?
Az egész kalamajka alapja ott van, hogy a dual-boot nem normális üzemállapot. Hogyan is lenne az, amikor két teljesen eltérő felépítésű, logikájú, (és főleg) célú rendszerről van szó. A rendszerbetöltő is más, miért kellene a fejlesztéseknél állandóan azzal foglalkoznia bárkinek, hogy más OS-ek éppen mit kívánnak meg. A Windows többnyire nem is látja a Linux alapértelmezett partícióit, a Linux pedig nem tudja helyesen kezelni az NTFS-t. Magyarul az NTFS meghajtókat a Windowsra kell bízni és csak arra.
A Linux (pontosabban pl. a GRUB) megtette az a lépést (nem értem miért), hogy alap szinten kezeli pl. a Windows rendszer indítását, de nyilván nem követheti le annak változásait. Még a saját változásait sem követi le a linux disztrók sokasága, hányszor fordul elő, hogy előzőleg még indult a rendszer, azután egyszercsak meg nem.
Ugyanez van a fájlrendszer kezeléssel, pláne a jogosultság kezeléssel.
Megy az állandó bosszankodás, hogy a Windows már megint tönkretett valamit és direkt csinálja. Ha valakinek az a véleménye, hogy a Windowsnak ennél nincs jobb dolga, ám legyen, csak azt nem értem, akkor miért használ dual-boot-ot?
A két rendszer két fizikai meghajtón, a saját rendszerindítójával. Ha kell közös tárterület, akkor az máshol legyen, vagy olyan "buta" fájlrendszeren ami nem kezel metaadatokat, naplózást stb., vagy csak az egyik rendszer nyúlhat bele.
Ha mégis javítani kell valamit, akkor azzal a rendszerrel, aminek az a fájlrendszer a sajátja, mert csak az fogja jól kezelni.
ON