gombasm Az általad javasolt "sudo mount -o rw -t ntfs-3g /dev/sda3 /mnt/hdd" parancsot futtatva abba szaladtam bele, hogy a /mnt/hdd könyvtár nem létezik. Létrehozni nem tudom, mert tulajdonosa "root"
Oda csatolod, ahová akarod, az igaz, hogy annak könyvtárnak léteznie kell.
Könyvtárat az mkdir paranccsal tudsz létrehozni, ha olyan helyre szeretnéd, ami
a felhasználód könyvtárán (/home/felhasznaloneved) kívül van az egyfelhasználós rendszeren a root tulajdona, oda rendszergazdaként tudsz mappát létrehozni, vagyis kell a parancs elé egysudo
.
sudo mkdir /mnt/hdd
gombasm kicsit nehézkes is így, hiszen ezt a csatolást a parancssorból minden indítás után el kell végezni
A partíciók automatikus felcsatolását az /etc/fstab fájlban szabályozza a rendszer, ha ide beszerkeszted, hogy az sda3 benne legyen, akkor a rendszer indításával együtt fel fog csatolódni.
A háttérben valójában a grafikus felületen futó Lemezek nevű alkalmazás is ezt a fájlt piszkálja, szóval abban is be lehet ezt állítani, a lényeg, hogy tudni kell, hogy a defaults és az auto helyére mit kell írni.
Itt például azt írják, hogy a defaults és ntfs megfelelő
(Az fstabba ott ez került:
/dev/sdb /mnt/ntfs ntfs defaults 0 0
)
, de én ebben nem tudok állást foglalni, érzésre, @Kittus2 parancsát látva, lehet hogy ntfs-3g
-t írnék.
Szerk: Egy másik találaton viszont az ntfs-3g-vel kapcsolatban ezt javasolják:
UUID=some-long-string /home/your-user-account/my-winfs ntfs-3g auto,nofail,uid=1000,gid=1000,utf8,umask=022,defaults 0 0
Itt viszont úgy nézem, hogy az ntfs-3g helyett az ntfs szerepeltetése oldotta meg a kérdező gondját:
It seems that the solution is
/dev/nvme0n1p3 /home/firestar/C ntfs noatime 0 0
Szóval elsőre maradj az ntfs
szerepeltetésénél és meglátjuk.
Azért egy Live rendszer legyen kéznél, mert ha elsőre rossz értéket írsz be, akkor megeshet, hogy elakad a rendszer a bootolással, de a live rendszer alól ezt lehet javítani (kiiktatni), addig míg meglesz a helyes megoldás.