Telepítés, újraindítás után nincs kép
- Szerkesztve
nyiradiz Szerintem ez az a kernel, amivel nem megy. Ha bebootolnál végre egy telepítőről a problémás gépen és mutatnád, hogy melyik kernellel, driverrel van kép, milyen hardverelemek vannak abban a gépben, azzal többre mennénk.
Az, hogy a másik gépre is Dell van ráfirkálva nem jelent szinte semmit, a beltartalom akár teljesen eltérhet.
Szinte biztos vagyok benne, hogy a live alatt más kernel fut, mint amit a live alól a problémás rendszer rendszerpartíciójára bekukkantva legmagasabb verziószámúként megtalálunk.
Ma délután itt lesz a gép,akkor felelni tudok a kérdéseidre.
- Szerkesztve
Nekem az tűnik fel, hogy LCD tv van a kimeneten, okozhat az is elsötétülést, hogy a "kijelző" nem képes megjeleníteni az adott felbontást. Nem pontosan ilyen gondom, de nagyon nagyon hasonló volt már, amit az alábbi linken tárgyaltunk ki:
https://ubuntu.hu/d/44453-44453
Szerk:
Az alábbi link pedig adta a megoldást:
https://csucsuri.webnode.hu/xrandr/
- Szerkesztve
Bigyó bácsi Igen, emlékszem erre. Csak itt kellene egy jó kiidulás, hogy az adott gépen, rendszeren és hardverkörnyezetben mi a működőképes. Lehet képernyőfelbontás és/vagy a képernyő-frissítési frekvencia is ludas, de az is lehet, hogy a videokártya meghajtása száll el valamelyik frissítéssel. Van működő állapot, lehet törekedni annak megőrzésére vagy a hiba feltárására és javítására.
Emlékeim szerint a GRUB konfigurációs fájljában is lehet akár speciális képernyőfelbontást megadni, de biztos lehet erre szabni a bejelentkezési képernyőt és akár a bejelentkezett felhasználói fiókot is.
Annyi mindent el tudok képzelni!
Automatikusan bejelentkező fiók és valamilyen billentyűkombináción egy speciális xrandr beállítás egy másikon meg a kilövése. Két szkript, két gyorsbillentyű. Nekem volt már ilyen, nem pont erre, hanem arra, hogy az elsődleges és másodlagos kijelzőt cserélgessem vagy a laptop képernyőjét lekapcsoljam és csak a nagyobb képet adó monitor üzemeljen...
Nem olvastam végig a topikot, de úgy vettem le, hogy ez lehet akár EFI nemEFI nemkapmást probléma is.
Vagyis én azt gondolom, lehet el sem indul a telepített rendszer.
csuhas32 Sziasztok,megtörtént a csoda,először az ALT+F1-után bejelentkeztem,majd startx és enter! Megjött a kép. Utána megtalátam egy újabb hibát,a boot partíció tele volt,ami azért érdekesd,mert 200Gb helyet adtam nekije a terából. A lapimon a 40Gb még nem telt be. Újraindítás pendriveről,és adtam neki még helyet,és megjött a kép.Tehát helyszűke miatt állt le a grafikus kép belállítása előtt. Most az a kérdés,hogy mitől növekszik indításonkét 2-3gigával a gyökér(/) könyvtár? A /home 600Gb nem növekszik,ha nem írok be semmit,tehát az rendben. Lehet winyó hiba is,bár én csomagoltam ki,1Tb-os kingston ssd. Mi a véleményetek?
nyiradiz a boot partíció tele volt,ami azért érdekesd,mert 200Gb helyet adtam nekije
A boot 200 GB?!
Nálam
Boot 512 MB
A "/" 40 GB
A home 200 GB
És minden megy.
Egy
df -h
parancs kimenetet tudnál mutatni?
- Szerkesztve
nyiradiz Várjál. A „boot partíció” az a rendszerpartíció? A „200Gb” az 200 GB (esetleg 200 GiB)?
Mutatsz egy sudo parted -l
és egy mount
és egy df -h
kimenetet?
Parancssorosan is meg lehet találni, hogy mi foglal sok helyet, de szerintem a Disk Usage Analyzer (Lemezhasználat-elemző) a te rendszeredre is elérthető, abban könnyen tudnál nyomozni grafikus felületen.
https://linuxmint.hu/comment/65557#comment-65557
Csak kíváncsiságból, a du -h /var/log
parancsra mit kapsz?
- Szerkesztve
200Gib az már 314Gib mert bővítettem,előtte 0 szabad byte volt rajta.így jöttem rá,hogy az lesz a hiba. Most megint az én gépemről tettem be a gparted képet,de ugyanígy van a másik gépen is,külön van a /home,hogy újratelepítés,stb esetén ne kelljen kimenteni a mentett dolgokat. A különbség,hogy itt egy winyón van a Windows a linuxszal,a másikon van egy külön ssd neki. Ide teszem a videot is,amikor próbálkoztam az Alt+F1-gyel és sikerült képet lehelnem belé. Hátha valakinek pont ez nincs meg. /home/kiwi/Asztal/mvm/video_2024-11-11_18-11-51.mp4 . Nekem a VLC simán viszi. Nem sikerült,teszek ki képeket.
- Szerkesztve
csuhas32 Mára félretettem,de az én gépem ezt adja:
kiwi@mx:~$ sudo du -h /var/log
[sudo] kiwi jelszava:
4,0K /var/log/openvpn
48K /var/log/lightdm
4,0K /var/log/journal
80K /var/log/cups
4,0K /var/log/speech-dispatcher
4,0K /var/log/samba/cores/samba-dcerpcd
4,0K /var/log/samba/cores/smbd
4,0K /var/log/samba/cores/rpcd_classic
4,0K /var/log/samba/cores/rpcd_winreg
4,0K /var/log/samba/cores/nmbd
24K /var/log/samba/cores
136K /var/log/samba
4,0K /var/log/private
4,0K /var/log/unattended-upgrades
148K /var/log/apt
4,0K /var/log/runit/acpid
8,0K /var/log/runit
4,0K /var/log/hp/tmp
8,0K /var/log/hp
4,0K /var/log/chrony
12K /var/log/fsck
16M /var/log
Amúgy az első ötletem,hogy újra partícionálom és telepítem,mert valami nem stimmel a növekedéssel,látod,nálam 18Gib a boot és nem nő láthatóan,szóval ha újratelep után is ez a hiba,akkor nekiesek egy elemzővel. Holnap többet tudok már.
- Szerkesztve
Bigyó bácsi Ma már félre tettem,de az enyém a lapin ilyen:
kiwi@mx:~$ df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 3,8G 0 3,8G 0% /dev
tmpfs 785M 2,8M 782M 1% /run
/dev/sda2 18G 11G 6,5G 62% /
tmpfs 5,0M 16K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 1,6G 41M 1,5G 3% /dev/shm
/dev/sda3 339G 103G 220G 32% /home
cgroup 12K 0 12K 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 785M 12K 785M 1% /run/user/1000
nyiradiz Értem én, de ez olyan infó, mintha a te torkod fájna, és a szomszédot küldöd az orvoshoz, hogy nézze meg "a szomszédot", hogy neked mi a bajod.
Bigyó bácsi Mivel én telepítettem mindkét gépet,ráadásul ugyanarröl a pendrvról,ugyanazzal a szisztémával,ezért csak a méretekben különbözik a 2 winyó. Ha megnézed a válaszaimat,már van kép,azóta azt keresem,hogy mitől telt meg a boot partíció,ami 200Gib volt,amíg nem növeltem meg,mivel 0 byte szabad helyet mutatott,ezért nem tudta felépíteni a képet,így megállt és nézett,hogy mi van? Az én lapimon ugyanez 18Gib és szó nélkül megy.Na mára ennyi,de köszi az együttgondolkodást!