OFF
Kutyó Ha jól értem azt amit Sötét apa idetett, akkor van olyan telepítő is amely telepíti a nonfree tárolót és olyan is, amely nem.
Nekem ez zavaros (és nem csak azért mert nem értem, hogyan lett a Vader-ből father :-D ).
Leírom azt, ahogy én tudom.
Régebben a normál Debianban nem voltak benne a non-free driverek és nem voltak engedélyezve sem az ilyen tárolók.
Az olyan lámák, mint én, ezért ha a normál Debian telepítővel gondjuk akadt, letöltötték a nem hivatalos, non-free drivereket is tartalmazó telepítőt...
Aztán ez nemrég változott, ha jók az információim és szerintem ezt linkelte be neked @darthvader69 is, akkor a normál Debian telepítőben is benne vannak már a non-free meghajtók.
Az lehet, hogy telepítés után még mindig érdemes szerkeszteni a tárolók listáját és felvenni a non-free meg a contrib tárolókat is. Sőt @klt által kedvelt tárolólista ennél is hosszabb. Itt a hozzászólásának részlete a Debian 12 telepítésével kapcsolatos blogomhoz:
„Majd még lehet jó lesz a backports is.
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free non-free-firmware”
Szóval azért a Debian már nem akkora varázslás, eléggé felhasználóbarát lett.
Ami a Debian stabilságát és az Ubuntu vonal kényelmét ötvözi, az számomra az LMDE. Szép, stabil és nem is kell vele semmit mókolni, minden megy egyből, legalább is nálam.
A következő LMDE telepítőjében még OEM mód is lesz, az nagyon hasznos, ha másoknak telepítesz rendszert.