diabloAz az érdekes, hogy néhányra fel bírtak már tenni linux telepítőt is, pl. Unreal Turnament 2004-en tutira van. Már tettem fel vele, mikor kölcsönben volt nálam. És terveztek (vagy kész is van? ) a Serious Sam-hez is. Azért érdekes, hogyha pár cég képes volt erre, és nem halt bele, akkor a többi miért nem tud? Mert a játékok nagyrészt grafikai adatok, pár script, és valami grafikus motor. Leginkább a motor jelent munkát, de szerintem nem nagy gond portolni. És ha lenne rajtuk linux telepítő, az nem jelenti azt, hogy nem vennék meg a linuxosok. Én pont hogy inkább megvenném. Most nem veszek semmi játékot. Van már pár eredeti darab, de azzal se nagyon játszok, mert win kell hozzájuk. Natívban kellene. Jó a wine, a Cedega, de az olyan win-es dolog. Natív port. Az lenne a lényeg. Vírusok? Az eredeti DVD-ről a telepítőt valóban root joggal kellett futtatnom, de maga a játék nem kért a futáshoz root-ot. Vagyis nem hiszem, hogy jönnének a vírusok. A linuxnak még így is jó a védelme. De ebben igazatok van, mivel pár gyártó tudott linuxos installt is felrakni, ezért a játékhiány nem a MS hibája elsősorban, hanem a játékgyártóké. De ha nem kell a nagyobb piac, DX-ezzenek nyugodtan. OpenGL-ben is gyönyörű pedig a grafika, sőt! Szóval ezt az egyet biztos nem csak az MS-nek róvom fel, bár vélhetően ebben is ott a kezük.
Az oktatással kapcsolatban nagyon helyes lenne, ha bekerülnének a win-en kívül más op. rendszerek is. Egy általános iskolai tanár ismerősöm szerint viszont az sajnos eléggé hosszadalmas procedúra, mire végre engedélyezik. De szerinte lehetne engedélyeztetni, vagy szakkör szerűen tanítani. Szóval van esély. Mivel voltam már a suliban (ez a volt ált. iskolám is egyben) gépet javítani, és az elég hosszadalmas dolog, elbeszélgettünk a lehetőségekről, és próbaképp egy gépre, dual bootban érdekelné a lehetőség. A kérdés, a srácokat fogja-e érdekelni...Reménykedem:)