Sziasztok! A olyan problémám van hogy beállítottam a netemet a sudo pppoeconf paranccsal, leállítani is letudom a sudo poff -al, de hogy a routeremen keresztül csatlakozzon dhcpvel azt sehogy se tudtam még összehozni.... Valaki tudna segíteni?

A pppoeconf az sima modemes ADSL-kapcsolat beállításához kell, a DHCP-kapcsolatot automatikusan fel kellene ismernie és beállítania a rendszernek, nálam legalábbis így működött eddig mindenhol, ahol próbáltam.

UlyssesHát igen... nem volt a dhcp -vel semmi gond amig a pppoet nem állítottam a gépen. A tálcán lévő 2monitor ikonon egy narancssárga háromszög van felkiáltó jellel.... :)

• Roll válaszolt erre.

zsoleeszA routeren állítsd be a jelszó és a felhasználónevet ami kell a nethez, továbbá állítsd be a routeren a dhcp-t on-ra és a gépen nem kell a pppoe-val szenvedni. .

A debianos gépem müködik a routeren keresztül de az ubuntussal még most se tudtam mit kezdeni:(

zsoleeszEddig ok, de akkor miért tárcsázol pppoe-val a gépről is? Vagy csúnyán félreértek valamit

Roll:D igen. Mert csak dhcpvel akarok csatlakozni a routerhez, mert a router tárcsáz be. A hálózatom ugy néz ki, hogy van 2gép, ami egy routerhez csatlakozik, a router meg a nethez pppoeval, de volt idő hogy csak az ubuntus gépemmel csatlakoztam a netre ruoter nélül, ekkor történt hogy beállítottam a pppoet a sudo pppoeconf paranccsal, én le is állítottam a sudo poff -al, de amikor visszaállítottam a hálózatot a 2 gép 1 router felállásban, akkor már az ubuntus gépem nem akarat dhcpvel csaktlakozni a routerhez , csak a másik..... leellenőriztem a router jól müködik.

• Roll válaszolt erre.

zsoleeszNa így már világos :) Gondolom akkor nem kell elmagyarázni a router konfigurálást, úgyhogy csak ötleteim vannak: Hálózati kapcsolatoknál barangoló mód bekapcsolása, esetleg megnézni, hogy nem kezd-e el magától tárcsázni a gép, routrben a dhcp által kiosztható ip-k száma (bár ez teljesen kizárt, esetleg a network-managert teljesen leszedni majd újrarakni. Igazából ezek csak találgatások, valószínűleg ezeken már rég túl vagy, de így látatlanban elég kasu vagyok hozzá :)

Ha a debianos gépeden eléred a netet routeren keresztül akkor az ubuntuson valszeg nem dhcpzik le valamiért. Iptables-t használsz?

gyorikkipróbálom az ötleteket, este jelentkezem:) nem ip-tables ugytudom a tüzfalam....

pppoe-ben auto csatlakozás ki van véve? ifconfigban mit látsz? /etc/network/interfaces fájl tartalma? sudo /etc/init.d/network start nem oldaná meg a problémádat?

Sztem mivel a gépen elindítottad a pppoeconf-t az ubi most azt veszi alapértelmezettnek. Azt kéne valahogyan kiszedni, gondolom az /etc/network/interfaces fájlból, vagy valahigy másképp, és csak simán átírni dhcp-re. Valami ilyesmire gondolok az interfaces-ben: auto eth0 iface eth0 inet dhcp gondolom valami ilyesminek kéne lennie, plusz még a szaros network managerben kéne beállítani, több ötletem nincs. Ha beállítod az interfaces fájlt, csak akkor jutnak érvényre a változások ha újra indítod az interfészhez tartozó cuccot, vagy a gépet. /etc/init.d/networking restart -tal tudod újraindítani. maj lesz valami, rem segítettem picit.

CeRkoF GNU nano 2.0.7 Fájl: interfaces auto lo iface lo inet loopback auto dhcp iface dhcp pre-up /sbin/ifconfig eth0 up # line maintained by dhcp provider dhcp auto eth0 iface eth0 inet dhcp address 192.168.2.186 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.2.1 auto dsl-provider iface dsl-provider inet ppp pre-up /sbin/ifconfig eth0 up # line maintained by pppoeconf provider dsl-provider igy néz ki az /etc/network/interfaces :)

zsoleeszauto eth0 iface eth0 inet dhcp Ez a 3 sor a probléma, vedd ki mivel egy ethernet interface vagy dhcp vagy static lehet. Ez most a kettő katyvasza. Tehát ezt a 3 sort vedd ki: address 192.168.2.186 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.2.1 majd ifdown eth0, ifup eth0.

gyorikkiszedtem belőlle, de még igy se akarja az igazságot:) az ifdown eth0, ifup eth0. -t hova kell beírni???

zsoleeszHa nem csináltad meg az ethernet le- és fel-csatolását akkor biztosan nem fog működni, mivel ez az interfaces állományból olvas. Szóval először azt tedd meg. A konzolon kell beírnod, vagy terminálablakba. CTRL+ALT+F1, belépsz és ifdown eth0 majd ifup eth0.

Vagy a le fel kapcsolást megcsinálthatod úgy is elvileg h terminálba beírod: sudo /etc/init.d/networking restart Elvileg mennie kéne, megy debian alatt is.

gyorikzsoleesz@zsoleesz-desktop:~$ sudo /etc/init.d/networking restart * Reconfiguring network interfaces... /etc/network/interfaces:6: too few parameters for iface line ifdown: couldn't read interfaces file "/etc/network/interfaces" /etc/network/interfaces:6: too few parameters for iface line ifup: couldn't read interfaces file "/etc/network/interfaces" [fail] köszönöm hogy segítettek rendesek vagytok, de még így se működik.