sokadikpeterA terminál nem is arra való, hogy a nénikéknek mankó legyen. (deszépenfogalmaztam:) De mivel Te is bétát használsz, bármikor bejöhet egy ziccer. Nincs grafikus felületed egy bug miatt stb. Én pont így jártam a múlt héten. LAMP szarakodott, mondom leszedem. Erre leszedte a fél ubuntu-desktop csomit. Restrat, persze nem bútol be normálisan. wifi parancssorbol be, dhcp be, hálóra fel, majd sudo apt-get install ubuntu-desktop. És nem kellett újraraknom. Terminál parancsok ismeret nélkül maradt volna a jó öreg wines idegződés, azaz újrahúzás. Akkora nagy software mágus én se vagyok, de az ubuntuban azt szeretem, hogy azt csinálhatok, amit akarok (amire képes vagyok:) Pl gyorsbillre fel akarok menni céges hálóra vpn, plusz indítson citrixet, lépjen be, stb. Az ubi az ilyeneknek is készült, akik ki szeretnének használni minden lehetőséget a rendszernek. Ezt te grafikusan meg nem oldod szerintem más rendszeren sem. Egy öregnéne, meg valszeg nem fog külső tárolót feltenni, meg bétát használni, szal ha tételezzük fel nem lesz gond az lts-ével, ő valóban nem lesz ráutalva már most sem a terminálra, mert amire használni fogja, ahhoz nem kell. karmic-ba voltak olyan bug-ok, amit terminál nélkül nem lehetett megoldani (network manager vs digi net) de erre jó a live. Ha nem megy, és nem akarok szívni, akkor nem teszem fel, nó hekk.
Egyébként sokan pont a kiadványszerkesztést, és a grafikai munkát említik, amire nagyon nem való a linux jelenleg. Bár nekem ebbe nincs tapasztalatom, a gimp az igényeimet maximálisan kielégíti. Egyébként tökéletes rendszer nincs, szal tuti mindegyikbe találhatnánk hibákat. Remélem bevállik nállad a lucid, ha mégsem, akkor inkább egy virtuál wint javasolnák. Mert bármi gáz van vele, akkor ha elmentetted azt az 1 file-t a virtuális vinyódról, akkor csak visszamásolás, és megy minden mint a karikacsapás :) Natív win meg szívás.