garferiSziasztok! Én is új linux felhasználó vagyok, és kb két és fél napja folyamatosan olvasgatom a fórumot, leszögezném nagyon sokat tanultam belőle, ezért köszönet a felhasználóknak(már le is szedtem a windowsomat). Sajnos engem is elért az értetlenül állok a probléma előtt állapot. kérlek segítsetek: én is a 6-ik ponttól kezdtem garferi beállításait, mivel úgy gondoltam a többi nem vonatkozik rám, én még nem kaptam meg az említett hibaüzenetek egyikét sem.(eddig)Beállítottam a compizt simán felment, kocka is volt, tudtam négy oldalt csinálni neki, 3dben is forgott. A glxinfo azt írja, hogy nem megy a 3d-m (ati radeon 9600), de mégis ment és a fogaskerekes izé is egész jól futott. A kártyámhoz engedélyeztem a zárt meghajtókat, valamint felraktam az xserver-xgl-t hibátlanul ment minden. Nagyon örültem a kockának, csak sajnos a restart után megszűnt minden. Már belépésnél gyanús volt hogy keresztben a képernyő(bal alsó saroktól jobb felsőig) mintha ketté vágták volna, úgy villant egy-kettőt. Utána felállt a rendszer, de a grafikával valami nagy gond lehet, mert nem tudok már kockát használni, az asztalaim visszaálltak 4-ről 2-re, minden nagyon lassú, pl. sárga négyzet nagyobbodik (akadozva) ablak nyitásnál és úgy nyílik meg és nem tudok semmilyen asztali effektet beállítani, itt a vizuális effektekre gondolok (nincs, normál, extra). Ezenkívül a tálcán az éppen használt ablak neve össze van csúszva. Próbálkoztam Garferi első három pontjában leírtakkal, de mikor bejön a terminálba beírt parancs után a két ablak, nincs bennük semmi, így nem is tudom megkeresni azt a részt. Próbáltam a kártyámat engedélyezni, letiltani, újraindít, ugyanaz, néztem az xserver-xgl, hátha fel tudom rakni újra, azt írja, hogy a legfrissebb van fent. Nem tudom mitől lehet, hogy minden elromlott így. Kérlek, ha tudtok segítsetek, mert nagyon megszerettem ezt a rendszert és nem szeretném elveszteni már:) És had írjak le ide még egy nagy nagy köszönetet én is Garferinek a príma leírásért, nélküle sosem láttam volna a kockát a saját gépemen!!!!! Előre is köszi Dani
Compiz-Fusion beüzemelése ATi kártyán
Sdani! Legközelebb légyszíves az új hozzászólás gombra kattints és ne válaszolj egy már ősrégire (főleg ha nem is kapcsolódik hozzá logikailag), mert alig találtam meg, hogy hova írtál... :) Erre már nyomhatsz választ. Köszi! Idézem a hozzászólásod, hogy könnyebben követhető legyen: "Sziasztok! Én is új linux felhasználó vagyok, és kb két és fél napja folyamatosan olvasgatom a fórumot, leszögezném nagyon sokat tanultam belőle, ezért köszönet a felhasználóknak(már le is szedtem a windowsomat). Sajnos engem is elért az értetlenül állok a probléma előtt állapot. kérlek segítsetek: én is a 6-ik ponttól kezdtem garferi beállításait, mivel úgy gondoltam a többi nem vonatkozik rám, én még nem kaptam meg az említett hibaüzenetek egyikét sem.(eddig)Beállítottam a compizt simán felment, kocka is volt, tudtam négy oldalt csinálni neki, 3dben is forgott. A glxinfo azt írja, hogy nem megy a 3d-m (ati radeon 9600), de mégis ment és a fogaskerekes izé is egész jól futott. A kártyámhoz engedélyeztem a zárt meghajtókat, valamint felraktam az xserver-xgl-t hibátlanul ment minden. Nagyon örültem a kockának, csak sajnos a restart után megszűnt minden. Már belépésnél gyanús volt hogy keresztben a képernyő(bal alsó saroktól jobb felsőig) mintha ketté vágták volna, úgy villant egy-kettőt. Utána felállt a rendszer, de a grafikával valami nagy gond lehet, mert nem tudok már kockát használni, az asztalaim visszaálltak 4-ről 2-re, minden nagyon lassú, pl. sárga négyzet nagyobbodik (akadozva) ablak nyitásnál és úgy nyílik meg és nem tudok semmilyen asztali effektet beállítani, itt a vizuális effektekre gondolok (nincs, normál, extra). Ezenkívül a tálcán az éppen használt ablak neve össze van csúszva. Próbálkoztam Garferi első három pontjában leírtakkal, de mikor bejön a terminálba beírt parancs után a két ablak, nincs bennük semmi, így nem is tudom megkeresni azt a részt. Próbáltam a kártyámat engedélyezni, letiltani, újraindít, ugyanaz, néztem az xserver-xgl, hátha fel tudom rakni újra, azt írja, hogy a legfrissebb van fent. Nem tudom mitől lehet, hogy minden elromlott így. Kérlek, ha tudtok segítsetek, mert nagyon megszerettem ezt a rendszert és nem szeretném elveszteni már:) És had írjak le ide még egy nagy nagy köszönetet én is Garferinek a príma leírásért, nélküle sosem láttam volna a kockát a saját gépemen!!!!! Előre is köszi Dani" Az álltalad leírt sárga keretes belassúlós problémával már én is találkoztam, de csak 7.04-es Ubuntunál ahol nem is sikerült beüzemelnem rendesen a Compizt. Esetleg neked is 7.04 lenne fenn? Vagy Ubuntu 7.04-ről frissítettél 7.10-re? Ha 7.04 lenne fenn akkor ezt kéne letölteni és telepíteni. Üdv!
garferiSzia! Először is elnézést kérek, hogy hülyén szóltam hozzá, nem szoktam sokat fórumozni, ezentúl figyelek rá. A linket még nem néztem meg, azért majd meglesem, ha ezt befejeztem, de bármit is csak a válaszod után teszek, elrontani nem akarom. Én eddig csak windowst használtam, de mivel nagyon nagyon elegem lett már belőle és nem is játszom olyan sokat, gondoltam kipróbálok mást. Teljesen véletlenül, találtam meg az ubuntut és innen az oldalról töltöttem le azt, amit egyből felajánl, ahogy az oldalra lépek. Én úgy tudom, az a 7.10. Nem frissítettem, ezt raktam fel először. Köszönöm ezt a hozzászólásodat és remélem tudsz nekem segíteni. Mondom, nekem e leírásod 6-ik pontja utáni beállításokat kellett eszközölnöm és nagyon szépen ment a kocka is meg minden, játékot nem próbáltam. A glxinfo viszont azt írta, hogy nincs 3d-m, de leteszteltem a fogaskerekes vmivel és sztem van.(hasonlítottam a fórumon írt adatokhoz). Még egyszer nagyon köszönök minden segítséget, és remélem meg tudjuk oldani. Köszönettel Dani
SdaniSzerintem azzal kéne újratelepítened az egész rendszert amit linkeltem, hogy biztosan minden pöpec legyen, és az első ponttól az utolsóig pontosan végig kéne csinálnod a leírást. Semmilyen más fórumon található leírást ne kövess ezen kívül mert azok valószínűleg egy előző verziójú ubuntuhoz készültek. Szerintem így nem lesz vele gond. Üdv!
garferiSziasztok! Nekem is ugyanaz a problémám, mint Dani-nak. Én eredetileg is azt rendszert töltöttem le amit gariferi is linkelt. Letöltöttem 255MB frissítést is. Elsô körben a VGA kártya (Radeon 9600XT) a zárt meghajtókba települt. Persze "glxinfo" direct rendering: No. Végig csináltam a fenti 6 lépst. Semmi. A megjelenítés fülön az elsô check box-on kívül semmilyen módot nem engedélyez amit a leírásban is említett két hibaüzenet egyikével ad tudtomra. Második körben, zárt meghajtók remove, Envy letölt, és ATI drivert telepít vele. Újra a fenti 6 lépés és láss csodát mûködik a CompizFusion a baj csak az, hogy csak a Dani álltal is említett "szépség hibákkal". Már csak két dologra tudok gondolni: 1. hogy másfél hét után újra telepítem az egészet, mert már magam sem tudom miket kuszátlam össze, 2. találtam a Compiz Fusion oldalán egy hardver "BlackList" bejegyzést, amiben az Rs480 és az Rv350-es chipsetek vannak megjelölve mint "Problematic hardware", ami ha jól sejtem pont a Radeon 9600-ra jellemzô (Rv350). Ha rosszul tudom javítsatok, ki. Csak úgy rémlik... Illetve van e erre megoldás? Mert ugye Linuxon mindenre van megolsás :)
intruderÉn kipróbáltam ATi 9600 PRO-val a dolgot és már azonnal LiveCD betöltődés után be voltak kapcsolva az effectek normál üzemmódban, szóval nem tudom, hogy mi lehet a gáz. Az Envy-t csak akkor szabad használni, ha nem igényel a számítógép zárt meghajtókat, de ezt le is írtam fennt. Mindenképpen korlátozott meghajtókkal kell engedélyezni a videókártyát, majd gép újraindítása. Ezután az Xorg fájlban átírni a dolgot 0-ról egyre majd XGL telepítése. Üdv!
garferiHali! Köszönet a segítségért, kipróbálom, amint hazaérek, Garferi, amit belinkeltél, az egy új Ubuntu oprendszer?Azt hittem, valami kiegészítő, akkor letöltöm és telepítem azt. Nekem is Ati 9600 pro-m van és a liveCD-s telepítés után újraindítottam, utána zárt meghajtókban engedélyeztem, xserver-xgl-t leszedtem, ment minden utána. Ezek után megcsináltam amit a fórum elején írtál, a compiz is ment, csak amint írtam, újraindítás után ment tönkre az egész. Szóval még egyszer köszönöm, megpróbálom amit tanácsoltál és majd írok hogy mi lett. Üdv
SdaniSziasztok megint! Nem tudom, hova kéne válaszolnom ezt, úgyhogy ide írom a sajátomhoz. Sajna nem ok a dolog, feltettem garferi, amit linkeltél, ezek után mindent megcsináltam amit leírtál fent, át is írtam 1-re, utána xserver-xgl t telepítettem ctrl+alt+backspace újra beléptem, kérdésre válaszoltam, de már tudtam, hogy nem lesz jó. Ugyanaz a gond, méghozzá, csak akkor van, ha felteszem az xserver-xgl t, ha eltávolítom, akkor nem lassú, de compiz nem meg így sem. Pedig egy hete még nem volt baja, mikor feltettem ezt a fájlt, mondjuk először úgy csináltam, hogy elsőként azt tettem fel, és csak utána engedélyeztem a zárt meghajtókban. Lehet megpróbálom. Ja, azt el is felejtettem amúgy leírni a gondok közé még, hogy a tálcán lent olvashatatlanná válnak az ablakok nevei, valamint még egy két gomb is, ilyesmi. Plíz, ha erre tudnátok nekem valami megoldást javasolni... Nagyon köszönöm! Dani
garferi Sziasztok megint! Feltettem, amit linkeltél, ezek után mindent megcsináltam amit leírtál fent, át is írtam 1-re, utána xserver-xgl t telepítettem ctrl+alt+backspace újra beléptem, kérdésre válaszoltam, de már tudtam, hogy nem lesz jó. Ugyanaz a gond, méghozzá, csak akkor van, ha felteszem az xserver-xgl t, ha eltávolítom, akkor nem lassú, de compiz nem meg így sem. Pedig egy hete még nem volt baja, mikor feltettem ezt a fájlt, mondjuk először úgy csináltam, hogy elsőként azt tettem fel, és csak utána engedélyeztem a zárt meghajtókban. Lehet megpróbálom. Ja, azt el is felejtettem amúgy leírni a gondok közé még, hogy a tálcán lent olvashatatlanná válnak az ablakok nevei, valamint még egy két gomb is, ilyesmi. Plíz, ha erre tudnátok nekem valami megoldást javasolni... Nagyon köszönöm! Dani Sajnos úgy sem működik, valami baja van az xserver-xgl fájlnak velem, vagy a talán a gépem valamely részével. Attól lassul be. Kérlek, ha van ötletetek help!!! Köszi D
SdaniHalihó! Sikerült beüzemelnem a compizt, megy a kocka is meg az asztali effektek is, és fent van az xserver-xgl is, csak minden nagyon nagyon lassú. Többen írták, hogy dolgozik a processzoruk, nagyon, gondolom nekem is,csak nem tudom hol kell megnézni. Ha van valakinek vmi tippje, hogy hogy lehetne felgyorsítani a dolgot, kérlek jelezze. Köszi Dani
nekem is 9600XT van. 1. telepítsétek a zárt meghajtókat 2. xserver-xgl csomag telepítése 3. restart nekem ennyi. csont nélkül ment. semmit config turkálás, stb. xgl desktopal nem is fog DRI-re yes-t írni mivel nem támogatja. ezt ubuntuforums.org-on olvastam. ettől függetlenül ment mindenem (film, kocka, stb.). azért írtam múltidőben, mert most fedora 8 van fent. a live CD-n nem az "fglrx" driver fut, hanem a nyílt forrású (asszem közösségi fejlesztésű) "ati" driver telepítés után azt is meg lehet hagyni. egyszerűen nem kell engedélyezni a zárt meghajtót. persze gyengéb, de nekem azzal is ment minden.
gabenÉn már kezdem azt gondolni, hogy ez nem is videókártya függô. Mert több fórumon olvastam, hogy 9600XT-vel hibátlanul megy, és még többön, hogy meg se mukkan a CF. Nálam épp a köztes állapot van. Kizárólag az Envy-vel hajlandó megmozdulni de nem mondanám, hogy csudaszép. Forog a kocka meg hajlik az ablak meg minden, de körülbelül egy tekerôs diafilm mozgalmasabb, mint ahogy nálam csillogva-villogva bezáródik egy ablak. P4 2,6 GHz, 1GB RAM. Nem hiszem hogy problémát kéne okoznia néhány látványelemnek, de mégis. Két hete küzdök vele, mindent kipróbáltam amit itt olvastam, és sok külföldi fórumon is keresgéltem, még a "blacklist check"-et is kikapcsoltam, és úgy tûnik ez a max., amit ki lehet/tudok hozni belôle. Ez van :(
Sziasztok! Nálam az a gond, hogy miután felteszem az xserver-xgl csomagot, oda lesz a direkt rendering-em. direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose) Előtte viszont "Yes" volt. Ati X1400 kártya + Zárt meghajtók engedélyezésével kelt életre. Egyébként más probléma nincs vele. Minden megy most tökéletesen, csak ezt nem értem. Valakinek van ötlete?
svarcelőbb írtam. nem olvastad? az xgl desktop NEM támogatja a DRI modult (ubuntuforums.org-on keres rá ott olvastam), de ettől függetlenül van 3D! az fglrx driver AIGLX-el nem valószínű, hogy fog menni, talán az ATI honlapon lévő új driver az már megy, de szerintem még mindig nem tökéletes. igaz az én karim "régi". nem kell foglalkozni vele, én is így voltam vele. így hagytam, mert a glxgears parancsra így is ~dupla akkor FPS értékeket produkált mint a nyílt forrású "ati" driverrel.
Sziasztok! Ismét a segítségeteket szeretném kérni. 7.10et tegnap este frissítettem 8.04re. Ment is minden, peron-elsőre, illetve azt hittem. Compiz megy, meg úgy általában minden. CSakhogy amikor kimentem cigizni (lehet ám, hogy ez volt a gond :) ) elindult a screensaver, mire visszaértem, és hát,hogy is mondjam csak "kissé" szaggatott. Ejha,gondoltam, lessük csak meg.. Amikor akartam változtatni a screensaveren, ott kapásból beállt a gép. Hujjújjj. (ATI zárt meghajtó bekapcsolva.) Na "kisördög" feltámadt bennem: Állítani próbáltam a monitor felbontásán, hát ezt a választ kaptam: The X Server does not support the XRandR extension. Runtime resolution changes to the display size are not available" . Ajjjajjj. Terminal - glxinfo szerint Direct rendering:no . Na itt naogyon felcsúszott a szemöldököm, egészen a homlokom közepéig... Ha nem megy a directRendering, akkor hogy megy a Compiz? Ez a 8.04 jellegzetessége? A 7.10nél is voltak gondok eleinte,de az itteni remek csapatnak, és fórumoknak köszönhetően minden "jórafordult" De most megint majdnem a kardomba dőltem :( (Ja, majd'elfelejtettem, természetesen a DVD és egyéb videofile lehátszása is élvezhetetlenül darabos)
SavariusNos én jelenleg ott tartok a Hardy-val, hogy ATi driver engedélyezése és restart után csak fekete képet kapok, totál kifagyással, szóval sajnos nem tudok neked segíteni ez ügyben. Ezen az oldalon találsz pár beállítási lehetőséget a Compizhoz. Videólejátszós problémára is van opció. Üdv!
garferiKedd: THX, sasolom. Mondjuk az elgondolkodtató, hogy a Compiz megy DirectRendering nélkül :) Péntek: Compiz OK, Direct Rendering:No Továbbra is :) Végül is annyira nem zavar, csak a csőrömet böki :D Vasárnap: Ehh, már feltettem a ati-driver-installer-8-4-x86.x86_64.run -t is, de semmi változás. Sőt, valamiért az ATI CCC azt mondja, hogy nincs ATI driver telepítve. Pedig határozottan emléxem, hogy vagy 10 perccel ezelőtt raktam fel :)