5 milliárdos anti-Microsoft pályázat van esély... :) gondolom h több nyomásra is született ez a kiírás: http://index.hu/gazdasag/magyar/amicro0201/
Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán
5 milliárdos anti-Microsoft pályázat
Hozzászólások (27)
A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél
5 milliárdos anti-Microsoft pályázat van esély... :) gondolom h több nyomásra is született ez a kiírás: http://index.hu/gazdasag/magyar/amicro0201/
Egy jó ötlet. :)
Ezzel nincs semmi baj, viszont a továbbra is létező 25 milliárdossal igen. Ahelyett, hogy bebetonozzák a MS-programokat a közigazgatásba és a közoktatásba 1 évtizedre, inkább ott kellene kevesebbet költeni és nagyobb keretet biztosítani az olcsóbb platformoknak.
csusztatas...
A tárca tervei szerint még 2008 első félévében kiírnak egy újabb tendert, amely a hazai oktatási intézmények számára lehetővé tenné, hogy ne csak a microsoftos termékeket használják az iskolákban és az egyetemekenMost is azt hasznalnak amit akarnak, senki nem irja elo, hogy kotelezo a megvett MS-t hasznalni.
sh4d0wAz elkövetkezendő években a Linux sokat fog fejlődni. A Win ideje, és az MS egyeduralma hanyatlóban, mert sok olyan ember van, akiknek nem tetszik a Microsoft hozzáállása. Idővel az is fel (vagy darabszámilag le) fog sorakozni a Linuxok és Mac-ek mellé, mert mindenkinek mások az igényei, és akik nem akarnak fizetni a szoftverért, azok Linuxot használnak majd. Nem kell aggódni amiatt, hogy az MS bebetonozza magát, mert úgyis át fogunk térni Linuxra. A legnagyobb baj az emberekkel, hogy nem tanultak meg 2 alapvető dolgot: 1: A pénznél és a hatalomnál sokkal fontosabb az ember. 2: Néha nagyon egészségtelen tud lenni, ha kierőszakolunk dolgokat, és rohanunk. A gyeplőt tartani kell, de a lovak már maguktól húzzák a kocsit.
charlieAzt nem tudom, mit tiltanak és mit nem, de arról hallottam, hogy pl az E-Magyarország pontoknak szerződésük van az MS-sel, hogy nem használhatnak más oprendszert. Én speciel ezt így tudom. Ha tévedek, szóltok.:) Ez az 5 milliárd nem arról szól, hogy vesznek supportot, meg ilyesmit az oprendszerekhez?
DcNdrewAz Ubuntu nagyon jó úton halad abba az irányba, hogy népszerű desktop oprendszer lehessen. Már most is az, persze ez még nem a folyamat vége. Nagyon szeretem használni, és tényleg "linux fan"-t csinált belőlem is, pedig winen nőttem fel. Nekem az Ubuntuból már ennyi elég volt a váltáshoz.
charlieIgen, és szerinted hány iskolaigazgató van aki tudja hogy mi az a linux? Nem ismeri és nem is érdekli (nem az ő dolga) neki az iskola üzemeletetése a cél. A minisztérium meg küld egy csomagot számítógépekkel, hogy használd és örülj. Na most lehet hogy már választani is kell majd ezen túl, hogy mégis milyen gépet szeretnél. Mi legyen rajta mennyiért, ja hogy az egyik olcsóbb.... hmmm (OK most az ideális esetet feltételeztem, de az mindenképpen lényeges hogy most a minisztériumban is azt mondják hogy nem feltétlen egyenlő a PC a Windowsal)
[törölve]
DcNdrewN-derew szerinted van olyan intézmény ahol az általánosba foglakoznak hogy te mit is szeretnél mert "fater ezt mutata " mhhh jobb vona de nézd el a Magyara Rendszergaza hiányoságokat tiszelet a kivételnek . Hol álit ösze egy linux csomagot is hsaználd ezt mert ezt tanultam Wáááá :s rá eröltetet dolog.
[törölve]
szeemeeHid el nem csak te vagy igy vele én még feedorával és uhu val keztem majad ajáloták ezt és közel 1,5 éve csak ubi szal Igen " Igen " Otva és meg érdemli az helyzetet :D Melesleg meg jegyzem hogy a Google is ubuntu alapogra akrja helyezni a motorját :D amit saját maga álit elo a gdm bo, szal :D :D Na IGEN
kanyikozbeszerzesen nem szerzel be olyan pc-t amin nincs windows. szoval nem lenne olcsobb. egy-két darabos tételeket tudnak meg az iskolak (alapfokurul tudok nyilatkozni) onerobol vasarolni maximum, de ez se igen jellemzo. a miniszterium meg egy deka sz.gepet nem kuld, azt megoldod magad alapon megy.
kanyiIskolai rendszergazda (is) vagyok, így van némi rálátásom a dolgokra. Mivel ezt a hsz-t is Ubuntu alól írom, nem mondható rám, hogy egysíkúan látnék. Főleg, mióta megláttam a sebességét az Ubuntunak a Vistához képest. És mégis ellene vagyok félig/meddig. A tanuló gépeken tiszta sor, oda szerintem akár holnaptól feltenném az Ubuntut is, és lehet a tavaszi szünetben meg is teszem. Az irodai gépek más tészta. Minden statisztikai, szöveges értékeléses, tankönyvrendelős program Windows-os. Bármit be kell küldeni az Win-es. Persze Wine-nal valahogy be lehetne konfigurálni, de mégsem az igazi. Tehát véleményem szerint, ha pl. az oktatásban elindulna az átállás, akkor azt a minisztériumokban kellene kezdeni. Van most egy jó kezdeményezés, a továbbtanulási lapok pár éve már webes alapúak, tehát azt már lehet platformfüggetlenül tölteni.
tusi74Igazad van. Nem kell mindenhova az Ubuntut vagy más Unix szerű rendszert erőltetni. Mivel az informatikában alapszabály, hogy a feladat határozza meg a szofvert, amit felrakunk. Az is tény, hogy felső szinten kellene meghatározni olyan formátumokat, amik nem kötöttek egy gyártó rendszereihez sem. Itt például gondolok arra, hogy ne .DOC .XLS formában kérjenek be adatokat, hanem minden szoftver számára kezelhető szabványok szerint. Pl. az EU országaiban már az .ODT-t tették meg alap doksinak, mivel ISO szabvány dokumentum és így már nincs gond azzal, hogy Word helyett OOo Writer-ben, vagy néhány hónap múlva amikor megjelenik, Lotus Symphony-ban szerkeszt a doksiajidat (vagy egyébb más office programban).
Ez ha valahogy beindul még lehet, hogy Európai tendencia lesz. Egyébbként mindegy. Ezzel viszont a felső körökbe is észrevették, hogy van a Windowson kívül is jó op. rendszer. Ideje volt.
most per pill windowson vagyok amikor ezt írom de amúgy ubuntutt szivesebben használok. Nagyon szeretném hogy az ubi is kapjon ebből a pénzből mert megérdemli. Ha valaki tudna segiteni lenne egy kérdésem hogy az a nyamvatt windows nyert már valaha valamien díjjat is??