a mesterLegyen inkább AFK, tekintsük az internetet is valósnak. :D

vadonkanem is mondtam komolyan. nem vagyok nagy fórumozó, így a kedvemet nem tudja elrontani, arra ott van az élet :)

kurruNyugi, nem vagy gyengeelméjű csak mindenkinek másképp szelektál az agya :-) Egyébként csak alátámasztani tudom azt, amit Phace ír, én is kaptam ilyen félválaszokat meg teljesen mellé találatokat is, de már ez utóbbiak alapján is eltudtam indulni felgöngyölíteni a szálakat és tényleg nagy élmény volt, hogy a végeredményt végül is én sakkoztam ki magamnak a kapott ötletek alapján.

BobbahIlyen esetben viszont jobb lenne egy Stackoverflow.com típusú fórum, amiben rangsoroltak a válaszok. Aztán a hozzád hasonló "perverzek" kezdhetik a legutolsó bejegyzéstől. A véleményemet fenntartom: csetelésre használjuk a fórumot, mindenki véleményt akar nyilvánítani, még ha nem kompetens is a kérdésben.

kurruJa, igen, ebben van valami sőt, lehet, hogy már én is szóltam hozzá így témához, bár igyekszem csak olyanba beleszólni, amivel már volt saját tapasztalatom vagy legalább eleget olvastam róla, de a beszélgetős stílus nem maradhat el :-) Ezt a stackoverflow-s utalást nem igazán értem, pedig megnéztem az oldalt, de gyorsan be is zártam, ijesztő volt :-) Közben leesett a stackoverflow :-) nagyot koppant, de nem, jó ez így, ahogy itt van. Én szeretek ide járni, van hogy direkt csak olvasgatni jövök.

BobbahÉn nem átvitt értelemben mondtam a stackoverflow-t: http://stackoverflow.com/questions/7526817/use-of-instance-of-in-java Mindenesetre az általad felfedezett másik értelme is igaz.

kurruAkkor még egyszer belekotyogok, de ez a téma már rég megérett a kukázásra. 1.) Ez egy magyar nyelvű linuxos fórum. Akik ide írnak, tiszteljék meg a fórumot, a tagságot, és az anyanyelvüket azzal, hogy betartják a legalapvetőbb nyelvi és helyesírási szabályokat. Az a fajta igénytelen megfogalmazás, helyesírási hibák tömkelege ami dívik bizonyos körökben felháborító. Csak a topikcímek vannak javítva, de ha visszanézed a számokat, 10 indult topikból 6 javításra kerül. Nem azt mondom, hogy csak abszolút hibamentesen szabad írni, de törekedni kell rá. Ebben segít a helyesírás-ellenőrző is. Ebből a véleményemből nem engedek, akkor sem, ha napi szinten találkozok kreator és mötley crue típusú fórumtagokkal. Az anyanyelvi szabályok betartása felháborítja, de a programnyelvnél természetes. Sajnálja a nagybetűt a mondat elejéről és az írásjelet a végéről, de természetes, hogy a programban kell a lezárásra a ;, a ()vagy a {}. Miért, silabizálja ki a gép is mit akartam írni. 2.) Miért mindig a válaszadó a hibás? A sok topik úgy indul, hogy a kérdező nem írja le a pontos hibaüzenetet. Nem írja le a gépét. Nem írja le amit próbált. Nem is keres megoldást. Nyit egy topikot, idefirkant valamit, aztán várja a varázsparancsot, ami egyszerre meggyógyít mindent. De ha visszakérdez az ember, akkor 10-ből 4 megsértődik. Sokan bio-keresőrobotnak nézik a segítő szándékú fórumtagokat. Még azt sem mindig olvassák el, ami a topiknyitásnál van felírva, és blogokat nyitnak a kérdéseknek. 3.) Több mint 30000 tag van. Ebből alig pár ezer az aktív. Ennek is csak kis töredéke az, aki nem csak olvasgat, hanem ténylegesen megpróbál segíteni. Vagy tudással, vagy közbe kérdéssel, vagy akár goolizással. Kérdem én, hol vannak azok, akik már kaptak segítséget. Meg sem próbálják meghálálni? 4.) Akkor most milyen is az ideális segítő? 24órás készenlét, több programnyelv ismerete, a rendszer legmélyebb bugyraiban is otthonosan mozog, mindig kedves, barátságos, a legelemibb dolgokat is angyali türelemmel magyarázza el hetente akár 15-ször is. Soha nem ad linket, mindig mindent szájbarágósan leír, szó nélkül értelmez a legzagyvább leírásokat. Tökéletes gondolatolvasó, még a gépadatokat is látja, minden leírás és kérdezés nélkül. Soha nem téved. Ha valaki mégis elküldi melegebb éghajlatra, mosolyogva köszöni meg, és kéri, hogy holnap is lépjen fel a kedves fórumtárs.

rapfenHelyesírás: egyetértek. Hülye a kérdező, még értelmesen megfogalmazni sem képes a kérdést: vagy segíts neki, vagy válaszra se méltasd, de ne írjál neki dühből. Ez a véleményem.

rapfenIgazatok van, ezen tényleg nincs mit tovább ragozni, a kérdező is legyen aktív és fogalmazzon érthetően és főleg ne sértődjön meg egy-egy visszakérdezéstől.

kurru(Mert ha ilyet látsz dühös leszel és jól megmondod a véleményed? :D Nem is olyan könnyű nem felülni az érzelmi hullámvasútra, mint azt első hallásra gondolná az ember. Leíratik egy kérdés. A választ várják, szinte azonnal, de nem kezdenek vele semmit, meg sem próbálják, vagy kiderül, hogy nem is az a gond… Vannak dolgok, amiket a kérdező helyet nem tehetsz meg. Pedig tudod, hogy (neked) csak egy fél percbe, pár kattintásba telne. Mit nem lehet ezen érteni?! Most miért kezd el más irányba menni?!… Oda kell figyelni, hogy a kérdés szülte megoldáskényszert a segítő bizonyos esetekben el tudja engedni, de ezt tanulni, gyakorolni kell, és előfordulhat hogy benézi valaki.)

PhaceÉn úgy gondolom, hogy nem mindenki így áll a dolgokhoz, "főleg egy kezdő, lelkes felhasználó számára". Ki indulva abból, hogy a Windows alatt nincs semmi ilyen jellegű probléma (kivétel egy-két esetet), ott mindent a "szájába" kap. Nos Őnekik a Linux kínszenvedés, mivel nem kellett megküzdeniük semmiért. Mos nem azt akarom mondani, hogy Nekik nem való a Linux, hanem azt, hogy meg kell tanulni küzdeni, úgy hozzá állni a dolgokhoz, hogy igenis képes vagyok rá, hogy ezt meg csináljam. Mondom ezt úgy, hogy Nálam az esetek 80%-ában telepítés után semmit sem kell csinálni, minden működik. Ami még fontosabb, hogy a tulajdonos elégedett. Én könnyű helyzetben voltam, mivel a Windows alatt is egyedül birkóztam meg a problémákkal. Így a Linux sem jelentett nagyobb erőfeszítést, csak másképp kellett megoldani. Itt is kellett eleinte segítséget kérnem, most már eljutottam arra a szintre, hogy megpróbálom egyedül megoldani, több-kevesebb sikerrel. Szeretem a kihívásokat.

csuhas32Hát igen, ez is egy kihívás! :D Egyébként jó, ezt meg jegyzem magamnak!

rapfenA kevés infoval kapcsolatban, szerintem gyakran elejét lehetne venni a dolognak, ha lenne egy OLVASSEL téma, mindig a lista tetején (nem tudom, hogy ezen a fórumon megoldható-e), és ott a gyakori problémákhoz leírni, milyen parancs kimenetelekkel kezdje a mondókáját. Tudom is én, pl. partíció gondnál lsblk, df; videokártya, hálókártya bajnál lspci, stb... Vagy akár teljes lshw.

rapfen„mindig kedves, barátságos, a legelemibb dolgokat is angyali türelemmel magyarázza el hetente akár 15-ször is. Soha nem ad linket, mindig mindent szájbarágósan leír” Ez a baj. Egyszer kellene leírni, de jól és részletesen, utána pontosan arra linkelni. Ezt csinálják már mióta a vezető szabad szoftver szakértők. Ott a Szabad út, ott a Linux Akadémia, ott az ESz2K2. Ez legyen a cél, ehhez kellene felzárkóztatni az ubuntu.hu-t. De amíg Htibi sem tudja, hogy ki van az atya becenév mögött, addig ez egy lehetetlen feladat.

UdiIgazad van. Erre lenne jó a Wiki. Azonban valamiért dög nagy csend van. Az én júniusi két ügyetlenkedésem óta, csak Wikista szerkesztése volt. Azért az jó lenne, ha az én írásaimnál magasabb színvonalú cikkek is kerülnének bele. Pár nagy tudású szakember nem ártana. Mind cikket írni, mind kijavítani az esetleges hibákat. Vagy lenne legalább valami, ami egy kis iránymutatást adna arról, amikről érdemes lenne egy kisebb nagyobb cikket összehozni. Valami kis koordináció. Ez a „reggel felébredek és írok valamit” nem sok sikert eredményez.

UdiMost nézegettem a Szabad út oldalát. A „Szabad tananyagok, segédanyagok” résznél a „Webszerkesztés” felirat alatt lévő linket is néztem. Gondoltam, megnézek néhány videót. Sajnos az összes el lett távolítva. Tudom, hogy ezek már nem a legfrissebbek, de ide mutat a link. Azért a linkek sem tökéletes megoldások.