Üdv, egy dokumentáció olvasásába kezdtem bele: http://tldp.fsf.hu/HOWTO/sag-hu/index.html Jó leírásnak tűnik, de felmerültek kérdéseim az olvasottak után. Ezeket szeretném lejegyezni ide, annak reményében, hogy értelmes válaszokat kaphatok, kulturált, értelmes emberektől. Nem igazán tudom hova forduljak ilyen ügyekben, remélem, hogy itt megtűrtök és nem találnak rám a "trollok". Bevezetésnek egyenlőre ennyi, hozzászólásban felteszem majd a kérdéseimet, remélem, hogy lesz itt olyan okos ember aki meg tudja válaszolni helyesen ezeket. Előre is köszönöm a segítséget és az olvasást!:)
Linux rendszeradminisztráció – kérdések
Szia! Miért ne tűrnénk meg..? :) Amúgy jó ötlet, szerintem. Legalább egy helyen lesz egy csomó minden.
Fejezet 4.1 Részletek: Az /usr könyvtár: Az /usr fájlrendszer tartalmazza mindazokat a parancsokat, könyvtárakat, kézikönyv oldalakat és egyéb változatlan fájlokat, amelyek a normális működéshez szükségesek. Az /usr könyvtárban lévő fájlok nem specifikusak egyetlen gépre vonatkozóan sem, s nem is kell megváltoztatni őket normális működés során. Így lehetőség van a fájlok hálózaton keresztüli megosztására, ami nagyon takarékos, hisz ezzel sok lemezterület megtakarítható. (Könnyen lehet több száz megabyte-nyi, vagy akár gigabyte-nyi is az /usr tartalma.) További előny, hogy könnyebb lesz a rendszer karbantartása, mert csak a központi /usr partíción kell az alkalmazásokat frissíteni, nem minden gépen külön-külön. De még helyi lemez esetén is megtehetjük, hogy az /usr könyvtárat csak olvasható módon csatlakoztatjuk, ami csökkenti a fájlrendszer sérülésének veszélyét egy rendszerösszeomlás esetén. Kérdés: Tehát a /usr fájlrendszer létrehozása után a többi rendszer telepítésekor nem kell újra létrehozni ezt, hanem adható neki a már meglévő /usr útvonala? --------------------------------- A /home könyvtár: A /home fájlrendszer tartalmazza a felhasználók home könyvtárait, azaz minden igazi adatot a rendszerben. A home könyvtárak külön fájlrendszerbe való elkülönítése megkönnyíti a biztonsági mentéseket; a többi részt általában nem, vagy csak ritkábban kell elmenteni, mivel ritkábban változnak. Egy nagy /home fájlrendszert esetleg érdemes néhány további fájlrendszerre szétszedni, ami egy plusz elnevezési szint bevezetését követeli meg a /home alatt, mint például /home/students és /home/staff. Kérdés: Itt kicsit zavarban vagyok, mert nem igazán értem, hogy pontosan hogyan is működik a Linux fájlrendszere. Addig világos, hogy a telepített programok csomagokba vannak szervezve. De ezek a csomagok hol tárolódnak? A gyökér rendszer többi részén vagy a lecsatolt /home-ban? Mert ha a legnagyobb méretet a /home kapja, egy kisebb területet a gyökér többi része és ide települnek a progik, akkor előfordulhat, hogy a sok telepítés után ez a rész megtelik. Viszont, ha a /home alá települnek a programok, akkor minden világos. Remélem értelmezhetően tettem fel a kérdést. :)) Ez kicsit még zavaros nekem. (Windowsnál is alapértelmezetten a C-re telepít. Illetve ott kiválasztható a telepítés helye, de a C-n mindig létrehoz valami kis "cuccot" a telepített programoknak is)
A linkelt doksi eléggé öregecske. Azért enyhe fenntartással olvasd a benne szereplő dolgokat. (Trollok mindenhol találhatóak, de csak rajtad múlik, hogy mekkorára nőnek. Vagyis nem kell etetni őket, mert akkor bizony nagyok lesznek. [Már az emlegetésük is segít nekik a növésben. :-)])
MorfyA programok a rendszerbe települnek, de a beállításaikat tartalmazó fájlok a /home-on belül a felhasználó mappájában „tárolják”. Ennek egyik előnye, hogy kinyírt rendszer újratelepítése (ebbe beletartozik a használt programok telepítése is) után visszakaphatod a megszokott (beállított) környezeted, programbeállításaidat. A másik oldalról, ha elbaltázol egy programbeállítást, akkor elég csak a fiókodban lévő beállítófájlokat törölni, átnevezni és legközelebb a kérdéses program tiszta lappal indul.
RitanaTalálkoztam olyannal aki csak kötekedni jött, aztán lehülyézett, segítséget végül nem adott... Nem tudok ezzel mit kezdeni. Keresem a jó olvasmányokat, közben gyakorolnám is a dolgokat valós körülmények között, de néha felbukkannak olyan problémák amiknek nem ismerem a forrását. Ezek után felmerült bennem a kérdés, hogy butaság ezt tanulni? Időpazarlás lenne?
MorfyA csomagok a tárolókban tárolódnak, illetve telepítésük előtt letöltődnek és a rendszer egy adott mappájában tárolódnak. De telepítésükkor a rendszer különböző részeibe pakolásznak, és onnan futnak. Innen tovább a „csomagoknak” már nincs jelentőségük, időszakonként szoktuk törölni is ezt „raktárt” helyfelszabadítás céljából.
HtibiNa igen, próbálkozom. :) És igen, észrevettem, hogy régi, de nem igazán találok tökéletes leírást magyarul, és ugye ebben is rengeteg dolog van ami új. (Annak ellenére, hogy a szöveg régi:D ) Kihagytam ezzel kapcsolatban még egy kérdést. A szöveg a 4.1-es részből, illetve hozzá tartoznak az előzőek is: Noha a különböző részeket fájlrendszereknek neveztük az eddigiekben, nem feltétlenül szükséges, hogy valóban külön fájlrendszereken legyenek. Egy kicsi, egyfelhasználós rendszeren akár egyetlen fájlrendszeren is tárolhatók, ami egyszerűbbé teszi a dolgokat. A könyvtárfa esetleg máshogy is felosztható fájlrendszerekre, annak függvényében, hogy mekkora lemezeink vannak és hogy hogyan foglaljuk a helyet különféle célokra. A fontos az, hogy minden szabványos név működjön, például, ha a /var és az /usr egy partíción van, az /usr/lib/libc.a és /var/log/messages neveknek működniük kell, mondjuk úgy, hogy a /var alatti fájlokat az /usr/var könyvtárba másoljuk és a /var csak egy szimbolikus hivatkozás az /usr/var könyvtárra. Kérdés: Itt a különböző fájlrendszerekre bontást javasolja az írás, ezzel együtt jár az is, hogy külön partíciókra kerüljenek a dolgok. (Ez lenne a lényege, a partíciók) Ez is csak a helyreállításban jelent biztonságot? Tehát mindegy, hogy milyen partíciót használok? Elsődlegeset vagy kiterjesztettet és annak logikai partícióit. Illetve, hogy hány darab winchesteren osztom ezeket el? Jelent extra biztonságot (gondolok it hacker támadásra, de ez elég szélsőséges dolog lehet xd ) az, hogy külön (elsődleges) partíciókon vagy külön vinyókon helyezkednek el ezek? (Nem kérdezek butaságot??? )
MorfyWindowsnál is alapértelmezetten a C-re telepít. Illetve ott kiválasztható a telepítés helye, de a C-n mindig létrehoz valami kis "cuccot" a telepített programoknak is Programja válogatja, van amelyik csak a C-re hajlandó települni, van amelyiknek tökmindegy hova teszed, és nem hoz létre mindegyik valami kis „cuccot” a C-n. Vagyis eléggé változatosak.
MorfyKinek mi a butaság. :-) A Linux mindent „fájloknak” vesz, aztán hogy ezek fizikailag (partíciók) hol vannak, már más kérdés. A lényeg, hogy mikor keresi őket, akkor a „helyükön” legyenek a fájlrendszerében. A rendszer mappáinak külön partíciókra szétszedése nem jelent semmilyen plusz biztonságot, sem támadás, sem helyreállítás szempontjából (ez alól a /home a kivétel, ennek külön partíción tartása sok bosszúságtól menthet meg). A rendszer „klasszikus” mappáinak jól meghatározott szerepe és helye van a fájlrendszerben.
MorfyItt a különböző fájlrendszerekre bontást javasolja az írás Hm... Ezzel a fájlrendszer-dologgal nem vagyok kibékülve, zavaró. Egy rendszeren beül nem lehet külön fájlrendszerekről beszélni. Ez egy fájlrendszer, nem tarom szerencsésnek a megfogalmazást. De az egész doksi mondatonkénti értelmezését nem vállalom, főleg, hogy a kellő tudás töredékével rendelkezem csak. :-(
Ha imádsz ilyen régi doksikat bújni, akkor ki ne hagyd a szabilinuxot se.
Esetleg itt található frissebb. http://szabadszoftver.kormany.hu/sajat-oktatasi-anyagok/