Thortervkicsit OFF Részemről minden elismerésem a Tied! Ezt a melót amit levágtál! Nem semmi. Tökéletesen érthető az írásod, még szakmailag is közel kifogástalan. Teljesen érthetőek a szándékaid, az indoklásaid. Ja! És a feleséged rendkívül szerencsés, hogy ilyen párja van! Biztosan nagyon szereted Őt! Biztosan Ő is megérdemli, hogy ennyit "kínlódj miatta". ON Én is úgy gondolom, ahogyan Te: A Wine, PlayOnLinux párost kéne valahogy teljesen legyalulni, és ezek telepítését elölről kezdeni, mert tényleg úgy tűnik, mintha beragadt volna valami. Az eltávolításkor a purge megvolt mindkét esetben? Nagy segítség lenne, ha lenne egy visszaállítható lemezkép az eredeti teljes tisztaságú linux telepítésről. Félve mondom: ha oda jutsz, hogy újra telepíted a linuxot, (formázást nem el felejteni!!! )akkor gondolj erre! Készíts mentést a rendszerről! aztán ha kész az office is akkor arról is!!! De tudom, kicsit előre szaladtam, bár csak ott tartanánk!

kltEz tökéletesen igaz, de itt most érzésem szerint gyökeresen másról van szó.

ThortervSajna ezek a lapikra (billentyűs tabletek) jellemző a kompromisszum. Olcsó, könnyű, viszonylag gyors és sokáig bírja akkuról. Cserébe a 32GB eMMC hamar elfogy és minden alaplapra integrált, ezért bővíthetetlen. Megoldások: 1. Vissza rá a W10-et, utána minden felesleges gyári programot legyalulni (telepítési fájlokat is, esetleges verziófrissítés után visszaállítási fájlokat szintén), használni az MSO-t, mellé tenni USB-n (sajna csak 2.0) egy külső vinyót, vagy nagyobb pen-t/SD-t és mindent oda menteni, vagy felhőbe. 2. Online MSO használata. Felhős tárolás, nincs helyprobléma. Valóban szűkített a menürendszere, de pl. a helyesírás az venne van minden nyelven (véleményezés menü), meg is néztem az MSO 2016-hoz viszonyítva és ugyanúgy működik. 3. Újrahúzni a linuxot (most már könnyebb lesz, hiszen egyszer már kiszenvedted), rögtön rendszermentést csinálni (Clonezilla, Systemback, stb.) és utána nincs gond a beragadt dolgokkal, ha nem megy újrahúzod a mentésből. Esetleg ki lehetne próbálni más ubuntu alapú disztrókat is hátha azokon nem lenne gond (Zorin OS 15.3 Lite, stb.)

Thorterv"Köszi a segítő szándékot, értékelem, de nagyon megkérnélek, hogy a kioktató stílust hanyagold. . ." Szerintem eléggé irreális az elvárásod mind a gépeddel, mind a linux-szal szemben (megkockáztatom, hogy a windows-zal szemben is). Jó pár éve olyan számítógépeket használok, amelyek már elavultnak tekinthetők. Folyamatosan keresem és használom a célnak még éppen megfelelő legoptimálisabb linuxokat, megoldásokat. Kívánom, hogy az akciód sikeres legyen, de őszintén szólva kicsi rá az esély! Ilyen extra igény esetén alaposan finomhangolt rendszerre ( pl. arch) lenne szükség, de az nagyfokú hozzáértést kívánna. Marad tehát a próbálgatás (ami majd ha nem vezet eredményre, alighanem a linux hibájaként rovod fel!). Fogadd meg a többiek tanácsát: Telepítsd újra a linuxot, készíts mentést. Ha valami félre megy, állítsd vissza a rendszert a mentésből és ugorj neki mégegyszer! Sok sikert! (Bocs, de én nem kívánok ezen az úton veledtartani!) (Annyit még elárulok, hogy léteznek direkt tabletekre készült linuxok is, a puppysoknál [puppylinux magyar oldala] olvastam róla tapasztalatokat. Azért nem ajánlottam eddig, mert természetesen nem a microsoft office futtatására készítették! Én most olyan gépeken használok Hubipuppy-t, amelyeken már nem működik a CD olvasó, USB-ről nem bootolható [dehogynem, csak kell hozzá a Plop boot manager floppyról!] mindössze 1 GB rammal, ősrégi, de már a 64 bit-et támogató AMD processzorral. Viszont nekem megfelelnek a linuxos megoldások [a freeoffice-hoz is tölthető le - attól, hogy alapból még nincs benne - szótárfájl, ahogy írtam is].)

kltklt! Igen, ezt én is tudom és amikor elkezdtem használni anno a linuxot én értékeltem is az előnyeit (még most is amúgy), hogy az ember nem külső szemlélő a saját számítógépénél (néha még rendszergazda jogokkal is). És láthattad fentebb, hogy megvolt a szándék az alternatív szoftverekre (nem is kicsi), pech, hogy pont ebben a fontos részben nem sikerült a dolog.

ThortervOFF Nem hiszem, hogy kioktatás lett volna a szándék. :) Mindössze arról van szó, hogy ez egy linux fórum, ezért érthető előnyt élveznek a szabadszoftveres megoldások, így alapból erre terelődnek a javaslatok is. Én a szabályt erősítő kivétel vagyok, hiszen "Windows-t használok. Ráadásul hármat."

sömikesömike! Köszönöm kedves írásod, nagyon jól esett. És így igaz, megérdemli. :-) On Próbáltam, a wine+playonlinux-ot újratelepíteni, purge is megvolt, sajnos nem változtatott az eredményen. Gondoltam a backupre is az Office-os kínlódás előtt (már csak megszokásból is), csak kicsit patt helyzet volt, mert a laptop helyhiánya miatt arra nem akartam beállítani a backupot, egy épp rendelkezésre álló pendrive-val meg órák alatt sem jutott sok eredményre. Külső vinyó erre a célra meg sajnos most nem állt rendelkezésre. De hát igen, attól még az észrevételed teljesen jogos. És amikor többedszer futottam bele a dologba és tudatosult bennem, hogy sehogysem tudok neki "tiszta lapot" összehozni, akkor belémvillant, hogy 1x megyek el kicsit könnyebben valami felett, az nem kicsit bosszulja meg magát. Össze kellett volna hozni azt a biztonsági mentést. :-( Nem tudom, hogy lesz-e időm, energiám újrakezdeni a telepítést - sajnos a sima telepítés után még jópár dologgal nagyon meg kellett küzdeni, hogy minden funkció működjön - de ha igen, akkor nem lehet kérdés a backup, persze.

tenkestenkes! Természetesen. :-) Semmi bajom a szabad szoftveres megoldásokkal, sőt. Üdítően hatnak az embernek néha a többi mellett. Ha ilyen megoldással sikerült volna megoldani a kérdést, az csak még jobb lett volna. Lehet, hogy rossz tipp - de elsőre arra gondoltam, hogy talán kicsit reálisabb egyetlen MS programot működésre bírni, ami már elvileg másnak is sikerült, mintha a szabad szoftvertől irreális/nagyon speciális dolgokat várnék el. De amúgy nem gondoltam azt sem, hogy a szándék kioktatás lett volna, csak a komment hangneme eléggé olyanra sikeredett, ami ugye nem esik jól az embernek, pláne ha nem ad okot rá.

ThortervMielőtt újra telepítenéd a Lenovot! Érdemes elgondolkodni azon amit tenkes írt! Nevezetesen a 3-as pontra gondolok. Felmerülhet, hogy disztró-wine -office telepítő kombináció a probléma gyökere, nem pedig a beragadt információ. Hisz tudjuk jól azt az üzenetet végsősoron emberek írják. Azt is írhatnák, hogy: kiskutya. Tehát: Van egy linuxos géped. Próbáld meg arra feltelepíteni. Tégy fel Virtalboxot, és arra telepíts különféle disztrókat, amire az office-t is feltelepíted. Leszűröd mely esetben működik, mely esetben nem. Persze tudom, hogy a hardver is beleszólhat, de ha azt tapasztalod, hogy nálad sem minden esetben sikerül, akkor az egy jó kiindulási alap, hogy mikkel próbálkozz a Lenovón. Segítséget máshogyan is tudsz kapni tőlünk. Van itt az oldalon egy remek "szolgáltatás" , ez pedig az Ubuntu segítők térképe. Itt kereshetsz hozzád közel lévő emberkét, aki hátha tud segíteni, akár csak a backup-ban is. (pld.: Van megfelelő mennyiségű szabad tárkapacitása) Menü-> Közösség-> Térkép. közvetlen link: http://ubuntu.hu/map/ Aztán simán az lehet a vége, hogy asszonykának venni kell egy normális gépet. Már elnézést, hogy így a végén le "nemNormális"-oztam a Lenovot, de felháborítónak tartom, hogy ilyen cuccokat egyáltalán el mernek adni. Megjegyzem a 128GB-os SSD-vel árult gépekről is ez a véleményem.

kzprogkzprog! Köszönöm a jókívánságokat, bár előző kommentedhez hasonlóan ebben is egy kicsit több az üröm, mint az öröm, miután rögtön utána leírod, hogy kicsi az esély a sikerre. Igaz, olyan nagy esély nincs a sikerre, de valószínűtlenebbnek éreztem Linuxot telepíteni egy olyan gépre, amire a források alapján sokaknak nem is sikerült, mert annyira problémás. (usb-bootolás nuku, sőt a processzor alapból még a linux disztribúcióval sem kompatibilis, azt is át kellett alakítani egy módszer segítségével és még utána bootoltatni egy olyan gépen, ami erre nem hajlandó. Nem is beszélve a "csak külső bilentyűzetet fogad el" és "nincs hang" problémákról, stb.) Ennek ellenére ezeket sikerült abszolválni, aztán, hogy a többivel mi lesz, az már más kérdés. De ha ezek előtt lennék és ezekre írnád, hogy irreális az elvárásom, abszolút elfogadnám, mert ez egy vesztett csatának is tűnt elsőre is. De az hogy ha már ezek összejöttek és lényegében csak egy Office telepítés maradt (amit ráadásul előttem már jópáran megoldottak), azt őszintén szólva nem értem, miért lenne irreális elvárás. Nem is beszélve arról hogy nincs itt elvárás. Meg kell oldani egy konkrét feladatot. Vagy sikerül, vagy nem. :-) Én is nagyobbrészt használt számítógépeket használok egyébként, csak azért egy nagyon kicsit újabbakat. Viszont kellemetlen ismét a nagyfokú hozzáértés hiányát olvasni - bár igaz, én írtam korábban, de akkor sem illik ismételgetni - így nem igazán bánom, ha nem tartasz velem. Amiatt ne aggódj, hogy én bármit a Linux hibájának rónék fel, mert igaz, hogy az élet úgy hozta, hogy nincs igazán Linux tapasztalatom (bár mindenkinek el lehet kezdeni, még ha már nincs is főiskolás korban és el is kell akkor valahol), de villamosmérnöki + számítógép-hálózati szakmérnök diplomával tudom helyén kezelni az ilyen dolgokat. De ez ugye egy nem műszaki beállítottságú embertől nem várható el, ha csak a korábbi mondatomra írtad.

ThortervNekem a maximum a 2013-as MSO volt, amit működésre tudtam bírni a linuxon (ubuntu alatt), de valójában nem használtuk/juk, mert kellemetlenségeink voltak vele (hogy ez most a wine hibája vagy más, azt nem tudom: néha csak úgy bezárult és elveszett a dokumentum egy része). Maradunk a linuxos megoldásoknál. Nem azért, hogy elvegyem a kedved, de megeshet, hogy sikerül felküszködni és látszólag kiválóan teszi a dolgát és mégsem lehetsz majd elégedett teljesen (valami nem úgy fog működni, mint windows alatt)!

sömikesömike! Ó, erre még nem gondoltam, köszi, logikusan hangzik. Úgy érted, érdemes lenne megnézni, hogy egy másik gépen is nem hozze-e esetleg ugyanezt az eredményt a Lubuntu+wine+Office2016? Sry, hogy értetlenkedek kicsit, de az alvásidőm tart a 0-hoz és kicsit kezdi megbosszulni magát. :-D Ha véletlenül lesz időm, meg fogom próbálni, de sajnos az is valóban sanszosan hangzik, hogy egy ilyen problémás hardver ebbe is simán beleszól, ahogy a korábbi dolgokba is. Köszi szépen a backup ajánlatot is és a segítséget is persze. Nem történt semmi, ezt még ő is érzi, hogy annyira sokáig nem lehet húzni a dolgot, bő +1 évet tippeltem így neki a gépére, ha véletlenül sikerülne is megcsinálni, mert ez a 30GB tényleg kriminális.

Thorterv"De az hogy ha már ezek összejöttek és lényegében csak egy Office telepítés maradt (amit ráadásul előttem már jópáran megoldottak), azt őszintén szólva nem értem, miért lenne irreális elvárás." A klasszikust idézve: "Vannak eredményeink, de majd kiküszöböljük őket!" Sajna a linux elég sok próbálgatásból áll. Nehéz megtalálni a hardver/OS/app harmonikus hármasát. Lehet, hogy egy adott gond megoldódik, de az alkalmazott megoldás teljesen kizárhatja egy újabb feladat elvégzését. Összetett a rendszer, egyszerűen nem lehet átlátni. Ezért javasoltam, hogy talán nem is a Lubuntu hegesztése az egyszerűbb út, hiába jutottál el 90%-ig, hanem keresni egy disztrót, ami eleve 90%-ról indul.

tenkes"Cserébe a 32GB eMMC hamar elfogy és minden alaplapra integrált, ezért bővíthetetlen." Azért nem teljesen. Elvileg 64 GB-ig (vagy 128 GB-ig) lehet bele rakni microSD-t. A Lenovo Forums-on azt írják a témaindítóban, hogy 64 GB-ig támogatott, de több felhasználó is írja, hogy működik benne a 128 GB-os microSD kártya is. Hogy egy microSD kártya mennyire jó és megbízható az adatok tárolásán kívül programok és játékok telepítésére és futtatására, az már egy másik kérdés. Van egy felhasználó (Narj), aki azt írta (2016.08.21-én), hogy neki van egy 128 GB-os SD kártyája, amit nem formázott NTFS-re, hanem exFAT-on hagyta, és az összes adata és programja az SD kártyán van, és a beépített tárhelyen 15 GB szabad hely van. Egy másik felhasználó (mlgoodson) azt írta (2017.01.29-én), hogy neki hónapok óta van egy 128 GB-os SanDisk Ultra microSDXC UHS-I kártyája, NTFS-re formázva és könyvtárként van felcsatolva, szóval úgy néz ki, mintha a C:/ meghajtó része lenne, és remekül működik. A Dropbox és a Google Drive tartalmát, illetve néhány programot is tárol rajta, amit kevésbé gyakran használ. Egy hajszálnyit lassabb, mint a belső meghajtó, de nagyon közel van hozzá sebességben. A vélemények alapján szerintem érdemes lehet beruházni egy microSD kártyára.

XplosiveÉn is szinte egyértelműnek vettem, hogy nem alkalmas programokhoz a microsd sebessége. De azt vajon hogy csinálja az a felhasználó, akinek csak 15 GB van a beépített tárhelyén? Az milyen oprendszer? Adattároláshoz viszont tényleg érdemleges ezek szerint SD kártyát venni - bár arra egy pendrive is jó lehet, gondolom adatmennyiség-függő, kicsit biztos gyorsabb az SD elérése. A feleségem gépénél valószínűtlen, hogy komoly nagyságú, vagy mennyiségű fájlról lenne szó és sajnos a laptop alpproblémáján nem segít. Hacsak nem lehet közel processzorsebességgel oprendszer telepítésre és üzemeltetésre igénybe venni. :-)

ThortervA Raspberry Pi tudtommal eleve SD kártyáról futtatja az operációs rendszerét. Az Ask Ubuntu fórumon azt írják, hogy néhány számítógép képes a beépített SD kártyaolvasóról bootolni, de a számítógépek többsége nem. A legtöbb számítógép képes bootolni USB-s SD kártyaolvasóról. Bizonyos kártyaolvasók tudnak bootolni, bizonyos kártyaolvasók nem. És bizonyos kártyaolvasók csak bizonyos számítógépen képesek bootolni, és más kártyaolvasók csak más számítógépen képesek bootolni. Az esélyek USB 2-vel jobbak, mint USB 3-mal.

Xplosive[OFF] "Az esélyek USB 2-vel jobbak, mint USB 3-mal." Azt hittem, ez a bootolás a BIOS-tól függ. Szerintem minél újabb egy gép, annál jobb a BIOS-a. És mivel az USB3 újabb az USB2-nél, számomra az lenne logikus, hogy az USB3-as gépek bootképességei is jobbak a régiekénél. Egy dolgot viszont tapasztalat (és zsigeri érzések) alapján állítok: az USB3-as SD-olvasók strapabíróbbak az USB2-eseknél. Gyakran írok-olvasok SD-kártyát, és az USB2-es adapterek évente kihullottak, elromlottak. Mióta beruháztam 3 USB3-as olvasóra, azóta az az egy, amit használok, még nem akart elromlani.

a mesterNekem jelenleg egyáltalán nincs vele tapasztalatom. Csak sudodus Ask Ubuntu-n írt válaszának egy részét idéztem.

XplosiveEgy kicsit már engem is kezd érdekelni a dolog. Ebbe még rendesen nem volt időm belegondolni (meg utánaolvasni), de lehet, hogy kicsit utánamegyek majd. Viszont ha szinte egyértleműen lutri (vagy nem is lehetséges) a gépet bootoltatni microSD-ről (majd esetleg kiderül), mi lehet a helyzet azzal az esettel, ha a gép normál SSD-jén van egy kis Linux, ami bebootol és azon az OS-en van a kártyaolvasó program, amivel manuálisan betöltenénk a ténylegesen használt operációs rendszert, ami az SD kártyán van? Majdnem mint egy Live "CD", csak ez ténylegesen alakítható lenne. Elvileg működhetne, nem? Attól eltekintve persze, hogy körülményes megoldás két operációs rendszert betölteni egymás után, ráadásul a másodikat manuálisan kell. De hát szegény ember vízzel főz. :-D (a laptopra gondolok)

ThortervÉn a /-t hagynám a gép belső tárhelyén viszont a /home nagy részét (Dokumentumok, Képek, Zene, ilyesmi) megpróbálnám symlinkkel kitenni az SD-re.