Tegnapig az Ubuntu 20 verzója volt.Letöröltem,telepítettem a 22.04 LST verziót.Mindkettő rendszernél a gép bekapcsolása után a következőt írta ki: Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in Select Boot device and press a key és a villógó kurzor.
Újra inditottam a gépet megynyomtam az F2 és beléptem a biosba.Ott csak a dvd lejátszót érzékelte mintha nem is lenne merevlemez benne,mert azon van az Ubuntu.Többször újra inditottam és a sokadik inditás után a biposban megjelent a Toshiba merevlemez.Erre ráklikkelve elindult az Ubuntu.Hogy hogy nem érzkeli a gép a merevlemezt ? Hónapokkal ezelött internetezés közben eltünt a kurzor vagy lemerevedett a gép és csak a gép isditógombjával tudtam kikapcsolni semmi mással még a ctrl alt delete gombokkal sem.Ez egyre sürübben jelentezett.Úgy gondolom kivülről benyulnak a gépbe.Mondjuk a goggle.Azért töröltem a 20 változatot,mert úgy gondoltam abban lehet az inditáskor tapasztalható merevlemez eltünés.De most az új 22 Ubuntunál is van az inditáskor..Lehet,hogy a számítógép merevlemezébe tettek be valami jelet,hogy károkat,nehézséget okozzanak.
Tovább kisérleteztem és egy éve nem használt merevlemezt tetem be amin az Ubuntu 20 van.Ugyanúgy a betöltéssel kínlódik a számítógép.Ebből arra következtetek,hogy nem az operációs rendszerbe nyúltak,hanem az alaplapon a BIOSba.Hogy miért ? Talán,mert a you tubéról letöltöttem pár dokumentum filmet.Ma órákat töltöttem,hogy be tudjak lépni,mert állandóan lefagyott a gép,a kurzor és előszerettel írta: Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in Select Boot device and press a key és a villógó kurzor.Talán a ebben a büntető kis prógramban van egy időmérő és talán ha egy ideig nem lépek be letellik a büntetés ideje.Nektek mi a véleményetek,jártatok e már így ?
A számítógép nem bootol
[törölve]
- Szerkesztve
Ez így még elég sokminden lehet.
De inkább tűnik HW hibának, talán alaplap vagy kábelek csatlakozók, vagy talán BIOS reset vagy update, ilyesmiket néznék.
A SMART adatok mit mondanak a lemezre?
BIOS elem nincs lemerülve?
Vedd ki és zárd rövidre egy ollóval fél percig az alaplapon.
Elromlott a gép, vidd el szerelőhöz, vagy vegyél helyette másikat.
Köszönöm a válaszokat.A gép alaplapját 2020 nyarán cserélték akkor át is nézték.Az alaplaphoz ki kellett cserélni a processzort is.Intel Core I3 -ra. Bios elem jó.Most például elsőre simán beléptem a gépbe.A merevlemezek is 2020-ban lettek vásárolva Toshiba.Volt elötte Western Digital,de 4 - 5 év alatt meghibásodott és a Toshibáról jókat olvastam.A SMART kiolvasására képes szoftvert hogyan lehet megnyitni ?
Még azt szeretném mondani a feleségemnek a gépe a másik szobában van Windows 10 operációs rendszerrel.Egy hálózaton vagyunk.Nála is már legalább fél éve jelentkezett előbb,mint nálam a kurzor lefagyás vagy eltűnése.Nála is csak a gép kikapcsolása volt a lehetőség az újra indításra.Feleségemnek az inrterneten ajánlottak védelmi programokat amit ő nem kért,azóta van a lefagyás.
Nem értek nagyon a számítógéphez ezért inkább fizikai lemez cserélgetéssel próbálgatással jövök rá mi lehet a hiba.Szerintem kívülről nyúlnak a gépbe.
[törölve]
- Szerkesztve
Ott a baj, hogy Toshiba!
95% biztos vagyok benne, hogy rossz.
Az a legalja, a legrosszabb minőségű merevlemez.
Volt olyan, hogy kihoztam a boltbol zsír újjan és még aznap vihettem vissza, mert otthon amikor kibontottam és kipróbáltam csak kerregett kattogott alig olvasta a rendszer.
Amiket másoknál szoktam cserélni lemezeket is szinte mindig kivétel nélkül csak Thosibát cserélek.
Nagyon ritka amikor más gyártótól kell cserélnem.
Az alábbi módszerrel ellenőrizheted állapotát rootként, nem sudozok:
wget https://www.claudiokuenzler.com/monitoring-plugins/check_smart.pl
chmod +x check_smart.pl
És nálam pl az sda-t ami sata így kell:
:~# ./check_smart.pl -d /dev/sda -i sat
OK: Drive Samsung SSD 860 QVO 1TB S/N S4CZNF0N584249V: no SMART errors detected. |Reallocated_Sector_Ct=0 Power_On_Hours=3604 Power_Cycle_Count=985 Wear_Leveling_Count=10 Used_Rsvd_Blk_Cnt_Tot=0 Program_Fail_Cnt_Total=0 Erase_Fail_Count_Total=0 Runtime_Bad_Block=0 Reported_Uncorrect=0 Airflow_Temperature_Cel=27 Hardware_ECC_Recovered=0 UDMA_CRC_Error_Count=0 Total_LBAs_Written=17851972783
- Szerkesztve
Kékfelhő A SMART kiolvasására képes szoftvert hogyan lehet megnyitni?
Ubuntuban is kell lenni "Lemezek" alkalmazásnak. https://ibb.co/cQgK00p
Fent a 3 egymás alatti pontot ábrázoló ikonra kattintva. a legördülő menüben található a
"SMART adatok és öntesztek" menüpont.
Erre kattintva jelennek meg a "Lemezek" bal oldali menüjében kiválasztott lemez SMART adatai.
https://ibb.co/ZgqYpcK
Erről készíts képernyőfelvételt, és pl. erre a képernyőmegosztó oldalra feltöltve,
https://imgbb.com/
a kapott linket másold be a válaszodba.
[törölve]
Ja azt elfelejtettem írni, hogy a smartmontools legyen fent előtte.
apt install smartmontools
Légyszi ne köszönésre használjátok a témacímeket, hanem a probléma rövid összefoglalására.
[törölve] Ott a baj, hogy Toshiba!
https://www.backblaze.com/b2/hard-drive-test-data.html
Itt elég jó és elég nagy merítésből leszűrt tapasztalatok láthatóak (felhőszolgáltatás, kifejezetten végfelhasználói HDD-ket használnak, de nyilván a nagyobb kapacitásúak közül)
Az adatokból többek között az jön le, hogy ugyanazon gyártó neve alatt futó termékek sokszor megtalálhatóak a legjobb és a legrosszabb hibarátájú HDD-k között is, ugyanabban az évben.
Írtad, hogy nálad ez a tapasztalat, de kíváncsi lennék, hogy jellemzően milyen HDD paramétereknél jellemző ez (méret, sebesség), melyiket érdemes elkerülni?
- Szerkesztve
tenkes Ezt anélkül hogy vennél mindből legalább 100 darabot nem lehet megmondani. Nekem most minden HDD-m legalább 10 éves, de az ég adta világon semmi garancia nincs rá, hogy ha ilyet veszel, akkor nem fog egy hét múlva megpukkanni.
Plusz elég rossz tanács mostanában, hogy X gyártótól ne vegyél HDD-t, mert összesen három gyártó maradt a piacon: a Western Digital, a Seagate és a Toshiba.
Kékfelhő Szoftveres hiba itt elég nehezen elképzelhető, hiszen írtad, hogy 2 gépen. ill. W10-en és Ubuntun is megfigyelhető a jelenség.
Az eltérő rendszerek miatt a kártékony szoftverek sem valószínűek.
Valamilyen közös pontot kellene keresni, pl azonos hardver, pl. már írták a HDD-ket, vagy valami külső ok, pl. gyakori áramszünet, ami szép lassan hazavágja a tápokat, majd az alaplapot, stb, stb.
Ugyanakkor közös pont lehet az üzemeltetés is, ezt sem érdemes kizárni.
meskobalazs Arról nem is beszélve, hogy talán 2 igazi gyártó maradt, a Seagate és a Samsung (a Toshiba Samsung belül). Nekem is van 6 féle (ami 2) lemezem, mindegyik teszi a dolgát.
Csupán arra voltam kíváncsi, hogy van-e olyan sorozat ami kirívó.
tenkes OFF: Ez az infó honnan van, hogy a Toshiba az a Samsung része. Legjobb tudomásom szerint a Samsungot konkrétan kivásárolta a Seagate.
[törölve]
- Szerkesztve
Mindegy melyik melyiknek a része, akkoris mindegyik más.
Nekem csak a Thosibákkal vannak tapasztalataim, mást nem nagyon cseréltem sehol.
Számomra ez a legalja, még a zsír újat is aznap vissza kellett vinnem a boltba.
Mint régen a Maxtor.
Ez kb olyan lehet mint, hogy a Skoda Oktávia az = Volkswagen Passat, alkatrészek is passzolnak.
Mégis a Skodából kihagytak ezt-azt olcsóbb legyen, de a 2 autó ugyanaz.
Szóval lehet ugyan attól a gyártótól másik gyárban sokkal jobb vagy rosszabb minőséget gyártani ugyan abból.
@tenkes
Még annyit tennék hozzá, hogy amiket cseréltem a legtöbbje 2,5" méretű lemezek voltak laptopban.
Amit vissza vittem aznap is egy ilyen volt csak külső usb-s 1 terrás Thosiba.
Szerintem mindegyik 5400 RPM-es volt.
Meg ha jól tudom a Thosiba a legolcsóbb is mindközül.
meskobalazs Igazából csak megnéztem a külső Toshiba vinyóm adatait és belül Samsung.
[törölve]
tenkes Igen, mostanában talán a Toshiba a legjobb ár/tárhely arányú HDD.
Ez így volt 2014-ben is amikor visszavittem azt a vacak Thosiba-t.