klt Nyitva voltak közben a műszerek?
Mindannyiotoknak: Emese vagyok, de nem annyira.
Amiket betűztem, még a belassult FF leállítása előtt szoktam csinálni. Ezt be is írtam. Most legutóbb is ezt tettem.
Annyit tudtam kibogarászni, hogy belassult FF mellett nem voltak koppanásig kiterhelve az erőforrások.
Azt is megírtam, hogy három évtized alatt jó gyakorlatot szereztem gép építésben, karbantartásban. Jobban bízok magamban, mint más javító cégekben, emberekben. Jópár igen keserves tapasztalat alapján vagyok így ezzel. Sokat javítottam mások után.
Természetes, hogy benne van a pakliban a hardver hiba is, különösen az új és az idős kategóriájú szerkentyűknél.
Anno járt az a szlogen is, hogy hibátlan program nincs, csak olyan amelynél még nem bukott ki a bug.
Komoly korlátom a nyelvismeret hiánya és az a memória gondom amiből a nyelvismeret hiányom is adódik. Jobb híján nevezzük ezt a divatos megnevezéssel, diszlexiának. Azért Ubuntu, mert ezt találtam leginkább magyarítottnak és azért a ragaszkodás, mert nyűgi az újabb és újabb verziókhoz való alkalmazkodás. Könnyen lehet, hogy egy Debián, vagy egy mint, vagy valami más hibátlanul futna. Az xfce felületre való áttérés sem ment simán a Gnome után.
tenkes A snap (flatpak, stb.) egyáltalán nem őrültség
Többször felvetetem magamban és másutt is (itt is), hogy egy egy változtatás (fejlesztés) hozott-e annyit, mint amennyit elvett. Az updatelés és a függőségek kezelése a snap előtt is (jól automatizáltan) megoldott volt.
Azt is felvetettem párszor, hogy kategória különbség van a programozási megtakarítás és a számtalan felhasználó összegzett (többlet) ráfordítás igénye között. A szabad rendszerek elvileg a felhasználói szempontok szerintiekre kihegyezettek (nem befolyásoltak üzleti (egyéb) érdekek által).
Még egy kérdés a végére. A bedöglött (zombi) folyamatot miért nem törli automatikusan a rendszer? Jól gondolom, hogy (normál körülmények között) nem éled újra?