Nagy Gyula A hangszórót érő kérdés az, hogy mi veszi el az erőforrásokat

Senki sem fogj tudni megmondani, mert semmilyen információ nincs róla, ill. semmilyen hibalehetőség nem lett egyértelműen kizárva:
1, Hardver nincs karbantartva.
Ez egy tizenéves gép tizenéves alkatrészekkel, kosszal és betonná száradt pasztával. Nem tudni mennyi az újkori hőmérsékleti határérték, ahol a throttling kezdődik (talán 61 fok), de egy biztos, hogy már nem annyi. (a CPU/GPU egy dolog, de az egyéb alkatrészek, az alaplapon és a tápban, ennyi idősen már garantáltan nem annyi terhelést bírnak, mint új korukban)
Az az elvárás, hogy a gép úgy működjön ahogy megteremtették, de a kötelező karbantartások (2-3 évente) nincsenek elvégezve, 100%-ig biztos, hogy a hardver így már nem látja el megfelelően a feladatát.
2, Memória nincs tesztelve
A memóriagondok nehezen megfoghatók és nem következetesek. Épp ezért van a memtest, ami egy stressz-teszt és hosszú ideig (jellemzően este indítják, reggel megnézik mire jutott) kell futtatni ahhoz, hogy jó eséllyel ki lehessen jelenteni, nincs gond a memóriákkal.
3, A snap, mint ok nincs kizárva
A snap (flatpak, stb.) egyáltalán nem őrültség, számos előnye van, pl. egy app fejlesztése és telepítése kevésbé függ az OS korától, fajtájától, telepített elemeitől, mivel az app csomagja tartalmaz mindent, amire neki szüksége van. Ennek persze van erőforrás oldalon ára, épp úgy, ahogy egy családi egyterű is többet fogyaszt, mint egy városi kisautó. Az FF normál verziója nem lett kipróbálva, így nem lehet tudni, van-e különbség.
4, A telepített szoftverek nem lettek kizárva.
Nem tudni milyen szoftverek fuitnak még a rendszeren kívül, így azt sem tudni, azok hogy viselkednek. Ennek legegyszerűbb módja egy tiszta telepítés lenne, csak frissítéssel, semmi mással. Az FF is előre telepített formában, kegészítők és minden nélkül jelentkezik-e a jelenség.
5, Az OS és a FF, mint ok, nem lett kizárva.
Egyetlen nap alatt ki lehetne próbálni, hogy egy teljesen másik disztró, és egy másik böngésző, hogyan terheli a gépet, és jelentkezik-e a hiba. Ezzel a hardverre, az OS-re és a böngészőre is lenne használható tapasztalat.
6, Egyetlen adat sincs a hiba pillanatáról.

Gyakorlatilag semmi sem lett kipróbálva, amit a srácok javasoltak, mert szerinted az nem valószínű, mert annak így, vagy úgy kellene működnie. Szíved joga, de akkor nem értem, miért a közösségtől várod a megoldást. Senki sem tudja orákulumként megmondani a hiba okát, csak kizárni lehet a lehetőségeket, így eljutva arra, hogy ez egy egyedi hiba, vagy tényezők összessége, ami hibát eredményez.

tenkes Senki sem tudja orákulumként megmondani

De azért próbálkozunk!
    Mint az úttörők: RENDÜLETLENÜL! 😃

klt Mint az úttörők: RENDÜLETLENÜL! 😃

Szeretnék egy szelfit rólad abban a pillanatban, mikor meglátod a 17 oldalas reslog.txt tartalmát egyszerű szövegként beküldve!
      A pillanat, amikor nem csak a TosHIBA döbben le! :-D

• klt válaszolt erre.
      • klt kedveli ezt.

klt RENDÜLETLENÜL!

Hogy mennyire, arra bizonyíték az utóbbi idők, de az idei év biztosan legnagyobb terjedelmű (hozzászólásban és időben) témája (pedig a mellékblogokat nem is vettem hozzá) 🙂

• klt kedveli ezt.

csuhas32 Valami ilyesmi lesz.

Komolyra fordítva, rögtön a végére ugranék, és onnan nézném visszafele, mert nyilván nem az elején lesz az érdekes rész. És számítok rá, hogy hosszú lesz, ezért is mondtam, hogy gúglidrájv, mega, pastebin, sötöbö...

klt Eddig minden mindig ide jött szövegként. Számolok vele, hogy ezzel is így lesz. Igyekszem majd gyorsan kóddá átlényegíteni, ha úgy alakul, de ahhoz muszáj gépnél lenni.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Páran követjük csak a témát szerintem, ha pár óráig itt marad a bővített kiadás, talán belefér.
            De azt tudom, htibi ugrik az ilyenekre 🙂

lala2 Igen, de a te géped működik, és jól. És ez fahéj, ugyi?
            Amott XFCE van, nem tudom, abban is van-e érzékeny sarok?
            És ha egyszer erőforrás híján akadozás kezdődik, akkor szerintem ez a váltás is nehézkes lesz.

klt
              Igen fahej ... nem ajanlasnak szantam, csak egy kis bemutatonak.

klt Nyitva voltak közben a műszerek?

Mindannyiotoknak: Emese vagyok, de nem annyira.
              Amiket betűztem, még a belassult FF leállítása előtt szoktam csinálni. Ezt be is írtam. Most legutóbb is ezt tettem.
              Annyit tudtam kibogarászni, hogy belassult FF mellett nem voltak koppanásig kiterhelve az erőforrások.
              Azt is megírtam, hogy három évtized alatt jó gyakorlatot szereztem gép építésben, karbantartásban. Jobban bízok magamban, mint más javító cégekben, emberekben. Jópár igen keserves tapasztalat alapján vagyok így ezzel. Sokat javítottam mások után.
              Természetes, hogy benne van a pakliban a hardver hiba is, különösen az új és az idős kategóriájú szerkentyűknél.
              Anno járt az a szlogen is, hogy hibátlan program nincs, csak olyan amelynél még nem bukott ki a bug.
              Komoly korlátom a nyelvismeret hiánya és az a memória gondom amiből a nyelvismeret hiányom is adódik. Jobb híján nevezzük ezt a divatos megnevezéssel, diszlexiának. Azért Ubuntu, mert ezt találtam leginkább magyarítottnak és azért a ragaszkodás, mert nyűgi az újabb és újabb verziókhoz való alkalmazkodás. Könnyen lehet, hogy egy Debián, vagy egy mint, vagy valami más hibátlanul futna. Az xfce felületre való áttérés sem ment simán a Gnome után.

tenkes A snap (flatpak, stb.) egyáltalán nem őrültség

Többször felvetetem magamban és másutt is (itt is), hogy egy egy változtatás (fejlesztés) hozott-e annyit, mint amennyit elvett. Az updatelés és a függőségek kezelése a snap előtt is (jól automatizáltan) megoldott volt.
              Azt is felvetettem párszor, hogy kategória különbség van a programozási megtakarítás és a számtalan felhasználó összegzett (többlet) ráfordítás igénye között. A szabad rendszerek elvileg a felhasználói szempontok szerintiekre kihegyezettek (nem befolyásoltak üzleti (egyéb) érdekek által).
              Még egy kérdés a végére. A bedöglött (zombi) folyamatot miért nem törli automatikusan a rendszer? Jól gondolom, hogy (normál körülmények között) nem éled újra?

Nagy Gyula Azt is megírtam, hogy három évtized alatt jó gyakorlatot szereztem gép építésben, karbantartásban.

Ezek szerint min. 3 évente, ahogyan kell pasztáztál és rendesen szétszedve kitakarítottad a gépet, fújással, ecsettel, ha kellett izopropil alkohollal? Mert nekünk csak annyit írtál, hogy kívülről sikerült csak megfújatni.

Nagy Gyula Az updatelés és a függőségek kezelése a snap előtt is (jól automatizáltan) megoldott volt.

Megoldott volt, de, mint mindenen ezen is lehet tökéletesíteni, vagy épp egyszerűsíteni. A snap bizonyos felhasználás esetén ebben is előrelépés, mert az app és az OS így nem együtt mozog az időben, nincs ilyen kényszer, mégis tudnak egymással működni, külön ütemben frissülni, valamint nincs egy app az adott disztróhoz és függőségeihez kötve, vagy a felhasználó extra tudására szorulva.
                Ez van ahol jó, van ahol nem, de mivel szabadon választott, ezért nincs is vele gond. Minden esetre egyre több disztrónak van konténeresedő változata.

Nagy Gyula . Az updatelés és a függőségek kezelése a snap előtt is (jól automatizáltan) megoldott volt.

Lószart volt automatizált!
                  Amit a repóból kapsz, az neked automatizáltnak tűnik, de valójában az "igazítást", amiről beszéltem, elvégezték a repo karbantartói.
                  Pölö, ha Ubuntu 22.04-be telepíted ppa-ból a firefoxot, akkor valaki a firefox binárisát a forrásból előállította az Ubuntu 22.04 dev-libjei alapján. Neked ezzel nem kell foglalkoznod. Viszont az ilyen bináris nem biztos, hogy futni fog Ubuntu 24.04-en majd (lehet, hogy igen, de nem biztos).
                  Ha fogsz egy ilyen tar.bz2-t, és abból kibontva használod a binárist, ott viszont neked kell meggyőződnöd róla, hogy a rendszeredben benne vannak az igényelt függőségek, hacsak az a bináris nem valami static-build.
                  (Szerintem még ez is jobb, mint a snap...)

Tehát lényegében, a teljesen korrekt megoldás, hogy minden rendszerre lefordítjuk a forrásból a hozzávaló binárist.
                  Snap csomagot viszont csak egyet kell csinálni, és az minden rendszeren menni fog, ahol van snap.
                  De ez igaz a flatpak-re is, meg az appimage-re is...
                  Ettől még mindig rühellem a snapet.

Nagy Gyula belassult FF mellett nem voltak koppanásig kiterhelve az erőforrások.

Hát akkor vagy nem néztünk minden erőforrást, vagy valami sz@r...

Nagy Gyula A bedöglött (zombi) folyamatot miért nem törli automatikusan a rendszer? Jól gondolom, hogy (normál körülmények között) nem éled újra?

Leírtam. A parent process (amelyik indította) nem hajlandó észrevenni, hogy a zombi kipurcant. Akkor fog eltűnni a zombi, ha a parent process kilép.

Szerk.: https://askubuntu.com/questions/111422/how-to-find-zombie-process
                  Megkerestem neked.

tenkes Ezek szerint min. 3 évente,

Ha igen, akkor ezt a tényt nem osztottad meg velünk. Ha nem, akkor ennek nagyon ideje lenne már, nem elfelejtve, hogy a karbantartatlan évek extra amortizációját ezzel sem lehet semmissé tenni.

tenkes Ezek szerint .....

A legjobb belátásom szerint csinálom és van alapom a jó belátáshoz. A gépemet annyira szétbontottam, hogy szemrevételezést tudtam csinálni. Emellett a résbe befért a porszívó csöve, ki tudtam fújatni a hűtőrendszert. Az eredményt a proci (mag) hőmérséklet változása megmutatta. Ezt megírtam. Azt is, hogy a szerelést szilikon zsírral csinálom, ami nem szárad ki, amivel nem romlik a hőelvezetés. vannak más "örök életű" lehetőségek is. Ilyen például, a ráragasztás is. Lehet tippelgetni, miért tönkremenő lehetőségeket alkalmaznak.

tenkes Megoldott volt, de ...

Továbbra is igaz amit írtam. A felhasználót továbbra is az érdekli, hogy jól használható gépe legyen a lehető legolcsóbban. Amikor a kedvenc gépét akarja használni, miért érdekelné a program hordozhatóság?
                      Számomra a többi is evidencia amit írtam. Szóba került a FF és a Google böngésző. Úgy is, hogy az utóbbinak a fejlesztését üzleti érdekek mozgatják. Várhatóan addig lesz jó ameddig valós konkurenciája van. Ugyanez a beszélgetés elhangzott az operációs rendszerek esetében is. Arról is volt latolgatás, hogy a Linuxok miért réteg szoftverek.
                      Leagyamenteztetek amikor elmondtam a következtetésemet.

tenkes Minden esetre egyre több disztrónak van konténeresedő változata.

Tanulságos az üzleti és szabad rendszerek összehasonlítása is, különös tekintettel a nem feltétlenül felhasználói érdekeket szolgáló feltűnően nagy hasonlóságokra.
                      Az számítógépekben már maga a hardver is logikai hálózat és mint ilyen, (tárgyiasult) szoftver. A mai számítógépek leginkább célszámítógépek hálózata programmal, RAM-mal és processzorral.
                      Ezek fölött minden már emuláció, emulált felületekkel. Ezek réteg szerkezetben és úgy, hogy van ahol a felsőbb rétegben futó valamik (program processz, stb.) rétegeken átlépve belenyúl az alsóbb rétegbe. Nekünk még azt tanították, hogy a réteg szerkezet azért van, mert jó és nem jó (bajt okozhat) a rétegeken való átnyulkálás.
                      A következő a logikán túl a kőkemény szakmaiság, hogy egy egy konstrukció mennyire átlátható és összességében mennyire hatékony, ezzel (a szakemberek számára) mennyire jól diagnosztizálható és javítható. Végső soron mennyire jó Mari néninek.
                      Az is kérdés, mennyire szabadon választott ha a lényegesekben mindegyik lényegében egyforma. És ez nem csupán a számítástechnika esetében igaz. Vagy ezzel, vagy azzal kell fizetned, de fizetned kell. Kinek miből van több. Pénze, ideje, tudása. Nálam szerencsés, hogy megmaradt a (gyermeki) kíváncsiság a miértek megtalálásához is. Emellett ott van a javító segítő szándék is. Nem csupán a közvetlen saját érdekem nézése.
                      Remélem, a masinkámnál is kiderül mi okozza a problémát. Az sem baj ha az egész gyorsabbá, hatékonyabbá válik.
                      Tudom, érdemes feltennem és megtanulnom a legkisebb gépigényű konzervet.

tenkes

Nagy Gyula Pasztázva könnyen lehet, csak a gyárban. Tisztítva pár évvel ezelőtt.

Nagy Gyula Ezt megírtam. Azt is, hogy a szerelést szilikon zsírral csinálom, ami nem szárad ki, amivel nem romlik a hőelvezetés. vannak más "örök életű" lehetőségek is.

A processzort kezelted szilikonzsírral vagy még most is a gyári paszta van rajta?

Nagy Gyula Remélem, a masinkámnál is kiderül mi okozza a problémát. Az sem baj ha az egész gyorsabbá, hatékonyabbá válik.
                          Tudom, érdemes feltennem és megtanulnom a legkisebb gépigényű konzervet.

klt Vaktában kaptál már egy rakás tippet, mik okozhatnak ilyen tüneteggyüttest.
                          A hűtés, fogjuk rá, rendben.
                          Nem tudjuk még earlyoom beválik-e? (Ha igen, akkor se szó, se beszéd bezáródó rókáról jöna következő riport)
                          Nem tudjuk, bevált-e a steril profilú böngésző?
                          Nem tudjuk, hozott-e javulást a snap mentesítés?
                          Nem tudjuk, róka helyett Chromium (nem Chrome!!!) beválik-e?

Nagy Gyula Az eredményt a proci (mag) hőmérséklet változása megmutatta.

Csökkent a procihő, amiről legfeljebb egy szervizes tudná megmondani, hogy egyébként egy ilyen korú hardvernek rendben van-e. Egyébként azért pasztáznak hozzá való pasztával, mert annak egy kicsit jobb a hővezetése, és az időszakos csere, ami egyben ellenőrzés is, egyszerű és olcsó. Nem örök, csak hatékony. A ragasztás pedig tényleg örök, de annyira, hogy még a CPU pár perces cseréje is egy leányálom lesz tőle.
                            Még mindig nem kaptunk arra egyértelmű választ, mikori a pasztázás. Ha, eredeti, akkor az hibától függetlenül, garantáltan nem ok.
                            Örök dolgok pedig nincsenek, amikor az ellenállások eldisszipálják az értéküket és a kondik is elmásznak, magyarul az alaplap és a táp instabillá válik, nem nagy vigasz hogy a szilikonzsír még puha, igaz a használata miatt akárcsak 1% hűtés (és ezzel gép élettartam) ment a levesbe.

Nagy Gyula Amikor a kedvenc gépét akarja használni, miért érdekelné a program hordozhatóság?

Mert pl. könnyebb neki egy kattintással telepíteni, mint fordítással és függőségek felkutatásával tölteni az időt? A különböző fejlesztőknek meg nem kell ugyanazt 10 féle rendszerre illeszteni, hanem a szabvány ezt biztosítja?
                            A többség nem a gépet használja, hanem feladatot old meg vele. Azért mert neked van egy felhasználói igényed, másnak még lehetnek más preferenciái.

Nagy Gyula Remélem, a masinkámnál is kiderül mi okozza a problémát.

Ez egyre valószínűtlenebb, mivel minden feltett lényegi kérdésre csak a fenti eszmefuttatások érkeznek válaszul. Amíg nem vagy hajlandó konkrét válaszokat adni és konkrét lépéseket tenni az ügyben, addig a megoldás megtalálása lehetetlen.

klt Lószart volt automatizált!

Én felhasználóként néztem, nézem. Arra nem látok rá, hogy a tároló frissítését a szakemberek mennyire automatizálták.
                              Arról csak halvány vélelmeim vannak, hogy a felhasználói felület mögött mi mennyire ésszerűen van megoldva. Frissíthetőség szempontjából is. És platform függetlenség szempontjából is.
                              Ezt hasonlónak látom, mit azt, hogy mi nem működik a frissítés után akár azzal az indokkal is, hogy régebbi X évesnél és az az üzletpolitikánk, hogy csak eddig biztosítunk szoftveres támogatást. Belefutottam abba is, hogy a régebbi gépeknél nem volt USB boot. És "természetesen" nem adtak ki hozzájuk ezt tudó újabb biost. Amikor megpróbáltam komolyan utána járni akkor a kereső először üresben megfuttatott. Aztán jöttek a szex oldalak, végül a vírus támadás. Nem csupán itt mutatták meg, hogy van ami előttem zárt terület.

klt Hát akkor vagy nem néztünk minden erőforrást, vagy valami sz@r...

Az, hogy csak az FF lassult be mutatja, hogy az erőforrások elosztásban van a probéma. A helyzet rögzítéséhez jól tudtam használni a terminált és tudtam a mentéshez szövegszerkesztőt is indítani.

Ok. Megnéztem. A parent szülőt jelent. Jelen esetben olyant ami nem figyelt eléggé a gyermekre.
                              Akkor már csak ezt a szülőt kell megtalálni.

tenkes a karbantartatlan évek extra amortizációját ezzel sem lehet semmissé tenni.

A géppisztolyaink a gyakori karbantartásoktól koptak el. Minden karbantartás mozgatással, többlet terheléssel jár.
                              Sok munkát adott a letört madzagok visszaforrasztása is. Különösen azok amelyek nem az én szerelésem közben szakadtak le, így nehéz volt megtalálnom, honnan szakadhatott le. Sok bosszúságot okoztak a rögzítő bütybütyök letörései is. Az időben haladva keményedők egyre jobban törnek. És van olyan is ami nem szedhető szét sérülésmentesen.

Nagy Gyula

Nagy Gyula Az, hogy csak az FF lassult be mutatja, hogy az erőforrások elosztásban van a probéma. A helyzet rögzítéséhez jól tudtam használni a terminált és tudtam a mentéshez szövegszerkesztőt is indítani.

Ez éppenhogy az ellenkezőjét mutatja annak, mint amire tévesen következtetsz. Az erőforrások elosztása jól működik, hiszen tudtál szövegszerkesztőt, terminált, stb. nyitni.