lala2 Köszönöm.
Futtathatóvá kellett tennem.
Chrome OS Flex, mert igazából ez is egy linux!
Nagy Gyula Ugyanezt használtam, ez a legújabb stable változat.
- Szerkesztve
csuhas32 Szerintem ez nem a Flex, és már abban sem vagyok biztos, hogy az áruház mókolható a Flex-re, annyi biztos, hogy nem mókolok. Közben tovább kutakodtam és erre jutottam:
https://www.youtube.com/watch?v=RJK8dssqWd8
- Szerkesztve
tenkes A bejelentkező képernyőn az mondta, hogy Ő a
Chrome OS flex. Persze hamiskodás is lehet benne.
Ki lehet próbálni, másikkal is flexel-e.
Ezt találtam. Regisztrációt kér.
https://www.linuxadictos.com/hu/chrome-os-flex-sustituir-macos-windows.html
Nagy Gyula csuhas32 kollégának reagáltam a linkelt videóra
- Szerkesztve
Egy kis videó az operációs rendszerekről, ahol a ChromeOS is feltűnik és a végére egész jó helyet foglal el.
https://www.youtube.com/watch?v=B7fVOW-zNQI&t=241s
+egy másik egy kicsit más nézőpontból és számokkal:
https://www.youtube.com/watch?v=lUgOBP2eTG4
A rendszer kiírta, hogy sérült lehet, kérjek javítást. Megtettem. Javított, majd nem indult el a rendszer.
A Gparteddel töröltem. Tizen partíció volt benne. Volt Root1 és root2 is benne. Partíció átfedés is volt. Legalábbis ezt mondta a Gparted.
Törlés közben úgy kiakadt, hogy újra kellett indítanom a gépet.
A segédprogramjával (balenaEtcher-1.18.11-x64.AppImage) újra telepítettem.
Azóta cca. azt csinálja amit az első telepítéssel.
Rém lassan és összeomlásokkal.
Nagy Gyula Törlés közben úgy kiakadt, hogy újra kellett indítanom a gépet.
Nagy Gyula újra telepítettem.
Azóta cca. azt csinálja amit az első telepítéssel.
Rém lassan és összeomlásokkal.
Gyanakodnék a letöltés hibájára, mert ha a képfájl, amit kiírsz az Etcher-rel már eleve hibás, akkor abból jó telepítés sosem lesz.
Ha Linux lenne, mondanám, ellenőrizd az iso-hoz tartozó md5 hash-t. Nem tudom, a flexhez adnak-e ilyet?
Nagy Gyula Vagy az lehet, amit klt kolléga gyanít, vagy tényleg annyira régi a CPU/GPU a gépben, hogy az már problémákat okoz.
- Szerkesztve
A fél terrás Hdd-men összenyomtam az Ubuntus és a Xubuntus partíciókat, így felszabadítottam egy szép nagy területet. Ezután elindítottam a Chrome OS telepítést.
A telepítő magasan tett mindenre. Ledúrt a lemezről mindent. Telepített egy jó rendszert ami az eddigiek szerint jó gyorsan fut. Frissített is egyet.
Még ki kell tapasztalnom. A linux fejlesztői részt is.
A lemez partíciót Pen rendszerről megpróbálom megrövidíteni és rátenni egy Xubuntut.
Ha particionálatlanul hagyom, akkor oda telepít?
Vagy hogy mondjam meg neki, hová telepítsen?
Megpróbáltam. A Crome csinált egy halom partíciót. Amikor megpróbáltam a nagy (munka) partíciót GParteddel átméretezni, jelezte a gondját és az egész lemezt leparticionálta.
Úgy számítsatok, a Chrome OS menthetetlenül a teljes lemezt bekebelezi.
Nagy Gyula A Flex hivatalosan nem támogatja a dual boot-ot, ennek ellenére, rákeresve sok ilyen videó van a neten, érdemes kipróbálni.
A partíciókra a pendrájvon is láttam érdekességet. Volt partícionáló program, amelyik egyáltalán nem látta, volt amelyik 8-10 minimális méretű partíciót is látott a lemez elején, volt amelyik csak egyet. Ez utóbbival, azt az egyet megszüntetve, már a többi sem hozta azt a 8-10-et.
Mivel gondot nem okozott, nem foglalkoztam vele. (egyébként a fő partíciót egyik sem tudta átméretezni.)
tenkes Nagy vicc, a GParted látszólag törölte a HDD-t, de nem.
Bekapcsoltam a gépet és elindult a Chrome OS.
A keresésben, tanulásban erősen akadályoz az angol tudásom hiánya.
Nagy Gyula "GParted látszólag törölte a HDD"
Messziről jött ember azt mond, amit akar.
Számodra úgy tűnt, hogy törölte. Mert azt akartad hinni, hogy törölte. De hogy mi történt valójában, mire pipáltál, mire kattintottál, mit okéztál le, nem tudhatjuk.
Úgy tűnik, a Gparted egymást átfedőnek érzékelte (látta) azt amit a Chrome csinált.
A pendrájvnál az Ubi 22-tes Gpartedje (verziója) kiakadt, de törölte.
Ha egy bináris állomány sima felírásával létre lehet ezt hozni, akkor talán ezen a módon törölni is lehet.
Nagy Gyula
Alapesetben a lemez kezelése kétlépcsős folyamat:
- Egy particionáló programmal létrehozod a partíciókat. Mented a módosított partíciós táblát.
- Formázó programmal létrehozol filerendszereket a partíciókon.
Ezek után lesz(nek) használható meghajtó(i)d.
A poén a dologban, hogy egy belakott lemezen a partíciós tábla törlése nem töröl adatot. Ha van mentésed (leírtad papírra) a partíciós tábláról, akkor azokat az adatokat visszaírva ugyanúgy használható tovább a lemez. Minta mise történt volna, pedig imádkozni se kellett.
A partíciós tábla csak egy excel-tábla: számokat írsz rublikákba. Szerencsés esetben odafigyelsz, milyen számokat irkálsz. Ha random dobálózol, lyukak vagy átfedések is lehetnek. Igen.