klt A hebrákolás az teljesen más, az rendben van!

A rendszer kiírta, hogy sérült lehet, kérjek javítást. Megtettem. Javított, majd nem indult el a rendszer.
A Gparteddel töröltem. Tizen partíció volt benne. Volt Root1 és root2 is benne. Partíció átfedés is volt. Legalábbis ezt mondta a Gparted.
Törlés közben úgy kiakadt, hogy újra kellett indítanom a gépet.
A segédprogramjával (balenaEtcher-1.18.11-x64.AppImage) újra telepítettem.
Azóta cca. azt csinálja amit az első telepítéssel.
Rém lassan és összeomlásokkal.

Nagy Gyula Törlés közben úgy kiakadt, hogy újra kellett indítanom a gépet.

Nagy Gyula újra telepítettem.
    Azóta cca. azt csinálja amit az első telepítéssel.
    Rém lassan és összeomlásokkal.

Gyanakodnék a letöltés hibájára, mert ha a képfájl, amit kiírsz az Etcher-rel már eleve hibás, akkor abból jó telepítés sosem lesz.
    Ha Linux lenne, mondanám, ellenőrizd az iso-hoz tartozó md5 hash-t. Nem tudom, a flexhez adnak-e ilyet?

Nagy Gyula Vagy az lehet, amit klt kolléga gyanít, vagy tényleg annyira régi a CPU/GPU a gépben, hogy az már problémákat okoz.

• klt válaszolt erre.

tenkes

tenkes annyira régi a CPU/GPU a gépben, hogy az már problémákat okoz.

A rém lassúságot el tudom hinni emiatt. Az összeomlásokat, partíciók kutyulását kevésbé...

A fél terrás Hdd-men összenyomtam az Ubuntus és a Xubuntus partíciókat, így felszabadítottam egy szép nagy területet. Ezután elindítottam a Chrome OS telepítést.
      A telepítő magasan tett mindenre. Ledúrt a lemezről mindent. Telepített egy jó rendszert ami az eddigiek szerint jó gyorsan fut. Frissített is egyet.
      Még ki kell tapasztalnom. A linux fejlesztői részt is.
      A lemez partíciót Pen rendszerről megpróbálom megrövidíteni és rátenni egy Xubuntut.
      Ha particionálatlanul hagyom, akkor oda telepít?
      Vagy hogy mondjam meg neki, hová telepítsen?
      Megpróbáltam. A Crome csinált egy halom partíciót. Amikor megpróbáltam a nagy (munka) partíciót GParteddel átméretezni, jelezte a gondját és az egész lemezt leparticionálta.
      Úgy számítsatok, a Chrome OS menthetetlenül a teljes lemezt bekebelezi.

Nagy Gyula A Flex hivatalosan nem támogatja a dual boot-ot, ennek ellenére, rákeresve sok ilyen videó van a neten, érdemes kipróbálni.
        A partíciókra a pendrájvon is láttam érdekességet. Volt partícionáló program, amelyik egyáltalán nem látta, volt amelyik 8-10 minimális méretű partíciót is látott a lemez elején, volt amelyik csak egyet. Ez utóbbival, azt az egyet megszüntetve, már a többi sem hozta azt a 8-10-et.
        Mivel gondot nem okozott, nem foglalkoztam vele. (egyébként a fő partíciót egyik sem tudta átméretezni.)

tenkes Nagy vicc, a GParted látszólag törölte a HDD-t, de nem.
          Bekapcsoltam a gépet és elindult a Chrome OS.
          A keresésben, tanulásban erősen akadályoz az angol tudásom hiánya.

tenkes Nehéz kenyér ez.

A virtuális gépen a dd-zett (virtuális)merevlemezről elakad a boot legacyban és UEFI-ben is.
            Kiírtam a lemezképet dd-vel egy Sandisk pendrive-ra, aztán néztem néhány percig a Plymouth-ot.
            Találtam egy 16 GB-os Kingston pendrive-ot, ezt még megpróbálom...

Nagy Gyula "GParted látszólag törölte a HDD"
            Messziről jött ember azt mond, amit akar. 🙂

Számodra úgy tűnt, hogy törölte. Mert azt akartad hinni, hogy törölte. De hogy mi történt valójában, mire pipáltál, mire kattintottál, mit okéztál le, nem tudhatjuk.

Úgy tűnik, a Gparted egymást átfedőnek érzékelte (látta) azt amit a Chrome csinált.
            A pendrájvnál az Ubi 22-tes Gpartedje (verziója) kiakadt, de törölte.
            Ha egy bináris állomány sima felírásával létre lehet ezt hozni, akkor talán ezen a módon törölni is lehet.

Nagy Gyula
              Alapesetben a lemez kezelése kétlépcsős folyamat:

• Egy particionáló programmal létrehozod a partíciókat. Mented a módosított partíciós táblát.
              • Formázó programmal létrehozol filerendszereket a partíciókon.
                Ezek után lesz(nek) használható meghajtó(i)d.

A poén a dologban, hogy egy belakott lemezen a partíciós tábla törlése nem töröl adatot. Ha van mentésed (leírtad papírra) a partíciós tábláról, akkor azokat az adatokat visszaírva ugyanúgy használható tovább a lemez. Minta mise történt volna, pedig imádkozni se kellett.

A partíciós tábla csak egy excel-tábla: számokat írsz rublikákba. Szerencsés esetben odafigyelsz, milyen számokat irkálsz. Ha random dobálózol, lyukak vagy átfedések is lehetnek. Igen.

Nagy Gyula "Ha egy bináris állomány sima felírásával létre lehet ezt hozni, "
              Ha jól emlékszem, dd-vel kefélted felül a lemez tartalmát. 0-tól, tehát a partíciós táblát is.
              És nem sima felírás volt, hanem sudo. A rendszegazda pedig mindig tudja, mit csinál 🙂

Így megfogalmazva az elmúlt 23 évben még nem írtam le:
                A rendszertelepítés haladó feladat.

No kérem, pici sikerélmény a Kingstonról sikerült a mini PC-men bebootolnom. Ez a masina csak legacyt tud, mindenesetre Chrome OS Flex live alól küldöm ezt az üzenetet.

a mester Megint megszólalt bennem a kisördög.
                Hol, mikor, miben ki valójában a rendszergazda. Nem csupán az ámítástechnikában.
                A középfokú szoftver üzemeltető tanfolyáson úgy nagy vonalakban elmondták, hogy az első fiókban található, hogy adott recept szerint honnan kezdjen tovább olvasni és végrehajtani. Aztán a DOS-ban a partíciók nagy betűkkel jelzett meghajtók. Ezekben vannak a formattálással létrehozottak. A fájl allokációs táblázat amelyben megvannak a fájl nevek és az, hogy hol kezdődnek, melyik szektorban van a következő darabka és így tovább.
                Részletesebben már nem. A többi már segédprogramok használata volt.
                A direkt címre írásba sem mélyedtek bele.
                A dd-nél is (gondolom) meg lehet adni, hogy honnan kezdje.

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula

A saját gépeden a rendszergazda te vagy.
                  Az enyémen én.
                  Aki Windowst használ, annak ott megoszlik, mert van egy majdnem rendszergazda, meg az MS.

Nagy Gyula A dd-nél is (gondolom) meg lehet adni, hogy honnan kezdje.

Sosem volt rá szükségem, de azt hiszem, jól gondolod.
                  man dd

Kimenetéből részlet:

seek=N skip N obs-sized blocks at start of output
                   skip=N skip N ibs-sized blocks at start of input

klt Nem ennyire egyszerű.
                    Szerintem annyira amennyire képes vagyok formálni és használni a rendszert.
                    Még a grafikus felületeket sem ismerem közel sem teljesen.
                    A terminálos lehetőségeket mégkevésbé.
                    Arró pedig csak nagyon ködös fogalmaim vannak, hogy mi mehet a felszínek mögött. Hogy mit mivel és hogyan csinál.
                    Visszatérve a Chromehoz. Megnéztem, filmet hogy játszik le.
                    Iso fájlt nem kezel az amit a chrome áruházból le tudtam tölteni. A .avi-t szaggatottan (ugrálva) játssza.
                    Valóban a flex, mert az OS áruházból nem enged telepíteni. Legalábbis, a nagy gépre nem.
                    Valószínűleg nem fogok tovább erőlködni vele.
                    Ha másképp nem megy, mit írjak a terminálba, hogy lenullázza az Mbr-t és a partíciós táblát?
                    Van egy sanda gyanúm, hogy kicseszésből csinálták ilyenre. Gondolom sokan fennakadtak rajta. Ezért is csináltak videót a telepítő (pen) újra használhatóvá való tételéről.