Na, tényleg kíváncsivá tettél.
Feltettem egy Debian 12 netinstall segítségével egy alap Debiant. A taskselben még a system utilities -t is kinyomtam, tehát egy parancssort kaptam csak.
Feltettem rá: gdm3 gnome-terminal gnome-online-accounts nautilus gnome-keyring.
Gnome alatt egyszer ledobott, de újra megadtam, és utána jó volt, és csatolta.
Feltettem még: xfce4 thunar xfce4-screenshooter
ÉS a képek tanúsága szerint megy.
VAlamit elkutyulhattál, tehát a műveleteidet kell visszacsinálgatni, amig jó nem lesz, és kevesebbet variálni. Illetve ha mégis variálsz, utána csekkolni lépésenként, hogy mi rontja el. Más módon nem tudod leszűkíteni, hogy mi kever be, és visz az erdőbe..

Silent_Bob "Néhány esetben a sudo teljesen felváltotta a superuser bejelentkezését az adminisztratív feladatokhoz, leginkább a Linux-disztribúciókban, pl. a Fedora vagy Ubuntu rendszereknél, s ugyancsak megjelenik a macOS-ben is."

Ezért én inkább maradok a saját véleményemnél: ubuntus hülyeség.

BÚÉK!

a mester
    Nekem pl az automake -es dolgokhoz kell. Nem megy sudo nélkül. (SUSE alatt a devel_basis cuccok, ha még így hívják) 1-2 helyen úgy néz ki de facto szabvánnyá vált

Silent_Bob Bár nem akarok beleszólni, hogy mit csinálsz, nem értem, hogy miért kell egy oprendszerre 2 asztali környezet.

Xfce-t akartam, de elfér alapon a net install telepítőnél benn hagytam a pipát a Gnome felületnél is.
    Aztán kaptam hideget, meleget a fórumtársaktól, hogy a kettős felületet már az Ubuntunál is megszívtam.
    Ezután telepítettem egy csak Xfce-set is. Amikor ezzel is gondok voltaka a fórumtársak úgy látták, megint elfakezűsködtem valamit. Ezután jött a működővé tétel. Még mindig nem teljesen jó. Amikoz rendszergazda módban (terminálból) indítok valamit (fájlkezelő, szövegszerkesztő), még mindig nyühög, hogy az Xfce solgáltatásokhoz nem tud hozzáférni. De már működik.
    Tegnap találtam egy olyant, hogy van a Debian csomagban egy grafikus program is egyéb felületek mellé telepítéséhez. Ez (számomra) azt jelenti, hogy a felületválasztós módinak (elvileg) működnie kell. Azt nem tudom, az alap beállításokat miért nem csinálja meg automatikusan minden feltelepített felületre.
    https://owlhowto.com/how-to-install-xfce-on-debian-12/

Nagy Gyula
      Abban van igazság, hogy nem jó ötlet 2 felületet is felpakolni. Össze tudnak dolgok akadni. A drive esetében viszont ez nem esélyes, ezért furcsálltam a dolgot.

Nagy Gyula Amikoz rendszergazda módban (terminálból) indítok valamit (fájlkezelő, szövegszerkesztő), még mindig nyühög, hogy az Xfce solgáltatásokhoz nem tud hozzáférni. De már működik.

Ez nagyon rossz ötlet. Mert ilyenkot a root tulajdonába adod az elindított program konfig fájljait. Ezt inkább ne tedd. Ha mégis megtetted, akkor a chmod paranccsal add vissza a te tulandonodba.
      Pl. nautiust indítasz rootként terminálból:
      chmod usered -R ~/.nautilus

Nagy Gyula Tegnap találtam egy olyant, hogy van a Debian csomagban egy grafikus program is egyéb felületek mellé telepítéséhez. Ez (számomra) azt jelenti, hogy a felületválasztós módinak (elvileg) működnie kell.

Igen, elvileg. De arra nincs garancia hogy a közösen használt konfigfájlokba bekavar e, valamint + hibalehetőséget viszel a rendszeredbe, és fölöslegesen hízlalod azt. + minél inkább "egyedire" alkimistáskodod a rendszered, annál kisebb eséllyel fognak tudni itt segíteni, valamint a disztrib készítői is elsősorban arra fordítanak figyelmet hogy a tipikus felhasználási módoknál működjön.
      Tehát igen, elvileg mennie kell, de gyakorlatilag ki tudja, hogy mit barmol el.
      Játékra jó az ilyen, de én nem erőltetném, mert használni is akarom a PC -t nem csak javítgatni a szétfúrt oprendszert.

Silent_Bob
        Én a helyedben feltennék egy nekem tetsző disztribet. Utána szokásommá tenném, hogy minél kevesebbet fúrkálok bele, és tartanék egy játszós HDD -t az ilyenekre. Nekem is van ilyenem.

Nagy Gyula
        Melyik konfigfájlt?
        fentebb írtam, hogy a chown paranccsal vissza tudod adni a tulajdonodba.
        De akár rekurzívan ki is adhatod a home/felhasználódnak.
        Tehát:
        sudo chown gyula -R /home/gyula
        és helyettesítsd be a gyula helyére, ami a felhasználód

Silent_Bob Ez nagyon rossz ötlet. Mert

Azért csináltam, mert alapon a tisztán Xfce-re telepített rendszer csak a gyökértől volt hajlandó működni. Nekem pedig védett konfigurációs fájlokat kellett átírnom. Olyant is tettem, hogy egy másik rendszerből tettem meg ugyanezt. Ehhez is rendszergazdai jogosultság kellett. Durva, hogy a tiszta Xfce telepítéshez kézzel kellet hozzáadnom azt a Gnome készletet amellyel megjelentek amik kellettek a rendszerhez.
        Köszönöm az állományok tulajdonbavételének módját is.
        Nyilván használni akarom a rendszert. De emellett kiismerni, megtanulni is. Szerkezeti szint mélységben is, hogy képes legyek legózni is. Az illúzió, hogy a legó elemek belsejét is megismerjem.
        Jelenleg a használathoz is van pár feltelepített rendszerem. Xubuntu, Mint és a Debianok. Tehát, nem maradok gép nélkül akkor sem, ha komolyan elcseszek valamit.

Nagy Gyula Azért csináltam, mert alapon a tisztán Xfce-re telepített rendszer csak a gyökértől volt hajlandó működni.

Ez mit jelent, hogy gyökértől? Nekem semmi ilyen gondom nem volt.

Silent_Bob Ez mit jelent, hogy gyökértől?

Már keveredik a két rendszer bennem. Ami biztos, hogy nem telepítette a GNOME alap csomagot. Ezt kellett feltelepíteni, hogy legyen szoftverek, felhasználó kezelés és nem tudom, még mi (a beállítások menüben). Volt olyan gond is, hogy a gugli felhőben nem nyitotta meg a PDF állományokat. Már arra sem emlékszem, hogy ezt mi gyógyította meg. De ez is itt van ebben a fórumban.
            Talán az jobb meghatározás, hogy azok nem működtek amihez máshol bekérte a jelszót. Ezt az ablakot nem nyomta ki.
            Vagy talán ez is csak a két felületes rendszerben volt?

Nagy Gyula Amikor ezzel is gondok voltaka a fórumtársak úgy látták, megint elfakezűsködtem valamit.

Ne haragudj, de olyan dolgok tudnak nálad keresztbefordulni, amik máshol pöc-röff mennek.

Nagy Gyula Már arra sem emlékszem, hogy ezt mi gyógyította meg. De ez is itt van ebben a fórumban.

Nem baj, én emlélkszem, mert 15 percnyi bandzsítást követően megtaláltam. Az apparmor (alapértelmezetten) hibás túlságosan restriktív evince-re vonatkozó konfigurációja volt az oka.
              Evince lecserélése, vagy apparmor megbirizgálása megoldja...

Nagy Gyula Már keveredik a két rendszer bennem.

Nna. Ezért jó tisztába tenni a dolgokat, és szót fogadni @csuhas32 javallatainak.

Nagy Gyula Tegnap találtam egy olyant, hogy van a Debian csomagban egy grafikus program is egyéb felületek mellé telepítéséhez...
                https://owlhowto.com/how-to-install-xfce-on-debian-12/

Ami a linken van az a taskel, ugyanaz, ami a netinst telepítőjében is szerepel.
                Ennek így ugyanaz lesz az eredménye, mintha amúgy telepítenéd.
                De mindegy is, szerintem mindenki azt ugatja itt neked, hogy két komplett felület egymás mellé nem a legszerencsésebb, még nem kaptál olyan véleményt, hogy kasa, csináld.
                (Próbálom nem informatikailag érzékeltetni, nyilván bele lehet kötni: A festékboltban is lehet többféle és több színű festéket kapni, mind megveheted, de azért senki nem állítja, hogy ha egy falra felkened a zöld, a sárga és a piros festéket egyszerre vagy egymás után, akkor az baromira jól fog kinézni. Ha meg összekeversz egy vízbázisú meg egy olajfestéket...
                A közértben is lehet kapni egy csomó különböző élelmiszert. Ha veszel lisztet, tojást, zsemlemorzsát, krumplit, olajat, kakaóport, tejet és búzalisztet, majd a vendégeknek feltálalod a csokoládéba forgatott, olajban sült karajt és mellé a tejben forralt liszt-zsemlemorzsa keveréket összesütve tojással, lehet, hogy nem lesz túl nagy sikere.
                Pedig lehetett volna ezekből az alapanyagokból egy bécsi szelet hasábburgonyával, majd desszert: kakaóporral szórt tejbegríz menüt is összedobni.)

Nagy Gyula Xfce felületet akartam... Aztán kaptam hideget, meleget a fórumtársaktól, hogy a kettős felületet már az Ubuntunál is megszívtam.

Állj! Állj! Állj!
                Amikor neked a szarvason GNOME asztali környezeted volt, akkor én tutira azt javasoltam, hogy tedd fel az xfce4 és xfce-goodies csomagokat!
                Ne nevezzünk már mindent egységesen környezetnek! Nagyon nem mindegy, hogy csak egy környezetet vagy egy egész asztali környezetet teszünk fel!
                Két komplett asztali környezetnek (Desktop) általában vannak ugyanarra szolgáló eltérő beállító-alkalmazásai.
                De vegyük csak a DM-eket. Az Xfce desktop a LigtDM-et használja, a GNOME (desktop) a gdm-et.
                Xubuntu desktop: fájlkezelő Thunar,...
                GNOME desktop: fájlkezelő Nautilus,...
                Eltérő lehet két asztali környezet energiagazdálkodásért, képernyővédőért felelős alkalmazása...
                Amit én javasoltam ott csak GNOME beállítóalkalmazásaid voltak eleve és azok is maradtak, nem kértem a teljes asztali környezet telepítését, így az Xfce nem rántotta magával a Thunart, a LightDM-et,... Az Xfce-be bejelentkezve is a Nautilus volt a fájlkezelőd.
                Egy rendszeren én továbbra is az egy asztali környezetet javaslom, tartaléknak esetleg fel lehet tenni egy Xfce-t vagy LXDE-t, de az szerintem semmiképp ne komplett asztali környezet legyen!
                Ha meg már az is, mert Gyula olyan makacs, mint egy csacsi (öreg medve), akkor két környezetbe legalább külön felhasználóval jelentkezzen be és csak ez egyik fiókkal adminisztráljon, abban is csak az ahhoz a környezethez tartozó alkalmazásokkal.
                Hogy először miért nem egy tisztán Xfce-t vagy GNOME-ot próbál meg megtanulni az rejtély. A „mert elfér egymás mellett” nyilvánvalóan elbukott, hibák vannak, de úgy tűnik, ezt nehéz beismerni.

Nagy Gyula Vagy talán ez is csak a két felületes rendszerben volt?

Ott hát. A tiszta telepítésű Debian Xfce alapértelmezetten nem az Evince-szal nyitja a PDF-eket. Kakaóport szórtál a karajra.

klt Nna. Ezért jó tisztába tenni a dolgokat, és szót fogadni @csuhas32 javallatainak.

Félek, ha valaki egy beteg szamárra hallgat, akkor ő is beteg szamár lesz! :-(

• klt válaszolt erre.

csuhas32

csuhas32 Félek, ha valaki

Ne félj ettől! Adott esetben lehet ám a "beteg szamár" állapot a normális és kívánatos, mert csak nézőpont kérdése, ki van a rácson kívül. 🙂
                    Az autópályán is, ha minden hülye szembe jön, nem biztos, hogy a többi mindenki a gügye...

csuhas32 Kakaóport szórtál a karajra.

Ez nem lenne baj. Finom a kakaós karaj. A sokféle festékre csak azt, ha jól festegetik össze ezeket akkor jó festmények lesznek az eredmények.
                      A beállítások keveredésénél az látom (és lehet, hogy tévedek), vannak közösen használt beállító fájlok és ezek mindkét felületen ugyanúgy működnek. Vannak különféleképpen kezeltek és ezeket mindkét felülethez KÜLÖN KÜLÖN NEVŰ FÁJLOKBAN be kellene állítani. Ha csak az egyikhez van beállítva, akkor a másikon nem működik.
                      Megtapasztaltuk, hogy ez utóbbit nem csinálja meg (jól) a telepítő.
                      Felteszem, a Gnómos Debian telepítés után "pöccre" indul.
                      Szeretném ezt az egészet kibogozni. Jobb lenne a segítségetekkel, de enélkül is belevágok (belevágtam).

klt Az autópályán is, ha minden hülye szembe jön, nem biztos, hogy a többi mindenki a gügye...

Na jó, de neked könnyű dolgod van, a helikopter-perspektívából könnyű átlátni a helyzetet! :-)

Nagy Gyula Tudom, Te (Ti) vagy(tok) a helikopter(ek).

klt Az autópályán is, ha minden hülye szembe jön, nem biztos, hogy a többi mindenki a gügye...

Erről terjed olyan rajzos is, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé. Csak egy renitens birka kanyarodik el.
                        Meg olyan is van, hogy ketté vált a széles és a helyes út.

Nagy Gyula Erről terjed olyan rajzos is, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé. Csak egy renitens birka kanyarodik el.

Igen, igen, lehetne ez is, de itt annak az egynek nem működik rendesen egyik rendszere sem, szóval, lehet, hogy nem ő lesz itt a mindenkinél is okosabb, a többi meg mind birka.