Feltettem netinst lemezképből írt telepítőből egy Debian 12-t sudo-s telepítéssel, bár ezt én továbbra sem pártolom, de úgy, hogy az alapértelmezetten bejelölt GNOME környezet mellé még az Xfce-t is elláttam egy pipával.
Gyula elfelejtett beszámolni róla, hogy ebben az esetben megjelenik a hagyományos telepítéshez képest (amikor az ember csak egy teljes asztali környezetet rak fel egy rendszerre) egy plusz ablak.

A gdm3-at hagytam meg (azon egyből megjelennek a felhasználók teljes nevei, nem kell ehhez hegeszteni a konfigurációs fájl :-) ).
A telepítéskor létrehozott felhasználóval nem választottam környezetet csak bejelentkeztem (természetesen így a GNOME-ba). A gnome-software-rel grafikus felületen feltelepítettem a Timeshift alkalmazást és szintén a grafikus felületen futó felhasználókezelővel hozzáadtam egy új rendszergazda jogú felhasználót a rendszerhez.
Kijelentkeztem ebből a fiókból és a másik fiókba az Xfce környezetet választva jelentkeztem be.
Letöltöttem egy PDF fájlt és megnéztem, alapértelmezetten az Atril dokumentum-megjelenítővel nyitná meg.

Aztán csatlakoztattam egy pendrive-ot a rendszerhez, azt is rendben megnyitottam ebből a fiókból.

Visszajelentkeztem a GNOME-mal használt fiókba, elindítottam a Timeshiftet.

Egy ütemezés be volt kapcsolva azt deaktiváltam. Valamint beállítottam, hogy a felhasználók konfigurációs állományai belekerüljenek a mentésbe.

És elkészítettem az első rendszermentést.

Ezután szintén ebből a GNOME környezettel használt fiókból grafikus felületen feltettem a GPartedet és formáztam egy a gépben lévő másik lemezt Ext4-re.
Átjelentkeztem az Xfce-vel használt fiókba és megpróbáltam felcsatolni a kötetet.
A „Not authorized to perform operation” hibaüzenetet kaptam.
A sudo apt update
terminálból rendben lefutott.
Megnéztem, a felhasználó milyen csoportokban van benne.
xfce sudo users
(Megjegyzés: a felhasználónév xfce.)
Átléptem a másik felhasználó fiókjába, ott a groups
parancsra jóval hosszabb kimenetet kaptam.
teszt cdrom floppy sudo audio dip video plugdev users netdev buletooth lpadmin scanner
(Közjáték:
Egyesével beletettem az xfce felhasználót ezekbe a csoportokba, de ez nem jött be, ettől továbbra sem tudtam csatolni az Xfce-ben a meghajtót, sőt a pkexec mousepad
-ra is lerázott. Feltettem a gnome-system-tools csomagot, elindítottam és belenéztem, láttam valami furát, az xfce felhasználó egyéni besorolású volt és nem rendszergazda. Mielőtt változtatok, meg akartam nektek mutatni a 'pkexec mousepad' kimenetét, de ahogy pendrive-ra próbáltam másolni az üzenetet, betojt a rendszer, kilőttem az egész virtuális gépet.
Az ismételt elindítás után megváltozott helyzet fogadott, a pkexec-re és a meghajtó csatolási kísérletére is jött a jelszóbekérő ablak és ez a működés rendben volt.
Visszaállítottam a rendszert a mentési pontra, GRUB-ot nem engedtem, hogy újrapakolja. )
xfce@debian:~$ pkexec mousepad
==== AUTHENTICATING FOR org.xfce.mousepad ====
Authentication is required to run Mousepad as root.
Multiple identities can be used for authentication:
1. Teszt,,, (teszt)
2. Xfce,,, (xfce)
Choose identity to authenticate as (1-2): 2
Password:
polkit-agent-helper-1: error response to PolicyKit daemon: GDBus.Error:org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: No session for cookie
==== AUTHENTICATION FAILED ====
Error executing command as another user: Not authorized
This incident has been reported.
xfce@debian:~$
(Közjáték 2:
xfce@debian:~$ sudo apt install gnome-system-tools
[sudo] xfce jelszava:
Selecting previously unselected package liboobs-1-5:amd64.
Preparing to unpack .../liboobs-1-5_3.0.0-4+b2_amd64.deb ...
Unpacking liboobs-1-5:amd64 (3.0.0-4+b2) ...
Selecting previously unselected package policykit-1-gnome.
Preparing to unpack .../policykit-1-gnome_0.105-8_amd64.deb ...
Unpacking policykit-1-gnome (0.105-8) ...
Selecting previously unselected package gnome-system-tools.
Preparing to unpack .../gnome-system-tools_3.0.0-9.1_amd64.deb ...
Unpacking gnome-system-tools (3.0.0-9.1) ...
Beállítás: system-tools-backends (2.10.2-3.1) ...
Beállítás: policykit-1-gnome (0.105-8) ...
Beállítás: liboobs-1-5:amd64 (3.0.0-4+b2) ...
Beállítás: gnome-system-tools (3.0.0-9.1) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.26-1) ...
Processing triggers for hicolor-icon-theme (0.17-2) ...
Processing triggers for gnome-menus (3.36.0-1.1) ...
Processing triggers for libglib2.0-0:amd64 (2.74.6-2) ...
Processing triggers for libc-bin (2.36-9+deb12u3) ...
Processing triggers for man-db (2.11.2-2) ...
Processing triggers for dbus (1.14.10-1~deb12u1) ...
Processing triggers for mailcap (3.70+nmu1) ...
)
Nekem gyanús lett ez a policykit-1-gnome
, így megint visszaállítottam a rendszert.
A GNOME fiókból feltettem csak ezt, átjelentkeztem az Xfce-be.
Tudtam csatolni a kötetet és rendben működött a pkexec
is.
Ezzel ennek a hibának az okát és megoldását elég jól sikerült behatárolni.
Az Xfce groups kimenete most még mindig xfce sudo users
mindössze.
Feltettem a gnome-system-tools
-t és az Xfce menüjéből a „Beállítások/ Felhasználók és csoportok”-at választottam.

A fiók típusát átlöktem egyéniről rendszergazdára. Újraindítás.
xfce@debian:~$ groups
xfce adm dialout fax cdrom floppy tape sudo audio dip video plugdev users lpadmin scanner
A GNOME-os fiókból csináltam egy újabb visszaállítási pontot.

Google Drive fiókom nincs, így kipróbálni nem tudom, de szerintem az Atril-lal nyitná simán az abban lévő PDF-et az Xfce felületű fiók.
Téma zárható?