Nagy Gyula
Melyik konfigfájlt?
fentebb írtam, hogy a chown paranccsal vissza tudod adni a tulajdonodba.
De akár rekurzívan ki is adhatod a home/felhasználódnak.
Tehát:
sudo chown gyula -R /home/gyula
és helyettesítsd be a gyula helyére, ami a felhasználód

Silent_Bob Ez nagyon rossz ötlet. Mert

Azért csináltam, mert alapon a tisztán Xfce-re telepített rendszer csak a gyökértől volt hajlandó működni. Nekem pedig védett konfigurációs fájlokat kellett átírnom. Olyant is tettem, hogy egy másik rendszerből tettem meg ugyanezt. Ehhez is rendszergazdai jogosultság kellett. Durva, hogy a tiszta Xfce telepítéshez kézzel kellet hozzáadnom azt a Gnome készletet amellyel megjelentek amik kellettek a rendszerhez.
Köszönöm az állományok tulajdonbavételének módját is.
Nyilván használni akarom a rendszert. De emellett kiismerni, megtanulni is. Szerkezeti szint mélységben is, hogy képes legyek legózni is. Az illúzió, hogy a legó elemek belsejét is megismerjem.
Jelenleg a használathoz is van pár feltelepített rendszerem. Xubuntu, Mint és a Debianok. Tehát, nem maradok gép nélkül akkor sem, ha komolyan elcseszek valamit.

Nagy Gyula Azért csináltam, mert alapon a tisztán Xfce-re telepített rendszer csak a gyökértől volt hajlandó működni.

Ez mit jelent, hogy gyökértől? Nekem semmi ilyen gondom nem volt.

Silent_Bob Ez mit jelent, hogy gyökértől?

Már keveredik a két rendszer bennem. Ami biztos, hogy nem telepítette a GNOME alap csomagot. Ezt kellett feltelepíteni, hogy legyen szoftverek, felhasználó kezelés és nem tudom, még mi (a beállítások menüben). Volt olyan gond is, hogy a gugli felhőben nem nyitotta meg a PDF állományokat. Már arra sem emlékszem, hogy ezt mi gyógyította meg. De ez is itt van ebben a fórumban.
      Talán az jobb meghatározás, hogy azok nem működtek amihez máshol bekérte a jelszót. Ezt az ablakot nem nyomta ki.
      Vagy talán ez is csak a két felületes rendszerben volt?

Nagy Gyula Amikor ezzel is gondok voltaka a fórumtársak úgy látták, megint elfakezűsködtem valamit.

Ne haragudj, de olyan dolgok tudnak nálad keresztbefordulni, amik máshol pöc-röff mennek.

Nagy Gyula Már arra sem emlékszem, hogy ezt mi gyógyította meg. De ez is itt van ebben a fórumban.

Nem baj, én emlélkszem, mert 15 percnyi bandzsítást követően megtaláltam. Az apparmor (alapértelmezetten) hibás túlságosan restriktív evince-re vonatkozó konfigurációja volt az oka.
        Evince lecserélése, vagy apparmor megbirizgálása megoldja...

Nagy Gyula Már keveredik a két rendszer bennem.

Nna. Ezért jó tisztába tenni a dolgokat, és szót fogadni @csuhas32 javallatainak.

Nagy Gyula Tegnap találtam egy olyant, hogy van a Debian csomagban egy grafikus program is egyéb felületek mellé telepítéséhez...
          https://owlhowto.com/how-to-install-xfce-on-debian-12/

Ami a linken van az a taskel, ugyanaz, ami a netinst telepítőjében is szerepel.
          Ennek így ugyanaz lesz az eredménye, mintha amúgy telepítenéd.
          De mindegy is, szerintem mindenki azt ugatja itt neked, hogy két komplett felület egymás mellé nem a legszerencsésebb, még nem kaptál olyan véleményt, hogy kasa, csináld.
          (Próbálom nem informatikailag érzékeltetni, nyilván bele lehet kötni: A festékboltban is lehet többféle és több színű festéket kapni, mind megveheted, de azért senki nem állítja, hogy ha egy falra felkened a zöld, a sárga és a piros festéket egyszerre vagy egymás után, akkor az baromira jól fog kinézni. Ha meg összekeversz egy vízbázisú meg egy olajfestéket...
          A közértben is lehet kapni egy csomó különböző élelmiszert. Ha veszel lisztet, tojást, zsemlemorzsát, krumplit, olajat, kakaóport, tejet és búzalisztet, majd a vendégeknek feltálalod a csokoládéba forgatott, olajban sült karajt és mellé a tejben forralt liszt-zsemlemorzsa keveréket összesütve tojással, lehet, hogy nem lesz túl nagy sikere.
          Pedig lehetett volna ezekből az alapanyagokból egy bécsi szelet hasábburgonyával, majd desszert: kakaóporral szórt tejbegríz menüt is összedobni.)

Nagy Gyula Xfce felületet akartam... Aztán kaptam hideget, meleget a fórumtársaktól, hogy a kettős felületet már az Ubuntunál is megszívtam.

Állj! Állj! Állj!
          Amikor neked a szarvason GNOME asztali környezeted volt, akkor én tutira azt javasoltam, hogy tedd fel az xfce4 és xfce-goodies csomagokat!
          Ne nevezzünk már mindent egységesen környezetnek! Nagyon nem mindegy, hogy csak egy környezetet vagy egy egész asztali környezetet teszünk fel!
          Két komplett asztali környezetnek (Desktop) általában vannak ugyanarra szolgáló eltérő beállító-alkalmazásai.
          De vegyük csak a DM-eket. Az Xfce desktop a LigtDM-et használja, a GNOME (desktop) a gdm-et.
          Xubuntu desktop: fájlkezelő Thunar,...
          GNOME desktop: fájlkezelő Nautilus,...
          Eltérő lehet két asztali környezet energiagazdálkodásért, képernyővédőért felelős alkalmazása...
          Amit én javasoltam ott csak GNOME beállítóalkalmazásaid voltak eleve és azok is maradtak, nem kértem a teljes asztali környezet telepítését, így az Xfce nem rántotta magával a Thunart, a LightDM-et,... Az Xfce-be bejelentkezve is a Nautilus volt a fájlkezelőd.
          Egy rendszeren én továbbra is az egy asztali környezetet javaslom, tartaléknak esetleg fel lehet tenni egy Xfce-t vagy LXDE-t, de az szerintem semmiképp ne komplett asztali környezet legyen!
          Ha meg már az is, mert Gyula olyan makacs, mint egy csacsi (öreg medve), akkor két környezetbe legalább külön felhasználóval jelentkezzen be és csak ez egyik fiókkal adminisztráljon, abban is csak az ahhoz a környezethez tartozó alkalmazásokkal.
          Hogy először miért nem egy tisztán Xfce-t vagy GNOME-ot próbál meg megtanulni az rejtély. A „mert elfér egymás mellett” nyilvánvalóan elbukott, hibák vannak, de úgy tűnik, ezt nehéz beismerni.

Nagy Gyula Vagy talán ez is csak a két felületes rendszerben volt?

Ott hát. A tiszta telepítésű Debian Xfce alapértelmezetten nem az Evince-szal nyitja a PDF-eket. Kakaóport szórtál a karajra.

klt Nna. Ezért jó tisztába tenni a dolgokat, és szót fogadni @csuhas32 javallatainak.

Félek, ha valaki egy beteg szamárra hallgat, akkor ő is beteg szamár lesz! :-(

• klt válaszolt erre.

csuhas32

csuhas32 Félek, ha valaki

Ne félj ettől! Adott esetben lehet ám a "beteg szamár" állapot a normális és kívánatos, mert csak nézőpont kérdése, ki van a rácson kívül. 🙂
              Az autópályán is, ha minden hülye szembe jön, nem biztos, hogy a többi mindenki a gügye...

csuhas32 Kakaóport szórtál a karajra.

Ez nem lenne baj. Finom a kakaós karaj. A sokféle festékre csak azt, ha jól festegetik össze ezeket akkor jó festmények lesznek az eredmények.
                A beállítások keveredésénél az látom (és lehet, hogy tévedek), vannak közösen használt beállító fájlok és ezek mindkét felületen ugyanúgy működnek. Vannak különféleképpen kezeltek és ezeket mindkét felülethez KÜLÖN KÜLÖN NEVŰ FÁJLOKBAN be kellene állítani. Ha csak az egyikhez van beállítva, akkor a másikon nem működik.
                Megtapasztaltuk, hogy ez utóbbit nem csinálja meg (jól) a telepítő.
                Felteszem, a Gnómos Debian telepítés után "pöccre" indul.
                Szeretném ezt az egészet kibogozni. Jobb lenne a segítségetekkel, de enélkül is belevágok (belevágtam).

klt Az autópályán is, ha minden hülye szembe jön, nem biztos, hogy a többi mindenki a gügye...

Na jó, de neked könnyű dolgod van, a helikopter-perspektívából könnyű átlátni a helyzetet! :-)

Nagy Gyula Tudom, Te (Ti) vagy(tok) a helikopter(ek).

klt Az autópályán is, ha minden hülye szembe jön, nem biztos, hogy a többi mindenki a gügye...

Erről terjed olyan rajzos is, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé. Csak egy renitens birka kanyarodik el.
                  Meg olyan is van, hogy ketté vált a széles és a helyes út.

Nagy Gyula Erről terjed olyan rajzos is, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé. Csak egy renitens birka kanyarodik el.

Igen, igen, lehetne ez is, de itt annak az egynek nem működik rendesen egyik rendszere sem, szóval, lehet, hogy nem ő lesz itt a mindenkinél is okosabb, a többi meg mind birka.

Nagy Gyula Erről terjed olyan rajzos is, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé.

Csak az a rajz a mi helyzetünkkel nem analóg. A mienket egy olyan rajz ábrázolná, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé, és egy csapat renitens kanyarodik el. Csak az egyikük a szakadék felé megy, hiába magyaráz neki a többi renitens, hogy nem az a jó irány...

klt Csak az a rajz a mi helyzetünkkel nem analóg.

Ismered az éhes kutya, az átugorhatatlanul széles patak és a patakon túl a szép nagy kupac finom husi esetét?
                      Azt ahol az a kitétel, hogy nem szabad a patakon átúszni.

Nagy Gyula feltelepíteni, hogy legyen szoftverek, felhasználó kezelés és nem tudom, még mi (a beállítások menüben).

A Gnome Szoftverek az egész egyszerűen a gnome-software, de semmi szükség rá, ott az apt-get. a felhasználók, akármicsodára se nagyon van szükség, mert ott a useradd parancs.
                      Ha ez a megközelítés se tetszik, felteszel egy LinuxMint -et, vagy egy Ubuntut, és ott pöccre be lesz lőve minden.
                      Először egy rendszert érdemes rendesen megismerni, ez esetedben nyilván az Ubuntu, vagy a Debian. Azután szép sorjában az asztali környezeteket, hogy annak melyik része micsoda.
                      Ha külön merevlemezen van a kisérletezgetés, az azért jobb, mert kivéded vele a Grub -os malőröket

Nagy Gyula Felteszem, a Gnómos Debian telepítés után "pöccre" indul.
                      Szeretném ezt az egészet kibogozni. Jobb lenne a segítségetekkel, de enélkül is belevágok (belevágtam).

Ha valami 10 ből 10 szer pöccre indul, és egyből jó, az pont a Debian

Nagy Gyula Szeretném ezt az egészet kibogozni.

Nem kell kibogozni, annyira egyszerű, nem kell összecsomózni és nincs probléma.

Nagy Gyula Jobb lenne a segítségetekkel, de enélkül is belevágok (belevágtam).

Dehogy vágtál te önállóan bele. Terheled itt rengeteg témával, több száz hozzászólással és megannyi téves állítással a fórumot. Ha magad oldanád meg a problémát, akkor csak egy blogbejegyzéssel találkoznánk, amikor is beszámolsz az eredményről.

Silent_Bob Ha valami 10 ből 10 szer pöccre indul, és egyből jó, az pont a Debian

Annyira jó, hogy most is a kétarcú Debian Xfce arcát használom. Ugyanazzal az egy felhasználóval amelyikkel a Gnómosat is. Beállítottam, hogy kilépéskor mentse a munkafolyamatot. Mindkét arculatnál működik.
                          Tényleg jó és szerintem valahogy beidomítható, hogy grafikus felületről is mindent tudjon. Azt látom, nem tudom elkerülni, hogy a terminálos résszel is jobban megismerkedjek.

csuhas32 Terheled itt rengeteg témával, több száz hozzászólással és

Mondd azt, hogy nem tanultál Te is belőle.

csuhas32 (Már attól féltem, 100-nál megálltok, de látom, halad ez a maga útján tovább.)