Nagy Gyula Tegnap találtam egy olyant, hogy van a Debian csomagban egy grafikus program is egyéb felületek mellé telepítéséhez...
https://owlhowto.com/how-to-install-xfce-on-debian-12/

Ami a linken van az a taskel, ugyanaz, ami a netinst telepítőjében is szerepel.
Ennek így ugyanaz lesz az eredménye, mintha amúgy telepítenéd.
De mindegy is, szerintem mindenki azt ugatja itt neked, hogy két komplett felület egymás mellé nem a legszerencsésebb, még nem kaptál olyan véleményt, hogy kasa, csináld.
(Próbálom nem informatikailag érzékeltetni, nyilván bele lehet kötni: A festékboltban is lehet többféle és több színű festéket kapni, mind megveheted, de azért senki nem állítja, hogy ha egy falra felkened a zöld, a sárga és a piros festéket egyszerre vagy egymás után, akkor az baromira jól fog kinézni. Ha meg összekeversz egy vízbázisú meg egy olajfestéket...
A közértben is lehet kapni egy csomó különböző élelmiszert. Ha veszel lisztet, tojást, zsemlemorzsát, krumplit, olajat, kakaóport, tejet és búzalisztet, majd a vendégeknek feltálalod a csokoládéba forgatott, olajban sült karajt és mellé a tejben forralt liszt-zsemlemorzsa keveréket összesütve tojással, lehet, hogy nem lesz túl nagy sikere.
Pedig lehetett volna ezekből az alapanyagokból egy bécsi szelet hasábburgonyával, majd desszert: kakaóporral szórt tejbegríz menüt is összedobni.)

Nagy Gyula Xfce felületet akartam... Aztán kaptam hideget, meleget a fórumtársaktól, hogy a kettős felületet már az Ubuntunál is megszívtam.

Állj! Állj! Állj!
Amikor neked a szarvason GNOME asztali környezeted volt, akkor én tutira azt javasoltam, hogy tedd fel az xfce4 és xfce-goodies csomagokat!
Ne nevezzünk már mindent egységesen környezetnek! Nagyon nem mindegy, hogy csak egy környezetet vagy egy egész asztali környezetet teszünk fel!
Két komplett asztali környezetnek (Desktop) általában vannak ugyanarra szolgáló eltérő beállító-alkalmazásai.
De vegyük csak a DM-eket. Az Xfce desktop a LigtDM-et használja, a GNOME (desktop) a gdm-et.
Xubuntu desktop: fájlkezelő Thunar,...
GNOME desktop: fájlkezelő Nautilus,...
Eltérő lehet két asztali környezet energiagazdálkodásért, képernyővédőért felelős alkalmazása...
Amit én javasoltam ott csak GNOME beállítóalkalmazásaid voltak eleve és azok is maradtak, nem kértem a teljes asztali környezet telepítését, így az Xfce nem rántotta magával a Thunart, a LightDM-et,... Az Xfce-be bejelentkezve is a Nautilus volt a fájlkezelőd.
Egy rendszeren én továbbra is az egy asztali környezetet javaslom, tartaléknak esetleg fel lehet tenni egy Xfce-t vagy LXDE-t, de az szerintem semmiképp ne komplett asztali környezet legyen!
Ha meg már az is, mert Gyula olyan makacs, mint egy csacsi (öreg medve), akkor két környezetbe legalább külön felhasználóval jelentkezzen be és csak ez egyik fiókkal adminisztráljon, abban is csak az ahhoz a környezethez tartozó alkalmazásokkal.
Hogy először miért nem egy tisztán Xfce-t vagy GNOME-ot próbál meg megtanulni az rejtély. A „mert elfér egymás mellett” nyilvánvalóan elbukott, hibák vannak, de úgy tűnik, ezt nehéz beismerni.

Nagy Gyula Vagy talán ez is csak a két felületes rendszerben volt?

Ott hát. A tiszta telepítésű Debian Xfce alapértelmezetten nem az Evince-szal nyitja a PDF-eket. Kakaóport szórtál a karajra.

klt Nna. Ezért jó tisztába tenni a dolgokat, és szót fogadni @csuhas32 javallatainak.

Félek, ha valaki egy beteg szamárra hallgat, akkor ő is beteg szamár lesz! :-(

• klt válaszolt erre.

csuhas32

csuhas32 Félek, ha valaki

Ne félj ettől! Adott esetben lehet ám a "beteg szamár" állapot a normális és kívánatos, mert csak nézőpont kérdése, ki van a rácson kívül. 🙂
      Az autópályán is, ha minden hülye szembe jön, nem biztos, hogy a többi mindenki a gügye...

csuhas32 Kakaóport szórtál a karajra.

Ez nem lenne baj. Finom a kakaós karaj. A sokféle festékre csak azt, ha jól festegetik össze ezeket akkor jó festmények lesznek az eredmények.
        A beállítások keveredésénél az látom (és lehet, hogy tévedek), vannak közösen használt beállító fájlok és ezek mindkét felületen ugyanúgy működnek. Vannak különféleképpen kezeltek és ezeket mindkét felülethez KÜLÖN KÜLÖN NEVŰ FÁJLOKBAN be kellene állítani. Ha csak az egyikhez van beállítva, akkor a másikon nem működik.
        Megtapasztaltuk, hogy ez utóbbit nem csinálja meg (jól) a telepítő.
        Felteszem, a Gnómos Debian telepítés után "pöccre" indul.
        Szeretném ezt az egészet kibogozni. Jobb lenne a segítségetekkel, de enélkül is belevágok (belevágtam).

klt Az autópályán is, ha minden hülye szembe jön, nem biztos, hogy a többi mindenki a gügye...

Na jó, de neked könnyű dolgod van, a helikopter-perspektívából könnyű átlátni a helyzetet! :-)

Nagy Gyula Tudom, Te (Ti) vagy(tok) a helikopter(ek).

klt Az autópályán is, ha minden hülye szembe jön, nem biztos, hogy a többi mindenki a gügye...

Erről terjed olyan rajzos is, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé. Csak egy renitens birka kanyarodik el.
          Meg olyan is van, hogy ketté vált a széles és a helyes út.

Nagy Gyula Erről terjed olyan rajzos is, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé. Csak egy renitens birka kanyarodik el.

Igen, igen, lehetne ez is, de itt annak az egynek nem működik rendesen egyik rendszere sem, szóval, lehet, hogy nem ő lesz itt a mindenkinél is okosabb, a többi meg mind birka.

Nagy Gyula Erről terjed olyan rajzos is, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé.

Csak az a rajz a mi helyzetünkkel nem analóg. A mienket egy olyan rajz ábrázolná, hogy megy a nyáj a vágóhíd felé, és egy csapat renitens kanyarodik el. Csak az egyikük a szakadék felé megy, hiába magyaráz neki a többi renitens, hogy nem az a jó irány...

klt Csak az a rajz a mi helyzetünkkel nem analóg.

Ismered az éhes kutya, az átugorhatatlanul széles patak és a patakon túl a szép nagy kupac finom husi esetét?
              Azt ahol az a kitétel, hogy nem szabad a patakon átúszni.

Nagy Gyula feltelepíteni, hogy legyen szoftverek, felhasználó kezelés és nem tudom, még mi (a beállítások menüben).

A Gnome Szoftverek az egész egyszerűen a gnome-software, de semmi szükség rá, ott az apt-get. a felhasználók, akármicsodára se nagyon van szükség, mert ott a useradd parancs.
              Ha ez a megközelítés se tetszik, felteszel egy LinuxMint -et, vagy egy Ubuntut, és ott pöccre be lesz lőve minden.
              Először egy rendszert érdemes rendesen megismerni, ez esetedben nyilván az Ubuntu, vagy a Debian. Azután szép sorjában az asztali környezeteket, hogy annak melyik része micsoda.
              Ha külön merevlemezen van a kisérletezgetés, az azért jobb, mert kivéded vele a Grub -os malőröket

Nagy Gyula Felteszem, a Gnómos Debian telepítés után "pöccre" indul.
              Szeretném ezt az egészet kibogozni. Jobb lenne a segítségetekkel, de enélkül is belevágok (belevágtam).

Ha valami 10 ből 10 szer pöccre indul, és egyből jó, az pont a Debian

Nagy Gyula Szeretném ezt az egészet kibogozni.

Nem kell kibogozni, annyira egyszerű, nem kell összecsomózni és nincs probléma.

Nagy Gyula Jobb lenne a segítségetekkel, de enélkül is belevágok (belevágtam).

Dehogy vágtál te önállóan bele. Terheled itt rengeteg témával, több száz hozzászólással és megannyi téves állítással a fórumot. Ha magad oldanád meg a problémát, akkor csak egy blogbejegyzéssel találkoznánk, amikor is beszámolsz az eredményről.

Silent_Bob Ha valami 10 ből 10 szer pöccre indul, és egyből jó, az pont a Debian

Annyira jó, hogy most is a kétarcú Debian Xfce arcát használom. Ugyanazzal az egy felhasználóval amelyikkel a Gnómosat is. Beállítottam, hogy kilépéskor mentse a munkafolyamatot. Mindkét arculatnál működik.
                  Tényleg jó és szerintem valahogy beidomítható, hogy grafikus felületről is mindent tudjon. Azt látom, nem tudom elkerülni, hogy a terminálos résszel is jobban megismerkedjek.

csuhas32 Terheled itt rengeteg témával, több száz hozzászólással és

Mondd azt, hogy nem tanultál Te is belőle.

csuhas32 (Már attól féltem, 100-nál megálltok, de látom, halad ez a maga útján tovább.)

OFF
                  Átrágtam magam, feleslegesen. Ismét egy totálisan elmászott, se füle, se farka téma.
                  Elrettentő példa meg már van épp elég.
                  ON

Feltettem netinst lemezképből írt telepítőből egy Debian 12-t sudo-s telepítéssel, bár ezt én továbbra sem pártolom, de úgy, hogy az alapértelmezetten bejelölt GNOME környezet mellé még az Xfce-t is elláttam egy pipával.
                  Gyula elfelejtett beszámolni róla, hogy ebben az esetben megjelenik a hagyományos telepítéshez képest (amikor az ember csak egy teljes asztali környezetet rak fel egy rendszerre) egy plusz ablak.

A gdm3-at hagytam meg (azon egyből megjelennek a felhasználók teljes nevei, nem kell ehhez hegeszteni a konfigurációs fájl :-) ).

A telepítéskor létrehozott felhasználóval nem választottam környezetet csak bejelentkeztem (természetesen így a GNOME-ba). A gnome-software-rel grafikus felületen feltelepítettem a Timeshift alkalmazást és szintén a grafikus felületen futó felhasználókezelővel hozzáadtam egy új rendszergazda jogú felhasználót a rendszerhez.
                  Kijelentkeztem ebből a fiókból és a másik fiókba az Xfce környezetet választva jelentkeztem be.
                  Letöltöttem egy PDF fájlt és megnéztem, alapértelmezetten az Atril dokumentum-megjelenítővel nyitná meg.

Aztán csatlakoztattam egy pendrive-ot a rendszerhez, azt is rendben megnyitottam ebből a fiókból.

Visszajelentkeztem a GNOME-mal használt fiókba, elindítottam a Timeshiftet.

Egy ütemezés be volt kapcsolva azt deaktiváltam. Valamint beállítottam, hogy a felhasználók konfigurációs állományai belekerüljenek a mentésbe.

És elkészítettem az első rendszermentést.

Ezután szintén ebből a GNOME környezettel használt fiókból grafikus felületen feltettem a GPartedet és formáztam egy a gépben lévő másik lemezt Ext4-re.
                  Átjelentkeztem az Xfce-vel használt fiókba és megpróbáltam felcsatolni a kötetet.
                  A „Not authorized to perform operation” hibaüzenetet kaptam.

A sudo apt update terminálból rendben lefutott.
                  Megnéztem, a felhasználó milyen csoportokban van benne.
                  xfce sudo users
                  (Megjegyzés: a felhasználónév xfce.)
                  Átléptem a másik felhasználó fiókjába, ott a groups parancsra jóval hosszabb kimenetet kaptam.
                  teszt cdrom floppy sudo audio dip video plugdev users netdev buletooth lpadmin scanner
                  (Közjáték:
                  Egyesével beletettem az xfce felhasználót ezekbe a csoportokba, de ez nem jött be, ettől továbbra sem tudtam csatolni az Xfce-ben a meghajtót, sőt a pkexec mousepad-ra is lerázott. Feltettem a gnome-system-tools csomagot, elindítottam és belenéztem, láttam valami furát, az xfce felhasználó egyéni besorolású volt és nem rendszergazda. Mielőtt változtatok, meg akartam nektek mutatni a 'pkexec mousepad' kimenetét, de ahogy pendrive-ra próbáltam másolni az üzenetet, betojt a rendszer, kilőttem az egész virtuális gépet.
                  Az ismételt elindítás után megváltozott helyzet fogadott, a pkexec-re és a meghajtó csatolási kísérletére is jött a jelszóbekérő ablak és ez a működés rendben volt.
                  Visszaállítottam a rendszert a mentési pontra, GRUB-ot nem engedtem, hogy újrapakolja. )

xfce@debian:~$ pkexec mousepad
                  ==== AUTHENTICATING FOR org.xfce.mousepad ====
                  Authentication is required to run Mousepad as root.
                  Multiple identities can be used for authentication:
                   1.  Teszt,,, (teszt)
                   2.  Xfce,,, (xfce)
                  Choose identity to authenticate as (1-2): 2
                  Password:
                  polkit-agent-helper-1: error response to PolicyKit daemon: GDBus.Error:org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: No session for cookie
                  ==== AUTHENTICATION FAILED ====
                  Error executing command as another user: Not authorized

This incident has been reported.
                  xfce@debian:~$

(Közjáték 2:

xfce@debian:~$ sudo apt install gnome-system-tools
                  [sudo] xfce jelszava:
                  Selecting previously unselected package liboobs-1-5:amd64.
                  Preparing to unpack .../liboobs-1-5_3.0.0-4+b2_amd64.deb ...
                  Unpacking liboobs-1-5:amd64 (3.0.0-4+b2) ...
                  Selecting previously unselected package policykit-1-gnome.
                  Preparing to unpack .../policykit-1-gnome_0.105-8_amd64.deb ...
                  Unpacking policykit-1-gnome (0.105-8) ...
                  Selecting previously unselected package gnome-system-tools.
                  Preparing to unpack .../gnome-system-tools_3.0.0-9.1_amd64.deb ...
                  Unpacking gnome-system-tools (3.0.0-9.1) ...
                  Beállítás: system-tools-backends (2.10.2-3.1) ...
                  Beállítás: policykit-1-gnome (0.105-8) ...
                  Beállítás: liboobs-1-5:amd64 (3.0.0-4+b2) ...
                  Beállítás: gnome-system-tools (3.0.0-9.1) ...
                  Processing triggers for desktop-file-utils (0.26-1) ...
                  Processing triggers for hicolor-icon-theme (0.17-2) ...
                  Processing triggers for gnome-menus (3.36.0-1.1) ...
                  Processing triggers for libglib2.0-0:amd64 (2.74.6-2) ...
                  Processing triggers for libc-bin (2.36-9+deb12u3) ...
                  Processing triggers for man-db (2.11.2-2) ...
                  Processing triggers for dbus (1.14.10-1~deb12u1) ...
                  Processing triggers for mailcap (3.70+nmu1) ...

)
                  Nekem gyanús lett ez a policykit-1-gnome, így megint visszaállítottam a rendszert.
                  A GNOME fiókból feltettem csak ezt, átjelentkeztem az Xfce-be.
                  Tudtam csatolni a kötetet és rendben működött a pkexecis.
                  Ezzel ennek a hibának az okát és megoldását elég jól sikerült behatárolni.

Az Xfce groups kimenete most még mindig xfce sudo users mindössze.
                  Feltettem a gnome-system-tools-t és az Xfce menüjéből a „Beállítások/ Felhasználók és csoportok”-at választottam.

A fiók típusát átlöktem egyéniről rendszergazdára. Újraindítás.

xfce@debian:~$ groups
                  xfce adm dialout fax cdrom floppy tape sudo audio dip video plugdev users lpadmin scanner

A GNOME-os fiókból csináltam egy újabb visszaállítási pontot.

Google Drive fiókom nincs, így kipróbálni nem tudom, de szerintem az Atril-lal nyitná simán az abban lévő PDF-et az Xfce felületű fiók.
                  Téma zárható?

csuhas32 Google Drive fiókom nincs, így szerintem ezzel végeztem.

A PDF megnyitási hiba a gugli drájvban volt.
                    Örülök, hogy úgy döntöttél, belemélyedsz a konfigurálás rejtelmeibe.
                    Én feltettem az asztali gépre egy alap (gnómos) Debiant. Egyelőre azt látom, hogy kondigurálás ellenére sem jelent meg a készletben a gugli drájv. A böngészőből elérem. Tervezem, hogy fel fogom tenni az összes arculatot. Valahogy a rokonságokat is megfogom nézni. Melyikek használják az X kezelőt, melyikek mást.
                    Elkezdtem kiírni az elszabadult fórumokban levő hasznosságokat.

Nagy Gyula Örülök, hogy úgy döntöttél, belemélyedsz a konfigurálás rejtelmeibe.

Én eddig is bele voltam mélyedve a szükséges mértékben. A tisztán telepített Debian 12 Xfce-vel eddig semmilyen gondom nem volt, lehet azért is, mert amúgy is fel szoktam dobni a telepítés után a gnome-system-tools csomagot, mert azzal csinálok a második felhasználónak fiókot.

Nagy Gyula Én feltettem az asztali gépre egy alap (gnómos) Debiant. Egyelőre azt látom, hogy kondigurálás ellenére sem jelent meg a készletben a gugli drájv.

Már megállapításra került, hogy az Evince nem nyitja meg a Debianon a Google Drive-ban lévő PDF-et, mivel GNOME felületet tettél fel, vélhetően az alapértelmezett dokumentummegjelenítő az Evince.
                      Keresd meg, mit írt erre @klt.

Nagy Gyula Tervezem, hogy fel fogom tenni az összes arculatot.

Sajnos azt nem látom, hogy megfogadtad volna a tanácsom. Rendes, hibátlan telepítés, visszaállítási pont készítése, kísérletezés, ha nem válik be, visszaállítás, ha beválik, újabb visszaállítási pont készítése...
                      Pedig itt most is megmutattam neked, hogy ezzel a módszerrel kerestem meg, határoltam be a problémákat.
                      Nem tettem fel egyetlen kérést sem, csak egy hozzászólást írtam, amelyben ledokumentáltam mindent, még a sikertelen kísérleteket is, egy blognak is elment volna.
                      Itt a módszer, leírtam, hogy telepíts így egy rendszert, hogyan használd. Ha nem fogadod meg az már a te dolgod.
                      Fogalmam sincs, mit remélsz attól hogy az összes asztali környezetet felteszed. Ezt a mostani témát sem tudtad megoldani magadtól. Az mitől fog menni? Vagy mi a terv? Majd mi megoldjuk azt is neked?
                      EGY KÖRNYEZETTEL RAKJÁL MÁR FEL EGY RENDSZERT ÉS ÁLLÍTSD BE HASZNÁLHATÓRA. Ez legyen már meg!