Szervusztok!

Úgy alakult, hogy fejlesztenem kell a gépemet, mert 12 év hosszú idő, az akkori I5-ös már akadozik. (Igen, memóriabővítés és SSD-beszerelés is megvolt).

Szóval úgy néz ki, az új procimban nem lesz GPU, ezért kell mellé egy dedikált videokártya.
Mivel az elmúlt 12 évben nem voltam sem Nvidia, sem AMD driverre utalva, teljesen tanácstalan vagyok.

Az a kérésem, hogy saját tapasztalatok alapján segítsetek dönteni, hogy melyiket válasszam, melyikkel lesz kevesebb szívás.

"A gép csak netezésre, Youtube-ra, Facebookra, 3D tervezésre lesz szánva."

Köszönöm, ha megosztjátok velem tapasztalataitokat.

• klt, tenkes és Silent_Bob válaszolt erre.
  • KiralyMarta
    Köszi, nagyon kedves vagy, de türelmetlen voltam, és már megrendeltem az 550-et.
    Húsvétkor telepíteni és átköltözni szeretnék.

Én egy használt RX 400-as/500-as/5000-es sorozatú Radeon kártyát vennék a helyedben. Még egy nagyobb étvágyú példányt is érdemes lehet megvenni, mert anyagilag úgyis sokkal olcsóbban kijössz. Újonnan egy belépő szintű kártya is legalább 60e Ft, ebből lehet venni 3 használt kártyát a hardveraprón.

De ha nagyon bizalmatlan vagy, akkor 30-35eFt környékén lehet készleten maradt RX 550-eket venni. Ezek elég vérszegények, de te mondtad, hogy nem játszani kell 🙂

Nekem egyébként egy RX 570-esem van a játszós gépemben immár már 5+ éve, nem volt vele panaszom.

• klt kedveli ezt.

Hali!
    RX 470-es kártyát használok néha játszom is 3D-s játékkal. Nincs gondom vele.
    kb 4 éve vettem használtan.

a mester Dobtad a SUSE-t is, vagy ami jó másnak Ubuntuhoz, az jó lesz nekedi is a SUSE-hoz?

Ha jól szűrtem le a témákból, akkor az olyan dolgok, mint a 3D-s játékok, a videokártyával végeztetett renderelések vagy bitcoin-vadászat terhelik le igazán őket, ilyeneket a te felsorolásodban nem látok, csak a 3D tervezést vélem olyannak, ami picit igénybe veheti a kártyát, szerintem a többiek által ajánlott Radeon RX-eknek ez nem lesz gond, bár természetesen nem tudom, milyen szédületes sebességgel forgatod a nyomtatásra szánt remekeket. Ha a SUSE-ra felteszel egy VirtualBoxot, jól fog majd abban futni az a címben emlegetett Ubuntu.
      Emlékeim szerint a megjelenítőd is „csak” FullHD, az szerintem nem kihívás semelyik dedikált kártyának.

Nekem egy NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050 Ti] van a legjobb gépemben. Azért ez, mert a gépet használtan vettem, úgy, hogy egy ilyen új videokártyával adták és ez így akkor nekem nagyon jó vételnek tűnt.
      Gondom nincs vele, szépen kezelik a különböző Debian (alapú) disztribúciók, de nem használom ki, így az én tapasztalásaim vélhetően nem lesznek relevánsak a más dedikált kártyákkal való összehasonlításra.
      Olyan játékokat is fel tudnék telepíteni, futtatni, melyeket az előző gépemen nem volt lehetőségem, mert a minimális követelmények közé tartozik a dedikált videokártya megléte, nézhetnék UHD felbontású filmeket is (és bár ezeket kipróbáltam, pipa, működik), de a jelek szerint nincs igazából ezekre szükségem, mert a mostani rendszerem már nem is végeztem ilyen tevékenységeket.
      A gyakorlat azt mutatja, hogy leggyakrabban olyan dolgok futnak, melyekhez ez nem is kellene (böngésző, irodai alkalmazás, Skype videohívással, néha egy kis GIMP, ilyesmik).
      Ritkán küldöm meg picit a gépet, a maximum, hogy két monitor üzemel, az egyiken egy virtuális gépben fut egy rendszer, amit esetleg rögzítek, aztán kicsit játszadozom a felvétellel.
      Még soha nem éreztem, hogy ennek a videokártyának a határait feszegetném, ha úgy veszem bevált.

• klt válaszolt erre.

OFF
        Segíteni nyilván nem tudok, se asztali gépem, se Ubuntum (SUSE), de kíváncsi vagyok, mi lesz a választott kártya.
        ON

tenkes Ezt nagyon szépen köszönöm.
        A 13. havi nyugdíjam a végét járja, a pénztárcám ezért egy RX550 felé húz.

tenkes Épp az lenne szerintem a lényeg, hogy ezt el lehet felejteni 🙂 A nyílt forráskódú radeon amdgpu illesztőprogram ott van a kernelben, az embernek semmi dolga vele. A zárt cucc csak az OpenCL-hez kellhetne.

csuhas32 Igen, nVidia is lehet jó, nekem is az van (GTX1080Ti pillanatnyilag), de a tapasztalat azt mutatja, el kell fogadni a zárt drivert. Mintha volna olyan emlékem, hogy a a mester KDE-t szeret használni. Ez az nvidia-val kalandos lehet, ha meg kacsingat a Wayland felé, akkor a sajtát tapasztalatom azt mondatja, hogy KDE+nvidia+Wayland felejtős, használhatatlanul sz@r kombó.
            Nekem amúgy a videós dolgok miatt nagyon bevált az nvidia.

sömike Jelenleg egy 3. gen. I5-öm van, prociban tartózkodó VGA-val. Eddig elégnek bizonyult, de sajnos a legújabban trendy appimage programok miatt egyre gyakrabban jelennek meg be-beugró csíkocskák a képernyőn.

a mester
              Ha nem titok ... milyen lenne az uj gep (CPU, alaplap, RAM)?
              Nem erne meg jobban egy ujabb/erosebb Intel CPU IGP-vel?

a mester
                Szóval akkor egy HD 4000 pörög a prociban? Ahhoz képest az RX 550 valóban előrelépés, de én kiszorítanék egy 470/570 -et.
                OFF
                Nem tudom van e állami támogatás erre?

sömike OFF
                  Nem tudom van e állami támogatás erre?

OFF
                  Én az "állami" támogatásokat úgy éltem meg, hogy a felvett hosszú távú építési hitelem kamatait utólag megemelték. Amikor meg a gyerekeim után családi pótlékot kaphattam volna, azt éppen megszüntették.
                  Anno a Sulinet programban kapott a fiam fényképezőgépet, meg LCD monitort. Azokra volt akkora kedvezmény, hogy meg tudtam venni.
                  ON

lala2 Sajnos a 12 év akkora lyukat okozott a vén agyamban, hogy "benéztem" a processzort: gyorsabb, újabb, erősebb... csak éppen IGP nem jutott bele.
                  Ez a Radeon RX550 már a tűzoltás kategória.

Köszönöm a válaszokat.
                  Valaha nvidiás voltam, legutóbb inteles, most akkor AMD-s leszek.