a mester

Saját élmények:
Egy AMD Rx 550, illetve később 580 hasított minden Linux disztib alatt. Az amdgpu driver bent van a repoban mindenhol. Úgyhogy a 3D játékokig bezárólag teljes a megelégedettség.
Szintén AMD vonal: Athlon saját iGPU -ja (Vega 3): Szintén pöccre ment minden a repós amdgpu driverrel. Ezzel már nem játszanék, de a YouTube, netezés, stb felhasználásra tökéletes.
Most egy kb 10 éves Radeon R7 250 van a gépben. A Linux desktopot (Gnome) gondok nélkül jeleníti meg az animációival együtt. mivel te KDE -s vagy, talán érdekel: Kipróbáltam vele a mostani legfrissebb KDE Neon disztribet, és nem okozott neki gondot.
3D tervezés: Soha nem csináltam, de ha az RX 550 és az 580 megbírkózott a 3D játékokkal, akkor nem reménytelen a dolog.

sömike
A mester az email címemre megírhatja hova kell küldeni a kártyát, mert én Isaszegen lakok és általában hétfőnként Pestre megyek. Email: ...

(Szerk: Remélem nem veszik érte a fejemet, de lekaptam a nyilvános felületről az email-címedet, nehogy rácuppanjanak a robotok. Átküldtem a (mester_????kukucfree...) címre kvázi privátban, azt gondolom, így megtalálja. csuhas32)

KiralyMarta
    Köszi, nagyon kedves vagy, de türelmetlen voltam, és már megrendeltem az 550-et.
    Húsvétkor telepíteni és átköltözni szeretnék.

Ennyivel később: 7 nap

a mester Nem volt hozzá 12V dugasz a tápegységeden? Vagy mi volt a kihívás?

klt Várom a postást, ráérek nosztalgiázni.

A dolog 2001-ben indult.
        Akkor vettem azt a gépházat, amit azóta használtam. A bele többször változott, igaz, legutóbb olyan 2013-ban. Azóta csak egy nagyobb merevlemez érkezett bele.

Aztán idén, hogy pluszba kapom a nyugdíjat, (meg a 13.-at), úgy döntöttem, hogy lecserélem a gépet. Most a házat is, mert USB-kivezetésnek teljesen híján van, igaz, hekkeltem rá DIY.

Szóval: Chieftec ház, Chieftec tápegység.
        Belefér rendesen a táp a házba? Lópikulát! Van egy nyelvecske, ami icipicit feljebb engedi csak be a tápot, emiatt a táp 4 csavarjából csak 3 illeszkedik, a negyediknek esélye sincs bemenni a lukába.
        Az ominózus nyelvecske meg rálógna a 120 mm-es veti hűtőrácsára. Szerencsére be tudtam nyomni a hűtőrács alá, nem kellett házat faragni.

Az alaplap szinte logikusan rácuppant a távtartókra, bár a távtartók beszerelésénél Chieftecék optimisták voltak: 6-ot becsavaroztak, a maradék 3 zacsiban jött, nekem kellett belegóznom.

A tápegység "moduláris", vagyis csak azokat a drótokat kell bedugnom, amiket tényleg használok is.
        És itt jön a válasz a kérdésedre: ennek az RX550-es videónak nincs szüksége pluszban 12 Voltra, elég neki, amit a PCIe-ből felvesz. Tehát igazad is van , a tápegységen most tényleg nincs rajta a VGA 12 v-os vezetéke.

És a következő amália: a gép összelegózva, bekapcsol, és nincs kép a monitoron. Hm! Mi lehet rossz? Elcsipogná a bajait, csak rossz a csipogó?
        Logikus lépés: kivettem a memóriákat, és indítás. Szerencsére csipog, szóval a VGA-ra is csipogna, ha gondja lenne.

HDMI kábelt cseréltem egy tartalék 50 cm-esre, és lett kép. Vissza az eredetit: azzal is van kép. X-akták.
        Beszereltem az asztal alá, és persze ismét nincs kép.

Két monitor, két kábel, egyiken sincs kép.
        Közelről megvizsgálva a helyzetet: a VGA hátlapjának van egy vastagsága (szabványos?). A gépház hátsó falán a kitört fedél mögött ott a VGA, kb. 2 mm-re. A hátlap is picit gyárilag hullámos(szabványos? minden ház ilyen).

Szóval a VGA kábelek (pontosabban a HDMI és DP kábelek) nem mentek be eléggé a kártyába, nem volt érintkezés, nem volt kép. Megoldás? Szike! A kábel dugójának fekete műanyag borításából lefaragtam 1.5-2 mm-t (ahogy sikerült). Azóta hallhatóan bepattannak a kábelek a helyükre.

És ha valaki azt hinné, hogy itt a kánaán, és a hepiend, az nagyot téved!
        Tegyük fel a gépház oldalát. Na de mibe akad el? Hát a procihűtő olyan magas, hogy kinyomja a ház oldalát. Pedig csak akkora teljesítményűt vettem, ami a proci gyári adatai szerint a turbo TDP-hez elég kell legyen.

Itt nem a szike segített (de majdnem): a hűtő tetejére a gyártó felcsavarozott egy látványosnak gondolt műanyag takarólemezt, hogy ne a kopasz csöveket bámuljuk. Ezt a lemezt az elrejtett két csavarját felderítve eltávolítottam, és máris befér a házba.
        Aztán persze húsvétkor rajzoltam hozzá minimalista takarólemezt, amit a két gyári csavarral a helyére tettem.

A hosszú hétvége fele meg azzal telt, hogy a régi két vinyóm tartalmát kicsit cenzúrázva felmásoltam az újra.

Sajnos ez a lap UEFI-s, így egyelőre elveszítettem a lehetőségemet, hogy el tudjam indítani egyik régebbi rendszeremet. De sebaj, pár hónap, és kijön a rendszer 15.6-os kiadása, és ismét két élő rendszerem lesz.

Hát így telik egy nyugdíjas villamosmérnük húsvétja.

a mester Sajnos ez a lap UEFI-s, így egyelőre elveszítettem a lehetőségemet, hogy el tudjam indítani egyik régebbi rendszeremet.

Én úgy tudom, hogy olyan Legacy rendszert, aminek az indítója a legacys rendszer rendszerpartícióján van, egy kis csalfintasággal be tudsz bootolni UEFI-s lapon. Kell hozzá egy UEFI-s rendszer, ami egy update-grub-bal megtalálja. A gép bekapcsolása után az UEFI-s rendszer GRUB-ját indítod, abban ott a legacys rendszer bejegyzése, azt választod és kész.

• klt válaszolt erre.

a mester
            Nezd meg a BIOS / UEFI-t hogy van-e benne "CSM" opcio? Ha van, -> enable.
            Igy a legacy, es az EFI-s telepitesu rendszerek is indulnak.
            Ha ujabb ... Class 3: UEFI-s vagy Class 3+: UEFI-s az alaplap, akkor mar nincs benne CSM opcio.
            A Class 3+ -osnal meg mar a secure boot sem kapcsolhato ki.

csuhas32 egy update-grub-bal megtalálja.

Ebben nem vagyok biztos, hogy pont így van Suse-nál is.
            Haloványan rémlik, mintha valami mkconfig*** szerű izébizékkel kéne játszadozni.
            De lehet, hogy már ott is van update-grub.

klt Az EFI-s rendszer lehet Ubuntu, az csak arra kell, hogy beindítsa a Zsuzsit. ;-) Aztán ki tudja, lehet, hogy megtetszenek a színei az új videokártya által.

csuhas32 2012-ben vettem a fiamnak egy laptopot. Ubuntut kért rá, azt kapott. Akkor nem tetszettek a színei, azóta nem láttam élőben.
                Első linuxos perceimtől fogva SuSÉ-s és KDE-s vagyok, bár akkoriban kipróbáltam sokfélét, kényszerből azóta is párat, de köszönöm, erre a pár hónapra-évre maradok a SUSE mellett.

tenkes Nem ismersz...
                Nálam az út a cél. Addig érdekes egy gép, amíg elkészül. Utána már unalmas. 🙂

A legelső benyomás, hogy alig van hangja. A proci ventije 600-on pörög.
                Nem hajtottam még meg semmivel, a 3D tervezés igazán engem terhel, ha néha összekötök két vonalat, a gép pillanatok alatt tudomásul veszi. Nem akad akkor sem semmi, ha netán kamerán nézem a nyomtató haladását. (Igazából ez volt a kegyelemdöfés az előző gép számára.)

A felhasználói "élmény" hardveresen oké, szoftveresen negatívból indulva már átlépte a nullát 🙂
                Új rendszert tettem fel, ami mindig picit más, mint az előző, most meg 15.3-ról 15.5-re ugrottam.
                Keresem az újabb KDE-ben az eddig megszokott dolgokat, szentségelek, módosítok, visszacsinálom, megszokom.

Eddig sosem hibernáltam: vagy ment a gép, vagy leállítottam. Esetleg néha lelőtte a monitort, ha elmentem vacsorát csinálni, de amúgy futott minden.
                Most meg ha magára hagyom, 5 perc után lelövi a monitort, aztán ő is elmegy aludni, csak a tápled villogása mutatja, hogy ő figyel. Érdekes, hogy eddig a monitorom nem kapcsolt ki, ha elvette a gép a videojelet, én szoktam kikapcsolni, ha tudtam, hogy nem kell.
                Most meg szól, hogy nincs jel a kábelen, és önállóan kikapcsol. A ha a gépet felélesztem, akkor a monitort kézzel kell újra bekapcsolnom.

Negatívan éltem meg, hogy PS2-es billentyűt már nem kezel. Az egyetlen itthon található USB-s billentyűzet multimédiás. Rengeteg plusz gombot el bírtak helyezni rajta, de az ű betű csak a kettévágott enter tetején fért el. Sejthető, hányszor nyomok enter helyett ű-t.
                A multimédiás gombok viszont működnek, tudok halkítani, hangosítani, leállítani, folytatni... Egyikre még a calculator is előjön. Semmit nem tettem érte, ezt a linuksz csinálja out-of-the-box.

(Megjött a postás, meghozta a csomagomat. Indulhatok boltba.)