QuintiporEzt a geforce 7300GT kártyát vásároltam meg a nyáron, és az volt vele a bajom, hogy egyik új mostani linuxot sem tudtam vele telepíteni, mert el sem indult a grafikus felület. Csökkentett módban pedig fogalmam sincs hogy kell telepíteni.
Linuxbarát videókártya kerestetik! illetve Miért kapcsol ki néha a gép magától?
Kiprobaltam a 6600-ast, de kicsit szetesett minden. Meg a billentyuzet sem a regi. Angol verzioban mukodik. Atallitodott a felbontas es mikor elinditottam egy filmlejatszast, szinte teljesen befagyott a rendszer. Nos, nem tudom, hogy ez a mukodes nvidia kartyaknal normalis-e, de eleg gaz.
TomeeLehet, hogy igayad lesz Tomee, mert csak 350-es tap van a gepben.
Tomee meg azt szeretnem kerdezni, hogy milyen 6200-asod van es mennyit kellett veszodni a konfiguralassal. Voltak-e olyan problemaid, mint nekem a 6600-assal? Hu de nehez ezzel az angol billentyuzettel. Ki is szedem ezt a 6600-ast!
Linuxbarát? ATI? Ez a kettő nem fér össze...Különben is alapból lemondhatnál a TV kimentről ATI esetében mert 70%-ban pocsék alapból. Mindenképp NVIDIA...8600GTS -t tudom ajánlani (ASUS 8600GTS - Gaming Series) -t pontosabban, 14000 FPS-t hoz GLXGears-ben, CompizFusion, 4Desktop, közben CounterStrikeSource, így hoz CSS-ben kb 340FPS-t. Izmos kártya. Fekete tápcsatlakozó kell mint minden újabb kártyához... (Fekete asszem 4-4 vagy 6-6 os téglalap alakú..) Ez a kártya 30 körül kóstál mint minden közép-felsős 15? .... Hát...elég spórolós keret... Nekem 7300GS-m van (MSI kártya, MSI 945P Neo2F alaplappal) és tökéletesen megy a linux minden gond nélkül. Ezt a kártyát csak ajánlani tudom. 4500FPS GlxGears-ben, CSS-ben meg úgy 40 full grafikán. Bár asszem 7600GT -t is kapsz 15 körül...MEgéri azt a pár ezret rászánni...
Még valami... passzív hűtésest NE vegyél. A másik dolog amire ügyelj hogy MSI kártya legyen mert MSI live update használható dolog MSI kártyáknál, és nagyon jól összedolgozik a gépemben az alaplap+kártya...
ÉN 7600-ost javaslom, de hát te pénzed, te döntésed. MSI 7300: http://www.pcx.hu/?action=termekOldal&azonosito=06034 10,742 Ft+Áfa 12,890 Ft MSI 7600: http://www.pcx.hu/?action=termekOldal&azonosito=06037 16,551 Ft+Áfa 19,861 Ft
Ha nem játszol akkor az alaplapi is jó, ha kicsit főleg régebbi játékokkal akkor Nvidia 8400 vagy 7300 GS is jó és ATI-ban van 1050-es ami mellesleg RV370-es GPU-ja van. Anno nekem is volt radeon 9600 128 megás karim és azon volt RV350-es GPU ez az 1050-es továbbfejlesztett RV370-es GPU-val ráadásul 4 pixel futószalag, 2 vertex árnyaló, és 4 pixel árnyaló is van ellenben a 8400 GS NVidába ez utóbbi kettő nincs. Annakidején a (tavaly) lecseréltem 9600 radeonomat egy MSI 7600 GS-re 256 mega ramos karira, minőségi látványos ugrás volt ugyanabban a játékban, ha játszani is akarsz akkor 7600 GS jó választás és nem is vészes az ára. Raktam már gépet össze 8400-assal, régebbi játék ment gond nélkül rajta sőt 7300-ason és a jelenlegi 1050 radeon karimon is megy, de inkább vedd a 7600-ast mert később lehet bánni fogod, ha elakad egy újabb játéknál. (Sajna elszált az alaplapom és ezért kellett váltanom, úgyhogy most 1050-es van kb. 8100 ft volt.) Ha olcsóbb karit veszel akkor lényegében azt éred el, hogy nem a rendszermemóriát használja, hanem a sajátjáét, ettől az Ubinak egy kicsit több lesz a használható memóriája és talán a játékok is jobban mennek, (persze nagyban függ a karitól, hogy milyet veszel) de csodát ne várja a cca. 10 ezer forint körüliektől. MSI 7600-at gond nélkül lekezelte az Ubi. U.i. tápegység elegendő teljesítményű? inkább először ezt nézd meg.
Na ami még eszembe jutott: 8400GS csak 64 bites a memória és a GPU közötti átvitel 7300-as sorozat szintén 64 bites 110 millió tranzisztorral a GPU-ban (GTI 128 bit, ha jól tudom) 7600GS 177 millió tranzistor a GPU-ban és 128 bites DDRII (legalábbis az enyém AGP-ben DDR2 volt) ATI 1050 és, ha jól tudom az általad is írt 1550 RV 370-es GPU "csak" 75 millió tranzisztor, de 1050-es 128 bites. Érdemes megfontolni főleg a bitek miatt is egy 64 bitestől még, ha jobb a GPU-ja is nem lehet annyit várni mint egy 128 bitestől. Inkább 7600-ast.
Nagyon szerencsétlenül alakult a kártyakivétel. Mikor kivettem a kártyát, megcsúszott a kezem és a ház hátoldalán a kis nyílás széle szétvágta az újjam. Szinte leszelt egy darabot, így most csak kilenc újjal gépelhetek. Egyszer már jártam így és akkor megfogadtam, hogy nagyon óvatos leszek, de sikerült újra a művelet. Grrr.
QuintiporEz már velem is előfordult. Sajna a ház gyártók nem ismerik a reszelőt.
Hogyan tudnám meg, hogy a 6600-as, amit kipróbáltam, az milyen? Azt a gépet ugyanis amiben ez a kártya van csere-bere módon jutott hozzám és akivel ezt a bizniszt megkötöttem, az teljesen süket ezen a téren. Szóval ez az út kilőve, de sajnos a kártyán is csak annyi van, hogy GF6600 és hogy 256 MB RAM. Van rajta egy video nevü kis ki vagy bemenet és dvi csatlakozó. Azon a gépen amiben van, lefuttattam egy everest home-ot, de az sem ír ki több infót róla. Ez csak azért érdekes, mert nekem nem akart problémamentesen működni, míg exx azt írta, hogy neki a vga csatolójú GT verzió tökéletesen megy.
Még valami. Írtam, hogy problémák léptek fel a 6600-as működése során. Nevezetesen, hogy egy film lejátszásakor a gép iszonyatosan lelassult és a kép is nagyon szét volt csúszva, továbbá a billentyűzet is angolra váltott. Nos, az a helyzet, hogy miután kivettem a kártyát és újra az integráltat használom, a problémák megmaradtak. A billentyűzetkiosztást sikerült visszaállítanom, de a felbontás állítására nincs lehetőségem ugyanis csak egy mód létezik valamint a filmlejátszás is ugyanolyan akadozó, mint a GF-nél. Hogyan lehetséges ez, mikor azelőtt "tökéletesen" ment minden?
Sikerült átállítanom a felbontást a régi megszokottra, de mikor újraindítottam, nem töltött be a rendszer. Recovery módban csináltam ezért a restart-ot és átírtam a /etc/X11/xorg.conf-ban a "Screen" section-ban a SubSection "Display"-en belül a virtual-t a magasabbról egy alacsonyabbra. Mentettem, majd újraindítottam. Most már betöltött a grafikus felület is. Az a helyzet, hogy nagyon nem vagyok járatos ezen a téren, ezt amit csináltam csak improvizáltam. Látszólag sikerült visszaállítanom az előző állapotot, de nem tudom, hogy jól csináltam-e a dolgokat. Ha jól is csináltam mindent, akkor is maradt az eredeti probléma, azaz az integrált kártyám nem működik olyan jól, mint a 6600-as kipróbálása előtt. Nekem úgy tűnik, hogy elszállt a kártyacserével az integrált kártya driver-e. Ez lehetséges? Hogyan tudnám visszacsiálni a dolgokat?
Elég gáz, hogy ennyit írok, csak szólni akarok, hogy sikerült visszaállítani a régi beállításokat. /etc/X11-ben találtam néhány xorg.conf-ot és csak meg kellett keresnem a régi jól működő verziót. Úgyhogy most már minden "pöpec". Azt hiszem egyenlőre leállok ezzel a videókártya mizériával, mert csak problémát szül és már az is nagy dolognak számít, ha nem lesz rosszabb a helyzet :-D Egy ideig maradok az integrált kártyánál, hiszen ÚGYSEM JÁTSZOK a gépen (ezt azért tartottam fontosnak kihangsúlyozni, mert páran játékra javasoltatok kártyát). Egy dolog miatt akartam csak a cserét, azt hittem, hogy gyenge az integrált és ezért kapcsol ki. Ha előfordul megint a kikapcs, akkor beszerzek egy nvidia-t és majd elbíbelődök a beállításával. Köszönöm szépen minden hozzászólónak a segítségét!
Hogyan tudod meg a kari adatait? Sajnos legkönnyebben csak Win alatt két progit is ajánlok egyik ingyenes a SIWhardvaretest névre hallgat a másik ugyan fizetős ez az Everest, ugyan ingyen letölthető, de bővebb teljesértékű infót csak a licenc megvásásrlásával ad. (régebben volt teljesen ingyenes a Home verzió a Everestben, talán még letölthető, régebbihez a legutolsó verzió jó, újabbakhoz inkább az újabb everest vagy a SIW). Ajánlatom menj fel a prohardverre és ott a megfelelő fórumtopikba kérd meg a népet, hogy akinek van olyan karija amit kinéztél magadnak, hogy készítsen egy képernyőképet az everest a "Megjelenítés>GPU" oldalról és küldje el mailbe, annakidején én is eszt csináltam amikor karit néztem magamnak, vagy egy Riportot. Ha nem játszol akkor csak egy érv van a karivásárlás mellett méghozzá az, hogy nem a rendszermemóriából vesz el, hanem külön a sajátját használja, ez inkább akkor fontos ha olyan alkalmazást futtatsz amelyikhez minden megabájtra szükség van, különben, ha megvagy elégedve így az alaplapival akkor felelsleges pénzkidobás.
QuintiporAkkor a Home már régi ehezz.
Windows NTMint ahogy írtam, nem fogok vásárolni új karit egy darabig. A héten 2GB-osra bővítem a rendszermemót, szóval nem sajnálom azt keveset a videókaritól. Az integráltkari képe nagyon jó és minden elfut rajta, amit használok. Egyetlen dolog zavart csak, mégpedig, hogy kétszer leállt a gépem magától. Az integrált karira gyanakodtam, de az is elképzelhető, hogy pillanatnyi áramkimaradás volt vagy ahogyan Tomee megjegyezte, a táp is lehet a ludas (az ugyanis "csak" 350-es). Az idő majd eldönti, hogy melyik gyanú igazolódik. A SIWhardvaretest-es és a prohardveres tippet köszi, szerintem még hasznát veszem ezeknek.
petipetyaKöszi petipetya, a 7300-ast akkor hanyagolom.