Na ami még eszembe jutott: 8400GS csak 64 bites a memória és a GPU közötti átvitel 7300-as sorozat szintén 64 bites 110 millió tranzisztorral a GPU-ban (GTI 128 bit, ha jól tudom) 7600GS 177 millió tranzistor a GPU-ban és 128 bites DDRII (legalábbis az enyém AGP-ben DDR2 volt) ATI 1050 és, ha jól tudom az általad is írt 1550 RV 370-es GPU "csak" 75 millió tranzisztor, de 1050-es 128 bites. Érdemes megfontolni főleg a bitek miatt is egy 64 bitestől még, ha jobb a GPU-ja is nem lehet annyit várni mint egy 128 bitestől. Inkább 7600-ast.
Linuxbarát videókártya kerestetik! illetve Miért kapcsol ki néha a gép magától?
Nagyon szerencsétlenül alakult a kártyakivétel. Mikor kivettem a kártyát, megcsúszott a kezem és a ház hátoldalán a kis nyílás széle szétvágta az újjam. Szinte leszelt egy darabot, így most csak kilenc újjal gépelhetek. Egyszer már jártam így és akkor megfogadtam, hogy nagyon óvatos leszek, de sikerült újra a művelet. Grrr.
QuintiporEz már velem is előfordult. Sajna a ház gyártók nem ismerik a reszelőt.
Hogyan tudnám meg, hogy a 6600-as, amit kipróbáltam, az milyen? Azt a gépet ugyanis amiben ez a kártya van csere-bere módon jutott hozzám és akivel ezt a bizniszt megkötöttem, az teljesen süket ezen a téren. Szóval ez az út kilőve, de sajnos a kártyán is csak annyi van, hogy GF6600 és hogy 256 MB RAM. Van rajta egy video nevü kis ki vagy bemenet és dvi csatlakozó. Azon a gépen amiben van, lefuttattam egy everest home-ot, de az sem ír ki több infót róla. Ez csak azért érdekes, mert nekem nem akart problémamentesen működni, míg exx azt írta, hogy neki a vga csatolójú GT verzió tökéletesen megy.
Még valami. Írtam, hogy problémák léptek fel a 6600-as működése során. Nevezetesen, hogy egy film lejátszásakor a gép iszonyatosan lelassult és a kép is nagyon szét volt csúszva, továbbá a billentyűzet is angolra váltott. Nos, az a helyzet, hogy miután kivettem a kártyát és újra az integráltat használom, a problémák megmaradtak. A billentyűzetkiosztást sikerült visszaállítanom, de a felbontás állítására nincs lehetőségem ugyanis csak egy mód létezik valamint a filmlejátszás is ugyanolyan akadozó, mint a GF-nél. Hogyan lehetséges ez, mikor azelőtt "tökéletesen" ment minden?
Sikerült átállítanom a felbontást a régi megszokottra, de mikor újraindítottam, nem töltött be a rendszer. Recovery módban csináltam ezért a restart-ot és átírtam a /etc/X11/xorg.conf-ban a "Screen" section-ban a SubSection "Display"-en belül a virtual-t a magasabbról egy alacsonyabbra. Mentettem, majd újraindítottam. Most már betöltött a grafikus felület is. Az a helyzet, hogy nagyon nem vagyok járatos ezen a téren, ezt amit csináltam csak improvizáltam. Látszólag sikerült visszaállítanom az előző állapotot, de nem tudom, hogy jól csináltam-e a dolgokat. Ha jól is csináltam mindent, akkor is maradt az eredeti probléma, azaz az integrált kártyám nem működik olyan jól, mint a 6600-as kipróbálása előtt. Nekem úgy tűnik, hogy elszállt a kártyacserével az integrált kártya driver-e. Ez lehetséges? Hogyan tudnám visszacsiálni a dolgokat?
Elég gáz, hogy ennyit írok, csak szólni akarok, hogy sikerült visszaállítani a régi beállításokat. /etc/X11-ben találtam néhány xorg.conf-ot és csak meg kellett keresnem a régi jól működő verziót. Úgyhogy most már minden "pöpec". Azt hiszem egyenlőre leállok ezzel a videókártya mizériával, mert csak problémát szül és már az is nagy dolognak számít, ha nem lesz rosszabb a helyzet :-D Egy ideig maradok az integrált kártyánál, hiszen ÚGYSEM JÁTSZOK a gépen (ezt azért tartottam fontosnak kihangsúlyozni, mert páran játékra javasoltatok kártyát). Egy dolog miatt akartam csak a cserét, azt hittem, hogy gyenge az integrált és ezért kapcsol ki. Ha előfordul megint a kikapcs, akkor beszerzek egy nvidia-t és majd elbíbelődök a beállításával. Köszönöm szépen minden hozzászólónak a segítségét!
Hogyan tudod meg a kari adatait? Sajnos legkönnyebben csak Win alatt két progit is ajánlok egyik ingyenes a SIWhardvaretest névre hallgat a másik ugyan fizetős ez az Everest, ugyan ingyen letölthető, de bővebb teljesértékű infót csak a licenc megvásásrlásával ad. (régebben volt teljesen ingyenes a Home verzió a Everestben, talán még letölthető, régebbihez a legutolsó verzió jó, újabbakhoz inkább az újabb everest vagy a SIW). Ajánlatom menj fel a prohardverre és ott a megfelelő fórumtopikba kérd meg a népet, hogy akinek van olyan karija amit kinéztél magadnak, hogy készítsen egy képernyőképet az everest a "Megjelenítés>GPU" oldalról és küldje el mailbe, annakidején én is eszt csináltam amikor karit néztem magamnak, vagy egy Riportot. Ha nem játszol akkor csak egy érv van a karivásárlás mellett méghozzá az, hogy nem a rendszermemóriából vesz el, hanem külön a sajátját használja, ez inkább akkor fontos ha olyan alkalmazást futtatsz amelyikhez minden megabájtra szükség van, különben, ha megvagy elégedve így az alaplapival akkor felelsleges pénzkidobás.
QuintiporAkkor a Home már régi ehezz.
Windows NTMint ahogy írtam, nem fogok vásárolni új karit egy darabig. A héten 2GB-osra bővítem a rendszermemót, szóval nem sajnálom azt keveset a videókaritól. Az integráltkari képe nagyon jó és minden elfut rajta, amit használok. Egyetlen dolog zavart csak, mégpedig, hogy kétszer leállt a gépem magától. Az integrált karira gyanakodtam, de az is elképzelhető, hogy pillanatnyi áramkimaradás volt vagy ahogyan Tomee megjegyezte, a táp is lehet a ludas (az ugyanis "csak" 350-es). Az idő majd eldönti, hogy melyik gyanú igazolódik. A SIWhardvaretest-es és a prohardveres tippet köszi, szerintem még hasznát veszem ezeknek.
petipetyaKöszi petipetya, a 7300-ast akkor hanyagolom.
charlieHát az én tápom nem egy chieftec és a teljesítménye is csak 350W. Szóval nagyon is könnyen elképzelhető ez a verzió és nem az integrált videókarira kellene kenni a dolgot. Egyenlőre nem veszek új karit, hanem inkább tovább lesem a működést és hátha kiszűrök valami okosat.
honorsharkAzért gondoltam, hogy az ATI linuxbarát, mert ha jól tudom nyilt forráskódú (vagy mittomén, hogy hívják az ilyet. Arra gondoltam, hogy pl a linksys routereken nyílt forráskódú firmware fut és úgy tudom, hogy az ati is ilyen). De ha belegondolok, hogy évekig használtam az innovision cég geforce2-es videókariját problémamentesen, akkor el kell ismerjem, hogy az nvidia sem ellensége a linuxnak. Csak az a fránya 6600-as ne tett volna annyira keresztbe a múltkor.
honorsharkMajd odafigyelek erre. Amúgy az alaplapom is MSI. :-)
Windows NTNagyon dühítő, főleg mert tényleg nagyon belevágott az újjamba. De csak magamat hibáztathatom, mert nem voltam elég figyelmes. Legközelebb kesztyűben fogok ügyködni! :-D
Vidéken laksz? Mert ott szokott lenni áramingadozás az viszont nagyon is lehet, pl. anyáméknál kemencén szinte menetrendszerinti nemcsak az áramszünet, de a pillanatnyi áramkimaradás is, rengetegszer volt már ilyen, hogy egyszercsak minden előjel nélkül újraindult a gép, viszont a tv megsem érzi az áramingadozást. Egy jó táp nem ártana, főleg, ha most vettél mindent újjonan. Sajnos ahol légkábeleken megy az áram mint Bp-n is sok helyen pláne vidéken ott ez van, és az elektromos művek elektrikusairól is van pár elképzelésem akik a vezénylőben ülnek. A Biosban meg ki kell kapcsolni, hogy ne figyelje a hőmérsékletet, értelme nem sok csak bosszantó, jó hűtő azt nincs gond.
Windows NTTelibe találtál. Szabolcsi kis faluban lakom. Van egy Chieftec tápom csak az a "baj", hogy 450W-os. Egy korábbi gépben volt, amit szétcseszett egy a telefonvezetéken beszaladó túlfesz. Talán a táp ép maradt. Az biztos, hogy az alaplap elszállt, de kipróbálom a tápot, hátha működik. Nincs rá valami mód, hogy megtudjam, hogy tuti nincs semmi baja? Sokat gondolkodtam szünetmentesen, de olyan nagyon drágák azok, amik tényleg jól működnek. A szinuszost ajánlotta mindenki, de az rettenet, milyen drága. Igaz, ha azt veszem figyelembe, hogy ha az áramingadozás folyamatosan jelen van, akkor megéri befektetni, mert az eszközeim épen maradnak. Utánanézek ennek is valami árverezős oldalon, hátha találok egy működőképeset.
Egy "kicsit" más téma, de nem akartam új topicot nyitni miatta: Nem tudja valaki véletlenül, hogy honnan tudnám letölteni a kylix3_open.tar.gz-t? A guglu már megint nem a barátom az ügyben. Le akarom tölteni a kylix Open Edition verzióját, de sehol nem találom. Itt http://www.prog.hu/tudastar/61167/Kylix+de+honnan.html téma volt, de azok a linkek nem segítenek.
Kylix! Találtam egy lemezt, amin rajta van az említett open edition, de telepítésnél azt írja ki, hogy nem elegendő a rendszerem hozzá:
quintipor@quintipor-desktop:~/Programok/Fejlesztői/Kylix/kylix3_open$ ./setup.sh
BORLAND KYLIX 3
Checking dependencies...
WARNING: could not find stdint.h
WARNING: could not locate libX11.so
Kernel version >= 2.2.0....OK
Glibc version >= 2.1.2....OK
X11 Server....OK
Libjpeg version >= 6.2.0....OK
./setup.sh: line 350: [: x11-2 egész szám szükséges
./setup.sh: line 352: [: x11-2 egész szám szükséges
./setup.sh: line 354: [: x11-2 egész szám szükséges
./setup.sh: line 350: [: x11-2 egész szám szükséges
./setup.sh: line 352: [: x11-2 egész szám szükséges
./setup.sh: line 354: [: x11-2 egész szám szükséges
Libgtk version >= 1.2.0....FAILED
Your system does not meet the minimum system requirements.
Setup cannot continue.
Mit csináltam rosszul?