csuhas32 Feltelepítettem és elindítottam. Megpróbáltam vele a szinkronizáláshoz belépni a Mozilla tárolóba, de azt mondta, ismeretlen fiók.
Az új a/big/firefox könyvtárba települt. Így párhuzamosan mindkettő használható.
Azt sem tudom, gépen belül hogyan tudom a cuccokat exportálni, importálni.
Ez mit jelent?

big@big-TECRA-A10:~$ ~/firefox/firefox
[Parent 5482, Main Thread] WARNING: Failed to call GetIdletime(): GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.Mutter.IdleMonitor was not provided by any .service files
: 'glib warning', file /builds/worker/checkouts/gecko/toolkit/xre/nsSigHandlers.cpp:187

** (firefox:5482): WARNING **: 21:11:43.402: Failed to call GetIdletime(): GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.gnome.Mutter.IdleMonitor was not provided by any .service files

ATTENTION: default value of option mesa_glthread overridden by environment.
ATTENTION: default value of option mesa_glthread overridden by environment.

Nagy Gyula Ez mit jelent?

Indítsd a felhasználód könyvtárában (big) lévő firefox mappában lévő firefox fájlra kettőt kattintva.

csuhas32 Ahha.
      Ugyanúgy indult, mint terminálból. És ugyanúgy nem tudtam vele belépni most sem a mozilla fiókomba, mint az előbb.
      De tény, szép friss, ropogós.

Nagy Gyula Mint már írtam, Mozilla fiókom nincs.
        Könyvjelzők „átmásolása”:
        Snap Firefox: Ctrl+Shift+O / Import and backup (Importálás és mentés)/ Backup (Mentés...)
        Elmented valahová, ahol megtalálod.
        Telepítetlen Firefox: Ctrl+Shift+O / Import and backup (Importálás és mentés)/ Restore (Visszaállítás) /Choose file (Tallózás)
        Megadod az előbb elmentett JSON fájlt. Ennyi.

A Snap Firefoxban a Settings (Beállítások)/ Privacy & Security (Adatvédelem és biztonság)/ Logins and Passwords (Bejelentkezés és jelszavak)/ Saved Logins... (Mentett bejelentkezések) menüpontjában megtalálod az összes mentett bejelentkezésed, megnézheted, kimásolhatod az egyes oldalakhoz tartozó felhasználónevet és jelszót.
        A kiegészítőket meg ilyesmiket úgy is érdemes újonnan feltenni, szóval az nem gond.

Nagy Gyula" Elmented valahová, ahol megtalálod."
          Ha neked a felhő szimpatikusabb, mint a saját géped...
          A saját gépedre mented, te választod ki, hogy hová. Hogy importkor majd megtaláld.

a mester Köszönöm. Hová tartozik, mi az amit ezzel a billentyű kombinációval meg lehet hívni?

Nagy Gyula

Nem gondoltam, hogy egy olyan nagyon okos embernek, mint te, ez annyira bonyolult lesz.

csuhas32 Snap Firefox: Ctrl+Shift+O

Vagyis a Firefoxhoz tartozik. A Firefoxban hívod meg vele a Könyvjelzők menü/ Könyvjelzők kezelése menüpontját.
              Senki nem tudja, hogy van nálad elrendezve a Firefox, van-e menüsor vagy nincs, így azt sem hogy hová kell hozzá kattintani. Gondoltam, így billentyűkombinációval egyszerűbb.
              Mindkét Firefoxodban ezt használod, először a Snap-ben, mert abba vannak most a mentett könyvjelzők, aztán a telepítetlenben, mert abba szeretnéd őket átvinni.

csuhas32 (Bocsánat!)

Kombináltam minden marhaságot, mert amikor meghívtam, egy felhő tárolót (1 klikk downloader) adott meg célpontnak.
              Nem találom, hol lehet a menüsort bekapcsolni. De majdcsak megtalálom.

Nagy Gyula
                Ctrl+Shift+O
                Megjelenik ez az ablak: https://ibb.co/HLcdxwZ ... -> Importalas es mentes -> Mentes ... kivalasztod
                pl. a Dokumentumok konyvtaradat (ide menti le egy .json fajlba a konyvjelzoidet.
                A masik Ff-on a Visszaallitas -> Tallozas

Nagy Gyula Nem találom, hol lehet a menüsort bekapcsolni. De majdcsak megtalálom.

Nálunk az asszony úgy szokta, hogy kaszál össze-vissza az egérrel. Így képes a menüsort és könyvjelzők eszköztárat is megjeleníteni/eltüntetni. Tudja ezt úgy is, hogy nézi a kijelzőt, de akár a géptől elfordulva is megoldja. Neked is menni fog csak gyakorold egy kicsit. :-D

a mester Láttam, és csak pislogtam. De valóban, ott voltak a bizonyítékok.

Megnéztem egy erősebb gépen is. Az a Mahjongg azon a gépen is jó étvágyú.
                  Egymás alatt ott van a jó és a zabálós is a hivatalos szoftver tárolóban.

Nagy Gyula

Mármint a Snap-ből települő Mahjongg az erőforrás-igényes az ettől erősebb gépen is, ha jól értem.
                    Szerintem akkor már logikailag kikövetkeztetted, hogy a Snap sok a mashinkának.
                    Remélem a próba a telepítetlen Firefoxszal megvolt, az kevéssé vagy akár egyáltalán nem akad.

Akkor nincs más hátra, mint előre, el kell távolítani a snap-et a mashinkáról.
                    Megkerestem neked a linkeket, amiket ehhez kaptál a blogban:
                    https://danieliser.com/fully-remove-snap-from-ubuntu-22-04/
                    https://fostips.com/remove-block-snap-app-ubuntu/
                    https://www.debugpoint.com/remove-snap-ubuntu/
                    https://haydenjames.io/remove-snap-ubuntu-22-04-lts/

Majd eldöntöd, mi legyen.

csuhas32 Mármint a Snap-ből települő Mahjongg az erőforrás-igényes az

Mindkettő snapos. Csak az egyik csúcsban eszik 2 %-ot, a másik akkor is megette a 100-at miután kikapcsoltam.
                      Mindkettő ugyanolyan kövekkel ugyanolyan leosztást használ. És mindkettő a disztributorok által ellenőrzött tárolóból jön. Ki ki gondoljon erről is amit tud, mer és akar.
                      A snaptalan verziót már nagyjából feltelepítettem. Komoly érvágás ha nem tudom a fiókhoz kapcsolni, mert nem egy gépet használok. Ketyeg az új verziós logoló. Majd meglátjuk, lesz e újabb megtorpanás.

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula Mindkettő snapos

Úgy véled, nyilván megalapozottan.

Az egyik snapos, a másik nem. Jobb oldalt a VM-ben a szoftverkezelő, baloldalt a bizonyíték, hogy csakaz egyik snapos.

klt Úgy véled, nyilván megalapozottan.

Igazad van. A vélelmem abból adódott, hogy a snap könyvtáramban jelenleg, az áttelepítés után is ott van a Mahjongg. A szoftverekben megnéztem azt amit újabban telepítettem. Valóban a deb tárolót írja forrásnak.
                          Azt pedig már a vagy hiszed, vagy nem, tegnap kora délutánhoz képest megváltoztatták a tároló tartalmát.
                          Azt nem tudom, megteszem-e, hogy újra telepítem azt ami erőforrás zabáló volt, hogy jelenleg is az-e.
                          Más: Hogyan tudom megmondani a Mousepadnak, hogy a magyar helyesírásnak megfelelően ellenőrizzen?

Nagy Gyula Más: Hogyan tudom megmondani a Mousepadnak, hogy a magyar helyesírásnak megfelelően ellenőrizzen?

Ezt új kérdésként illik feltenni...

Nagy Gyula Hogyan tudom megmondani a Mousepadnak, hogy a magyar helyesírásnak megfelelően ellenőrizzen?

A Mousepadben (nem a felhő tárolóban): Szerkesztés /Beállítások / Bővítmények fül
                              Ha itt a „Spell Checking” be van pipálva, akkor ellenőrzi a helyesírást, azon a nyelven, amely a mellette lévő fogaskerékikonra kattintva meg van adva neki. A nyelv megváltoztatása után be kell zárni majd újra el kell indítani a Mousepadet, hogy a módosítás érvénybe lépjen.
                              A Mousepad használata közben a helyesírás-ellenőrzés, azaz a „Spell Checking” bővítmény, a Ctrl+K-val ki-bekapcsolható.