Linux Toshiba A10-re
klt
https://filetransfer.io/data-package/LK8egEI1#link
A bal also sarok van beallitva "erzekeny saroknak" es a munkaterulet valto van hozzarendelve.
Barmikor megnezhetem - egesz kepernyon - a htop, vagy a glances altal mutatott aktualis adatokat.
klt Nyitva voltak közben a műszerek?
Mindannyiotoknak: Emese vagyok, de nem annyira.
Amiket betűztem, még a belassult FF leállítása előtt szoktam csinálni. Ezt be is írtam. Most legutóbb is ezt tettem.
Annyit tudtam kibogarászni, hogy belassult FF mellett nem voltak koppanásig kiterhelve az erőforrások.
Azt is megírtam, hogy három évtized alatt jó gyakorlatot szereztem gép építésben, karbantartásban. Jobban bízok magamban, mint más javító cégekben, emberekben. Jópár igen keserves tapasztalat alapján vagyok így ezzel. Sokat javítottam mások után.
Természetes, hogy benne van a pakliban a hardver hiba is, különösen az új és az idős kategóriájú szerkentyűknél.
Anno járt az a szlogen is, hogy hibátlan program nincs, csak olyan amelynél még nem bukott ki a bug.
Komoly korlátom a nyelvismeret hiánya és az a memória gondom amiből a nyelvismeret hiányom is adódik. Jobb híján nevezzük ezt a divatos megnevezéssel, diszlexiának. Azért Ubuntu, mert ezt találtam leginkább magyarítottnak és azért a ragaszkodás, mert nyűgi az újabb és újabb verziókhoz való alkalmazkodás. Könnyen lehet, hogy egy Debián, vagy egy mint, vagy valami más hibátlanul futna. Az xfce felületre való áttérés sem ment simán a Gnome után.
tenkes A snap (flatpak, stb.) egyáltalán nem őrültség
Többször felvetetem magamban és másutt is (itt is), hogy egy egy változtatás (fejlesztés) hozott-e annyit, mint amennyit elvett. Az updatelés és a függőségek kezelése a snap előtt is (jól automatizáltan) megoldott volt.
Azt is felvetettem párszor, hogy kategória különbség van a programozási megtakarítás és a számtalan felhasználó összegzett (többlet) ráfordítás igénye között. A szabad rendszerek elvileg a felhasználói szempontok szerintiekre kihegyezettek (nem befolyásoltak üzleti (egyéb) érdekek által).
Még egy kérdés a végére. A bedöglött (zombi) folyamatot miért nem törli automatikusan a rendszer? Jól gondolom, hogy (normál körülmények között) nem éled újra?
- Szerkesztve
Nagy Gyula Azt is megírtam, hogy három évtized alatt jó gyakorlatot szereztem gép építésben, karbantartásban.
Ezek szerint min. 3 évente, ahogyan kell pasztáztál és rendesen szétszedve kitakarítottad a gépet, fújással, ecsettel, ha kellett izopropil alkohollal? Mert nekünk csak annyit írtál, hogy kívülről sikerült csak megfújatni.
Nagy Gyula Az updatelés és a függőségek kezelése a snap előtt is (jól automatizáltan) megoldott volt.
Megoldott volt, de, mint mindenen ezen is lehet tökéletesíteni, vagy épp egyszerűsíteni. A snap bizonyos felhasználás esetén ebben is előrelépés, mert az app és az OS így nem együtt mozog az időben, nincs ilyen kényszer, mégis tudnak egymással működni, külön ütemben frissülni, valamint nincs egy app az adott disztróhoz és függőségeihez kötve, vagy a felhasználó extra tudására szorulva.
Ez van ahol jó, van ahol nem, de mivel szabadon választott, ezért nincs is vele gond. Minden esetre egyre több disztrónak van konténeresedő változata.
- Szerkesztve
Nagy Gyula . Az updatelés és a függőségek kezelése a snap előtt is (jól automatizáltan) megoldott volt.
Lószart volt automatizált!
Amit a repóból kapsz, az neked automatizáltnak tűnik, de valójában az "igazítást", amiről beszéltem, elvégezték a repo karbantartói.
Pölö, ha Ubuntu 22.04-be telepíted ppa-ból a firefoxot, akkor valaki a firefox binárisát a forrásból előállította az Ubuntu 22.04 dev-libjei alapján. Neked ezzel nem kell foglalkoznod. Viszont az ilyen bináris nem biztos, hogy futni fog Ubuntu 24.04-en majd (lehet, hogy igen, de nem biztos).
Ha fogsz egy ilyen tar.bz2-t, és abból kibontva használod a binárist, ott viszont neked kell meggyőződnöd róla, hogy a rendszeredben benne vannak az igényelt függőségek, hacsak az a bináris nem valami static-build.
(Szerintem még ez is jobb, mint a snap...)
Tehát lényegében, a teljesen korrekt megoldás, hogy minden rendszerre lefordítjuk a forrásból a hozzávaló binárist.
Snap csomagot viszont csak egyet kell csinálni, és az minden rendszeren menni fog, ahol van snap.
De ez igaz a flatpak-re is, meg az appimage-re is...
Ettől még mindig rühellem a snapet.
Nagy Gyula belassult FF mellett nem voltak koppanásig kiterhelve az erőforrások.
Hát akkor vagy nem néztünk minden erőforrást, vagy valami sz@r...
Nagy Gyula A bedöglött (zombi) folyamatot miért nem törli automatikusan a rendszer? Jól gondolom, hogy (normál körülmények között) nem éled újra?
Leírtam. A parent process (amelyik indította) nem hajlandó észrevenni, hogy a zombi kipurcant. Akkor fog eltűnni a zombi, ha a parent process kilép.
Szerk.: https://askubuntu.com/questions/111422/how-to-find-zombie-process
Megkerestem neked.
tenkes Ezek szerint .....
A legjobb belátásom szerint csinálom és van alapom a jó belátáshoz. A gépemet annyira szétbontottam, hogy szemrevételezést tudtam csinálni. Emellett a résbe befért a porszívó csöve, ki tudtam fújatni a hűtőrendszert. Az eredményt a proci (mag) hőmérséklet változása megmutatta. Ezt megírtam. Azt is, hogy a szerelést szilikon zsírral csinálom, ami nem szárad ki, amivel nem romlik a hőelvezetés. vannak más "örök életű" lehetőségek is. Ilyen például, a ráragasztás is. Lehet tippelgetni, miért tönkremenő lehetőségeket alkalmaznak.
tenkes Megoldott volt, de ...
Továbbra is igaz amit írtam. A felhasználót továbbra is az érdekli, hogy jól használható gépe legyen a lehető legolcsóbban. Amikor a kedvenc gépét akarja használni, miért érdekelné a program hordozhatóság?
Számomra a többi is evidencia amit írtam. Szóba került a FF és a Google böngésző. Úgy is, hogy az utóbbinak a fejlesztését üzleti érdekek mozgatják. Várhatóan addig lesz jó ameddig valós konkurenciája van. Ugyanez a beszélgetés elhangzott az operációs rendszerek esetében is. Arról is volt latolgatás, hogy a Linuxok miért réteg szoftverek.
Leagyamenteztetek amikor elmondtam a következtetésemet.
tenkes Minden esetre egyre több disztrónak van konténeresedő változata.
Tanulságos az üzleti és szabad rendszerek összehasonlítása is, különös tekintettel a nem feltétlenül felhasználói érdekeket szolgáló feltűnően nagy hasonlóságokra.
Az számítógépekben már maga a hardver is logikai hálózat és mint ilyen, (tárgyiasult) szoftver. A mai számítógépek leginkább célszámítógépek hálózata programmal, RAM-mal és processzorral.
Ezek fölött minden már emuláció, emulált felületekkel. Ezek réteg szerkezetben és úgy, hogy van ahol a felsőbb rétegben futó valamik (program processz, stb.) rétegeken átlépve belenyúl az alsóbb rétegbe. Nekünk még azt tanították, hogy a réteg szerkezet azért van, mert jó és nem jó (bajt okozhat) a rétegeken való átnyulkálás.
A következő a logikán túl a kőkemény szakmaiság, hogy egy egy konstrukció mennyire átlátható és összességében mennyire hatékony, ezzel (a szakemberek számára) mennyire jól diagnosztizálható és javítható. Végső soron mennyire jó Mari néninek.
Az is kérdés, mennyire szabadon választott ha a lényegesekben mindegyik lényegében egyforma. És ez nem csupán a számítástechnika esetében igaz. Vagy ezzel, vagy azzal kell fizetned, de fizetned kell. Kinek miből van több. Pénze, ideje, tudása. Nálam szerencsés, hogy megmaradt a (gyermeki) kíváncsiság a miértek megtalálásához is. Emellett ott van a javító segítő szándék is. Nem csupán a közvetlen saját érdekem nézése.
Remélem, a masinkámnál is kiderül mi okozza a problémát. Az sem baj ha az egész gyorsabbá, hatékonyabbá válik.
Tudom, érdemes feltennem és megtanulnom a legkisebb gépigényű konzervet.
Nagy Gyula Pasztázva könnyen lehet, csak a gyárban. Tisztítva pár évvel ezelőtt.
Nagy Gyula Ezt megírtam. Azt is, hogy a szerelést szilikon zsírral csinálom, ami nem szárad ki, amivel nem romlik a hőelvezetés. vannak más "örök életű" lehetőségek is.
A processzort kezelted szilikonzsírral vagy még most is a gyári paszta van rajta?
- Szerkesztve
Nagy Gyula Remélem, a masinkámnál is kiderül mi okozza a problémát. Az sem baj ha az egész gyorsabbá, hatékonyabbá válik.
Tudom, érdemes feltennem és megtanulnom a legkisebb gépigényű konzervet.
klt Vaktában kaptál már egy rakás tippet, mik okozhatnak ilyen tüneteggyüttest.
A hűtés, fogjuk rá, rendben.
Nem tudjuk még earlyoom beválik-e? (Ha igen, akkor se szó, se beszéd bezáródó rókáról jöna következő riport)
Nem tudjuk, bevált-e a steril profilú böngésző?
Nem tudjuk, hozott-e javulást a snap mentesítés?
Nem tudjuk, róka helyett Chromium (nem Chrome!!!) beválik-e?
Nagy Gyula Az eredményt a proci (mag) hőmérséklet változása megmutatta.
Csökkent a procihő, amiről legfeljebb egy szervizes tudná megmondani, hogy egyébként egy ilyen korú hardvernek rendben van-e. Egyébként azért pasztáznak hozzá való pasztával, mert annak egy kicsit jobb a hővezetése, és az időszakos csere, ami egyben ellenőrzés is, egyszerű és olcsó. Nem örök, csak hatékony. A ragasztás pedig tényleg örök, de annyira, hogy még a CPU pár perces cseréje is egy leányálom lesz tőle.
Még mindig nem kaptunk arra egyértelmű választ, mikori a pasztázás. Ha, eredeti, akkor az hibától függetlenül, garantáltan nem ok.
Örök dolgok pedig nincsenek, amikor az ellenállások eldisszipálják az értéküket és a kondik is elmásznak, magyarul az alaplap és a táp instabillá válik, nem nagy vigasz hogy a szilikonzsír még puha, igaz a használata miatt akárcsak 1% hűtés (és ezzel gép élettartam) ment a levesbe.
Nagy Gyula Amikor a kedvenc gépét akarja használni, miért érdekelné a program hordozhatóság?
Mert pl. könnyebb neki egy kattintással telepíteni, mint fordítással és függőségek felkutatásával tölteni az időt? A különböző fejlesztőknek meg nem kell ugyanazt 10 féle rendszerre illeszteni, hanem a szabvány ezt biztosítja?
A többség nem a gépet használja, hanem feladatot old meg vele. Azért mert neked van egy felhasználói igényed, másnak még lehetnek más preferenciái.
Nagy Gyula Remélem, a masinkámnál is kiderül mi okozza a problémát.
Ez egyre valószínűtlenebb, mivel minden feltett lényegi kérdésre csak a fenti eszmefuttatások érkeznek válaszul. Amíg nem vagy hajlandó konkrét válaszokat adni és konkrét lépéseket tenni az ügyben, addig a megoldás megtalálása lehetetlen.
klt Lószart volt automatizált!
Én felhasználóként néztem, nézem. Arra nem látok rá, hogy a tároló frissítését a szakemberek mennyire automatizálták.
Arról csak halvány vélelmeim vannak, hogy a felhasználói felület mögött mi mennyire ésszerűen van megoldva. Frissíthetőség szempontjából is. És platform függetlenség szempontjából is.
Ezt hasonlónak látom, mit azt, hogy mi nem működik a frissítés után akár azzal az indokkal is, hogy régebbi X évesnél és az az üzletpolitikánk, hogy csak eddig biztosítunk szoftveres támogatást. Belefutottam abba is, hogy a régebbi gépeknél nem volt USB boot. És "természetesen" nem adtak ki hozzájuk ezt tudó újabb biost. Amikor megpróbáltam komolyan utána járni akkor a kereső először üresben megfuttatott. Aztán jöttek a szex oldalak, végül a vírus támadás. Nem csupán itt mutatták meg, hogy van ami előttem zárt terület.
klt Hát akkor vagy nem néztünk minden erőforrást, vagy valami sz@r...
Az, hogy csak az FF lassult be mutatja, hogy az erőforrások elosztásban van a probéma. A helyzet rögzítéséhez jól tudtam használni a terminált és tudtam a mentéshez szövegszerkesztőt is indítani.
Ok. Megnéztem. A parent szülőt jelent. Jelen esetben olyant ami nem figyelt eléggé a gyermekre.
Akkor már csak ezt a szülőt kell megtalálni.
tenkes a karbantartatlan évek extra amortizációját ezzel sem lehet semmissé tenni.
A géppisztolyaink a gyakori karbantartásoktól koptak el. Minden karbantartás mozgatással, többlet terheléssel jár.
Sok munkát adott a letört madzagok visszaforrasztása is. Különösen azok amelyek nem az én szerelésem közben szakadtak le, így nehéz volt megtalálnom, honnan szakadhatott le. Sok bosszúságot okoztak a rögzítő bütybütyök letörései is. Az időben haladva keményedők egyre jobban törnek. És van olyan is ami nem szedhető szét sérülésmentesen.
Nagy Gyula Az, hogy csak az FF lassult be mutatja, hogy az erőforrások elosztásban van a probéma. A helyzet rögzítéséhez jól tudtam használni a terminált és tudtam a mentéshez szövegszerkesztőt is indítani.
Ez éppenhogy az ellenkezőjét mutatja annak, mint amire tévesen következtetsz. Az erőforrások elosztása jól működik, hiszen tudtál szövegszerkesztőt, terminált, stb. nyitni.
- Szerkesztve
Az nem zavar, hogy szerinted a karbantartás csökkenti az élettartamot, az sem zavar, hogy hardverek, szoftverek gyártóiról, jelen (linux) esetben a közösség és tevékenységéről mi az álláspontod. Ez a te véleményed, tiszteletben tartjuk.
Az viszont kezd határozottan sértővé válni, hogy egyértelműen és következetesen semmibe veszel minden segítő szándékot, kérést, javaslatot, ötletet. Közel a 400 hozzászóláshoz, már talán csak három ember van aki érdemben foglalkozik a TE problémáddal és annyi tiszteletet sem adsz meg nekik, hogy komolyan vedd, amit kérnek.
Nem tudom ezt hogyan gondolod.
Minden sértődés és él nélkül kérdezem, hogy akarod-e egyáltalán a többször és többek által felsorolt javaslatokat figyelembe venni és a közösség kedvéért (ha már rászánták az időt) kipróbálni, vagy nem?
Ha igen, akkor szerintem haladna tovább a dolog, ha nem, akkor én kiszálltam, mert nincs több ötletem.
csuhas32 A processzort kezelted szilikonzsírral vagy még most is a gyári paszta van rajta?
A válasz ott van a posztban. Az is, megvan, hogy a maghőmérséklet mutatja, hogy a proci hűtése jó. A pasztázástól a borda tisztaságától a ventillátorral, a kifúvó nyílással egyetemben.
Tenkes kérdésére is: A gép használtan került hozzám. Én nem pasztáztam át. Nem minden paszta öregszik, keményedik meg. Amit az Athlon procihoz kaptam, az nem keményedett meg egy évtized alatt sem. Már volt szó róla, ha 105 fok kritikus van megadva, akkor 60 fok alatt nem lehet probéma. Hibát okozó, biztosan nem.
Azt erősen gyanítom, hogy nem a komoly szervíz gyakorlat, hardver műszaki ismeret beszél belőletek. Valószínűsítem, hogy olvastatok ajánlásokat és ezeket veszitek készpénznek.
klt Közel sem teljesen vaktában. Amit kértetek diagnosztikai adatokat, azokat megadtam.
Azt is megírtam, hogy abból, hogy a böngésző áll be, valószínűsíthető, az erőforrás elosztással van baj. Ezt mi(k) csinálja (csinálják) a rendszerben? Gondolom, nem az alapban levő vezérlő.
tenkes Mert pl. könnyebb neki egy kattintással telepíteni, mint
A júzer csak akkor telepít, ha azzal célja van. Példul az, hogy már nem működik az ami korábban működött.
Tudom, a fejlődésnek ára van. Ezt pedig mindenképp a júzernek kell megfizetnie. Mondtátok az üzleti szempontokat. Van amikor a fejlesztésnek mondottak (legalább részben) valójában hátsó célokat beteljesítő átalakítások.
De ne ragozzuk ezt tovább. Ezek olyanok amik ellen a lehetőségeitek szerint Ti is védekeztek. Legalábbis, többen közületek is.
Nagy Gyula A gép használtan került hozzám. Én nem pasztáztam át.
Ennyi a lényeg, köszönjük! Szerinted felesleges is, tehát nem is lesz. Tudomásul véve.
Nagy Gyula Belefutottam abba is, hogy a régebbi gépeknél nem volt USB boot. És "természetesen" nem adtak ki hozzájuk ezt tudó újabb biost. Amikor megpróbáltam komolyan utána járni akkor a kereső először üresben megfuttatott. Aztán jöttek a szex oldalak, végül a vírus támadás. Nem csupán itt mutatták meg, hogy van ami előttem zárt terület.
Nincs itt semmi lakat, nem a terület zárt, simán csak rosszul kerestél. Amiről nem a szex oldalak tehetnek.
https://www.plop.at/en/bootmanager/download.html
Itt írtam róla pár éve:
https://ubuntu.hu/blog/44804-44804/10
Azt hiszem, megemlítettem azt is, hogy azon a dinoszauruszon bár elfogadhatóan működött az alaprendszer, az akkori web böngészése nem nagy élmény. A mai meg pláne....
- Szerkesztve
Nagy Gyula A válasz ott van a posztban. Az is, megvan, hogy a maghőmérséklet mutatja, hogy a proci hűtése jó. A pasztázástól a borda tisztaságától a ventillátorral, a kifúvó nyílással egyetemben.
Tenkes kérdésére is: A gép használtan került hozzám. Én nem pasztáztam át. Nem minden paszta öregszik, keményedik meg. Amit az Athlon procihoz kaptam, az nem keményedett meg egy évtized alatt sem. Már volt szó róla, ha 105 fok kritikus van megadva, akkor 60 fok alatt nem lehet probéma. Hibát okozó, biztosan nem.
Mivel ez előző kérdés volt még reagálok.
Nem tudjuk, hogy jó-e a hűtés, csak azt, hogy az előző állapotnál jobb, az, hogy pl. 55 fok így nem mond semmit, hiszen nem tudjuk ennél a gépnél mennyi volt eredetileg. Azt sem tudjuk, hogy a paszta elöregedett-e, vagy nem, hiszen nem tudni mikori és azt sem nézte meg senki . A 105 fok pedig teljes tévút, az a CPU vége, vagyis ott már biztosan károsodik, jóval előtte kezdődik a throttle, vagyis a önvédő leszabályozás, ami már simán okozhat megtorpanást, fagyást. Általában egy lapi üzemi CPU hőfoka 40-70 fok között mozog, arra alapira találtam egy 61 fokos throttle értéket, aminek a fényében pl. az 54 sem feltétlen jó. Akkor sem jó, ha új korában az 54 volt a normális, de a tizenév alatt a kondik kapacitása már csökkent, az ellenállások értéke megváltozott, ami egy teljesen természetes folyamat. Lehet, hogy a gép jelenlegi állapotában az 54 már sok.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy biztosan rossz, de nem lehet kizárni, amíg nincs rendbe téve, addig nem tudhatja senki.
- Szerkesztve
gytoth Ez éppenhogy az ellenkezőjét mutatja annak, mint
Akkor nem, ha az a probléma hogy csak a böngészőnek van kevés erőforrása. Épp ezt ecseteltem.
tenkes Az viszont kezd egyértelműen sértővé válni, hogy
A karbantartással az mondtam, úgy gondolom, van rálátásom arra, mit, mikor és hogyan érdemes. A vezetékek is egy bizonyos hajlításszámot tudnak mielőtt eltörnek. Ez általánosan is igaz.
Az nem igaz, hogy semmit nem fogadtam meg a tanácsaitokból és nem adtam meg a kért információkat. Már fut a legújabb fejlesztésetek, logfájl készítő is. Az előző belassulásokhoz is mellékeltem a kért diagnosztikai adatokat.
Még a teljes éjszakai (több éjszakai) memória teszt hiányzik. A snaptalanítás és a rendszer/böngésző alternatívák telepítése.
klt Nincs itt semmi lakat, nem a terület zárt, simán csak rosszul kerestél.
Így is lehet nézni, ezzel látni. Amikor kerestem, még új módi volt és az is igaz, ha nem dobja fel a kereső akkor csak az tudja megtalálni akinek pontosabb információja van arról, hol lehet megtalálni. Nekem, a félmezei júzernek nem volt. Addig jutottam, hogy van olyan akitől jó pénzért lehet venni egyedi biost. Meg oda, hogy a biosokban modulok vannak és gyakran nem minden modul érhető el a kezelő felületről.
Biztos rosszul kerestem. Hiba volt kamu oldalakon levő linkekről tovább mennem.
Kössz a linkeket, majd megnézem.
tenkes az, hogy pl. 55 fok így nem mond semmit, hiszen ... .
A 105 °C kritikus hőmérséklettel együtt már igen. Úgy méginkább, hogy tudjuk, a kiinduló érték a szobahőmérséklet. Ebből számítható a hőfok emelkedés és az, hogy még mennyi tartalék van azt is belevéve, hogy a hűtési érték hőfok különbség függő. Dupla hőfok különbséghez, dupla hőleadás tartozik. Ehhez jön még a ventillátor fordulatszám szabályozás.
Azt is írtam már, ha visszaszabályozna a proci, akkor az mindenre hatna (hacsak nem korrigálna a feladat ütemező).