hepalyVan egy ilyen Patriotom nekem is, ha megvan rá a megoldás, szeretettel várom. Én eddig semmi használhatót nem találtam ami felmenne rá, vagy ha fel is megy, esetleg működjön is. Elkeseredésemben már a win 98se-n gondolkodtam....Pedig a specifikáció nem olyan szar. 512memória 1,2ghz Via c3 processzor.
Miért jobb a Linux?
stpiotrVIA C3? Az azért elég gáz.
Dr. SzösziGyárilag xp volt rajta, az repült. (egy darabig :D) Én ahhoz viszonyítok, hogy volt egy amd k6/2 300Mhz-es gépem 64Mb rammal, s3 trio 4mb vga. És villámgyors volt. Bár akkor még nem voltak flash-es honlapok.
X-PadavanAkit még nem fertőzött meg a mikroszoft, annak sima ügy a Linux. Néha probléma van vele, néha egész bonyolult valamit megoldani, de azért nem vészes, mert ahogy én is rászoktam a Linux fórumokra, úgy más is rá szokott/szokik/szokni fog. Nem állandóan kell nyüstölni és kérdésekkel bombázni őket főleg azért, mert milliónyi problémámra a google megtalálja a választ. Akkor van gond, ha nem találja (ilyenkor általában csak nem jó kulcsszavakkal keresek). Még egy apróság: a Linuxok akarva/akaratlan rávesznek, hogy gondolkodjunk, hogy tanuljunk. A mikroszoft termékei nem. Működnek - úgy, ahogy - vagy nem működnek, a felhasználó azt eszi. Legfeljebb vár a frissítésre, ami talán évekkel később jelenik meg - bár, mint nagy bölcsességgel megáldott mikroszoft-multilevel-marketing-sráctól megtudtuk, a Linuxok "hátránya" a gyakori frissítés. Nem tudom ki, hogy van vele, de én a Linuxokat preferálom.
d_regAkit még nem fertőzött meg a mikroszoft, annak sima ügy a Linux. +1 Pontosan erre alapoztam én is :)
X-Padavan... és jól tetted. Nekem olyanokat is sikerült "megfertőzni" Linux kórral, akik azelőtt win-en nőttek fel. Mára rájöttek, hogy amiket mondtam nekik az előnyeiről, azok valódi előnyök, hogy önzetlenül segítettem, hogy nem vagyok senki fizetett agitátora, etc. etc. Mostanra elfelejtették a vírusokat, az újratelepítéseket, a soha nem orvosolt hibákat: elfelejtették, hallani sem akarnak a mikroszoftról. Megszokták, hogy itt nem állítja senki, hogy ez tökéletes, csak teszi a dolgát csendesen, mint a bizonyos szürke eminenciás.
stpiotrvan egy Acer TravelMate 2304 NLC Notebook -om amibe a gyári 256 MB RAM mellé benyomtam 512 RAM-ot a procija celeron m350 a grafikus vezérlő egy nulla: Intel Video 8-64M. Debian 6 gnome (is) felületen simán visz mindent: film, youtub, bármilyen flash dolgot (nagyobb játékoknál van csak némi lassulás)
BarnyValóban. Bár azért anno volt egy próbálkozás, ami a Linux kernelnél megoldhatóvá tette vón', hogy futás közben cserélje le a kernelt. Ha annál megoldható, megoldható ez a többi szoftverrel is. Ubuntunál láttam a frissítéseket, Windowsnál csak azt, hogy telepítve vannak, és újra kell indítani, vagy pár percenként kidobott a játékból, hogy ő márpedig újra akar indulni. :D Jó, ez XP, ezer éves, de akkor is zavaró. :]
Nem jobb a linugz, meg szaralinugz, de a Mikorszoft is tud bakizni: "A Microsoft elfelejtette a szökőnapot" http://index.hu/tech/2012/03/01/a_microsoft_elfelejtette_a_szokonapot/ "A Windows Azure az év 365 napján megbízhatóan működik!" http://hup.hu/cikkek/20120229/hajnal_ota_all_a_windows_azure#comments
"Miért jobb a Linux?" Mert a Szoftverközpontban pár kattintás, és tengernyi dolgot telepíthetek INGYEN. Nem kell serial kód, crack, nem érdekelnek a jogvédők, nem válok szoftverhamisítás áldozatává, nem érintenek a vírusokkal kpcsolatos gondok, nem látok kék halált, stb ... :-) Szeretem a Linuxot, minden formában. Ha még főzni is tudna, feleségül is venném. :-D
DcNdrewA cucc amit keresel a Ksplice ami nem csak egy próbálkozás, ipari méretekben elég sokan használják. De nem minden operációs rendszer támomgatja, illetve nem minden esetben ingyenes. Amúgy ne kezdjük már egymást csókolgatni, hogy milyen jó hogy linuxot használunk... Mindkét rendszernek megvan a maga hülyesége, és előnye is. Oké, nem kell újraindítani a gépet, csak mondjuk a grafikus felületet... Ez milyen már? Láma usernek ez ugyanaz. Mostanában kiszerettem az Ubuntu-ból, (majd pár év múlva kap még esélyt, ha befejezik a mindenfelé ész nélkül fejlesztést) UHU-t használok, de mindkét rendszer alatt tapasztaltam a frissítés utáni újraindítás igényét... Régen windowsoltak a népek? Váltottak linuxra, mert... ??? Ha nem anyagi illetve erkölcsi oka volt a váltásnak akkor az hogy előbb-utóbb kiütközött a rendszer kezeléséhez szükséges tudás hiánya. (Fagy, kék halál, vírus, a winek alaptelepítéséből/alapkonfigjából adódó egyéb problémák) Mert ugye amikor linuxra vált a nép mindenki azt mondja, hogy tanulj különben hülye leszel hozzá. Win meg mindenkinek van, és mindenki azt hiszi ért hozzá.... Ha a népeket nem kattintódroidnak nevelnék a számítástechnikai képzéseken, akkor talán lenne esély egy biztonságos windowsra is. De amíg next-next-finish alapon települ egy operációs rendszer alapban a kelleténél több jogot adva a felhasználóknak addig nem lesz nagy változás. Win7/Win8 már elég jól használja az UAC-ot ("olyasmi" mint a sudo, csak nem kell jelszót írni) de amíg az xp-n felnőtt generáció ki nem kopik, addig sok embernek az lesz az első, hogy ezt kikapcsolja.
T_chrisHelyes meglátás! Az emberek többsége, ezért nem vált linuxra mert hallomásból megrémül és fogalma sincs, hogy milyen előnnyel vagy alkalmat tán hátránnyal jár (ami utólagosan kiderül, hogy 2 évben egyszer használná és ha igazán akarja megoldja máshogy) Persze a 2001-2002-es illetve régebbi hardware már halott minden téren. Egy mezei felhasználó nem fog openbox vagy lxde környezetet megszokni/használni illetve a hozzá tartozó programokat sem megtanulni. Nem fogja radeon vagy régi nvidia kártyáját leváltani és költeni a gépre, csak azért hogy bármelyik linux verzió fusson, ha egyszer egy windows xp alatt minden drivert fel lehet tenni percek alatt és 3d gyorsítást is kapunk mellé. Nem fogja az alap xorg meghajtót használni, ha még egy youtube videó is akadozik. A nagyon új videókártyák szintén hasonló cipőben járnak. Sok nem támogatott még vagy majd csak Pangolinban lesz talán. Azt nem értem, miért nem lehet egy olyan programot írni ami leszedi az nvidia vagy radeon támogatói oldalról a legfrisebb drivert feltelepíti és ha nem támogatott a kártya, akkor közli azt a felhasználóval. Persze ez evidens, hogy ha alapból felajánlja a zárt meghajtót, akkor van hozzá ha nem teszi nincs. A linux rendszerek, mint az ubuntu erős gépeken érvényesülnek, 2 Gb rammal és egy jó videókártyával. Ekkor lesz látvány, gyorsaság stabilitás ! Öreg gépeken okoznak kellemetlenségeket, az erőforrás hiányok. Ok, hogy a linux nem való játékra ez tény. Viszont akkor a dilemmázó felhasználó felteszi a kérdést, ok hogy nincs játék de minden mást tökéletesen üzemel? Működik az msn, skype, a webkamerám, gyors böngésző. Van akinek igen, van akinek nem. Sok mindenről le kell mondani és sok mindent meg kell tanulni, megszokni és szemléletet váltani. Ha ez sikerül, már csak nézőpont kérdése hogy melyik rendszer a kiváló az egyénnek!