tenkes

Nagy Gyula Pasztázva könnyen lehet, csak a gyárban. Tisztítva pár évvel ezelőtt.

Nagy Gyula Ezt megírtam. Azt is, hogy a szerelést szilikon zsírral csinálom, ami nem szárad ki, amivel nem romlik a hőelvezetés. vannak más "örök életű" lehetőségek is.

A processzort kezelted szilikonzsírral vagy még most is a gyári paszta van rajta?

Nagy Gyula Remélem, a masinkámnál is kiderül mi okozza a problémát. Az sem baj ha az egész gyorsabbá, hatékonyabbá válik.
    Tudom, érdemes feltennem és megtanulnom a legkisebb gépigényű konzervet.

klt Vaktában kaptál már egy rakás tippet, mik okozhatnak ilyen tüneteggyüttest.
    A hűtés, fogjuk rá, rendben.
    Nem tudjuk még earlyoom beválik-e? (Ha igen, akkor se szó, se beszéd bezáródó rókáról jöna következő riport)
    Nem tudjuk, bevált-e a steril profilú böngésző?
    Nem tudjuk, hozott-e javulást a snap mentesítés?
    Nem tudjuk, róka helyett Chromium (nem Chrome!!!) beválik-e?

Nagy Gyula Az eredményt a proci (mag) hőmérséklet változása megmutatta.

Csökkent a procihő, amiről legfeljebb egy szervizes tudná megmondani, hogy egyébként egy ilyen korú hardvernek rendben van-e. Egyébként azért pasztáznak hozzá való pasztával, mert annak egy kicsit jobb a hővezetése, és az időszakos csere, ami egyben ellenőrzés is, egyszerű és olcsó. Nem örök, csak hatékony. A ragasztás pedig tényleg örök, de annyira, hogy még a CPU pár perces cseréje is egy leányálom lesz tőle.
      Még mindig nem kaptunk arra egyértelmű választ, mikori a pasztázás. Ha, eredeti, akkor az hibától függetlenül, garantáltan nem ok.
      Örök dolgok pedig nincsenek, amikor az ellenállások eldisszipálják az értéküket és a kondik is elmásznak, magyarul az alaplap és a táp instabillá válik, nem nagy vigasz hogy a szilikonzsír még puha, igaz a használata miatt akárcsak 1% hűtés (és ezzel gép élettartam) ment a levesbe.

Nagy Gyula Amikor a kedvenc gépét akarja használni, miért érdekelné a program hordozhatóság?

Mert pl. könnyebb neki egy kattintással telepíteni, mint fordítással és függőségek felkutatásával tölteni az időt? A különböző fejlesztőknek meg nem kell ugyanazt 10 féle rendszerre illeszteni, hanem a szabvány ezt biztosítja?
      A többség nem a gépet használja, hanem feladatot old meg vele. Azért mert neked van egy felhasználói igényed, másnak még lehetnek más preferenciái.

Nagy Gyula Remélem, a masinkámnál is kiderül mi okozza a problémát.

Ez egyre valószínűtlenebb, mivel minden feltett lényegi kérdésre csak a fenti eszmefuttatások érkeznek válaszul. Amíg nem vagy hajlandó konkrét válaszokat adni és konkrét lépéseket tenni az ügyben, addig a megoldás megtalálása lehetetlen.

klt Lószart volt automatizált!

Én felhasználóként néztem, nézem. Arra nem látok rá, hogy a tároló frissítését a szakemberek mennyire automatizálták.
        Arról csak halvány vélelmeim vannak, hogy a felhasználói felület mögött mi mennyire ésszerűen van megoldva. Frissíthetőség szempontjából is. És platform függetlenség szempontjából is.
        Ezt hasonlónak látom, mit azt, hogy mi nem működik a frissítés után akár azzal az indokkal is, hogy régebbi X évesnél és az az üzletpolitikánk, hogy csak eddig biztosítunk szoftveres támogatást. Belefutottam abba is, hogy a régebbi gépeknél nem volt USB boot. És "természetesen" nem adtak ki hozzájuk ezt tudó újabb biost. Amikor megpróbáltam komolyan utána járni akkor a kereső először üresben megfuttatott. Aztán jöttek a szex oldalak, végül a vírus támadás. Nem csupán itt mutatták meg, hogy van ami előttem zárt terület.

klt Hát akkor vagy nem néztünk minden erőforrást, vagy valami sz@r...

Az, hogy csak az FF lassult be mutatja, hogy az erőforrások elosztásban van a probéma. A helyzet rögzítéséhez jól tudtam használni a terminált és tudtam a mentéshez szövegszerkesztőt is indítani.

Ok. Megnéztem. A parent szülőt jelent. Jelen esetben olyant ami nem figyelt eléggé a gyermekre.
        Akkor már csak ezt a szülőt kell megtalálni.

tenkes a karbantartatlan évek extra amortizációját ezzel sem lehet semmissé tenni.

A géppisztolyaink a gyakori karbantartásoktól koptak el. Minden karbantartás mozgatással, többlet terheléssel jár.
        Sok munkát adott a letört madzagok visszaforrasztása is. Különösen azok amelyek nem az én szerelésem közben szakadtak le, így nehéz volt megtalálnom, honnan szakadhatott le. Sok bosszúságot okoztak a rögzítő bütybütyök letörései is. Az időben haladva keményedők egyre jobban törnek. És van olyan is ami nem szedhető szét sérülésmentesen.

Nagy Gyula

Nagy Gyula Az, hogy csak az FF lassult be mutatja, hogy az erőforrások elosztásban van a probéma. A helyzet rögzítéséhez jól tudtam használni a terminált és tudtam a mentéshez szövegszerkesztőt is indítani.

Ez éppenhogy az ellenkezőjét mutatja annak, mint amire tévesen következtetsz. Az erőforrások elosztása jól működik, hiszen tudtál szövegszerkesztőt, terminált, stb. nyitni.

Az nem zavar, hogy szerinted a karbantartás csökkenti az élettartamot, az sem zavar, hogy hardverek, szoftverek gyártóiról, jelen (linux) esetben a közösség és tevékenységéről mi az álláspontod. Ez a te véleményed, tiszteletben tartjuk.

Az viszont kezd határozottan sértővé válni, hogy egyértelműen és következetesen semmibe veszel minden segítő szándékot, kérést, javaslatot, ötletet. Közel a 400 hozzászóláshoz, már talán csak három ember van aki érdemben foglalkozik a TE problémáddal és annyi tiszteletet sem adsz meg nekik, hogy komolyan vedd, amit kérnek.
            Nem tudom ezt hogyan gondolod.
            Minden sértődés és él nélkül kérdezem, hogy akarod-e egyáltalán a többször és többek által felsorolt javaslatokat figyelembe venni és a közösség kedvéért (ha már rászánták az időt) kipróbálni, vagy nem?
            Ha igen, akkor szerintem haladna tovább a dolog, ha nem, akkor én kiszálltam, mert nincs több ötletem.

csuhas32 A processzort kezelted szilikonzsírral vagy még most is a gyári paszta van rajta?

A válasz ott van a posztban. Az is, megvan, hogy a maghőmérséklet mutatja, hogy a proci hűtése jó. A pasztázástól a borda tisztaságától a ventillátorral, a kifúvó nyílással egyetemben.
              Tenkes kérdésére is: A gép használtan került hozzám. Én nem pasztáztam át. Nem minden paszta öregszik, keményedik meg. Amit az Athlon procihoz kaptam, az nem keményedett meg egy évtized alatt sem. Már volt szó róla, ha 105 fok kritikus van megadva, akkor 60 fok alatt nem lehet probéma. Hibát okozó, biztosan nem.
              Azt erősen gyanítom, hogy nem a komoly szervíz gyakorlat, hardver műszaki ismeret beszél belőletek. Valószínűsítem, hogy olvastatok ajánlásokat és ezeket veszitek készpénznek.

klt Közel sem teljesen vaktában. Amit kértetek diagnosztikai adatokat, azokat megadtam.
              Azt is megírtam, hogy abból, hogy a böngésző áll be, valószínűsíthető, az erőforrás elosztással van baj. Ezt mi(k) csinálja (csinálják) a rendszerben? Gondolom, nem az alapban levő vezérlő.

tenkes Mert pl. könnyebb neki egy kattintással telepíteni, mint

A júzer csak akkor telepít, ha azzal célja van. Példul az, hogy már nem működik az ami korábban működött.
              Tudom, a fejlődésnek ára van. Ezt pedig mindenképp a júzernek kell megfizetnie. Mondtátok az üzleti szempontokat. Van amikor a fejlesztésnek mondottak (legalább részben) valójában hátsó célokat beteljesítő átalakítások.
              De ne ragozzuk ezt tovább. Ezek olyanok amik ellen a lehetőségeitek szerint Ti is védekeztek. Legalábbis, többen közületek is.

Nagy Gyula A gép használtan került hozzám. Én nem pasztáztam át.

Ennyi a lényeg, köszönjük! Szerinted felesleges is, tehát nem is lesz. Tudomásul véve.

Nagy Gyula Belefutottam abba is, hogy a régebbi gépeknél nem volt USB boot. És "természetesen" nem adtak ki hozzájuk ezt tudó újabb biost. Amikor megpróbáltam komolyan utána járni akkor a kereső először üresben megfuttatott. Aztán jöttek a szex oldalak, végül a vírus támadás. Nem csupán itt mutatták meg, hogy van ami előttem zárt terület.

Nincs itt semmi lakat, nem a terület zárt, simán csak rosszul kerestél. Amiről nem a szex oldalak tehetnek.

https://www.plop.at/en/bootmanager/download.html

Itt írtam róla pár éve:
                https://ubuntu.hu/blog/44804-44804/10

Azt hiszem, megemlítettem azt is, hogy azon a dinoszauruszon bár elfogadhatóan működött az alaprendszer, az akkori web böngészése nem nagy élmény. A mai meg pláne.... 😃

Nagy Gyula A válasz ott van a posztban. Az is, megvan, hogy a maghőmérséklet mutatja, hogy a proci hűtése jó. A pasztázástól a borda tisztaságától a ventillátorral, a kifúvó nyílással egyetemben.
                  Tenkes kérdésére is: A gép használtan került hozzám. Én nem pasztáztam át. Nem minden paszta öregszik, keményedik meg. Amit az Athlon procihoz kaptam, az nem keményedett meg egy évtized alatt sem. Már volt szó róla, ha 105 fok kritikus van megadva, akkor 60 fok alatt nem lehet probéma. Hibát okozó, biztosan nem.

Mivel ez előző kérdés volt még reagálok.
                  Nem tudjuk, hogy jó-e a hűtés, csak azt, hogy az előző állapotnál jobb, az, hogy pl. 55 fok így nem mond semmit, hiszen nem tudjuk ennél a gépnél mennyi volt eredetileg. Azt sem tudjuk, hogy a paszta elöregedett-e, vagy nem, hiszen nem tudni mikori és azt sem nézte meg senki . A 105 fok pedig teljes tévút, az a CPU vége, vagyis ott már biztosan károsodik, jóval előtte kezdődik a throttle, vagyis a önvédő leszabályozás, ami már simán okozhat megtorpanást, fagyást. Általában egy lapi üzemi CPU hőfoka 40-70 fok között mozog, arra alapira találtam egy 61 fokos throttle értéket, aminek a fényében pl. az 54 sem feltétlen jó. Akkor sem jó, ha új korában az 54 volt a normális, de a tizenév alatt a kondik kapacitása már csökkent, az ellenállások értéke megváltozott, ami egy teljesen természetes folyamat. Lehet, hogy a gép jelenlegi állapotában az 54 már sok.
                  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy biztosan rossz, de nem lehet kizárni, amíg nincs rendbe téve, addig nem tudhatja senki.

gytoth Ez éppenhogy az ellenkezőjét mutatja annak, mint

Akkor nem, ha az a probléma hogy csak a böngészőnek van kevés erőforrása. Épp ezt ecseteltem.

tenkes Az viszont kezd egyértelműen sértővé válni, hogy

A karbantartással az mondtam, úgy gondolom, van rálátásom arra, mit, mikor és hogyan érdemes. A vezetékek is egy bizonyos hajlításszámot tudnak mielőtt eltörnek. Ez általánosan is igaz.

Az nem igaz, hogy semmit nem fogadtam meg a tanácsaitokból és nem adtam meg a kért információkat. Már fut a legújabb fejlesztésetek, logfájl készítő is. Az előző belassulásokhoz is mellékeltem a kért diagnosztikai adatokat.
                    Még a teljes éjszakai (több éjszakai) memória teszt hiányzik. A snaptalanítás és a rendszer/böngésző alternatívák telepítése.

klt Nincs itt semmi lakat, nem a terület zárt, simán csak rosszul kerestél.

Így is lehet nézni, ezzel látni. Amikor kerestem, még új módi volt és az is igaz, ha nem dobja fel a kereső akkor csak az tudja megtalálni akinek pontosabb információja van arról, hol lehet megtalálni. Nekem, a félmezei júzernek nem volt. Addig jutottam, hogy van olyan akitől jó pénzért lehet venni egyedi biost. Meg oda, hogy a biosokban modulok vannak és gyakran nem minden modul érhető el a kezelő felületről.
                    Biztos rosszul kerestem. Hiba volt kamu oldalakon levő linkekről tovább mennem.
                    Kössz a linkeket, majd megnézem.

tenkes az, hogy pl. 55 fok így nem mond semmit, hiszen ... .

A 105 °C kritikus hőmérséklettel együtt már igen. Úgy méginkább, hogy tudjuk, a kiinduló érték a szobahőmérséklet. Ebből számítható a hőfok emelkedés és az, hogy még mennyi tartalék van azt is belevéve, hogy a hűtési érték hőfok különbség függő. Dupla hőfok különbséghez, dupla hőleadás tartozik. Ehhez jön még a ventillátor fordulatszám szabályozás.
                    Azt is írtam már, ha visszaszabályozna a proci, akkor az mindenre hatna (hacsak nem korrigálna a feladat ütemező).

klt
                    OFF

"Snap csomagot viszont csak egyet kell csinálni, és az minden rendszeren menni fog, ahol van snap.
                    De ez igaz a flatpak-re is, meg az appimage-re is..."

Az appimage résznek ellentmondok 🙁
                    A 3D szeleteléshez használt Repetier Host program már régóta appimage formában érkezik. Gyakran szól, hogy van már frissebb, térjek át arra. Nos, hiába töltöm le az újabbat, a kisgépemen a régi rendszer alatt nem indul el. Ezért most már hiába szól, hogy frissítsek, az "Emlékeztess később" opciót választom, így egy darabig békén hagy. Tudom, frissíthetnék rendszert is rajta, de annyit nem nyomtatok mostanában, hogy zavarjon.

a mester Az appimage résznek ellentmondok

Én még nem jártam így. Akkor tévedtem, és marad a flatpak, mint snap alternatíva.

a mester
                      Az appimage is csinal(hat) almappakat a rejtett mappak kozott.
                      Ezek bezavarhatnak az ujabb verzio inditasakor.
                      Mi van akkor, ha torlod ezeket a regi almappakat, es utana probalod meg inditani az ujabb verziot?
                      Nem allitom hogy indulni fog, - ha nem, akkor megnezed hogy letrehozott-e az ujabb verzio
                      almappakat - ha ezeket torlod, es inditod a regi mukodo verziot, az ismet letrehozza maganak a
                      neki megfelelo almappakat.

Finom rábeszélés hatására áttelepülök. Mondjuk igaz, a másik téma a szkriptekről szól.

Közben tűnődtem, hogy kizárja e valami az erőforrás kiosztós, ütemezős vélelmet és mi erősíti.
                      Többször úgy állt be a lap, hogy egy ideig mást csináltam. Az erőforrás gazdálkodás működhet úgy, hogy inaktivitás esetén akkor is elvesz erőforrást ha van még tartalék. Az hiba, hogyha aktiválódás esetén nem oszt ki a lapnak erőforrást. A tartalékból, vagy máshonnan átcsoportosítva.
                      Emellett megy az, hogy mi más okozhatja.
                      Diagnosztikai eredmények: Többen mondtátok, hogy 4 G ramnak és sdd-nek (4 G swap fájlnak, vagy particiónak) elégnek kellene lennie. Korábban tapasztaltunk memória és swap elfogyást. Újabban nem. Közben volt több frissítés és javító frissítés. Ezekkel lehetett olyan működés változtatás ami megszüntette a memória elfogyást.
                      Frissítgetések mellett korábban is volt olyan, hogy megjelent valami hiba, majd hosszabb időre eltűnt.
                      Az utóbbi időben egyszer fordult elő valami miatt ventillátor felpöröggetés mellett (nagy proci terhelés mellett) teljes rendszert érintő megtorpanás. Egyébként a böngésző és a lapjai pihengettek el szabad erőforrások mellett. Jut eszembe, a Mahjongg is képes volt használat közben beállni. Ez úgy, hogy érzékelhetően lassult. A bejelölések és a bejelölt párok levétele is, míg a végén használhatatlanná vált. A program újraindításával újra indult a beállási folyamat. Új leosztást nem volt érdemes indítani, mert ennek lejátszása közben már biztosan beállt. Ennél is időben változott, hogy hogyan működött. Ha jól emlékszem, a hiba a 22-es Linux verzióval indult. Ez lehet a snap által okozott közös hiba is.
                      Ti vagytok a szakemberek. Én csak ülök a fa tövében és filozofálgatok.

Tudom. Pedig az eszme, az elmélet meg a filoZsófia annyit ér, amennyi a gyakorlatban meg van belőle valósítva. Most már igazán átléphetnél a tettek mezejére és tolhatnád a Ubuntu Toshiba A10-re témába a logfájlt, a tapasztalt hibajelenségek pontos időpontját és leírását, a legalább éjszaka futtatott memtest eredményét, a tar.bz-ből futtatott Firefoxszal a tapasztalatokat.

Az eddigi hibák továbbra is itt vannak a fórumban, a hozzájuk tartozó pillanatképekkel együtt.
                      A továbbiakat is szándékozom ide tűzni.
                      Zsófika a lánykori nevén a Szó fia. A megfogalmazott gondolatok. Agyalási termékek. Így lehet egyben a bölcsesség és az ostobaság képviselője.

Csuhás kérésére csinálom a terheléses tesztet.
                      Megnyitottam a tűzrókát, benne 35 lappal úgy hogy végig zongoráztam a füleken. Elég lassan végzett a sok megnyitással. Elindítottam a Mahjonggot és az SMPlayert, benne egy film lejátszással. Minden megy, a film sem szaggat.
                      A mousepad már csak nagyon lassan nyitotta meg a nagy, 653.488 soros állományt.
                      A log azt mutatja, ennyi megnyitott, futó állomány mellett még van a gépben tartalék.

Pillanatkép:  20231129-11:32:23
                      CPU szerint:
                      top - 11:32:23 up  5:47,  1 user,  load average: 1,40, 1,89, 2,28
                      Tasks: 241 total,   1 running, 239 sleeping,   0 stopped,   1 zombie
                      %Cpu(s): 15,2 us,  6,1 sy,  0,0 ni, 78,8 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    540,3 free,   2707,6 used,    463,3 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,2 free,   2115,8 used.    629,4 avail Mem 

PID USER      PR  NI    VIRT    RES    SHR S  %CPU  %MEM     TIME+ COMMAND
                         6149 root      20   0  599276  35348  24980 S  12,5   0,9  16:29.50 Xorg
                         6815 big       20   0   11,7g 292936  54096 S   6,2   7,7  33:58.30 firefox
                       134547 big       20   0 2604452  98144  18584 S   6,2   2,6   0:20.22 Isolate+
                       139962 big       20   0 1643908  45464   3200 S   6,2   1,2   1:13.69 mpv
                       142839 root       0 -20       0      0      0 I   6,2   0,0   0:00.06 kworker+
                       145301 big       20   0   16412   4096   3328 R   6,2   0,1   0:00.02 top
                            1 root      20   0  101200   6068   3380 S   0,0   0,2   0:18.13 systemd
                            2 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.03 kthreadd
                            3 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_gp
                      %MEM szerint:
                      top - 11:32:23 up  5:47,  1 user,  load average: 1,40, 1,89, 2,28
                      %Cpu(s): 17,6 us,  5,9 sy,  0,0 ni, 76,5 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    540,1 free,   2707,9 used,    463,3 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,2 free,   2115,8 used.    629,1 avail Mem 

6815 big       20   0   11,7g 292936  54096 S   6,2   7,7  33:58.31 firefox
                        13558 big       20   0 3167932 288940  23064 S   0,0   7,6  14:36.46 Isolate+
                       133266 big       20   0 2939564 227220  21304 S   0,0   6,0   1:06.95 Isolate+
                        80544 big       20   0 3022156 219980  19968 S   0,0   5,8   6:23.38 Isolate+
                       128766 big       20   0 2934944 205416  19076 S   0,0   5,4   0:57.43 Isolate+
                       133992 big       20   0 2832176 150876  19356 S   0,0   4,0   0:31.77 Isolate+
                       134258 big       20   0 2645648 142132  28228 S   0,0   3,7   0:30.11 Isolate+
                       134197 big       20   0 2659484 123496  17860 S   0,0   3,2   0:24.60 Isolate+
                       134547 big       20   0 2604452  98144  18584 S   0,0   2,6   0:20.22 Isolate+
                      Core 0:       +52.0°C  (crit = +105.0°C)
                      Core 1:       +52.0°C  (crit = +105.0°C)
                      temp1:        +57.0°C  (crit = +107.0°C)
                      ========================================
                      Pillanatkép:  20231129-11:32:24
                      CPU szerint:
                      top - 11:32:24 up  5:47,  1 user,  load average: 1,40, 1,89, 2,28
                      Tasks: 241 total,   2 running, 238 sleeping,   0 stopped,   1 zombie
                      %Cpu(s): 14,3 us,  8,6 sy,  0,0 ni, 77,1 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    539,9 free,   2709,3 used,    462,0 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,2 free,   2115,8 used.    629,1 avail Mem 

6149 root      20   0  598252  35348  24980 S  12,5   0,9  16:29.56 Xorg
                       145309 big       20   0   16412   4096   3328 R  12,5   0,1   0:00.03 top
                         6599 big        9 -11 1428172   6884   3812 S   6,2   0,2   0:32.54 pulseau+
                       139962 big       20   0 1643908  45464   3200 S   6,2   1,2   1:13.74 mpv
                            4 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_par+
                            5 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 slub_fl+
                      %MEM szerint:
                      top - 11:32:24 up  5:47,  1 user,  load average: 1,40, 1,89, 2,28
                      %Cpu(s): 38,9 us, 16,7 sy,  0,0 ni, 44,4 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    533,5 free,   2715,6 used,    462,2 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,2 free,   2115,8 used.    622,7 avail Mem 

6815 big       20   0   11,7g 292936  54096 S   0,0   7,7  33:58.31 firefox
                        13558 big       20   0 3167932 288940  23064 S   0,0   7,6  14:36.46 Isolate+
                       133266 big       20   0 2939564 227220  21304 S   0,0   6,0   1:06.95 Isolate+
                        80544 big       20   0 3022156 226560  19968 S  35,3   6,0   6:23.45 Isolate+
                       128766 big       20   0 2934944 205416  19076 S   0,0   5,4   0:57.43 Isolate+
                       133992 big       20   0 2832176 150724  19356 S   0,0   4,0   0:31.77 Isolate+
                       134547 big       20   0 2604452  98144  18584 S   0,0   2,6   0:20.22 Isolate+
                      Pillanatkép:  20231129-11:32:25
                      CPU szerint:
                      top - 11:32:26 up  5:47,  1 user,  load average: 1,29, 1,85, 2,27
                      %Cpu(s): 17,1 us, 51,4 sy,  0,0 ni, 22,9 id,  8,6 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    527,4 free,   2717,1 used,    466,8 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,5 free,   2115,5 used.    621,4 avail Mem 

648 root      20   0 1393120  14136   6656 S  82,4   0,4   0:14.27 snapd
                         6599 big        9 -11 1428172   6884   3812 S  11,8   0,2   0:32.61 pulseau+
                           15 root      20   0       0      0      0 I   5,9   0,0   0:12.28 rcu_pre+
                          313 root     -51   0       0      0      0 S   5,9   0,0   0:38.54 irq/27-+
                         6149 root      20   0  598472  35348  24980 S   5,9   0,9  16:29.66 Xorg
                         6561 big       20   0  476668  31412  22956 S   5,9   0,8  16:40.25 Thunar
                       139962 big       20   0 1643908  45464   3200 S   5,9   1,2   1:13.92 mpv
                       145317 big       20   0   16412   4096   3328 R   5,9   0,1   0:00.02 top
                      %MEM szerint:
                      %Cpu(s): 15,2 us, 12,1 sy,  0,0 ni, 72,7 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    527,2 free,   2716,3 used,    467,8 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,5 free,   2115,5 used.    621,2 avail Mem 

6815 big       20   0   11,7g 293192  54096 S   0,0   7,7  33:58.36 firefox
                        13558 big       20   0 3167932 288940  23064 S   5,9   7,6  14:36.47 Isolate+
                       133266 big       20   0 2939564 228060  21304 S   0,0   6,0   1:06.99 Isolate+
                        80544 big       20   0 3022156 226468  19968 S   0,0   6,0   6:23.45 Isolate+
                       128766 big       20   0 2934944 207388  19076 S   0,0   5,5   0:57.50 Isolate+
                       133992 big       20   0 2832176 150724  19356 S   0,0   4,0   0:31.78 Isolate+
                       134547 big       20   0 2604452  98272  18584 S   0,0   2,6   0:20.24 Isolate+
                      Pillanatkép:  20231129-11:32:26
                      CPU szerint:
                      %Cpu(s): 23,5 us,  8,8 sy,  0,0 ni, 67,6 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    525,7 free,   2713,0 used,    472,6 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,5 free,   2115,5 used.    619,8 avail Mem 

6149 root      20   0  603092  35348  24980 S  18,8   0,9  16:29.79 Xorg
                         6561 big       20   0  476668  31412  22956 S  12,5   0,8  16:40.35 Thunar
                       139962 big       20   0 1643908  45464   3200 S  12,5   1,2   1:13.97 mpv
                         6544 big       20   0  622208  12660   9216 S   6,2   0,3   1:30.63 xfwm4
                         7166 big       20   0 2632944  89960  21884 S   6,2   2,4   7:49.60 Isolate+
                       145325 big       20   0   16412   4096   3328 R   6,2   0,1   0:00.02 top
                      %MEM szerint:
                      %Cpu(s): 14,7 us,  8,8 sy,  0,0 ni, 73,5 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  2,9 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    525,7 free,   2713,0 used,    472,6 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,5 free,   2115,5 used.    619,8 avail Mem 

6815 big       20   0   11,7g 293192  54096 S   0,0   7,7  33:58.36 firefox
                        13558 big       20   0 3167932 288940  23064 S   0,0   7,6  14:36.47 Isolate+
                       133266 big       20   0 2939564 228188  21304 S   0,0   6,0   1:06.99 Isolate+
                        80544 big       20   0 3022156 226468  19968 S   0,0   6,0   6:23.46 Isolate+
                       128766 big       20   0 2934944 207388  19076 S   0,0   5,5   0:57.50 Isolate+
                       134547 big       20   0 2604452  98272  18584 S   0,0   2,6   0:20.24 Isolate+
                      Pillanatkép:  20231129-11:32:28
                      CPU szerint:
                      top - 11:32:28 up  5:47,  1 user,  load average: 1,29, 1,85, 2,27
                      Tasks: 242 total,   1 running, 240 sleeping,   0 stopped,   1 zombie
                      %Cpu(s): 12,1 us, 15,2 sy,  0,0 ni, 72,7 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    520,8 free,   2726,6 used,    463,9 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,5 free,   2115,5 used.    615,1 avail Mem 

6149 root      20   0  578856  35348  24980 S  11,8   0,9  16:29.94 Xorg
                         6561 big       20   0  476668  31412  22956 S  11,8   0,8  16:40.48 Thunar
                       139962 big       20   0 1643908  45464   3200 S  11,8   1,2   1:14.13 mpv
                            6 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 netns
                      %MEM szerint:
                      top - 11:32:28 up  5:47,  1 user,  load average: 1,29, 1,85, 2,27
                      %Cpu(s): 11,8 us,  5,9 sy,  0,0 ni, 82,4 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    520,3 free,   2727,1 used,    463,9 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,5 free,   2115,5 used.    614,6 avail Mem 

6815 big       20   0   11,7g 292900  54096 S   0,0   7,7  33:58.39 firefox
                        13558 big       20   0 3167932 289580  23064 S   0,0   7,6  14:36.48 Isolate+
                       133266 big       20   0 2939564 228316  21304 S   0,0   6,0   1:07.00 Isolate+
                       128766 big       20   0 2934944 208096  19076 S   0,0   5,5   0:57.54 Isolate+
                       134547 big       20   0 2604452  99548  18584 S   0,0   2,6   0:20.24 Isolate+
                      Core 0:       +51.0°C  (crit = +105.0°C)
                      Core 1:       +51.0°C  (crit = +105.0°C)
                      Pillanatkép:  20231129-11:32:28
                      CPU szerint:
                      top - 11:32:29 up  5:47,  1 user,  load average: 1,29, 1,85, 2,27
                      %Cpu(s):  8,6 us,  8,6 sy,  0,0 ni, 82,9 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    519,5 free,   2727,6 used,    464,1 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,5 free,   2115,5 used.    613,9 avail Mem 

139962 big       20   0 1643908  45464   3200 S  11,8   1,2   1:14.19 mpv
                         6815 big       20   0   11,7g 293156  54096 S   5,9   7,7  33:58.41 firefox
                       139426 big       20   0  579592  35840  13824 S   5,9   0,9   0:11.85 smplayer
                       145343 big       20   0   16412   4096   3328 R   5,9   0,1   0:00.03 top
                      %MEM szerint:
                      top - 11:32:29 up  5:47,  1 user,  load average: 1,29, 1,85, 2,27
                      %Cpu(s): 17,6 us, 14,7 sy,  0,0 ni, 67,6 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,0 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   3711,3 total,    519,5 free,   2726,9 used,    464,8 buff/cache
                      MiB Swap:   4110,0 total,   1994,5 free,   2115,5 used.    614,0 avail Mem 

6815 big       20   0   11,7g 293156  54096 S   0,0   7,7  33:58.41 firefox
                        13558 big       20   0 3167932 288992  23064 S  17,6   7,6  14:36.51 Isolate+
                       133266 big       20   0 2939564 228316  21304 S   0,0   6,0   1:07.00 Isolate+
                       128766 big       20   0 2934944 208096  19076 S   0,0   5,5   0:57.54 Isolate+
                       134197 big       20   0 2659484 123624  17988 S   0,0   3,3   0:24.60 Isolate+
                       134547 big       20   0 2604452  99232  18712 S   0,0   2,6   0:20.25 Isolate+
                      Core 0:       +51.0°C  (crit = +105.0°C)
                      Core 1:       +51.0°C  (crit = +105.0°C)
                      Pillanatkép:  20231129-11:32:30
                      CPU szerint:

Nagy Gyula A log azt mutatja, ennyi megnyitott, futó állomány mellett még van a gépben tartalék.

Ha CPU oldalról nézzük, akkor már nincs. Lásd a 2.28-as load értéket!

gytoth Ha CPU oldalról nézzük, akkor már nincs. Lásd a 2.28-as load értéket!

Nem látom melyik értéket nézted. A cpu az egyik bejegyzésben volt 20% fölött. Az átlag terhelére jellemző proci hőfok végig 60 °C alatt.

Ha jól értem (az utolsó értéket nézem) a CPU átlagos terhelése (2 mag van) az utolsó 1 percben kb. félgőz, az utolsó 5 percben kb. a plafon (90%), és az utolsó 15 percben kb. másfélszeres (~+60%) magonként.
                            A nálam hozzáértőbbeket kérdezem a fentieket jól gondolom, és nagy átlagban lehet azt mondani, hogy szinte folyamatosan mehet a throttling, vagy a kettőnek nincs így köze egymáshoz?