Linux Toshiba A10-re
Nagy Gyula Ha még nem találkozztál a load average kifejezéssel, egy kis olvasnivaló:
https://lacyc3.eu/load-average-ertelmezese
Nem tudom, a grafikus feladatkezelőd honnan szedi az értékeit, de a w és top parancsokban szereplő load értékeket a kerneltől veszik át ezek a parancsok. (Pontosabban a /proc/loadavg fájlból.) A kernel meg elég jól "tudja", mennyire van terhelve. Ha van kedved, magad is kiolvashatod a
cat /proc/loadavg paranccsal.
- Szerkesztve
(Ha nem így van , valaki javítson ki!)
Ráadásul a CPU-ra jellemző (bár a load average nem teljesen) értékek három helyen is megjelennek:
A load average ami a magok által futtatott folyamatokra vonatkozik, ahány mag, annyi folyamat, ezért ha load average értéke nagyobb, mint a magok száma, akkor a többi folyamatnak várakoznia kell. Ez nyilván látszik a működésen is.
A %Cpu(s), aminek az értékei 100%-ot adnak ki és az értékek kódjai megmutatják (pl."us" a user process), hogy az adott folyamat fajta mennyit foglalt a CPU össz. foglalt idejéből
A %Cpu pedig azt mutatja, hogy a CPU hány százalékban volt lefoglalva (mennyi ideig és mi által).
Ráadásul ezek általában igen, de nem feltétlen korrelálnak egymással, a load average lehet nagy érték, ha sok adat ragadt be várakozásba, miközben a %Cpu alacsony, és fordítva, egy egymagos CPU %Cpu-ja lehet 100%, egyetlen folyamattól elfoglalva, miközben nem várakozik semmi.
Ettől függetlenül és épp ezért egy CPU pillanatnyi leterheltsége (valaminek várakoznia kell) és hőtermelése (100-on pörög) is lehet magas.
Köszönöm, tanultam. Azt is, hogy többféle rendszer szerint mérnek és ezek nem (teljesen) fedik egymást.
Az Xfce és a gnome feladatkezelője jó közelítésben együtt fut és mást mutatnak, mint a top-ban levő többféle adatok.
A gép még most is jól használható. Közben a reslog.txt megint 60 MB-hez közelít.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Közben a reslog.txt megint 60 MB-hez közelít.
Egyetlen parancsot kell kiadni, igaz azt többször:
mv reslog.txt reslog.$(date +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S").txt
Kiadod, aztán megpróbálsz valamilyen eseményt előidézni, tudod, döbbenés, fagyás. Ha sikerül előidézni, vagy csak úgy magától előfordul, akkor lejegyzed az időpontot ismét kiadod a parancsot. Az ekkor keletkezett .txt fájlt és az esemény rövid leírását megosztod velünk. (Írtuk neked a logfájl megosztásával kapcsolatban, Mega, Google Drive,..., és kétszer is felajánlottam neked, ha nem megy ez neked, akkor küldd át nekem emailben a fájlokat, majd én a Mega-n keresztül felteszem ide. „Természetesen” ebben az ügyben sem történt semmi.)
Néha „csak úgy” kiadhatod a parancsot. Így nem lesz 60 MB egy fájl, de nem vész el semmi, ott lesz szépen sorban időrendi sorrendben. Nekem fél óra futás után a mérete 2,4 MB.
Megfelelő kérdezői közreműködés mellett ezt az egész témát maximum néhány nap alatt le lehetne zongorázni, utána a logfájlok egyszerűen törölhetőek.
Félek, ez nem lesz így.
Ma futott egy stresszteszt a hozzászólásaid alapján minimum több mint két órán keresztül, ebből a fenti 7 másodpercnyi adatot kaptuk vissza!
Tegnap bedobtad a naplózó-szkript blogba, hogy kellene „írnunk” egy snap-mentesítő szkriptet. Kaptál rá válaszul linkeket, melyeken ott a megoldás. Én ma nyomát se láttam annak, hogy megcsináltad volna. Szóval valójában ez csak addig volt érdekes, amíg „nekünk” munkát tudtál volna adni?!
Nem találtam továbbra sem a hozzászólásod, mely a kellő ideig futtatott memtest eredményéről számol be.
Nem láttam a beszámolót a Snap-mentes böngészővel való próbálkozásról.
Egy troll viselkedik így.
- Szerkesztve
csuhas32 Egy troll viselkedik így.
Mindenki valósága más és más, ezzel mindenki (valamennyire) másként értelmezi, ezzel látja a világot.
Feltételezéseket csinálunk és jó esetben teszteljük ezeket, hogy mennyire jók. Nem akarok ebbe mélyebben belebonyolódni, mert már kifejeztétek a rosszallásotokat. Ragaszkodtok sztereotip elképzelésekhez még akkor is amikor ezeket az elképzeléseket valamik megkérdőjelezik.
Nem tudom a beírt utasításod mit csinál. Azt tudom, hogy nem tudom mikor gondolja úgy a masinka, hogy fejreáll. Két dologról tudok ami módosította a gép működését. Az általad javasolt memória kezelési változtatás. Ezt azzal a feltételezéssel csináltuk meg, hogy a gép swap elfogyásban hal el. Ezt erősíteték a top adatok is.
A másik működés változást, működés változásokat a frissítések csinálták, amikből az utóbbi időben sok volt.
A memória (és swap) foglaltsági adatok már nem mutatnak monoton növekvést. A berakott pillanat képekből Te is láthatod, hogy a böngésző úgy állt be, hogy jócskán volt szabad erőforrás. Proci és memória.
Most is fut a terhelés próba, megy a logolás, hogy ha beáll a gép, legyenek adatok.
Ha úgy is érdekel log fájl, hogy közben nem állt be a gép, ha kapok egy mail címet akkor elküldöm. A fórumban valaki kitakarta a mail címedet. Talán a fórumban lehet privát üzenetet küldeni és megadni. Vagy mondjátok el, hogyan tudok ide egy fájlt megosztani a google drájvról. Ha jól emlékszem, a honlap felületén lehet feltöltést indítani.
Ha számonkérted rajtam, hogy kevés adatot küldtem, áruld el nekem, mit tudsz meg egy nagyobb adatsorból akkor ha közben nem állt be a gép. Áruld el azt is kérlek, mekkora adatsort tudok beilleszteni egy hozzászólásba.
Mondtátok, hogy a snap elvileg nem okozhat olyan hibát amivel a gépem beállt. Hát, lássuk. De ha most lecserélem, nem fogom megtudni, hogy a csere, vagy a frissítések hozták-e meg a hiba jelenség megszűnését.
A hibával kapcsolatban egy következetességet vélek látni. Ez a frissítések, javító frissítések.
Hány órányi memtesztet tartasz elégségesnek? Egybe kell, vagy jó lesz darabokban is? Ha jó darabokban is, akkor az első két órányi már megvan. Azt már elfogadod, hogy a proci hűtése rendben van?
22.14-kor beállt a Mahjongg és a böngésző is csak lassan reagált. Közben zavartalanul ment a film lejátszás.
Miután a Mahjongg leállt, visszagyorsult a böngésző. A 19.4 MB logfájlt mentettem. Kívánság szerint el tudom küldeni egyben, vagy valamennyit a végéből.
Nagy Gyula . Kívánság szerint el tudom küldeni egyben, vagy valamennyit a végéből.
https://ungvar44.dynu.net/seafile/u/d/997f68954da442c2802a/
Az egészet légyszi!
klt Az egészet légyszi!
Ha minden igaz, felért.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Nem tudom a beírt utasításod mit csinál.
Írtam pedig, de próbáld ki és értsd meg tapasztalati alapon:
ls ~/ | grep reslog
reslog.txt reslog.$(date +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S").txt
ls ~/ | grep reslog
Ha rendszeresen kiadnád ezt a parancsot, akkor lennének kisebb méretű logfájlok, jól követhetően, hogy mely időszakra vonatkoznak, könnyen tudnád őket közzétenni a Mega vagy Google Drive vagy akármi használatával.
Az én gépemre a Mega van telepítve, azt kipróbáltam, azzal közzé lehetne tenni a logfájlokat. https://www.linuxbabe.com/ubuntu/nstall-mega-nz-cloud-drive-ubuntu
Nagy Gyula A fórumban valaki kitakarta a mail címedet
Én. Kattints rá a kitakart részre és felfedi a titkát.
Nagy Gyula De ha most lecserélem, nem fogom megtudni, hogy a csere, vagy a frissítések hozták-e meg a hiba jelenség megszűnését.
Engem ez nem szokott érdekelni. Keresem a működőképes szoftveres környezetet és ha megvan, akkor készítek róla egy mentést. Most jól működik? Akkor ne változtass rajta, isten ments! Készíts róla egy mentést és a téma lezárható, a logszkript és a logfájlok törölhetőek. Nem működik jól?... Gyula!
De ha a snapet nem is száműzöd, a tar.bz Firefox egy kész dolog, letöltöd, kicsomagolod, futtatod. Meglátod, azzal is van-e hiba vagy sem. A rendszereden ezzel nem változtatsz semmit, de lesz egy TAPASZTALATOD.
Nagy Gyula Hány órányi memtesztet tartasz elégségesnek?
Én? Az tök mindegy, nem vagyok én senki. Általában a tapasztalatok szerint hány órányi, vagy hány környi memtest futtatása tekinthető elégségesnek?
Itt ebben a témában olvastam:
„lala2
7 napja
Nagy Gyula
Azt szokjak ajanlani hogy este inditsd a memtestet, es hagyd reggelig futni.”
Mi itt még a kérdés? CSINÁLNI kellene és az eredményről beszámolni.
Nagy Gyula Azt már elfogadod, hogy a proci hűtése rendben van?
Miből? A hét másodpercnyi logból? Az még kevés nekem ehhez.
Nagy Gyula Ha minden igaz, felért.
Igen, megjött.
Tovább pattintottam a megára:
https://mega.nz/file/6JUmjLzZ#b9c3DEbJ03kl9fNxXa6rUtn_tKZunajxhW1geRvG0vM
Holnap fogom megnézni.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Köszönöm. Innen Csuhás is megtudja nézni.
Az nem sokat ér, ha én nézem. Nekem nem ez itt a szerepem. Viszont én is lementettem, ha beütne a nagy ajjaj, nálam is megvan egy ideig.
Minimálisan tudok csak szűrni, nem volt erre eddig szükségem. Annyit így is láttam, hogy többször is felment a proci hőmérséklete 63 ˚C környékére, nekem ez nem tűnik vészesnek, de majd megmondják, akik értenek ehhez.
A swapnak több mint a fele viszont VÉGIG használatban volt. Úgy emlékszem, a masinkádban nem lehet már RAM-ot bővíteni. Nekem ebből az jön le, hogy ezt a gépet el kell engedni, de majd az okosok megmondják a tutit.
Nagy Gyula "Megkerestem, megtettem és nem email cím volt a takarás alatt."
Itt, a bemutatónál nem!
De az eredeti beküldésnél EMAIL cím volt fedve.
(És szerintem mivel az a cím szövegesen van ott, és csak nekünk nem látható, az elemző robotok simán megtalálják.)
Nem olvastam végig június óta mind a 426 bejegyzést, ezért nem tudom, hogy kipróbáltál-e ezen a gépen valami lightweight disztrót. Például egy Lubuntut. Tedd meg, nincs veszíteni valód.
Szerintem ez a gép egyszerűen kevés a jelenleg futó rendszerhez.
gytoth Szerintem ez a gép egyszerűen kevés a jelenleg futó rendszerhez.
Arra utaló jelek már vannak abból a kevéske adatból, ami van, hogy az idő nagy részében a proci nem tud megbirkózni a folyamatok számával, ill. hogy a memória is elfogy, mert a swappol.
Hogy ehhez mi járul hozzá lényegesen (vagy egyáltalán), annak kiderítésére még nem történtek lépések.
Nagy Gyula Valahogy a barkácsolások közepette sikerült legalább 2 példányban elindítani a logolót
Ezért van egy kis keveredés az adatokban.
De leszűrve a reslogot és kiemelve a CPU idle értéket:
cat reslog.txt |grep 'Cpu' | awk 'NR % 2 != 0 { print $8 }' >cpuidle.txt
(Mivel két top van, csak minden második értéket tartom meg, hogy könnyebb legyen az időt megtalálni hozzá)
A szöveget behúztam Calc-ba, hogy grafikont rajzolhassak, ilyesmi. Feltűnt, hogy 5130-ik sor környékén felszaporodnak a 0-k, ami azt jelenti, hogy ott a CPU 100%-on ment.
Az időket valahogy mellé akarom tenni, ezért kiveszem a logból:
cat reslog.txt |grep Pillanat >ido.txt
Mivel látszik, hogy a logoló két példányban futott, jóindulatú feltételezés a részemről, hogy minden adathoz a hozzávaló időpont tartozik, valójában tudom, hogy az átfedés miatt +-2 mp eltérés lehet, de ennek most gyakorlati jelentőség nincs.
Arra vagyok kíváncsi, hogy ahol huzamosabb időre kifeküdt a CPU, az vajon mennyire van közel a megadott 22:14-es időponthoz?
A grafikonon azt látom, hogy 22:00 környékétől a CPU tendenciózusan egyre kevesebb időt töltött alapjáraton, vagy annak közelében, sokkal jobban le volt terhelve, mint az azt megelőző időszakban.
Tehát az, hogy a belassuláskor még bőséges az erőforrások tárháza, nem mondanám.
Még tovább nézem, hogy mi szúr szemet.