Nagy Gyula Nem tudom a beírt utasításod mit csinál.

Írtam pedig, de próbáld ki és értsd meg tapasztalati alapon:
ls ~/ | grep reslog
reslog.txt reslog.$(date +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S").txt
ls ~/ | grep reslog
Ha rendszeresen kiadnád ezt a parancsot, akkor lennének kisebb méretű logfájlok, jól követhetően, hogy mely időszakra vonatkoznak, könnyen tudnád őket közzétenni a Mega vagy Google Drive vagy akármi használatával.
Az én gépemre a Mega van telepítve, azt kipróbáltam, azzal közzé lehetne tenni a logfájlokat. https://www.linuxbabe.com/ubuntu/nstall-mega-nz-cloud-drive-ubuntu

Nagy Gyula A fórumban valaki kitakarta a mail címedet

Én. Kattints rá a kitakart részre és felfedi a titkát.

Nagy Gyula De ha most lecserélem, nem fogom megtudni, hogy a csere, vagy a frissítések hozták-e meg a hiba jelenség megszűnését.

Engem ez nem szokott érdekelni. Keresem a működőképes szoftveres környezetet és ha megvan, akkor készítek róla egy mentést. Most jól működik? Akkor ne változtass rajta, isten ments! Készíts róla egy mentést és a téma lezárható, a logszkript és a logfájlok törölhetőek. Nem működik jól?... Gyula!
De ha a snapet nem is száműzöd, a tar.bz Firefox egy kész dolog, letöltöd, kicsomagolod, futtatod. Meglátod, azzal is van-e hiba vagy sem. A rendszereden ezzel nem változtatsz semmit, de lesz egy TAPASZTALATOD.

Nagy Gyula Hány órányi memtesztet tartasz elégségesnek?

Én? Az tök mindegy, nem vagyok én senki. Általában a tapasztalatok szerint hány órányi, vagy hány környi memtest futtatása tekinthető elégségesnek?
Itt ebben a témában olvastam:
„lala2
7 napja
Nagy Gyula
Azt szokjak ajanlani hogy este inditsd a memtestet, es hagyd reggelig futni.”

Mi itt még a kérdés? CSINÁLNI kellene és az eredményről beszámolni.

Nagy Gyula Azt már elfogadod, hogy a proci hűtése rendben van?

Miből? A hét másodpercnyi logból? Az még kevés nekem ehhez.

klt Holnap fogom megnézni.

Köszönöm. Innen Csuhás is megtudja nézni.

csuhas32 Én. Kattints rá a kitakart részre és

Megkerestem, megtettem és nem email cím volt a takarás alatt.
    Nem hét másodpercnyit adtam, hanem ezen túl, minden hibabejelentéshez egy egy pillanatképet.
    Szép álmokat kívánok Néktek.

Nagy Gyula Köszönöm. Innen Csuhás is megtudja nézni.

Az nem sokat ér, ha én nézem. Nekem nem ez itt a szerepem. Viszont én is lementettem, ha beütne a nagy ajjaj, nálam is megvan egy ideig.
      Minimálisan tudok csak szűrni, nem volt erre eddig szükségem. Annyit így is láttam, hogy többször is felment a proci hőmérséklete 63 ˚C környékére, nekem ez nem tűnik vészesnek, de majd megmondják, akik értenek ehhez.
      A swapnak több mint a fele viszont VÉGIG használatban volt. Úgy emlékszem, a masinkádban nem lehet már RAM-ot bővíteni. Nekem ebből az jön le, hogy ezt a gépet el kell engedni, de majd az okosok megmondják a tutit.

Nagy Gyula "Megkerestem, megtettem és nem email cím volt a takarás alatt."
        Itt, a bemutatónál nem!
        De az eredeti beküldésnél EMAIL cím volt fedve.

(És szerintem mivel az a cím szövegesen van ott, és csak nekünk nem látható, az elemző robotok simán megtalálják.)

Nem olvastam végig június óta mind a 426 bejegyzést, ezért nem tudom, hogy kipróbáltál-e ezen a gépen valami lightweight disztrót. Például egy Lubuntut. Tedd meg, nincs veszíteni valód.

Szerintem ez a gép egyszerűen kevés a jelenleg futó rendszerhez.

gytoth Szerintem ez a gép egyszerűen kevés a jelenleg futó rendszerhez.

Arra utaló jelek már vannak abból a kevéske adatból, ami van, hogy az idő nagy részében a proci nem tud megbirkózni a folyamatok számával, ill. hogy a memória is elfogy, mert a swappol.
            Hogy ehhez mi járul hozzá lényegesen (vagy egyáltalán), annak kiderítésére még nem történtek lépések.

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula Valahogy a barkácsolások közepette sikerült legalább 2 példányban elindítani a logolót 🙁
              Ezért van egy kis keveredés az adatokban.

De leszűrve a reslogot és kiemelve a CPU idle értéket:
              cat reslog.txt |grep 'Cpu' | awk 'NR % 2 != 0 { print $8 }' >cpuidle.txt
              (Mivel két top van, csak minden második értéket tartom meg, hogy könnyebb legyen az időt megtalálni hozzá)

A szöveget behúztam Calc-ba, hogy grafikont rajzolhassak, ilyesmi. Feltűnt, hogy 5130-ik sor környékén felszaporodnak a 0-k, ami azt jelenti, hogy ott a CPU 100%-on ment.

Az időket valahogy mellé akarom tenni, ezért kiveszem a logból:

cat reslog.txt |grep Pillanat >ido.txt

Mivel látszik, hogy a logoló két példányban futott, jóindulatú feltételezés a részemről, hogy minden adathoz a hozzávaló időpont tartozik, valójában tudom, hogy az átfedés miatt +-2 mp eltérés lehet, de ennek most gyakorlati jelentőség nincs.
              Arra vagyok kíváncsi, hogy ahol huzamosabb időre kifeküdt a CPU, az vajon mennyire van közel a megadott 22:14-es időponthoz?
              A grafikonon azt látom, hogy 22:00 környékétől a CPU tendenciózusan egyre kevesebb időt töltött alapjáraton, vagy annak közelében, sokkal jobban le volt terhelve, mint az azt megelőző időszakban.

Tehát az, hogy a belassuláskor még bőséges az erőforrások tárháza, nem mondanám.

Még tovább nézem, hogy mi szúr szemet.

tenkes annak kiderítésére még nem történtek lépések.

Nézem a logot! 😃
              Azért sok minden benne van 😉

klt Módosítok!
                .......annak kiderítése folyamatban van!

• klt válaszolt erre.
                • klt kedveli ezt.

tenkes Most a kérdéses idő környékén nézelődök.
                  Csak úgy bambulok a logba.
                  Látszólag 22:13:06-kor gnome-mahjongg bevadult, és úgy néz ki vérre menő küzdelembe kezdett a firefox-szal, ami már előzőleg is sok CPU-t (és memóriát) elvitt.

csuhas32 Az nem sokat ér, ha

Érdemes lenne meglátnod, hogy van amiben nagy tudásom van. Legalábbis, a Tiednél nagyobb. A nagy erősségem pedig abban van, hogy a tudás darabkáim egy logikai egységben vannak a valóságomban. Ez azt is jelenti, hogy a részek kölcsönösen egymást erősítik és az egész automatikusan jelez ha valami nem stimmel. Igaz ez mindenre.
                    A proci hőfok kérdést is alaposan túltárgyaltuk. Sajnos úgy, hogy nem vetted komolyan amiket részletezve is elmondtam. Ehhez jön az, hogy a proci akkor pörög föl ha valami felpörgeti. A memória kezelés nem igazán számítás igényes elfoglaltság.
                    A Swapról: Ameddig nem foglalt az egész, addig nem kevés. Emellett, a teszthez több, mint dupláját indítottam el annak amit egyszerre használni szoktam. Ha szabad swap kapacitás mellett beáll valami, memória kezelési hiba van (számomra a swap is memória).
                    Az operatív memóriáról: A swapot úgy is, mint lapozó memóriát, arra találták ki, hogy viszonylag gyorsan lehessen az operatív memóriából oda-vissza lapozni (mozgatni). Ez az operatív memória egy fajta kiterjesztése. Alaposan kidolgozott, jól bevált, régóta alkalmazott technológia. Ha nem működik jól, akkor nem technikai hiba következtében működik úgy, ahogyan. Ha jól működik akkor max, egy átlapozásnyi időre szabad megtorpannia a rendszernek. Kevesebbre, mint amikor a fájlrendszerből olvasunk be valamit. Egyébként pedig el kell dobnia valamit abból amit épp nem használunk és az így felszabadult helyre lehet a fájlrendszerből beolvasni. Közben folyamatosan fenn kell tartania annyi memóriát ami a folyó műveletekhez szükséges. A memória pufferes processzoros gépeknél a processzorban folytatódik a pufferelési hierarchia egészen a regiszterek szintjéig. MS-éknél a swap a w95-nél jelent meg. Bár az is lehet, hogy már a 3.1 windovsnak is része volt.
                    Azt meg mondtátok páran, hogy kevesebb memóriával is lehet jó netezős gépet csinálni. Ubi 16-tal 2 G memóriával szépen elketyegett a Masinka.

Megcsináltam az éjszakai memtesztet is. A mostanit is null hibával teljesítette Masinka.

klt Csak úgy bambulok a logba.

Köszönöm. Nagy mágus vagy és jó segítő.
                    Az egészhez még annyit, hogy az aktív SMPlayerrel és a böngészőben 35 lap megnyitásával hoztam létre, hogy a Mahjongg és a böngésző között komoly konkurencia jött létre. Ez úgy, hogy midkettő megsinylette. A Mahjongg jobban.
                    A film lejátszás eközben látszólag zavartalan volt. Mindhárom snapos.
                    Hogy tudok egy tiszta logolóhoz jutni? Vagy ezzel befejezettnek nyilvánítjuk a kísérletet?

a mester De az eredeti beküldésnél EMAIL cím volt fedve.

Megkerestem az eredetit (a szkriptes lapon). Javíts ki ha tévednék, de ha minden igaz, az email címnek kötelező kelléke egy "@". Ebben nincs.
                    Kérlek okosíts ki, hogyan lehet a rendszerben keresni, valamit megtalálni. Én eddig a fórumtéma keresésig jutottam.
                    A következő, hogy hogyan keressek rá olyanra aminek nem tudom a tartalmát. Talán: Kedves masinka, mondd meg nekem, mi a fórumtársam email címe.

gytoth Például egy Lubuntut.

Igen. Pár évvel ezelőtt próbáltam Lubuntut is. A Xubuntut a fórumtársak ajánlatára választották. Azt mondták, a Lubuntu fejlesztési vonal halódik. A Xubuntu számomra elég jól teljesít addig ameddig le nem döbben. Nem tudom hogyan lehet röviden jól leírni azt amikor gyorsan használhatatlanná tevően belassul.

Nagy Gyula Azt mondták, a Lubuntu fejlesztési vonal halódik.

Ezt ki mondta? Téves információ. Nézz már rá a honlapjukra!

És mi volt vele a tapasztalatod? A vélt halódás miatt nem felelt meg?

• Szerkesztve

Nagy Gyula Vagy ezzel befejezettnek nyilvánítjuk a kísérletet?

Ami most létrejött jelenség, mennyire egyezik meg azzal, ami a panaszt okozza?

Nagy Gyula egy logikai egységben vannak a valóságomban.

Elméletileg nincs is különbség az elmélet és a gyakorlat között. Gyakorlatilag viszont....

gytoth Ezt ki mondta? Téves információ.

Csak annyi van meg nekem (viszakereshető), hogy a fórumtársak mondták. Azt is, hogy közben a projekt nevét is megváltoztatták. Vagy talán nyitottak mellé egy párhuzamos vonalat. Amikor kipróbáltam, még magával aa linuxxal is jobban küszködtem, mint most. Emellett volt az, hogy a Gnome után az új felület újabb nehézséget okozott. Ezután volt egy időszak amikor visszamentem az XP-hez. Aztán megint vissza a gnome felületes Linuxhoz. Ezen belül a magyarítottsága miatt az Ubuntuhoz. Aztán a fórumtársak mondták, jobb lenne upgradelni. Az új ubuntuhoz pedig már kevésnek bizonyult a Masinkám. Így lett könnyebb verzióként a Xubuntu.

klt Ami most létrejött jelenség, mennyire egyezik meg azzal, ami a panaszt okozza?

Nagyon jól. A használhatatlanságig való belassulás. Ez általában úgy, hogy nem minden válik használhatatlanná.

OFF:

klt Elméletileg nincs is különbség az elmélet és a gyakorlat között. Gyakorlatilag viszont....

Ez már az a terület ami miatt megszóltak. Az elmélet és a gyakorlat akkor nem egyezik, ha demagóg ((célirányosan) hamis) a konstrukció. Ha a rendszert hátsó szándékok megvalósulására működtetik. Sok jele van annak ha ilyen a rendszer.
                          ON:

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula "Ha jól működik akkor max, egy átlapozásnyi időre szabad megtorpannia a rendszernek. Kevesebbre, mint amikor a fájlrendszerből olvasunk be valamit."

Khm...
                            Átlapozás akkor van, ha memória egyik lapja helyett egy másikat tolsz a processzor címbusza elé.

Itt viszont - lepődj meg! - filerendszer-olvasás történik: megcímezzük a háttértáron az adott memóriablokk másolatát, beolvassuk az op.memóriába, rálapozunk. Ráadásul duplán, mert előbb helyet kell csinálni a memóriában, kiírni lemezre az ott levő tartalmat, csak azután lehet behozni egy mentettet. Jó, ez SSD-nél picit gyorsabban megy, mint mechanikus HDD-nél. De akkor is háttértár-művelet, az IO buszon pöckölünk ide-oda adatokat.

Nagy Gyula Érdemes lenne meglátnod, hogy van amiben nagy tudásom van. Legalábbis, a Tiednél nagyobb

Ez bizonyára így van, lehet, hogy nem is valamiben, hanem sok mindenben. Én kénytelen vagyok a saját tudásszintemmel elvegetálni, ám mégis az a helyzet, hogy a kezem alatt lévő gépek a számomra megfelelő módon működnek, a tiéd viszont nem így tesz, már a 436. hozzászólás születik ebben az ügyben.
                              Te szeretsz agyalni én inkább kipróbálni és a tapasztalatok alapján valószínűsíteni az elméleti hátteret.
                              Másképp működünk.
                              A géped *buntu 16.04-gyel és 2 GB RAM-mal, merevlemezzel jól ment, most 4 GB RAM-mal, SSD-vel és Xubuntu 22.04-gyel ledöbben, lefagy.
                              Végre a memtest lefutott, eredmény: az rendben.
                              Gyanúsított: Snap és Snap Firefox.
                              Már rég kipróbáltam volna minimum egy Snap-mentes Firefoxot, de tutira feldobtam volna egy Debian 12 Xfce-t a Xubuntu mellé és kipróbáltam volna, azzal hogyan működik.

Az én tapasztalataim azt mondatják velem, hogy a mai minimum a 8 GB RAM, i5-ös processzor, 240 GB SSD. Egy ilyenen bármelyik rendszer szépen elfut alapfelhasználásra. Alatta már előfordulhatnak kompromisszumok.
                              Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy például anyukámnak még jól megy a gépe 4 GB RAM-mal és Xubuntu 22.04-gyel. De ha közelebbről megnézed, abban a gépben i3-as a processzor és leginkább egyalkalmazásosan használja, valamint szükség esetén van lehetőség a RAM bővítésére is, szóval ebből kiragadni, hogy 4 GB RAM-mal is jól használható magában hamis lehet a te gépedre és esetedre.

Vegyük a te gépedet. Lehet ezt a gépet viszonylag normálisan használni? Ez sok mindentől függhet. Milyen rendszer van rajta, hogy van az összerakva, hogyan van használva (ki használja).

A konfiguráció valójában szerintem a hardver + szoftver + felhasználó összessége.
                              Egy adott felhasználó az egyenletben általában nagyjából állandónak tekinthető, tehát szerintem mindig azt a hardver és szoftver összeállítást kell megtalálnunk, ami az adott felhasználóhoz illeszkedik.
                              Lehet például, hogy valaki más a te gépedet jól tudná használni, mondjuk egy másik szoftverrel, neked viszont jó lenne egy másik (erősebb gép) ugyanezzel a szoftverrel, vagy esetleg megfelelne ugyanez a gép egy másik szoftverrel.
                              Utóbbi esetben a hardvert (Toshiba A10) és a felhasználót (Nagy Gyula) itt állandónak vehetjük, akkor muszáj a szoftvert változtatni, a kérdés, hogy lehet-e olyan mértékben, hogy a végén kijöjjön az érzeted szerint jól működő konfiguráció.

A másik szoftver természetesen sok mindent takarhat. Lehet hogy az is elég, ha a snap Firefoxot lecseréled egy snap-mentes böngészőre, de az is lehet, hogy az egész rendszert le kell cserélned egy snap mentesre és akkor jó lesz. Vagy nem. Előfordul az is, egy adott hardverre nem létezik az a szoftver-összeállítás, amit egy adott felhasználó számára kielégítő használatot eredményezne. Ilyen esetben érdemes az adott felhasználónak keresni egy hozzá passzoló másik hardver és szoftver-összeállítást.

a mester

a mester De akkor is háttértár-művelet, az IO buszon pöckölünk ide-oda adatokat.

És ez az egész, az általad leírtak miatt, nagyságrendekkel lassabb, mint memóriát használni, csak ugye az véges.