Köszönöm, tanultam. Azt is, hogy többféle rendszer szerint mérnek és ezek nem (teljesen) fedik egymást.
Az Xfce és a gnome feladatkezelője jó közelítésben együtt fut és mást mutatnak, mint a top-ban levő többféle adatok.
A gép még most is jól használható. Közben a reslog.txt megint 60 MB-hez közelít.
Linux Toshiba A10-re
- Szerkesztve
Nagy Gyula Közben a reslog.txt megint 60 MB-hez közelít.
Egyetlen parancsot kell kiadni, igaz azt többször:
mv reslog.txt reslog.$(date +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S").txt
Kiadod, aztán megpróbálsz valamilyen eseményt előidézni, tudod, döbbenés, fagyás. Ha sikerül előidézni, vagy csak úgy magától előfordul, akkor lejegyzed az időpontot ismét kiadod a parancsot. Az ekkor keletkezett .txt fájlt és az esemény rövid leírását megosztod velünk. (Írtuk neked a logfájl megosztásával kapcsolatban, Mega, Google Drive,..., és kétszer is felajánlottam neked, ha nem megy ez neked, akkor küldd át nekem emailben a fájlokat, majd én a Mega-n keresztül felteszem ide. „Természetesen” ebben az ügyben sem történt semmi.)
Néha „csak úgy” kiadhatod a parancsot. Így nem lesz 60 MB egy fájl, de nem vész el semmi, ott lesz szépen sorban időrendi sorrendben. Nekem fél óra futás után a mérete 2,4 MB.
Megfelelő kérdezői közreműködés mellett ezt az egész témát maximum néhány nap alatt le lehetne zongorázni, utána a logfájlok egyszerűen törölhetőek.
Félek, ez nem lesz így.
Ma futott egy stresszteszt a hozzászólásaid alapján minimum több mint két órán keresztül, ebből a fenti 7 másodpercnyi adatot kaptuk vissza!
Tegnap bedobtad a naplózó-szkript blogba, hogy kellene „írnunk” egy snap-mentesítő szkriptet. Kaptál rá válaszul linkeket, melyeken ott a megoldás. Én ma nyomát se láttam annak, hogy megcsináltad volna. Szóval valójában ez csak addig volt érdekes, amíg „nekünk” munkát tudtál volna adni?!
Nem találtam továbbra sem a hozzászólásod, mely a kellő ideig futtatott memtest eredményéről számol be.
Nem láttam a beszámolót a Snap-mentes böngészővel való próbálkozásról.
Egy troll viselkedik így.
- Szerkesztve
csuhas32 Egy troll viselkedik így.
Mindenki valósága más és más, ezzel mindenki (valamennyire) másként értelmezi, ezzel látja a világot.
Feltételezéseket csinálunk és jó esetben teszteljük ezeket, hogy mennyire jók. Nem akarok ebbe mélyebben belebonyolódni, mert már kifejeztétek a rosszallásotokat. Ragaszkodtok sztereotip elképzelésekhez még akkor is amikor ezeket az elképzeléseket valamik megkérdőjelezik.
Nem tudom a beírt utasításod mit csinál. Azt tudom, hogy nem tudom mikor gondolja úgy a masinka, hogy fejreáll. Két dologról tudok ami módosította a gép működését. Az általad javasolt memória kezelési változtatás. Ezt azzal a feltételezéssel csináltuk meg, hogy a gép swap elfogyásban hal el. Ezt erősíteték a top adatok is.
A másik működés változást, működés változásokat a frissítések csinálták, amikből az utóbbi időben sok volt.
A memória (és swap) foglaltsági adatok már nem mutatnak monoton növekvést. A berakott pillanat képekből Te is láthatod, hogy a böngésző úgy állt be, hogy jócskán volt szabad erőforrás. Proci és memória.
Most is fut a terhelés próba, megy a logolás, hogy ha beáll a gép, legyenek adatok.
Ha úgy is érdekel log fájl, hogy közben nem állt be a gép, ha kapok egy mail címet akkor elküldöm. A fórumban valaki kitakarta a mail címedet. Talán a fórumban lehet privát üzenetet küldeni és megadni. Vagy mondjátok el, hogyan tudok ide egy fájlt megosztani a google drájvról. Ha jól emlékszem, a honlap felületén lehet feltöltést indítani.
Ha számonkérted rajtam, hogy kevés adatot küldtem, áruld el nekem, mit tudsz meg egy nagyobb adatsorból akkor ha közben nem állt be a gép. Áruld el azt is kérlek, mekkora adatsort tudok beilleszteni egy hozzászólásba.
Mondtátok, hogy a snap elvileg nem okozhat olyan hibát amivel a gépem beállt. Hát, lássuk. De ha most lecserélem, nem fogom megtudni, hogy a csere, vagy a frissítések hozták-e meg a hiba jelenség megszűnését.
A hibával kapcsolatban egy következetességet vélek látni. Ez a frissítések, javító frissítések.
Hány órányi memtesztet tartasz elégségesnek? Egybe kell, vagy jó lesz darabokban is? Ha jó darabokban is, akkor az első két órányi már megvan. Azt már elfogadod, hogy a proci hűtése rendben van?
22.14-kor beállt a Mahjongg és a böngésző is csak lassan reagált. Közben zavartalanul ment a film lejátszás.
Miután a Mahjongg leállt, visszagyorsult a böngésző. A 19.4 MB logfájlt mentettem. Kívánság szerint el tudom küldeni egyben, vagy valamennyit a végéből.
Nagy Gyula . Kívánság szerint el tudom küldeni egyben, vagy valamennyit a végéből.
https://ungvar44.dynu.net/seafile/u/d/997f68954da442c2802a/
Az egészet légyszi!
klt Az egészet légyszi!
Ha minden igaz, felért.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Nem tudom a beírt utasításod mit csinál.
Írtam pedig, de próbáld ki és értsd meg tapasztalati alapon:
ls ~/ | grep reslog
reslog.txt reslog.$(date +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S").txt
ls ~/ | grep reslog
Ha rendszeresen kiadnád ezt a parancsot, akkor lennének kisebb méretű logfájlok, jól követhetően, hogy mely időszakra vonatkoznak, könnyen tudnád őket közzétenni a Mega vagy Google Drive vagy akármi használatával.
Az én gépemre a Mega van telepítve, azt kipróbáltam, azzal közzé lehetne tenni a logfájlokat. https://www.linuxbabe.com/ubuntu/nstall-mega-nz-cloud-drive-ubuntu
Nagy Gyula A fórumban valaki kitakarta a mail címedet
Én. Kattints rá a kitakart részre és felfedi a titkát.
Nagy Gyula De ha most lecserélem, nem fogom megtudni, hogy a csere, vagy a frissítések hozták-e meg a hiba jelenség megszűnését.
Engem ez nem szokott érdekelni. Keresem a működőképes szoftveres környezetet és ha megvan, akkor készítek róla egy mentést. Most jól működik? Akkor ne változtass rajta, isten ments! Készíts róla egy mentést és a téma lezárható, a logszkript és a logfájlok törölhetőek. Nem működik jól?... Gyula!
De ha a snapet nem is száműzöd, a tar.bz Firefox egy kész dolog, letöltöd, kicsomagolod, futtatod. Meglátod, azzal is van-e hiba vagy sem. A rendszereden ezzel nem változtatsz semmit, de lesz egy TAPASZTALATOD.
Nagy Gyula Hány órányi memtesztet tartasz elégségesnek?
Én? Az tök mindegy, nem vagyok én senki. Általában a tapasztalatok szerint hány órányi, vagy hány környi memtest futtatása tekinthető elégségesnek?
Itt ebben a témában olvastam:
„lala2
7 napja
Nagy Gyula
Azt szokjak ajanlani hogy este inditsd a memtestet, es hagyd reggelig futni.”
Mi itt még a kérdés? CSINÁLNI kellene és az eredményről beszámolni.
Nagy Gyula Azt már elfogadod, hogy a proci hűtése rendben van?
Miből? A hét másodpercnyi logból? Az még kevés nekem ehhez.
Nagy Gyula Ha minden igaz, felért.
Igen, megjött.
Tovább pattintottam a megára:
https://mega.nz/file/6JUmjLzZ#b9c3DEbJ03kl9fNxXa6rUtn_tKZunajxhW1geRvG0vM
Holnap fogom megnézni.
- Szerkesztve
Nagy Gyula Köszönöm. Innen Csuhás is megtudja nézni.
Az nem sokat ér, ha én nézem. Nekem nem ez itt a szerepem. Viszont én is lementettem, ha beütne a nagy ajjaj, nálam is megvan egy ideig.
Minimálisan tudok csak szűrni, nem volt erre eddig szükségem. Annyit így is láttam, hogy többször is felment a proci hőmérséklete 63 ˚C környékére, nekem ez nem tűnik vészesnek, de majd megmondják, akik értenek ehhez.
A swapnak több mint a fele viszont VÉGIG használatban volt. Úgy emlékszem, a masinkádban nem lehet már RAM-ot bővíteni. Nekem ebből az jön le, hogy ezt a gépet el kell engedni, de majd az okosok megmondják a tutit.
Nagy Gyula "Megkerestem, megtettem és nem email cím volt a takarás alatt."
Itt, a bemutatónál nem!
De az eredeti beküldésnél EMAIL cím volt fedve.
(És szerintem mivel az a cím szövegesen van ott, és csak nekünk nem látható, az elemző robotok simán megtalálják.)
Nem olvastam végig június óta mind a 426 bejegyzést, ezért nem tudom, hogy kipróbáltál-e ezen a gépen valami lightweight disztrót. Például egy Lubuntut. Tedd meg, nincs veszíteni valód.
Szerintem ez a gép egyszerűen kevés a jelenleg futó rendszerhez.
gytoth Szerintem ez a gép egyszerűen kevés a jelenleg futó rendszerhez.
Arra utaló jelek már vannak abból a kevéske adatból, ami van, hogy az idő nagy részében a proci nem tud megbirkózni a folyamatok számával, ill. hogy a memória is elfogy, mert a swappol.
Hogy ehhez mi járul hozzá lényegesen (vagy egyáltalán), annak kiderítésére még nem történtek lépések.
Nagy Gyula Valahogy a barkácsolások közepette sikerült legalább 2 példányban elindítani a logolót
Ezért van egy kis keveredés az adatokban.
De leszűrve a reslogot és kiemelve a CPU idle értéket:
cat reslog.txt |grep 'Cpu' | awk 'NR % 2 != 0 { print $8 }' >cpuidle.txt
(Mivel két top van, csak minden második értéket tartom meg, hogy könnyebb legyen az időt megtalálni hozzá)
A szöveget behúztam Calc-ba, hogy grafikont rajzolhassak, ilyesmi. Feltűnt, hogy 5130-ik sor környékén felszaporodnak a 0-k, ami azt jelenti, hogy ott a CPU 100%-on ment.
Az időket valahogy mellé akarom tenni, ezért kiveszem a logból:
cat reslog.txt |grep Pillanat >ido.txt
Mivel látszik, hogy a logoló két példányban futott, jóindulatú feltételezés a részemről, hogy minden adathoz a hozzávaló időpont tartozik, valójában tudom, hogy az átfedés miatt +-2 mp eltérés lehet, de ennek most gyakorlati jelentőség nincs.
Arra vagyok kíváncsi, hogy ahol huzamosabb időre kifeküdt a CPU, az vajon mennyire van közel a megadott 22:14-es időponthoz?
A grafikonon azt látom, hogy 22:00 környékétől a CPU tendenciózusan egyre kevesebb időt töltött alapjáraton, vagy annak közelében, sokkal jobban le volt terhelve, mint az azt megelőző időszakban.
Tehát az, hogy a belassuláskor még bőséges az erőforrások tárháza, nem mondanám.
Még tovább nézem, hogy mi szúr szemet.
csuhas32 Az nem sokat ér, ha
Érdemes lenne meglátnod, hogy van amiben nagy tudásom van. Legalábbis, a Tiednél nagyobb. A nagy erősségem pedig abban van, hogy a tudás darabkáim egy logikai egységben vannak a valóságomban. Ez azt is jelenti, hogy a részek kölcsönösen egymást erősítik és az egész automatikusan jelez ha valami nem stimmel. Igaz ez mindenre.
A proci hőfok kérdést is alaposan túltárgyaltuk. Sajnos úgy, hogy nem vetted komolyan amiket részletezve is elmondtam. Ehhez jön az, hogy a proci akkor pörög föl ha valami felpörgeti. A memória kezelés nem igazán számítás igényes elfoglaltság.
A Swapról: Ameddig nem foglalt az egész, addig nem kevés. Emellett, a teszthez több, mint dupláját indítottam el annak amit egyszerre használni szoktam. Ha szabad swap kapacitás mellett beáll valami, memória kezelési hiba van (számomra a swap is memória).
Az operatív memóriáról: A swapot úgy is, mint lapozó memóriát, arra találták ki, hogy viszonylag gyorsan lehessen az operatív memóriából oda-vissza lapozni (mozgatni). Ez az operatív memória egy fajta kiterjesztése. Alaposan kidolgozott, jól bevált, régóta alkalmazott technológia. Ha nem működik jól, akkor nem technikai hiba következtében működik úgy, ahogyan. Ha jól működik akkor max, egy átlapozásnyi időre szabad megtorpannia a rendszernek. Kevesebbre, mint amikor a fájlrendszerből olvasunk be valamit. Egyébként pedig el kell dobnia valamit abból amit épp nem használunk és az így felszabadult helyre lehet a fájlrendszerből beolvasni. Közben folyamatosan fenn kell tartania annyi memóriát ami a folyó műveletekhez szükséges. A memória pufferes processzoros gépeknél a processzorban folytatódik a pufferelési hierarchia egészen a regiszterek szintjéig. MS-éknél a swap a w95-nél jelent meg. Bár az is lehet, hogy már a 3.1 windovsnak is része volt.
Azt meg mondtátok páran, hogy kevesebb memóriával is lehet jó netezős gépet csinálni. Ubi 16-tal 2 G memóriával szépen elketyegett a Masinka.
Megcsináltam az éjszakai memtesztet is. A mostanit is null hibával teljesítette Masinka.
klt Csak úgy bambulok a logba.
Köszönöm. Nagy mágus vagy és jó segítő.
Az egészhez még annyit, hogy az aktív SMPlayerrel és a böngészőben 35 lap megnyitásával hoztam létre, hogy a Mahjongg és a böngésző között komoly konkurencia jött létre. Ez úgy, hogy midkettő megsinylette. A Mahjongg jobban.
A film lejátszás eközben látszólag zavartalan volt. Mindhárom snapos.
Hogy tudok egy tiszta logolóhoz jutni? Vagy ezzel befejezettnek nyilvánítjuk a kísérletet?
a mester De az eredeti beküldésnél EMAIL cím volt fedve.
Megkerestem az eredetit (a szkriptes lapon). Javíts ki ha tévednék, de ha minden igaz, az email címnek kötelező kelléke egy "@". Ebben nincs.
Kérlek okosíts ki, hogyan lehet a rendszerben keresni, valamit megtalálni. Én eddig a fórumtéma keresésig jutottam.
A következő, hogy hogyan keressek rá olyanra aminek nem tudom a tartalmát. Talán: Kedves masinka, mondd meg nekem, mi a fórumtársam email címe.
gytoth Például egy Lubuntut.
Igen. Pár évvel ezelőtt próbáltam Lubuntut is. A Xubuntut a fórumtársak ajánlatára választották. Azt mondták, a Lubuntu fejlesztési vonal halódik. A Xubuntu számomra elég jól teljesít addig ameddig le nem döbben. Nem tudom hogyan lehet röviden jól leírni azt amikor gyorsan használhatatlanná tevően belassul.
Nagy Gyula Azt mondták, a Lubuntu fejlesztési vonal halódik.
Ezt ki mondta? Téves információ. Nézz már rá a honlapjukra!
És mi volt vele a tapasztalatod? A vélt halódás miatt nem felelt meg?
- Szerkesztve
Nagy Gyula Vagy ezzel befejezettnek nyilvánítjuk a kísérletet?
Ami most létrejött jelenség, mennyire egyezik meg azzal, ami a panaszt okozza?
Nagy Gyula egy logikai egységben vannak a valóságomban.
Elméletileg nincs is különbség az elmélet és a gyakorlat között. Gyakorlatilag viszont....